A petidin segít a szülés során?

Pontszám: 4,9/5 ( 5 szavazat )

Az intramuszkuláris petidin az egyik leggyakrabban használt opioid a szülés fájdalomcsillapítására. Az irodalomban számos aggály merül fel a petidin használatával kapcsolatban. Egyes tanulmányok azt sugallták, hogy a petidin csekély mértékben vagy egyáltalán nem csillapítja a fájdalmat a vajúdás során, fő hatása inkább nyugtató, mint fájdalomcsillapítás.

Használható-e a petidin vajúdáskor?

A petidint a fájdalom kezelésére használják , különösen a szülés során. Általában injekcióban adják be, és legfeljebb négy órán keresztül csillapítja a fájdalmat. A leggyakoribb mellékhatások a szédülés vagy álmosság, izzadás és rosszullét (hányinger).

A petidin befolyásolja a szülést vagy a születést?

Legfontosabb tényeket. A petidin egy opioid fájdalomcsillapító gyógyszer, amelyet egykor Ausztráliában széles körben alkalmaztak számos betegség által okozott fájdalom kezelésére. A petidint ma már ritkábban használják, mivel újabb, biztonságosabb opioidok állnak rendelkezésre. A petidint néha a szülési fájdalom csökkentésére használják .

Mikor adnak petidint szülés közben?

Nincs korlátozva, hogy a petidin mennyi ideig adható késői szülésnél . Ha a betegnek fájdalomcsillapításra van szüksége, a megfelelő adagot kell adni. Ha azonban a szülés után 6 órán belül petidint kap, a csecsemő születéskor légzésdepressziót szenvedhet. Szükség esetén a petidint a szülés késői szakaszában is be lehet adni.

Mikor nem szabad petidint adni?

A petidin injekciót nem szabad súlyos depresszió kezelésére használt gyógyszerekkel, például razagilinnel vagy moklobemiddel együtt alkalmazni, vagy ha a kezelés abbahagyásától számított 2 héten belül van . Számos gyógyszer kölcsönhatásba léphet a Petidine injekcióval, ami jelentősen megváltoztathatja azok hatását.

Fájdalomcsillapítási lehetőségei vajúdás közben

34 kapcsolódó kérdés található

Mi az erősebb petidin vagy morfium?

A petidin egy szintetikus opioid, amely körülbelül egytizede olyan erős, mint a morfium . Az intravénás morfin és petidin egyenértékű dózisára vonatkozó publikált tanulmányok 1:7,5 és 1:12,5 közötti ekvivalenciaarányt adnak.

Mennyire biztonságos a petidin?

A petidin intramuszkuláris vagy intravénás adagolása vajúdás közben alacsony, legfeljebb 50 mg -os dózisban biztonságos a fogantatás számára. Az 50 mg feletti adagokat kerülni kell, mivel ezek további vizsgálatok szükségesek a végleges bizonyíték megszerzéséhez.