Mennyi ideig szedheti a probenecidet?

Pontszám: 4,3/5 ( 51 szavazat )

Felnőttek: 250 mg (egy 500 mg-os tabletta fele) naponta kétszer körülbelül egy héten keresztül , majd 500 mg (egy tabletta) naponta kétszer néhány hétig. Ezt követően az adag a vérben vagy a vizeletben lévő húgysav mennyiségétől függ. A legtöbb embernek napi 2, 3 vagy 4 tablettára van szüksége, de néhány embernek nagyobb adagra is szüksége lehet.

Biztonságos a probenecid a vesére?

A probenecid növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A probenecid szedése sok vesebetegségben szenvedő ember számára nem biztonságos , ezért beszéljen orvosával a probeneciddel kapcsolatos további információkért.

Miért tilos a probenecid?

A probenecid már nem használható fegyverként csalásra. Amint a tiltott kábítószer-listán szereplő anyag lett (állítólag 1987-ben), a sportolók már nem használták csalásra, mivel nagyon könnyen észlelhető .

Mik a probenecid mellékhatásai?

A probenecid mellékhatásokat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha a fenti tünetek bármelyike ​​súlyos vagy nem múlik el:
 • fejfájás.
 • gyomorrontás.
 • hányás.
 • étvágytalanság.
 • szédülés.

A probenecid okozhat ízületi fájdalmat?

A Probenecid leggyakoribb mellékhatásai a májproblémák, hányinger, köszvény fellángolása, ízületi fájdalom és bőrkiütés. Forduljon kezelőorvosához, ha ezen mellékhatások bármelyike ​​jelentkezik.

Hogyan növeli a probenecid a penicillinek hatástartamát

20 kapcsolódó kérdés található

Milyen gyógyszerek lépnek kölcsönhatásba a probeneciddel?

Néhány termék, amely kölcsönhatásba léphet ezzel a gyógyszerrel: rákkemoterápia, baricitinib , difillin, ketorolak, metotrexát, pirazinamid, szalicilátok (pl. nagy dózisú aszpirin), zidovudin, bizonyos gyógyszerek, amelyeket a vesék távolítanak el a szervezetből (például ceftazidim/avibaktám). dapson, heparin, foszfomicin).

Lehet alkoholt inni probeneciddel?

Ezenkívül a túl sok alkoholfogyasztás növelheti a húgysav mennyiségét a vérben, és csökkentheti a gyógyszer hatásait. Ezért a gyógyszer szedése közben ne szedjen aszpirint vagy más szalicilátokat, és ne igyon alkoholtartalmú italokat, hacsak nem konzultált orvosával.

Hogyan öblítsd ki a húgysavat a szervezetedből?

Ebben a cikkben nyolc természetes módszert ismerhet meg a húgysavszint csökkentésére.
 1. Korlátozza a purinban gazdag ételek fogyasztását. ...
 2. Egyél több alacsony purintartalmú ételt. ...
 3. Kerülje a húgysavszintet emelő gyógyszereket. ...
 4. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt. ...
 5. Kerülje az alkoholt és a cukros italokat. ...
 6. Kávét inni. ...
 7. Próbáljon ki egy C-vitamin-kiegészítőt. ...
 8. Egyél cseresznyét.

A tojás káros a köszvényre?

A tojás jó fehérjeforrás a köszvényes betegek számára, mivel a tojásban természetesen alacsony a purintartalom .

A csirke káros a köszvényre?

A húsok, például a hal, a csirke és a vörös hús mérsékelten jók (kb. 4-6 uncia naponta). Zöldségek: A magas purintartalmú listán olyan zöldségeket láthat, mint a spenót és a spárga, de a tanulmányok azt mutatják, hogy nem növelik a köszvény vagy a köszvényes rohamok kockázatát .

A brokkoliban sok a húgysav?

Alacsony purintartalom . A tanulmány szerzői a brokkolit az alacsony purintartalmú csoportba sorolták – a nagyon magas purintartalmú élelmiszerek 100 grammonként több mint 300 mg-ot tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a brokkoli jó választás a köszvényben szenvedők számára (és a legtöbb ember számára, aki egészségesen próbál étkezni).

Kapható még a probenecid?

probenecid, (Benemid - márka nem elérhető )

A probenecid ugyanaz, mint az allopurinol?

Csökkenti a húgysav szintjét a vérben, és megakadályozza a köszvény fellángolását. A Zyloprim (allopurinol) jól működik a köszvényes rohamok megelőzésében, és olcsóbb, mint néhány alternatíva, de néhány hétbe telik, amíg elkezd dolgozni. Csökkenti a húgysavszintet és erősíti a penicillin hatását.

A húgysav károsítja a veséket?

Mivel a vér a vesén keresztül szűrődik, a húgysav felhalmozódhat, és urátkristályokat képezhet. Ahogy az urátkristályok áthaladnak a vesén, károsodást és hegeket okozhatnak . Úgy gondolják, hogy ez a vesekárosodás idővel vesebetegséghez és veseelégtelenséghez vezet, különösen, ha a köszvényét nem kezelik.

Mi a legbiztonságosabb köszvény elleni gyógyszer?

"Erősebb, mint az allopurinol , szelektívebb, és olyan veseproblémákkal küzdő betegeknél is alkalmazható, akik nem tolerálják az allopurinolt" - mondja Wortmann. Bár az allopurinolt 30 éve használják, és biztonságos gyógyszernek tartják, súlyos mellékhatások léphetnek fel – különösen veseproblémákkal küzdő betegeknél.

Mi a legjobb ital, ha köszvényes?

Igyál sok vizet, tejet és fanyar cseresznyelevet . Úgy tűnik, a kávézás is segít. Mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrendi változtatást végrehajtana.

A banán káros a köszvényre?

A banánban alacsony a purin- és magas a C-vitamin -tartalma, ezért köszvény esetén jó eledel lehet belőle. Ha módosítja az étrendjét, hogy több alacsony purintartalmú ételt, például banánt tartalmazzon, csökkentheti a húgysav mennyiségét a vérében, és csökkentheti a visszatérő köszvényes rohamok kockázatát.

Milyen gyümölcs káros a köszvényre?

Egyes gyümölcsök (és zöldségek) természetes édességét a fruktóz adja. A kutatók összefüggésről számolnak be a magas fruktóztartalmú élelmiszerek és a köszvényes tünetek között, amelyek között szerepelhet a krónikus fájdalom is. Ilyen gyümölcs az alma, őszibarack, körte, szilva, szőlő, aszalt szilva és datolya .

A hagyma káros a köszvényre?

Ha köszvénye van, a legjobb elkerülni az olyan ételeket, mint az apróra vágott máj, a máj és a hagyma , valamint más szervhúsokat, mint a vese, a szív, az édeskenyér és a pacal, mivel ezekben magas a purintartalom.

Az ivóvíz kiöblítheti a húgysavat?

CSINÁLJA: Igyál vizet. Ha pedig fellángolsz, növeld napi 16 pohárra ! A víz segít kiüríteni a húgysavat a szervezetből.

Mi a leggyorsabb módja a húgysav csökkentésének?

Étrend módosítás
 1. Csökkentse vagy szüntesse meg az alkoholt, különösen a sört.
 2. Igyon sok vizet vagy más alkoholmentes italokat.
 3. Egyél több zsírszegény vagy zsírmentes tejterméket.
 4. Kerülje a magas purintartalmú ételeket, beleértve a szervhúsokat (vese, máj és édes kenyér) és az olajos halakat (szardínia, szardella és hering).

Hogyan ellenőrizhetem otthon a húgysavszintemet?

A húgysav-vizeletvizsgálathoz össze kell gyűjtenie az összes kibocsátott vizeletet 24 órán belül . Ezt 24 órás vizeletminta tesztnek nevezik. Egészségügyi szolgáltatója vagy egy laboratóriumi szakember ad Önnek egy tartályt a vizelet összegyűjtésére, valamint a minták gyűjtésére és tárolására vonatkozó utasításokat.

Bepisil a probenecid?

A probenecid és a kolhicin gyakori mellékhatásai közé tartozik az émelygés, hányás, gyomorfájdalom, görcsök, hasmenés, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, hajhullás, kipirulás (melegség vagy bizsergő érzés), fejfájás és gyakori vizelés .

Lehet alkoholt inni allopurinollal?

Igen, az allopurinol szedése közben fogyaszthat alkoholt . Az alkoholfogyasztás azonban növeli a húgysav szintjét a vérben, és köszvényes rohamot válthat ki. Ha jól érzi magát, mértékkel ihat alkoholt.

Az alábbi betegek közül melyik nem kaphat probenecidet?

Ne alkalmazza a probenecidet, ha allergiás rá, vagy ha: húgysav vesekő ; már elkezdődött köszvényes roham; vagy. vérsejt rendellenesség, például vérszegénység vagy alacsony fehérvérsejtszám.