Milyen gyakran szedhet petidint?

Pontszám: 4,3/5 ( 26 szavazat )

A petidin szokásos adagja egy és három tabletta között van. Az adagot nem szabad négy óránál gyakrabban megismételni . Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, majd ettől kezdve folytassa az adagok szedését négyóránként.

Mennyi idő alatt múlik el a petidin?

Petidin injekciók vajúdáskor Az ellazulásban is segíthet. Néha, ritkábban, diamorfin nevű gyógyszert használnak. Az injekció beadása után körülbelül 20 percet vesz igénybe a hatás. A hatás 2 és 4 óra között tart , ezért nem ajánlott, ha közeledik a szülés kitoló (második) szakaszához.

Mikor kaphat petidint?

A petidint a szülés első szakaszában adják be , amikor a méhnyak szorosan zárt állapotából teljesen kitágult. Ez az az időszak, mielőtt elkezdesz nyomni. A szülésznő javasolhat hüvelyi vizsgálatot, hogy megtudja, mennyire tágul a méhnyak, mielőtt petidint adna be Önnek.

A petidin erős fájdalomcsillapító?

A petidin erős fájdalomcsillapító . Ez a morfiumhoz hasonló gyógyszer és egyfajta opioid. Ezt az injekciót a lábába vagy a fenekébe kell beadni. Segíthet csökkenteni a fájdalmat, különösen, ha más módszerekkel együtt alkalmazzák.

Mit csinál a petidin a szervezetben?

A fájdalomcsillapító olyan gyógyszer, amely fájdalomcsillapításra használható. A petidin injekciót közepes vagy súlyos fájdalom enyhítésére használják. Beleértve a szüléssel, érzéstelenítés alatti vagy műtétet követő fájdalmat. A fájdalomcsillapítás mellett a petidinnek más hatásai is vannak, beleértve a nyugtató (nyugtató) hatást.

Uitleg petidin

15 kapcsolódó kérdés található

Mi az erősebb petidin vagy morfium?

A petidin egy szintetikus opioid, amely körülbelül egytizede olyan erős, mint a morfium . Az intravénás morfin és petidin egyenértékű dózisára vonatkozó publikált tanulmányok 1:7,5 és 1:12,5 közötti ekvivalenciaarányt adnak.

Hogyan szeded a petidint?

A petidin injekció beadható izomba (intramuszkulárisan) vagy közvetlenül a bőr alatti szövetbe (szubkután) vagy lassú injekcióval a vénába (intravénás). Kezelőorvosa választja ki a legmegfelelőbb adagot az életkorától és az Ön állapotától függően.

A petidin jó?

Egy szülési fájdalomcsillapításról szóló felmérésben (Chamberlain, 1993) a szülésznők 84%-a értékelte a petidint nagyon jónak vagy jónak , míg a nők mindössze 71%-a és a partnerek 72%-a.

Hány cm tágulás már késő az epidurálishoz?

„Az epidurális kezelést nem lehet beadni addig, amíg egy nő meg nem szült, amikor a nőknél rendszeres, fájdalmas összehúzódások jelentkeznek, amelyek gyakran a méhnyak 4 cm -es tágulásával járnak” – mondja Walton.

Hány CM-et kell epidurálisan beadni?

Jellemzően már 4-5 centiméternyire tágulva és aktív vajúdásban kaphat epidurált. Normális esetben körülbelül 15 percet vesz igénybe az epidurális katéter behelyezése, és a fájdalom enyhülése, valamint további 20 perc a teljes hatás eléréséhez.

Érzi, hogy a baba kijön epidurálisan?

Gyakori a második szakaszban (bár határozottan sokkal kevesebbet fog érezni – és lehet, hogy semmit sem fog érezni – ha epidurális volt): Fájdalom az összehúzódásokkal együtt, bár valószínűleg nem annyira. Elsöprő késztetés a lökésre (bár nem minden nő érzi ezt, különösen, ha epidurálisan kapott)

Mik az epidurális hosszú távú mellékhatásai?

Az epidurális vagy spinális fájdalomcsillapítás leggyakrabban jelentett anyai hatásai a fejfájás, a hátfájás és a neurológiai következmények elhúzódó tünetei. A szülés utáni tünettan nagy retrospektív tanulmányai a regionális idegblokáddal való összefüggésekre összpontosítottak, nem pedig más, gyakrabban használt fájdalomcsillapítókra.

A petidin segít a tágulásban?

Ha a méhnyaka hét-nyolc cm-re tágult, a petidin általában ellenjavallt , mivel átjut a placentán. Egyes nők megjegyzik, hogy a petidintől kissé „eltávolodott” érzést kelthet, és kevésbé érzik magukat a vajúdásuk felett.

Mi a petidin hatásmechanizmusa?

A petidin egy kevésbé erős opioid gyógyszer, amely gyorsabban kezdődik és rövidebb időtartamú, mint a morfium. A petidin az opioid receptorok gyenge agonistájaként működik , ami szedációt és fájdalomcsillapítást hoz létre. A májban metabolizálódik, ami a normeperidin aktív metabolitjának termelődéséhez vezet.

Miért nem ajánlott a petidin?

A petidin nem ajánlott krónikus fájdalomban szenvedő betegek számára . A petidin magas lipidoldékonysággal rendelkezik, ezért gyorsan kezdődik és rövid ideig hat, ami a betegek gyógyszerfüggőségéhez vezethet.

1000-szer erősebb a morfiumnál?

A gyógyszer, a Dsuvia , szintén 1000-szer erősebb, mint a morfium. Csak korlátozottan használható egészségügyi intézményekben, például kórházakban, sürgősségi osztályokon és sebészeti központokban.

A petidin lágyítja a méhnyakot?

Összességében a petidin csökkentheti a vajúdás során tapasztalt fájdalmat egyes nőknél. Ha egy nő fáradt, a petidin nyugtató hatású (és néha nagyon szükséges alvás). A petidin izomlazítóként hathat, ami bizonyos esetekben a méhnyak gyorsabb tágulását (nyílását) eredményezheti.

A petidin segít a szülés során?

A petidin rövid ideig enyhítheti az akut fájdalmat, de nem mindenkinél hatásos. Szülés közben az intramuszkuláris vagy intravénás petidin nyugtatja a nőket, de előfordulhat, hogy nem ad megfelelő fájdalomcsillapítást.

Az epidurál okozhat-e problémákat az élet későbbi szakaszában?

Valóság: Az epidurál nagyon biztonságos a betegek túlnyomó többsége számára . A szövődmények azonban előfordulnak, és a rövid távú és zavarótól a (sokkal ritkább) hosszan tartó vagy életveszélyesig terjedhetnek.

Mi az epidurális leggyakoribb szövődménye?

Az epidurális fájdalomcsillapítás leggyakoribb szövődményei az anyai hipotenzió és a posztdurális punkciós fejfájás . A retrospektív vizsgálatok összefüggést mutattak ki az epidurális fájdalomcsillapítás és a szülés időtartamának növekedése, a műszeres hüvelyi szülés és a császármetszés között.

Miért rossz az epidurál?

Az epidurális adagoláshoz használt tű eltalálhat egy ideget , ami átmeneti vagy tartós érzésvesztéshez vezethet az alsó testében. A gerincvelő környéki vérzés és az epidurális nem megfelelő gyógyszer alkalmazása szintén idegkárosodást okozhat.

Mikor késő az epidurális kezelés?

Túl késő az epidurál? Soha nem késő bevenni az epidurált , hacsak nem a baba feje koronázik. Mindössze 10-15 percet vesz igénybe a katéter elhelyezése és a megkönnyebbülés, és további 20 perc a teljes hatás eléréséhez.

Természetes vagy epidurális szülés a jobb?

Előnyök. Az epidurális kezelés legnagyobb előnye a fájdalommentes szülés lehetősége . Bár továbbra is érezhet összehúzódásokat, a fájdalom jelentősen csökken. Hüvelyi szülés közben még mindig tudatában van a születésnek, és mozoghat.

Milyen érzés epidurállal nyomni?

Az epidurális nyomásra való késztetés Néha ez a késztetés elsöprő , és a nők úgy írják le, mint valami olyasmit, amit a testük csinál, és nincs felette. Más esetekben ez egyszerűen azt jelenti, hogy jobban érzi magát nyomni, különösen az összehúzódás csúcspontján, mint ha nem tolja.

3 cm-nél lehet epidurált kapni?

A nőket akkor engedték be a vizsgálatba, ha 3 és 5 cm között tágultak . A korai csoportba tartozó nők azonnal megkapták az epidurált, míg a késői csoportba tartozó nők csak akkor kaphattak epidurált, ha 5 cm-re vagy annál nagyobbra voltak tágítva.