A probenecid szulfa-gyógyszer?

Pontszám: 4,5/5 ( 4 szavazat )

Háttér. A probenecid (proe ben' e sid) egy szulfonamid-származék , amely gátolja a szervetlen sav transzportját a disztális vesetubulusban, és gátolja a húgysav reabszorpcióját.

Melyik gyógyszercsoport a probenecid?

A probenecid az urikozurikák néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. Csökkenti a húgysav magas szintjét a szervezetben azáltal, hogy segít a veséknek megszabadulni a húgysavtól. Ha a húgysavszint túl magas, kristályok képződhetnek az ízületekben, ami köszvényt okozhat.

Mi a probenecid másik neve?

ÁLTALÁNOS NÉV: KOLCHICIN /PROBENECID – ORÁLIS (COAL-cheh-seen/pro-BEN-uh-sid)

Ki ne szedje a probenecidet?

Ne alkalmazza a probenecidet, ha allergiás rá, vagy ha: húgysav vesekő ; már elkezdődött köszvényes roham; vagy. vérsejt rendellenesség, például vérszegénység vagy alacsony fehérvérsejtszám.

Mi az a probenecid?

A probenecidet krónikus köszvény és köszvényes ízületi gyulladás kezelésére használják. A köszvényhez kapcsolódó rohamok megelőzésére szolgál, nem pedig azok kezelésére. A vesére hat, hogy segítse a szervezetet a húgysav eltávolításában.

Szulfonilureák, szulfonamid és szulfaszalazin – szulfatartalmú gyógyszerek és szulfaallergia

15 kapcsolódó kérdés található

A probenecid ugyanaz, mint az allopurinol?

A Benemid (probenecid) alkalmazható a köszvényes betegek magas húgysavszintjének csökkentésére, de ez nem az első számú kezelés, mert hosszú ideig tart, amíg beindul. A zyloprim (allopurinol) jól csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. . Általános gyógyszerként kapható .

Betiltották a probenecidet?

A probenecid már nem használható fegyverként a csaláshoz . Amint a tiltott kábítószerek listájára került (állítólag 1987-ben), a sportolók már nem használták csalásra, mivel nagyon könnyen észlelhető.

Mik a probenecid ellenjavallatai?

Ki ne szedje a PROBENECID-et?
 • megnövekedett húgysav a szervezetben, ami vesebetegséghez vezet.
 • vérzavar.
 • fekély a túl sok gyomorsav miatt.
 • húgysav vesekő.
 • súlyos vesekárosodás.
 • enyhe-közepes vesekárosodás.
 • piruvát-kináz és G6PD-hiány okozta vérszegénység.

Biztonságos a probenecid a vesére?

Úgy működik, hogy eltávolítja a felesleges húgysavat a vizeletből. A probenecid növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A probenecid szedése sok vesebetegségben szenvedő ember számára nem biztonságos , ezért beszéljen orvosával a probeneciddel kapcsolatos további információkért.

Miért nem adnak probenecidet akut köszvényben?

Probenecidet köszvény kezelésére vagy a húgysav szervezetből történő eltávolítására szedő betegek: Amikor először kezdi el szedni a probenecidet, a vesékben lévő húgysav mennyisége jelentősen megnő . Ez egyes embereknél veseköveket vagy más veseproblémákat okozhat.

A probenecid ugyanaz, mint a kolhicin?

Mi az a kolhicin és probenecid? A kolhicin megváltoztatja a szervezet reakcióját a húgysavkristályokra. A túl sok húgysav a szervezetben az, ami a köszvény tüneteihez (duzzanat és fájdalom) vezet. A probenecid csökkenti a húgysav mennyiségét a szervezetben azáltal, hogy a vizelettel távozik.

Mi a kolhicin általános neve?

A Colcryst (kolchicint) a köszvény fellángolásának megelőzésére és kezelésére használják felnőtteknél. A Colchicine korábban olcsó generikus gyógyszerként volt elérhető, az FDA nem hagyta jóvá, de 2009-ben Colcrys márkanévként szabadalmaztatták.

Mi a febuxosztát általános neve?

Az Uloric (febuxosztát) egy xantin-oxidáz-gátló, amelyet köszvényes betegek vérfeleslegének (hiperurikémia) kezelésére használnak.

A probenecid NSAID?

A probenecidet (Benemid®, Probalan®) a hiperurikémia kezelésére és a köszvényes rohamok megelőzésére használják. Nem akut köszvényes roham vagy tüneteinek kezelésére tervezték. Nem gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító .

A probenecid szulfa-gyógyszer?

Háttér. A probenecid (proe ben' e sid) egy szulfonamid-származék , amely gátolja a szervetlen sav transzportját a disztális vesetubulusban, és gátolja a húgysav reabszorpcióját.

Mi a probenecid hatásmechanizmusa?

A probenecidet évtizedek óta használják köszvény kezelésére. A gyógyszer hatásmechanizmusa a vesetubuláris transzporter gátlása , ezáltal elősegíti a betegséget okozó húgysav kiválasztását az újrafelvétel blokkolásával (5, 26, 37).

Veseproblémák okozhatnak köszvényt?

Leggyakrabban a vesebetegség köszvényt okozhat . A köszvény azonban vesebetegséghez is vezethet. Mivel a húgysavat a vesén keresztül szűrik, a két betegség összefügg. 10 krónikus vesebetegségben szenvedő emberből 1 köszvényes, és a köszvényesek még nagyobb százaléka vesebetegségben szenved.

Milyen gyógyszerek növelik a húgysavszintet?

Orvosa javasolhatja ezen gyógyszerek megváltoztatását, ha több köszvényes tünetet észlel. Az aszpirin vagy az acetilszalicilsav növeli a húgysav szintjét a vérben... Köszvényt kiváltó gyógyszerek
 • klórtiazid.
 • klórtalidon.
 • hidroklorotiazid.
 • indapamid.
 • metolazon.
 • spironolakton.

Mi a leggyorsabb módja a húgysav csökkentésének?

Ebben a cikkben nyolc természetes módszert ismerhet meg a húgysavszint csökkentésére.
 1. Korlátozza a purinban gazdag ételek fogyasztását. ...
 2. Egyél több alacsony purintartalmú ételt. ...
 3. Kerülje a húgysavszintet emelő gyógyszereket. ...
 4. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt. ...
 5. Kerülje az alkoholt és a cukros italokat. ...
 6. Kávét inni. ...
 7. Próbáljon ki egy C-vitamin-kiegészítőt. ...
 8. Egyél cseresznyét.

A probenecid növeli a vérnyomást?

A probenecid (50 mg/kg, ip) alkalmazása 120 percen belül szignifikánsan csökkentette a szisztolés vérnyomást (SBP), 167 Hgmm-ről 141 Hgmm-re.

Miért adják a penicillint probeneciddel?

A probenecidet néha penicillin antibiotikumokkal (pl. penicillin, ampicillin, nafcillin) együtt alkalmazzák az antibiotikumok vérszintjének növelésére . Ez a növekedés azt eredményezi, hogy az antibiotikum jobban működik bizonyos fertőzések kezelésében. A probenecid úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti a vesék azon képességét, hogy eltávolítsák az antibiotikumot a szervezetből.

Lehet-e együtt szedni a probenecidet és az allopurinolt?

Háttér és célkitűzés: Az allopurinollal és probeneciddel kombinált terápiát olyan betegeknél alkalmazzák, akik nem reagálnak megfelelően az allopurinolra önmagában. Mindazonáltal ezen gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásokat nem vizsgálták szisztematikusan.

Vény nélkül kapható a probenecid?

A Probenecid vényköteles gyógyszer az Egyesült Államokban. Emiatt nem vásárolhat probenecidet az interneten, vagy nem kaphat probenecid OTC-t egy gyógyszertárból anélkül, hogy először konzultálna egy engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatóval, hogy felírják a probenecid tablettákat, hogy ki lehessen adni a probenecid tablettákat.

Kapható-e probenecid Kanadában?

A Benurylt már nem gyártják eladásra Kanadában . Az esetleg még elérhető márkák között keressen a probenecid alatt. Ez a cikk csak hivatkozási célból elérhető. Ha ezt a gyógyszert használja, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a kezelési lehetőségekről.

Melyik gyógyszer nem alkalmazható probeneciddel?

A probenecid növeli a metotrexát szintjét a savas (anionos) gyógyszerverseny révén a vese tubuláris kiürüléséért. Kerülje el vagy használjon alternatív gyógyszert . Ha kombinációt kell alkalmazni, csökkentse a metotrexát adagját; emellett a metotrexát növeli a húgysavtermelést és a húgysav-neuropátia kockázatát. nafcillin, probenecid.