Miért adják a probenecidet penicillinnel?

Pontszám: 4,5/5 ( 55 szavazat )

A probenecidet néha penicillin antibiotikumokkal (pl. penicillin, ampicillin, nafcillin) együtt alkalmazzák az antibiotikumok vérszintjének növelésére . Ez a növekedés azt eredményezi, hogy az antibiotikum jobban működik bizonyos fertőzések kezelésében. A probenecid úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti a vesék azon képességét, hogy eltávolítsák az antibiotikumot a szervezetből.

Hogyan segíti a probenecid a penicillint?

A probenecid képes meggátolni a szerves savak (pl. penicillinek) transzportját a hámsejteken (pl. vese proximális tubulussejtjein), és penicillinekkel kombinálva a penicillin vérszintjének emelkedését és az antimikrobiális hatás hosszabb időtartamát eredményezte.

A probenecidet penicillinnel együtt adják?

A gyakori mellékhatások közé tartozik a fejfájás, a gyomor-bélrendszeri zavarok, a túlérzékenységi reakciók és a köszvény átmeneti súlyosbodása. A probenecidet penicillinnel és penicillin-származékokkal (például ampicillinnel és nafcillinnel) kombinálva is alkalmazzák a plazma felezési idejének meghosszabbítása és a szérumkoncentráció növelése érdekében.

Mi a probenecid hatása?

A probenecidet évtizedek óta használják köszvény kezelésére. A gyógyszer hatásmechanizmusa a vesetubuláris transzporter gátlása , ezáltal elősegíti a betegséget okozó húgysav kiválasztását az újrafelvétel blokkolásával (5, 26, 37).

Hogyan hat a probenecid az antibiotikumokra?

A probenecid bizonyos antibiotikumokkal (például penicillinek) kombinálva is felírható. Növeli az antibiotikum szintjét a vérben , ami elősegíti az antibiotikum jobb hatását.

Hogyan növeli a probenecid a penicillinek hatástartamát

26 kapcsolódó kérdés található

Miért kombinálják az amoxicillint probeneciddel?

A probenecidet néha penicillin antibiotikumokkal (pl. penicillin, ampicillin, nafcillin) együtt alkalmazzák az antibiotikumok vérszintjének növelésére. Ez a növekedés azt eredményezi, hogy az antibiotikum jobban működik bizonyos fertőzések kezelésében. A probenecid úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti a vesék azon képességét, hogy eltávolítsák az antibiotikumot a szervezetből .

Miért írják fel együtt a cefazolint és a probenecidet?

A Probenecid tabletta kiegészítő kezelésként javasolt napi egyszeri intravénás cefazolinnal kezelt betegeknél a hatékony cefazolin szöveti szint időtartamának meghosszabbítása érdekében.

Hogyan fejti ki hatását a probenecid köszvényben?

A probenecidet krónikus köszvény vagy köszvényes ízületi gyulladás kezelésére használják. Ezeket az állapotokat a túl sok húgysav okozza a vérben. A gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy eltávolítja a felesleges húgysavat a szervezetből . A probenecid nem gyógyítja a köszvényt, de néhány hónapos szedés után segít megelőzni a köszvényes rohamokat.

Mi a febuxosztát hatásmechanizmusa?

A vizsgálatok során a febuxosztát elsődleges hatásmechanizmusa a xantin-oxidáz gátlása volt , amit a szérum és a vizelet xantinkoncentrációjának emelkedése, a szérum és a vizelet húgysavszintjének csökkenése, valamint a teljes purinszintézis szignifikáns csökkenése bizonyít.

Növeli a probenecid a húgysav kiválasztását?

A probenecid egy urát transzporter-1 (URAT-1) inhibitor, amely az allopurinol aktív metabolitja, az oxipurinol tubuláris reabszorpciójának gátlásán keresztül fokozza a húgysav kiválasztását .

Melyik gyógyszer nem alkalmazható probeneciddel?

A probenecid növeli a metotrexát szintjét a savas (anionos) gyógyszerverseny révén a vese tubuláris kiürüléséért. Kerülje el vagy használjon alternatív gyógyszert . Ha kombinációt kell alkalmazni, csökkentse a metotrexát adagját; emellett a metotrexát növeli a húgysavtermelést és a húgysav-neuropátia kockázatát. nafcillin, probenecid.

Hogyan növeli a probenecid a penicillinszintet?

A probenecid gátolja a penicillin tubuláris szekrécióját, és általában növeli a penicillin plazmaszintjét az antibiotikum bármely adagolási módja mellett . Különféle penicillinek esetében 2-4-szeres emelkedést mutattak ki.

Miért adnak néha probenecidet az antibiotikum-terápia kiegészítéseként?

A probenecid csökkenti a húgysav mennyiségét a szervezetben azáltal, hogy a vizelettel távozik . A probenecidet néha penicillin antibiotikumokkal (beleértve az ampicillint, meticillint, oxacilint, kloxacillint vagy nafcilint is) együtt adják, hogy hatékonyabbá tegyék őket.

Ahol a probenecid és a penicillin ugyanazért a kötőhelyért verseng?

A proximális és disztális tubusokban a probenecid kompetitív módon gátolja sok gyenge szerves sav, köztük a penicillinek, a legtöbb cefalosporin és néhány más β-laktám antibiotikum kiválasztását.

Miért adnak klavulánsavat a penicillinhez?

Bevezetés. A klavulánsavat a béta-laktamázra érzékeny penicillinekkel együtt alkalmazzák, hogy megvédjék őket béta-laktámgyűrűjük hidrolízisétől, és így hatásosak legyenek a béta-laktamázt termelő baktériumokkal szemben.

Hogyan választódik ki a penicillin a nefronban?

Például a penicillin a tubulusok szekréciójával könnyen bejut a nefronba, és gyorsan kiválasztódik a szervezetből a vizelettel. Abban az esetben, ha a terápiás hatást meg kell hosszabbítani, olyan szerek adhatók be, amelyek blokkolják a tubulusok szekrécióját, hogy lelassítsák a gyógyszer kiválasztását.

Mi a febuxosztát hatásmechanizmusa, és hogyan segít ez a gyógyszer?

A febuxosztát az uráttermelés blokkolásával fejti ki hatását. Ez eléggé csökkenti az urátszintet ahhoz, hogy lehetővé tegye a kristályok feloldódását, és hosszú távon megelőzze a köszvényes rohamokat.

A febuxosztát befolyásolja a veseműködést?

A febuxosztátot szedő betegek jobb SUA-csökkentő hatást mutattak, mint a kontrollcsoportban. Nem figyeltek meg statisztikailag szignifikáns különbséget a vesefunkció biomarkereiben , beleértve az eGFR-t és a szérum kreatinint, amikor a febuxosztát-kezelésben részesülő betegeket a kontrollcsoportba tartozókkal hasonlították össze.

Mi a különbség a febuxosztát és az allopurinol között?

Az allopurinol egy purin analóg, amelyet a purin és pirimidin szintézisében részt vevő számos enzim metabolizál, míg a febuxosztát nem purin analóg.

Melyik a jobb allopurinol vs probenecid?

Következtetések: Egy 38 888 köszvényben szenvedő idős Medicare-beteg bevonásával végzett nagy kohorsz-vizsgálatban a probenecid alkalmazása az allopurinolhoz képest az MI, a stroke és a szívelégtelenség súlyosbodása miatti befogadás mérsékelt csökkenésével jár.

Lehet-e együtt szedni az allopurinolt és a probenecidet?

Háttér és célkitűzés: Az allopurinollal és probeneciddel kombinált terápiát olyan betegeknél alkalmazzák, akik nem reagálnak megfelelően az allopurinolra önmagában. Mindazonáltal ezen gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásokat nem vizsgálták szisztematikusan.

A probenecid gyulladáscsökkentő?

A probenecidet (Benemid®, Probalan®) a hiperurikémia kezelésére és a köszvényes rohamok megelőzésére használják. Nem akut köszvényes roham vagy tüneteinek kezelésére tervezték. Nem gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító .

Mik a probenecid ellenjavallatai?

Ki ne szedje a PROBENECID-et?
  • megnövekedett húgysav a szervezetben, ami vesebetegséghez vezet.
  • vérzavar.
  • fekély a túl sok gyomorsav miatt.
  • húgysav vesekő.
  • súlyos vesekárosodás.
  • enyhe-közepes vesekárosodás.
  • piruvát-kináz és G6PD-hiány okozta vérszegénység.

Melyik a legerősebb antibiotikum cellulitiszre?

A cellulitisz kezelésére a legjobb antibiotikum a dicloxacillin, a cefalexin, a trimetoprim szulfametoxazollal, a klindamicin vagy a doxiciklin antibiotikumok. A cellulitisz egy mély bőrfertőzés, amely gyorsan terjed.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a probenecid kolhicin?

A kolhicin és a probenecid egy kombinált gyógyszer, amelyet köszvényes rohamok megelőzésére használnak. Ez a gyógyszer nem gyógyítja meg a köszvényt, és nem állítja meg a már elkezdődött köszvényes rohamot.