Az ágyék található?

Pontszám: 4,1/5 ( 34 szavazat )

Az ágyék az a testrész, ahol a felső combok találkoznak a has alsó részével . Normális esetben a hasat és az ágyékot izomból és szövetből álló fal tartja külön. A fal egyetlen nyílása kis alagutak, amelyeket inguinális és femorális csatornáknak neveznek.

Hol van az ágyék egy nőnél?

Az ágyéka a csípőjének az a területe, amely a hasa és a combja között helyezkedik el . Ez az a hely, ahol a hasad megáll, és a lábaid kezdődnek.

Mi okoz fájdalmat az ágyékban?

Az ágyéki fájdalom leggyakoribb oka az izom-, ín- vagy szalagfeszülés , különösen olyan sportolóknál, akik olyan sportokat űznek, mint a jégkorong, a foci és a futball. A lágyéki fájdalom közvetlenül a sérülés után jelentkezhet, vagy fokozatosan, hetek vagy akár hónapok alatt jelentkezhet.

Hol érez húzott lágyéki fájdalmat?

Az ágyékhúzódás tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, a sérülés mértékétől függően. Ezek a következők lehetnek: fájdalom (általában a comb belső részén érezhető, de a csípőtől a térdig bárhol ), csökkent erő a felső lábszárban.

Mikor kell aggódnom az ágyéki fájdalom miatt?

Azonnal forduljon orvoshoz, ha: Hát-, has- vagy mellkasi fájdalomhoz társuló lágyéki fájdalom . Hirtelen , erős herefájdalom. Hányinger, hányás, láz, hidegrázás vagy véres vizelet kíséretében jelentkező herék fájdalma és duzzanata.

Férfi Draping ProHealthsys Vizniak

22 kapcsolódó kérdés található

Hogyan lehet megszabadulni a lágyéki fájdalomtól?

Mi az ágyékhúzás kezelése?
 1. A fájdalom és a duzzanat csökkentése érdekében jegelje be a comb belsejét. A szakértők azt javasolják, hogy 3-4 óránként 20-30 percig végezze el 2-3 napon keresztül, vagy amíg a fájdalom el nem múlik.
 2. Szorítsa össze a combját rugalmas kötéssel vagy szalaggal.
 3. Szedjen gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót.

Honnan tudhatom, hogy van-e vérrög az ágyékomban?

Az ágyékban kialakuló vérrög tünetei Duzzanat, amely az egész lábat érinti . Gyengédség követi az ér útját . Rendellenes duzzanat, amely puffadt vagy duzzadt marad, amikor ujjal tapintja vagy finoman megnyomja. Alacsony fokú láz.

Mikor forduljak orvoshoz ágyéki fájdalom miatt?

Az ágyéki fájdalom legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást. Mindazonáltal orvoshoz kell fordulnia, ha súlyos, hosszan tartó fájdalmat tapasztal, amelyet láz vagy duzzanat kísér . Ezek a tünetek súlyosabb állapotot jelezhetnek. Kezelőorvosa értékelni fogja az Ön tüneteit, és megkérdezi a közelmúltbeli fizikai aktivitásról.

Jót tesz a séta az ágyék megerőltetésére?

Ehelyett a pihenés arról szól, hogy elkerüljük az ágyék szükségtelen megterhelését, ezért kerülje a rugdosást, az intenzív gyakorlatokat, például a futást és a nehéz emelést. Ha a fájdalom erős, kerülje a sétát vagy bármilyen fizikai tevékenységet a sérülés után egy-két napig.

Sérv vagy húzott lágyék?

A lágyéki húzódás gyakran hirtelen fellépő fájdalomként érezhető gyors oldalirányú mozgás közben, míg a sérvfájdalom gyakrabban alakul ki idővel. A sérv okozta fájdalom általában fokozódik, ha mosdóba megy, ellentétben az ágyéki húzódással. A sérv általában kis dudorként érezhető a belső comb felső részén.

Miért fáj az ágyékom járás közben?

A járás közben jelentkező lágyéki fájdalmat gyakran az alsó hasi területen lévő izmok, szalagok vagy inak feszülése okozza. A porcszakadás, a csípőízület, a lágyéksérv és az osteoarthritis szintén gyakori bűnösök. Ha lágyékfájdalmát izomhúzódás okozza, a pihenés és a jégterápia segítheti a sérülés gyógyulását.

A prosztata okozhat lágyéki fájdalmat?

A prosztata mirigy közvetlenül a hólyag alatt található, és körülveszi a húgycsövet. A prosztatagyulladás a prosztata olyan betegsége, amely lágyéki fájdalmat, fájdalmas vizelést, vizelési nehézséget és egyéb tüneteket okoz. Az akut bakteriális prosztatagyulladást gyakran gyakori baktériumtörzsek okozzák.

Kihez forduljak ágyékfájdalmak miatt?

Sürgősen kérjen időpontot háziorvosához vagy urológusához . A megfelelő gyógyszeres kezeléssel néhány napon belül sokkal jobban érzi magát. Ha a tünetek nem enyhülnek, vagy visszatérnek, azonnal keresse fel orvosát. Van néhány más, kevésbé gyakori oka a herék fájdalmának vagy duzzanatának.

Fájhatnak a nőstények lágyéki fájdalmai?

A nők lágyéki fájdalma krónikusabb lehet , és idővel súlyosbodhat, például túlzott igénybevétel esetén, amikor ugyanaz a tevékenység nap mint nap megismétlődik. Vagy lehet akut, és azonnal bekövetkezhet sérülés, például közvetlen ütés vagy esés, vagy a láb rendellenes helyzetbe állítása után.

Mi okozza a bal oldali ágyéki fájdalmat nőknél?

A bal oldalon jelentkező lágyéki fájdalom gyakran nem ad okot aggodalomra. A gyakori okok közé tartozik az izomfeszülés, a medencecsont törése vagy a vesekő . Egyéb okok lehetnek a húgyúti fertőzések, a petefészek-ciszták, a megnagyobbodott nyirokcsomók és a terhesség. A fájdalom oka határozza meg a kezelési lehetőségeket.

A hő vagy a jég jobb az ágyéki feszültség ellen?

Egyszerre 10-20 percre tegyen jeget vagy hideg pakolást az ágyékára. Próbálja meg ezt 1-2 óránként megtenni a következő 3 napon keresztül (amikor ébren van), vagy amíg a duzzanat le nem csökken. Tegyen egy vékony kendőt a jég és a bőre közé. 2-3 nap elteltével, ha a duzzanata elmúlt, melegítse fel.

Mennyi idő alatt gyógyul meg a feszült lágyék?

Pihenéssel és megfelelő kezeléssel a legtöbb lágyéki húzódás körülbelül 4-8 hét alatt magától meggyógyul. A súlyosabb lágyéki húzódások tovább tarthatnak. Nagyon fontos, hogy hagyja, hogy a törzs teljesen meggyógyuljon, és orvoshoz jusson, mielőtt visszatérne a tevékenységhez.

Mi a legjobb gyakorlat az ágyékizom húzódására?

1. Csípő adduktor nyújtása
 • Feküdj a hátadra hajlított térddel.
 • Nyomja a lábát a padlóba.
 • Hagyja, hogy a térd oldalra nyíljon.
 • Nyomja össze a talpait.
 • Tartsa ezt a pozíciót legfeljebb 30 másodpercig.
 • Térd vissza a kiinduló helyzetbe.
 • Ismételje meg 3-szor.

Orvoshoz kell fordulnom ágyékizom miatt?

Az ágyéki fájdalom legtöbb esetben nem igényel orvosi ellátást . Mindazonáltal orvoshoz kell fordulnia, ha súlyos, hosszan tartó fájdalmat tapasztal, amelyet láz vagy duzzanat kísér. Ezek a tünetek súlyosabb állapotot jelezhetnek. Kezelőorvosa értékelni fogja az Ön tüneteit, és megkérdezi a közelmúltbeli fizikai aktivitásról.

A menstruáció okozhat lágyéki fájdalmat?

Az ágyék közelében lévő combidegből származó fájdalom a comb elülső és oldalsó részén halad. Először csak a menstruáció alatt érezhet fájdalmat . De a fájdalom állandóvá válhat, ha nem kezeli.

Vérrög keletkezhet az ágyékában?

A test bármely mélyvénájában vérrögök keletkezhetnek. Leggyakrabban a lábakban, a karokban vagy az ágyékban alakulnak ki.

Menjek el a sürgősségire ágyéki fájdalom miatt?

Forduljon a sürgősségi osztályhoz, ha a bélelzáródásra vagy a bebörtönzött vagy megfojtott lágyéksérvre utaló alábbi figyelmeztető jelek bármelyikét észleli: Súlyos hasi vagy lágyéki fájdalom, amely súlyosbodik – nem javul.

Hogyan lehet megszabadulni a vérrögtől az ágyékban?

Trombectomia esetén kezelőorvosa kontrasztfestéket fecskendez be, amely segít a vérrög helyének meghatározásában röntgen irányítás segítségével. A vérrög általában ezután eltávolítható egy vékony, katéternek nevezett csővel, amely egy hosszú, rugalmas, üreges cső, amelyet az ágyékban vagy a karban lévő vénán keresztül vezetnek be, és a vérrög helyére csavarják.

Mik a vérrögképződés első jelei?

Karok, lábak
 • Duzzanat. Ez megtörténhet pontosan azon a helyen, ahol a vérrög képződik, vagy az egész lába vagy karja felduzzadhat.
 • Színváltozás. Észreveheti, hogy a karja vagy lába vörös vagy kék árnyalatot kap, vagy viszketni kezd.
 • Fájdalom. ...
 • Meleg bőr. ...
 • Légzési nehézség. ...
 • Alsó lábszárgörcs. ...
 • Gödrös ödéma. ...
 • Duzzadt, fájdalmas vénák.

Hogyan tesztelik az ágyékhúzódást?

Vizsgálat. 1) Az adductor izomzattal összefüggő fájdalom és erő kétoldalú értékelése: tapintás a szeméremcsont adduktor behelyezésénél, ellenállás elleni addukció (0°-ban és 45°-ban préselési tesztek), valamint az adduktor izmainak passzív nyújtása.