Mikor kell probenecidet alkalmazni?

Pontszám: 4,4/5 ( 15 szavazat )

A probenecidet krónikus köszvény kezelésére alkalmazzák és köszvényes ízületi gyulladás

köszvényes ízületi gyulladás
A köszvény a gyulladásos ízületi gyulladás egy formája, amelyet a vörös, érzékeny, forró és duzzadt ízületek visszatérő rohama jellemez. A fájdalom általában gyorsan jelentkezik, és kevesebb, mint 12 órán belül eléri a maximális intenzitást. A nagylábujj tövénél lévő ízület az esetek körülbelül felében érintett.
https://en.wikipedia.org › wiki › Köszvény

Köszvény – Wikipédia

. A köszvényhez kapcsolódó rohamok megelőzésére szolgál, nem pedig azok kezelésére. A vesére hat, hogy segítse a szervezetet a húgysav eltávolításában.

Ki ne szedje a probenecidet?

Ne alkalmazza a probenecidet, ha allergiás rá, vagy ha: húgysav vesekő ; már elkezdődött köszvényes roham; vagy. vérsejt rendellenesség, például vérszegénység vagy alacsony fehérvérsejtszám.

Melyik a jobb allopurinol vs probenecid?

Következtetések: Egy 38 888 köszvényben szenvedő idős Medicare-beteg bevonásával végzett nagy kohorsz-vizsgálatban a probenecid alkalmazása az allopurinolhoz képest az MI, a stroke és a szívelégtelenség súlyosbodása miatti befogadás mérsékelt csökkenésével jár.

Miért adnak néha probenecidet az antibiotikum-terápia kiegészítéseként?

A probenecid a penicillin és más gyógyszerek kiválasztását is gátolja, és a penicillinterápia kiegészítéseként alkalmazták a plazma gyógyszerszintjének növelésére . A probenecidet 1951-ben engedélyezték az Egyesült Államokban, és a mai napig használják a köszvény és a hiperurikémia kezelésére és megelőzésére.

Mik a probenecid ellenjavallatai?

Ki ne szedje a PROBENECID-et?
  • megnövekedett húgysav a szervezetben, ami vesebetegséghez vezet.
  • vérzavar.
  • fekély a túl sok gyomorsav miatt.
  • húgysav vesekő.
  • súlyos vesekárosodás.
  • enyhe-közepes vesekárosodás.
  • piruvát-kináz és G6PD-hiány okozta vérszegénység.

Hogyan növeli a probenecid a penicillinek hatástartamát

21 kapcsolódó kérdés található

Milyen gyógyszerek lépnek kölcsönhatásba a probeneciddel?

Néhány termék, amely kölcsönhatásba léphet ezzel a gyógyszerrel: rákkemoterápia, baricitinib , difillin, ketorolak, metotrexát, pirazinamid, szalicilátok (pl. nagy dózisú aszpirin), zidovudin, bizonyos gyógyszerek, amelyeket a vesék távolítanak el a szervezetből (például ceftazidim/avibaktám). dapson, heparin, foszfomicin).

A probenecid növeli a vérnyomást?

A probenecid (50 mg/kg, ip) alkalmazása 120 percen belül szignifikánsan csökkentette a szisztolés vérnyomást (SBP), 167 Hgmm-ről 141 Hgmm-re.

Miért használják a probenecidet penicillinnel együtt?

A probenecidet néha penicillin antibiotikumokkal (pl. penicillin, ampicillin, nafcillin) együtt alkalmazzák az antibiotikumok vérszintjének növelésére . Ez a növekedés azt eredményezi, hogy az antibiotikum jobban működik bizonyos fertőzések kezelésében. A probenecid úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti a vesék azon képességét, hogy eltávolítsák az antibiotikumot a szervezetből.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a probenecid?

A probenecidet krónikus köszvény és köszvényes ízületi gyulladás kezelésére használják. A köszvényhez kapcsolódó rohamok megelőzésére szolgál, nem pedig azok kezelésére. A vesére hat, hogy segítse a szervezetet a húgysav eltávolításában.

Mi a probenecid hatásmechanizmusa?

A probenecidet évtizedek óta használják köszvény kezelésére. A gyógyszer hatásmechanizmusa a vesetubuláris transzporter gátlása , ezáltal elősegíti a betegséget okozó húgysav kiválasztását az újrafelvétel blokkolásával (5, 26, 37).

A probenecid és az allopurinol ugyanaz?

A Benemid (probenecid) alkalmazható a köszvényes betegek magas húgysavszintjének csökkentésére, de ez nem az első számú kezelés, mert hosszú ideig tart, amíg beindul. A zyloprim (allopurinol) jól csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. . Általános gyógyszerként kapható .

Biztonságos a probenecid a vesére?

Úgy működik, hogy eltávolítja a felesleges húgysavat a vizeletből. A probenecid növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A probenecid szedése sok vesebetegségben szenvedő ember számára nem biztonságos , ezért beszéljen orvosával a probeneciddel kapcsolatos további információkért.

Lehet-e együtt szedni az allopurinolt és a probenecidet?

Háttér és célkitűzés: Az allopurinollal és probeneciddel kombinált terápiát olyan betegeknél alkalmazzák, akik nem reagálnak megfelelően az allopurinolra önmagában. Mindazonáltal ezen gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásokat nem vizsgálták szisztematikusan.

Miért nem adnak probenecidet akut köszvényben?

Probenecidet köszvény kezelésére vagy a húgysav szervezetből történő eltávolítására szedő betegek: Amikor először kezdi el szedni a probenecidet, a vesékben lévő húgysav mennyisége jelentősen megnő . Ez egyes embereknél veseköveket vagy más veseproblémákat okozhat.

A probenecid gyulladáscsökkentő?

A probenecidet (Benemid®, Probalan®) a hiperurikémia kezelésére és a köszvényes rohamok megelőzésére használják. Nem akut köszvényes roham vagy tüneteinek kezelésére tervezték. Nem gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító .

Betiltották a probenecidet?

A probenecid már nem használható fegyverként a csaláshoz . Amint a tiltott kábítószerek listájára került (állítólag 1987-ben), a sportolók már nem használták csalásra, mivel nagyon könnyen észlelhető.

Mennyi ideig kell probenecidet szedni?

Köszvény kezelésére vagy húgysav eltávolítására a szervezetből: Felnőttek: 250 mg (egy 500 mg-os tabletta fele) naponta kétszer körülbelül egy héten keresztül , majd 500 mg (egy tabletta) naponta kétszer néhány hétig . Ezt követően az adag a vérben vagy a vizeletben lévő húgysav mennyiségétől függ.

A probenecid ugyanaz, mint a kolhicin?

Mi az a kolhicin és probenecid? A kolhicin megváltoztatja a szervezet reakcióját a húgysavkristályokra. A túl sok húgysav a szervezetben az, ami a köszvény tüneteihez (duzzanat és fájdalom) vezet. A probenecid csökkenti a húgysav mennyiségét a szervezetben azáltal, hogy a vizelettel távozik.

Bepisil a probenecid?

A probenecid és a kolhicin gyakori mellékhatásai közé tartozik az émelygés, hányás, gyomorfájdalom, görcsök, hasmenés, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, hajhullás, kipirulás (melegség vagy bizsergő érzés), fejfájás és gyakori vizelés .

Hogyan növeli a probenecid a penicillinszintet?

A probenecid gátolja a penicillin tubuláris szekrécióját, és általában növeli a penicillin plazmaszintjét az antibiotikum bármely adagolási módja mellett . Különféle penicillinek esetében 2-4-szeres emelkedést mutattak ki.

A probenecid versenyez a penicillinnel?

A probenecid gátolja a penicillin, más béta-laktám antibiotikumok és a metotrexát vese szekrécióját , ezáltal csökkenti a vese clearance-üket, növeli a felezési idejüket és emeli a plazmakoncentrációjukat (ha nem módosítják az adagot).

Miért adnak klavulánsavat a penicillinhez?

Bevezetés. A klavulánsavat a béta-laktamázra érzékeny penicillinekkel együtt alkalmazzák, hogy megvédjék őket béta-laktámgyűrűjük hidrolízisétől, és így hatásosak legyenek a béta-laktamázt termelő baktériumokkal szemben.

A húgysav gyógyszer növeli a vérnyomást?

Például egy keresztmetszeti vizsgálat megállapította, hogy a szérum húgysavszintjének minden 1 mg/dl-es növekedése 20%-kal növeli a hypertonia előfordulását olyan általános populációban, amelyet nem kezeltek hyperurikaemiával és magas vérnyomással [1].

A magas húgysav okozhat magas vérnyomást?

Ha nem kezelik, a magas húgysavszint végül maradandó csont-, ízület- és szövetkárosodáshoz, vese- és szívbetegséghez vezethet . A kutatások összefüggést mutattak ki a magas húgysavszint és a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a zsírmájbetegség között is.

A magas húgysav növelheti a vérnyomást?

Newswise – A hiperurikémiában szenvedők fokozottan ki vannak téve a magas vérnyomás kockázatának – derül ki a héten bemutatott kutatásból az American College of Rheumatology Annual Scientific Meeting-en, Atlantában.