Biztonságos a probenecid a vesére?

Pontszám: 4,2/5 ( 18 szavazat )

Úgy működik, hogy eltávolítja a felesleges húgysavat a vizeletből. A probenecid növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A probenecid szedése sok vesebetegségben szenvedő ember számára nem biztonságos , ezért a probeneciddel kapcsolatos további információkért forduljon orvosához.

Ki ne szedje a probenecidet?

Ne alkalmazza a probenecidet, ha allergiás rá, vagy ha: húgysav vesekő ; már elkezdődött köszvényes roham; vagy. vérsejt rendellenesség, például vérszegénység vagy alacsony fehérvérsejtszám.

Alkalmazható-e a probenecid veseelégtelenségben?

A probenecid alkalmazása a szérum penicillinkoncentrációjának növelésére nem javasolt vesekárosodásban szenvedő betegek számára . Mivel a vesefunkció hozzájárul a probenecid mechanizmusához, kerülje a használatát köszvényben szenvedő betegeknél, akiknek veseelégtelenségük van, vagy akiknél a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) kevesebb, mint 30 ml/perc.

Mik a probenecid mellékhatásai?

Hányinger, étvágytalanság, szédülés, hányás, fejfájás, ínygyulladás vagy gyakori vizelés léphet fel, ahogy a szervezet alkalmazkodik a gyógyszerhez. Ha ezen hatások bármelyike ​​továbbra is fennáll vagy súlyosbodik, haladéktalanul értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Melyik a jobb allopurinol vs probenecid?

Következtetések: Egy 38 888 köszvényben szenvedő idős Medicare-beteg bevonásával végzett nagy kohorsz-vizsgálatban a probenecid alkalmazása az allopurinolhoz képest az MI, a stroke és a szívelégtelenség súlyosbodása miatti befogadás mérsékelt csökkenésével jár.

Köszvény – Urát/húgysav Vesetranszport – Lesinurad és Probenecid

18 kapcsolódó kérdés található

A probenecid és az allopurinol ugyanaz?

A Benemid (probenecid) alkalmazható a köszvényes betegek magas húgysavszintjének csökkentésére, de ez nem az első számú kezelés, mert hosszú ideig tart, amíg beindul. A zyloprim (allopurinol) jól csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. . Általános gyógyszerként kapható .

Lehet-e együtt szedni az allopurinolt és a probenecidet?

Háttér és célkitűzés: Az allopurinollal és probeneciddel kombinált terápiát olyan betegeknél alkalmazzák, akik nem reagálnak megfelelően az allopurinolra önmagában. Mindazonáltal ezen gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásokat nem vizsgálták szisztematikusan.

Mennyi ideig szedheti a probenecidet?

A probenecidet pontosan az utasításoknak megfelelően vegye be. Ne vegyen be belőle többet vagy kevesebbet, illetve ne vegye be gyakrabban, mint amennyit orvosa felírt. A Probenecid növelheti a köszvényes rohamok gyakoriságát a szedésének első 6-12 hónapjában , bár végül megelőzi őket.

A probenecid növeli a vérnyomást?

A probenecid (50 mg/kg, ip) alkalmazása 120 percen belül szignifikánsan csökkentette a szisztolés vérnyomást (SBP), 167 Hgmm-ről 141 Hgmm-re.

Hogyan öblítsd ki a húgysavat a szervezetedből?

Igyál több vizet Ha sok folyadékot iszol, a vesék gyorsabban ürítik ki a húgysavat. Mindig tartson magánál vizes palackot.

Miért nem alkalmazzák a probenecidet akut köszvényben?

Probenecidet köszvény kezelésére vagy a húgysav szervezetből történő eltávolítására szedő betegek: Amikor először kezdi el szedni a probenecidet, a vesékben lévő húgysav mennyisége jelentősen megnő . Ez egyes embereknél veseköveket vagy más veseproblémákat okozhat.

A probenecid ugyanaz, mint a kolhicin?

Mi az a kolhicin és probenecid? A kolhicin megváltoztatja a szervezet reakcióját a húgysavkristályokra. A túl sok húgysav a szervezetben az, ami a köszvény tüneteihez (duzzanat és fájdalom) vezet. A probenecid csökkenti a húgysav mennyiségét a szervezetben azáltal, hogy a vizelettel távozik.

Mi a probenecid hatásmechanizmusa?

A probenecidet évtizedek óta használják köszvény kezelésére. A gyógyszer hatásmechanizmusa a vesetubuláris transzporter gátlása , ezáltal elősegíti a betegséget okozó húgysav kiválasztását az újrafelvétel blokkolásával (5, 26, 37).

A probenecid gyulladáscsökkentő?

A probenecidet (Benemid®, Probalan®) a hiperurikémia kezelésére és a köszvényes rohamok megelőzésére használják. Nem akut köszvényes roham vagy tüneteinek kezelésére tervezték. Nem gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító .

Betiltották a probenecidet?

A probenecid már nem használható fegyverként a csaláshoz . Amint a tiltott kábítószerek listájára került (állítólag 1987-ben), a sportolók már nem használták csalásra, mivel nagyon könnyen észlelhető.

Az alábbiak közül melyik életveszélyes mellékhatás a vizelethajtó kezeléssel kapcsolatban?

Mellékhatások A diuretikumok a vér káliumszintjét is befolyásolhatják. Ha tiazid diuretikumot szed, káliumszintje túl alacsonyra csökkenhet (hipokalémia) , ami életveszélyes szívverési problémákat okozhat.

A húgysav gyógyszer növeli a vérnyomást?

Például egy keresztmetszeti vizsgálat megállapította, hogy a szérum húgysavszintjének minden 1 mg/dl-es növekedése 20%-kal növeli a hypertonia előfordulását olyan általános populációban, amelyet nem kezeltek hyperurikaemiával és magas vérnyomással [1].

A magas húgysav okozhat magas vérnyomást?

Ha nem kezelik, a magas húgysavszint végül maradandó csont-, ízület- és szövetkárosodáshoz, vese- és szívbetegséghez vezethet . A kutatások összefüggést mutattak ki a magas húgysavszint és a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a zsírmájbetegség között is.

A magas húgysav növelheti a vérnyomást?

Newswise – A hiperurikémiában szenvedők fokozottan ki vannak téve a magas vérnyomás kockázatának – derül ki a héten bemutatott kutatásból az American College of Rheumatology Annual Scientific Meeting-en, Atlantában.

A probenecid okozhat ízületi fájdalmat?

A Probenecid leggyakoribb mellékhatásai a májproblémák, hányinger, köszvény fellángolása, ízületi fájdalom és bőrkiütés. Forduljon kezelőorvosához, ha ezen mellékhatások bármelyike ​​jelentkezik.

A probenecid hajhullást okoz?

A probenecid és a kolhicin gyakori mellékhatásai közé tartozik az émelygés, hányás, gyomorfájdalom, görcsök, hasmenés, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, hajhullás, kipirulás (melegség vagy bizsergő érzés), fejfájás és gyakori vizelés.

Mit kezel a probenecid?

A probenecidet köszvény és köszvényes ízületi gyulladás kezelésére használják. Ez a gyógyszer csökkenti a húgysav mennyiségét a szervezetben azáltal, hogy a vizelettel távozik.

Miért rontja az allopurinol az akut köszvényt?

Az allopurinol leggyakoribb mellékhatása a köszvény akut fellángolása . Ennek oka az urátszint csökkenése, ami azt eredményezi, hogy az ízületi porcokból urátkristályok ürülnek az ízületi térbe, ami akut gyulladást okoz.

Milyen gyógyszerek lépnek kölcsönhatásba az allopurinollal?

Az allopurinol súlyos kölcsönhatásai a következők:
  • azatioprin.
  • benazepril.
  • kaptopril.
  • didanozin.
  • difillin.
  • enalapril.
  • perindopril.
  • protamin.

Mennyi ideig tart, amíg az allopurinol csökkenti a húgysavszintet?

A teljes hatás eléréséhez 2-3 hónap is eltarthat. Köszvényes roham esetén nincs hatása, bár továbbra is rendszeresen kell szednie minden nap, még akkor is, ha ez megtörténik. Az allopurinol szedésének első néhány hetében a vér húgysavszintje egy rövid ideig megemelkedhet, mielőtt csökkenne.