Mely ranitidin termékek biztonságosak?

Pontszám: 4,9/5 ( 54 szavazat )

Az FDA a következő gyógyszereket ajánlja a Zantac biztonságos alternatíváiként:
 • Prilosec (omeprazol)
 • Nexium (ezomeprazol)
 • Prevacid (lansoprazol)
 • Pepcid (famotidin)
 • Tagamet (cimetidin)

Van biztonságos ranitidin?

A ranitidin biztonságosságának meghatározására irányuló közelmúltbeli laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos ranitidin termékekben nem biztonságos mennyiségű rákos vegyszer, az NDMA található. Ezt megerősítette az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA), amely 2019. szeptember 13-án közleményt adott ki a ranitidinben lévő NDMA-szennyeződésről.

Mely ranitidin márkákat hívták vissza?

A Sanofi visszahívja a vény nélkül kapható márkanevű Zantac 150, 150 Cool Mint és Zantac 75 termékeket. Ez az első márkanév visszahívása. Az FDA közzéteszi az NDMA-teszt eredményeit.

Mi a következő legjobb dolog a ranitidin mellett?

Azok az emberek, akik Zantac-ot (ranitidint) szedtek, más gyógyszerre vagy kezelési alternatívára szeretnének váltani, hogy elkerüljék a lehetséges egészségügyi kockázatokat.... A Zantac biztonságos alternatívájaként használható gyógyszerek a következők:
 • Prilosec (omeprazol)
 • Pepcid (famotidin)
 • Nexium (ezomeprazol)
 • Prevacid (lansoprazol)
 • Tagamet (cimetidin)

Mi egyenértékű a ranitidinnel?

Az FDA három PPI-t sorol fel a ranitidin és a nizatidin alternatívájaként: Esomeprazole (Nexium márkanév), Lansoprazole (Prevacid márkanév) Omeprazole (Prilosec márkanéven)

Miért tiltották be a ranitidint?

39 kapcsolódó kérdés található

Visszakerül a ranitidin a piacra?

A Zantac akkor kerül újra a piacra , amikor a gyártó, a Sanofi megerősítheti az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA), hogy a gyógyszer NDMA-szintje stabil, és nem jelent veszélyt a fogyasztókra. Az FDA csak ezután fogja „megfontolni” a Zantac és más ranitidin termékek elérhetővé tételét.

Az összes ranitidint visszahívták?

Az FDA kérte az összes ranitidin (Zantac) termék azonnali kivonását a piacról . A visszahívás minden vényköteles és vény nélkül kapható ranitidin gyógyszert tartalmaz, mivel a folyamatban lévő vizsgálatok során az N-nitrozo-dimetil-amin (NDMA) – amely egy valószínűsíthetően humán rákkeltő anyag – szintje idővel emelkedik.

A ranitidin biztonságosabb, mint az omeprazol?

Következtetések: Az omeprazollal (napi egyszer 20 vagy 10 mg) végzett fenntartó kezelés jobb, mint a ranitidin (150 mg naponta kétszer) az erozív reflux oesophagitisben szenvedő betegek 12 hónapos remissziójának megőrzésében.

Miért tiltják a ranitidint?

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) arra kérte a vállalatokat, hogy hagyják abba a Zantac gyomorégés elleni gyógyszer minden formájának értékesítését, miután egy vizsgálat megállapította, hogy idővel rákkeltő szennyeződések halmozódhatnak fel a termékben .

A ranitidin károsíthatja a veséket?

A ranitidin károsíthatja a veséket , mert NDMA-nak (N-Nitrosodimethyl-amin) nevezett vegyi anyagot tartalmaz, amely veserákot és csökkent veseműködést okozhat.

Milyen mellékhatásai vannak a ranitidin hosszú távú használatának?

A Zantac hosszú távú hatásai | A ranitidin hosszú távú mellékhatásai
 • savas reflux és gyomorégés.
 • nyelőcsőgyulladás.
 • gastrooesophagealis reflux betegség (GERD)
 • peptikus vagy gyomorfekély.
 • Zollinger-Ellison szindróma.

Hányszor szedhetem be a ranitidint?

A ranitidin étkezés közben vagy anélkül is bevehető. A gyomorégés és a savas emésztési zavarok megelőzése érdekében vegye be a ranitidint 30-60 perccel olyan ételek vagy italok fogyasztása előtt, amelyek emésztési zavarokat okozhatnak. Ne vegyen be 2 tablettánál többet 24 órán belül, hacsak orvosa nem utasítja .

Mi a baj a ranitidinnel?

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tisztviselői elrendelték, hogy a Zantac márkanéven forgalmazott összes ranitidin gyógyszert azonnal vegyék le a boltok polcairól. A végzés azon aggodalmakhoz kötődik, hogy a gyógyszer rákot okozó vegyi anyagot tartalmazhat, amelyet bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerekben is kimutattak .

Mi a különbség a ranitidin és az omeprazol között?

Bár mindkét kezelés hasonló problémákat kezelhet, eltérő módon működnek. A ranitidin csökkenti a gyomorsavtermelést azáltal, hogy blokkolja a hisztamint , a savszivattyúkhoz szükséges molekulát. Az omeprazol ezzel szemben úgy fejti ki hatását, hogy közvetlenül gátolja ezeket a savpumpákat a gyomorban.

A ranitidin depressziót okoz?

Az amerikaiak egyre több gyógyszert szednek. A depresszió pedig sokuk lehetséges mellékhatása. Ha Prilosec-et vagy Zantac-ot szed savas refluxra, béta-blokkolót magas vérnyomásra vagy Xanax-ot szorongás kezelésére, növelheti a depresszió kockázatát.

Biztonságos-e az omeprazolt ranitidinnel együtt szedni?

Nem találtak kölcsönhatást az omeprazol és a Zantac között. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem léteznek interakciók. Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával.

Milyen veszélyekkel jár az omeprazol szedése?

A Prilosec (omeprazol) súlyos mellékhatásai a következők lehetnek:
 • Vesekárosodás, -károsodás vagy -kudarc.
 • Akut intersticiális nephritis (AIN)
 • A csípő, a csukló vagy a gerinc csonttörése.
 • B-12 vitamin hiány.
 • Clostridium difficile okozta hasmenés (bélfertőzés okozza)
 • Lupus erythematosus.
 • Alacsony magnéziumszint.

Biztonságos az omeprazol hosszú távú használat során?

Az omeprazol csak a gyomor savtermelését szabályozza, és nem befolyásolja a szervezet sav/lúg egyensúlyát. A gyógyszert körülbelül 10 éve használják, és hosszú távú használatra biztonságosnak tűnik .

Mi a legfrissebb hír a ranitidinnel kapcsolatban?

2021. június 21. – 2016-ban a kutatók nagyon rossz hírekkel szolgáltak mindenki számára, aki savlekötőt szed. Azt találták, hogy az egészséges férfiak és nők, akik normál adagban szedték a gyomorégés elleni gyógyszert, a ranitidint, amelyet gyakran Zantac márkanéven is ismernek, rendkívül magas szintje volt az NDMA néven ismert vegyi anyagnak , amely egy valószínű rákot okozó anyag.

Betiltották a ranitidint Kanadában?

A ranitidint vény nélkül kapható termékekben használják a savas emésztési zavarokkal és a savanyú gyomorral összefüggő gyomorégés megelőzésére és kezelésére. 2019 szeptemberében a Health Canada arra utasította a vállalatokat, hogy hagyják abba a ranitidin termékek forgalmazását, mert a tesztek az NDMA-szennyeződés jelenlétét mutatták ki .

Lehet kapni ranitidint vény nélkül?

A ranitidin (más néven Zantac, amelyet a Sanofi gyógyszergyár forgalmaz) vény nélkül (OTC) és receptre is kapható. A H2 (vagy hisztamin-2) blokkolókként ismert gyógyszerek osztályába tartozik. Az OTC ranitidint általában a gyomorégés enyhítésére és megelőzésére használják.

Mikor nem szabad ranitidint szedni?

Ne végezzen öngyógyítást ranitidinnel, ha elmúlt 40 éves, és ez az első alkalom, hogy gyomorégése vagy emésztési zavara van ; a családban előfordult gyomorrák; köhögési rohamai vannak; gyulladáscsökkentő NSAID-okat (például aszpirint vagy ibuprofént) használjon; nyelési nehézségei vagy fájdalmai vannak; vegyen már mást...

Milyen ételek semlegesítik a gyomorsavat?

Íme öt étel, amit érdemes kipróbálni.
 • Banán. Ez az alacsony savtartalmú gyümölcs segíthet a savas refluxban szenvedőknek azáltal, hogy bevonja az irritált nyelőcső nyálkahártyáját, és ezáltal segít leküzdeni a kellemetlen érzéseket. ...
 • Dinnyék. A banánhoz hasonlóan a dinnye is erősen lúgos gyümölcs. ...
 • Zabpehely. ...
 • Joghurt. ...
 • Zöld zöldségek.

Milyen gyorsan hat a ranitidin?

Mikor kezdjen el hatni a gyógyszer? A gyógyszer körülbelül 2 óra elteltével enyhíti a savas refluxot. Rendszeres adagolás esetén azonban a legjobban működik. Ezért fontos, hogy továbbra is minden nap adjon ranitidint az orvos által előírt módon, még akkor is, ha gyermeke jól érzi magát.

A ranitidin okoz súlygyarapodást?

A Zantac gyomorégés elleni gyógyszerről (és annak generikus ranitidinjéről) a legtöbb felhasználónál nem találtak súlygyarapodást . Inkább a mellékhatásai általában inkább a fogyáshoz, mint a súlygyarapodáshoz kapcsolódnak.