Miért tiltják a ranitidint?

Pontszám: 5/5 ( 73 szavazat )

Frissítés: 2020. április 1-jén az FDA arra kérte a gyártókat, hogy azonnal vonjanak ki minden vényköteles és vény nélkül kapható (OTC) ranitidin gyógyszert (Zantac, mások) a forgalomból az N-nitrozodimetilamin néven ismert szennyezőanyag jelenléte miatt. NDMA) .

Mi a probléma a ranitidinnel?

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tisztviselői elrendelték, hogy a Zantac márkanéven forgalmazott összes ranitidin gyógyszert azonnal vegyék le a boltok polcairól. A végzés azon aggodalmakhoz kötődik, hogy a gyógyszer rákot okozó vegyi anyagot tartalmazhat, amelyet bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerekben is kimutattak .

Biztonságos most a ranitidin szedése?

Az FDA jelenleg nem javasolja az egyéneknek, hogy hagyják abba az összes ranitidin gyógyszer szedését . Az OTC-ranitidint szedő fogyasztók fontolóra vehetik az állapotukra jóváhagyott egyéb OTC-termékek használatát.

Betiltották a ranitidint?

Karnataka állam kábítószer-ellenőrzője, BT Khanapure azt is elmondta, hogy a gyógyszert nem tiltották be . „Az indiai kábítószer-ellenőrző főkapitánya nem jelezte, hogy leállítsák a ranitidin alapú gyógyszerek értékesítését. Egyelőre nem érkezett panasz a gyógyszerek káros hatásaira” – mondta a The Hindunak.

Miért tiltották be a ranitidint az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyság orvosainak azt mondják, hogy „elővigyázatossági intézkedésként ” hagyják abba a Zantac vagy a ranitidin négyféle gyomorégés elleni gyógyszer felírását. Ebből következik, hogy több országban aggodalomra adnak okot amiatt, hogy a termékek olyan szennyeződést tartalmazhatnak, amely összefüggésbe hozható a rákkal.

Miért tiltották be a ranitidint?

43 kapcsolódó kérdés található

Mi a jó ranitidin helyettesítője?

Azok az emberek, akik Zantac-ot (ranitidint) szedtek, más gyógyszerre vagy kezelési alternatívára szeretnének váltani, hogy elkerüljék a lehetséges egészségügyi kockázatokat.... A Zantac biztonságos alternatívájaként használható gyógyszerek a következők:
  • Prilosec (omeprazol)
  • Pepcid (famotidin)
  • Nexium (ezomeprazol)
  • Prevacid (lansoprazol)
  • Tagamet (cimetidin)

Az összes ranitidint visszahívták?

Az FDA kérte az összes ranitidin (Zantac) termék azonnali kivonását a piacról . A visszahívás minden vényköteles és vény nélkül kapható ranitidin gyógyszert tartalmaz, mivel a folyamatban lévő vizsgálatok során az N-nitrozo-dimetil-amin (NDMA) – amely egy valószínűsíthetően humán rákkeltő anyag – szintje idővel emelkedik.

Mely országok tiltották be a ranitidint?

Az USA, az Európai Unió és Ausztrália tiltja ennek a népszerű gyógyszernek az értékesítését, mert a ranitidin molekula erős rákkeltő anyaggá bomlik, az úgynevezett N-nitrozo-dimetilamin vagy NDMA.

A ranitidin májkárosodást okoz?

A ranitidin által okozott májkárosodás általában gyorsan visszafordítható a gyógyszer abbahagyásával (1. eset). Az akut májelégtelenség ritka eseteit ennek tulajdonították, de a ranitidint nem hozták egyértelműen összefüggésbe az elhúzódó epepangás vagy az eltűnő epevezeték szindróma eseteivel.

Mi a legbiztonságosabb gyógyszer savas reflux kezelésére?

Lehet, hogy csak időnként gyomorégése van – például egy nagy, fűszeres étkezés után. Lehet, hogy ez kellemetlen, de nem komoly. Általában enyhülést kaphat az antacidoktól , például a Rolaidstól vagy a Tumstól, vagy a H2-blokkolótól, például a Pepcid AC-től vagy a Zantac-tól.

Ranitidint vagy omeprazolt érdemesebb szedni?

Következtetések: A fenntartó kezelés omeprazollal (20 vagy 10 mg naponta egyszer) jobb, mint a ranitidin (150 mg naponta kétszer), az erozív reflux oesophagitisben szenvedő betegek 12 hónapos remissziójában tartásában.

Mennyi ideig biztonságos a ranitidin szedése?

Azok, akik ranitidint vagy Zantac OTC-t szednek, nem ajánlott két hétnél tovább szedni, kivéve, ha orvos utasítást ad. Bármely gyógyszer, beleértve a ranitidint is, az orvos által javasoltnál hosszabb ideig történő szedése káros mellékhatásokhoz vezethet.

Melyik ranitidint hívták vissza?

A Sanofi visszahívja a vény nélkül kapható márkanevű Zantac 150, 150 Cool Mint és Zantac 75 termékeket. Ez az első márkanév visszahívása. Az FDA közzéteszi az NDMA-teszt eredményeit.

150 mg ranitidin biztonságos?

Kezelőorvosa csökkentett adaggal vagy eltérő kezelési ütemtervvel kezdheti el Önt. Ez segíthet megakadályozni, hogy a gyógyszer szintje túlságosan felhalmozódjon a szervezetben. Ha Ön közepesen súlyos vagy súlyos vesebetegségben szenved, kezelőorvosa napi egyszeri 150 mg-mal kezdheti. Napi kétszeresre emelhetik az adagot.

Milyen napszakban kell bevenni a ranitidint?

Általában naponta egyszer, lefekvés előtt vagy naponta kétszer-négy alkalommal kell bevenni. A vény nélkül kapható ranitidin tabletta formájában kapható, amelyet szájon át kell bevenni. Általában naponta egyszer vagy kétszer kell bevenni. A tünetek megelőzése érdekében 30-60 perccel a gyomorégést okozó ételek elfogyasztása vagy ivása előtt kell bevenni.

Mennyi idő alatt hat a ranitidin?

A gyomorégés és az emésztési zavar tünetei a ranitidin adagjának bevételét követő körülbelül egy órán belül enyhülnek, és hatása körülbelül 12 órán át tart.

Biztonságos napi 300 mg ranitidin bevétele?

75-150 mg PO közvetlenül étkezés előtt vagy legfeljebb 60 perccel gyomorégést okozható ételek és italok elfogyasztása előtt. A tablettákat naponta legfeljebb kétszer lehet bevenni (a maximális napi adag 300 mg PO). A betegek 2 hétnél tovább nem szedhetik az orvossal való konzultáció nélkül.

A ranitidin okozhat súlygyarapodást?

A Zantac gyomorégés elleni gyógyszerről (és annak generikus ranitidinjéről) a legtöbb felhasználónál nem találtak súlygyarapodást . Inkább a mellékhatásai általában inkább a fogyáshoz, mint a súlygyarapodáshoz kapcsolódnak.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a 150 mg ranitidin?

A ranitidint a gyomor- és bélfekélyek kezelésére használják, és megakadályozzák, hogy gyógyulásuk után visszatérjenek. Ezt a gyógyszert bizonyos gyomor- és torokproblémák (nyelőcső) kezelésére is használják (például erozív nyelőcsőgyulladás, gastrooesophagealis reflux betegség-GERD, Zollinger-Ellison-szindróma).

Mit szedhetek a ranitidine UK helyett?

Alternatív megoldásként az omeprazolt javasolta első számú protonpumpa-gátlóként, „ahol klinikailag megfelelő, mivel jelenleg elegendő készlet áll rendelkezésre a megnövekedett kereslet kezelésére”. Más protonpumpa-gátlók, mint például a lansoprazol és a pantoprazol, további lehetséges alternatívák.

Lehet kapni ranitidint vény nélkül?

A ranitidin (más néven Zantac, amelyet a Sanofi gyógyszergyár forgalmaz) vény nélkül (OTC) és receptre is kapható. A H2 (vagy hisztamin-2) blokkolókként ismert gyógyszerek osztályába tartozik. Az OTC ranitidint általában a gyomorégés enyhítésére és megelőzésére használják.

Mi a legfrissebb hír a ranitidinnel kapcsolatban?

2021. június 21. – 2016-ban a kutatók nagyon rossz hírekkel szolgáltak mindenki számára, aki savlekötőt szed. Azt találták, hogy az egészséges férfiak és nők, akik normál adagban szedték a gyomorégés elleni gyógyszert, a ranitidint, amelyet gyakran Zantac márkanéven is ismernek, rendkívül magas szintje volt az NDMA néven ismert vegyi anyagnak , amely egy valószínű rákot okozó anyag.

Még mindig elérhető a nizatidin?

Az Axid márkanév forgalmazása megszűnt az Egyesült Államokban. Ha ennek a terméknek az általános változatait az FDA jóváhagyta, előfordulhat, hogy rendelkezésre állnak általános megfelelők.

Abbahagyhatom a ranitidin hideg pulyka szedését?

Ha napi gyógyszerként szedi a Zantac-ot vagy a ranitidint, és hirtelen teljesen abbahagyja a szedését, a gyomor azonnal fokozhatja a savtermelést, és ezért súlyos kellemetlenséget okozhat a gyomorban feleslegben lévő sav miatt.

Biztonságos a ranitidin a vesére?

A ranitidin károsíthatja a veséket , mert NDMA-nak (N-Nitrosodimethyl-amin) nevezett vegyi anyagot tartalmaz, amely veserákot és csökkent veseműködést okozhat.