A ranitidint visszavonták?

Pontszám: 4,3/5 ( 64 szavazat )

A H2 - blokkoló ranitidint (Zantac) kivonták az Egyesült Államok piacáról a szennyező N-nitrozo-dimetil-amin szintjével kapcsolatos aggodalmak miatt , amelyek idővel és hőmérséklettel emelkedhetnek, és rákkockázatot jelenthetnek. A betegeket figyelmeztetni kell, hogy semmisítsenek meg minden ranitidint tartalmazó terméket.

Visszakerül a ranitidin a piacra?

A Zantac akkor kerül újra a piacra , amikor a gyártó, a Sanofi megerősítheti az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA), hogy a gyógyszer NDMA-szintje stabil, és nem jelent veszélyt a fogyasztókra. Az FDA csak ezután fogja „megfontolni” a Zantac és más ranitidin termékek elérhetővé tételét.

Miért vonták vissza a ranitidint?

A gyártók 2019 októberében önként kivonták a ranitidin termékeket (márkanevek, beleértve a Zantac®-t is), mivel az NDMA-nak nevezett szennyeződés alacsony szintje volt jelen . Az Európai Gyógyszerügynökség azóta megerősítette az összes ranitidin gyógyszer felfüggesztésére vonatkozó ajánlását az EU-ban.

Biztonságos most a ranitidin szedése?

Az FDA jelenleg nem javasolja az egyéneknek, hogy hagyják abba az összes ranitidin gyógyszer szedését . Az OTC-ranitidint szedő fogyasztók fontolóra vehetik az állapotukra jóváhagyott egyéb OTC-termékek használatát.

Az összes ranitidint visszahívják?

Az FDA kérte az összes ranitidin (Zantac) termék azonnali kivonását a piacról . A visszahívás minden vényköteles és vény nélkül kapható ranitidin gyógyszert tartalmaz, mivel a folyamatban lévő vizsgálatok során az N-nitrozo-dimetil-amin (NDMA) – amely egy valószínűsíthetően humán rákkeltő anyag – szintje idővel emelkedik.

Miért tiltották be a ranitidint?

41 kapcsolódó kérdés található

Mi a jó ranitidin helyettesítője?

Azok az emberek, akik Zantac-ot (ranitidint) szedtek, más gyógyszerre vagy kezelési alternatívára szeretnének váltani, hogy elkerüljék a lehetséges egészségügyi kockázatokat.... A Zantac biztonságos alternatívájaként használható gyógyszerek a következők:
 • Prilosec (omeprazol)
 • Pepcid (famotidin)
 • Nexium (ezomeprazol)
 • Prevacid (lansoprazol)
 • Tagamet (cimetidin)

Melyik ranitidint hívták vissza?

2019 októberében a Sanofi visszahívta a vény nélkül kapható márkanevű Zantac 150, 150 Cool Mint és Zantac 75 termékeket. Sandoz. A Sandoz 2019. szeptember 23-án kiadott visszahívása 150 mg-os és 300 mg-os ranitidin adagokat érint 20, 60 és 500 darabos palackokban.

Melyik működik jobban a ranitidin vagy az omeprazol?

Következtetések: 6 hetes ranitidin-kezelés után a GERD-ben szenvedő betegek többsége továbbra is mérsékelt vagy súlyos gyomorégést tapasztalt. Az omeprazol szignifikánsan hatékonyabb volt, mint a ranitidin a gyomorégés megszüntetésében ebben a betegcsoportban.

Milyen mellékhatásai vannak a ranitidin hosszú távú használatának?

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint az NDMA túlzott expozíciójának lehetséges mellékhatásai és tünetei a következők:
 • különböző típusú rák.
 • májbetegség.
 • megnagyobbodott máj.
 • csökkent veseműködés.
 • fejfájás.
 • láz.
 • sárgaság (a bőr besárgulása)
 • hányinger.

Mi a különbség az omeprazol és a ranitidin között?

Bár mindkét kezelés hasonló problémákat kezelhet, eltérő módon működnek. A ranitidin csökkenti a gyomorsavtermelést azáltal, hogy blokkolja a hisztamin molekulát, amely a savszivattyúkhoz szükséges. Az omeprazol ezzel szemben úgy fejti ki hatását, hogy közvetlenül gátolja ezeket a savpumpákat a gyomorban .

Milyen mellékhatásai lehetnek a ranitidin abbahagyásának?

Amikor a betegek abbahagyják a Zantac szedését, arra számíthatnak, hogy egyes eredeti tüneteik, például emésztési zavarok visszatérhetnek. Emésztési zavarok lehetnek olyan tünetek, mint a hasi fájdalom, puffadás, böfögés, hányinger és általános kényelmetlenség.

Mi a legfrissebb hír a ranitidinnel kapcsolatban?

2021. június 21. – 2016-ban a kutatók nagyon rossz hírekkel szolgáltak mindenki számára, aki savlekötőt szed. Azt találták, hogy az egészséges férfiak és nők, akik normál adagban szedték a gyomorégés elleni gyógyszert, a ranitidint, amelyet gyakran Zantac márkanéven is ismernek, rendkívül magas szintje volt az NDMA néven ismert vegyi anyagnak , amely egy valószínű rákot okozó anyag.

Betiltották a ranitidint Kanadában?

A ranitidint vény nélkül kapható termékekben használják a savas emésztési zavarokkal és a savanyú gyomorral összefüggő gyomorégés megelőzésére és kezelésére. 2019 szeptemberében a Health Canada arra utasította a vállalatokat, hogy hagyják abba a ranitidin termékek forgalmazását, mert a tesztek az NDMA-szennyeződés jelenlétét mutatták ki .

A ranitidin káros a vesére?

A ranitidin károsíthatja a veséket , mert NDMA-nak (N-Nitrosodimethyl-amin) nevezett vegyi anyagot tartalmaz, amely veserákot és csökkent veseműködést okozhat.

A ranitidin okozhat szívproblémákat?

Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek arra utalnának, hogy a Zantac vagy más ranitidin készítmények hosszú távon hatással lehetnek a szívére. A Zantac rövid távon hatással lehet a szívére. A Sanofi gyógyszergyártó szerint a szívritmusban megmagyarázhatatlan változások lehetségesek, beleértve a gyors pulzusszámot, a lassú pulzusszámot és a szabálytalan szívverést.

A nizatidin erősebb, mint a ranitidin?

A nizatidin 300 mg nocte és 150 mg bd dózisban biztonságos H2 antagonistának tűnt, és ugyanolyan hatékony volt, mint a ranitidin a nyombél- és gyomorfekély kezelésében.

Biztonságosabb a Zantac, mint az omeprazol?

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága teljes mértékben visszahívta a Zantacot, és a Prilosec továbbra is kapható vény nélkül kapható gyógyszerként. Tekintettel arra, hogy a Zantac visszahívást kapott, és az omeprazol még mindig a piacon van, valószínű, hogy a Zantac nem biztonságosabb, mint az omeprazol .

Biztonságos-e az omeprazolt ranitidinnel együtt szedni?

Gyógyszerei közötti kölcsönhatások Nem találtak kölcsönhatást az omeprazol és a ranitidin között. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem léteznek interakciók. Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával.

A ranitidin ugyanaz, mint a Zantac?

A ranitidin (más néven Zantac, amelyet a Sanofi gyógyszergyár forgalmaz) vény nélkül (OTC) és receptre is kapható . A H2 (vagy hisztamin-2) blokkolókként ismert gyógyszerek osztályába tartozik. Az OTC ranitidint általában a gyomorégés enyhítésére és megelőzésére használják.

Le kell választani a ranitidinről?

Nem kell leszoktatnia a Zantacról , hogy elkerülje a súlyos vagy életveszélyes egészségügyi szövődményeket.

Abbahagyhatom a ranitidin hideg pulyka szedését?

Ha napi gyógyszerként szedi a Zantac-ot vagy a ranitidint, és hirtelen teljesen abbahagyja a szedését, a gyomor azonnal fokozhatja a savtermelést, és ezért súlyos kellemetlenséget okozhat a gyomorban feleslegben lévő sav miatt.

Még mindig elérhető a nizatidin?

Az Axid márkanév forgalmazása megszűnt az Egyesült Államokban. Ha ennek a terméknek az általános változatait az FDA jóváhagyta, előfordulhat, hogy rendelkezésre állnak általános megfelelők.

Miért hívták vissza a ranitidint Kanadára?

A Sanofi Consumer Health Inc., a Sivem Pharmaceuticals ULC és a Teva Canada Limited további vényköteles és vény nélkül kapható ranitidin gyógyszereket, köztük a Zantacot is visszahívja, mert ezek az N-nitrozodimetilamin (NDMA) elfogadható szint feletti szennyeződést tartalmazhatnak.

Melyik a legjobb természetes savlekötő?

Természetes gyógymódok
 • Nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna): a szódabikarbóna lúgos, és általában biztonságosan fogyasztható, ezért jó jelölt a savasság semlegesítésére. ...
 • Savak: ez egy furcsa gyógymód, és általában almaecet vagy citromlé fogyasztásával csillapítja a gyomorégést.

Hirtelen abbahagyhatja a ranitidin szedését?

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy orvosával megbeszélné . Ne adja ezt a gyógyszert senki másnak, még akkor sem, ha ugyanazok a tünetek, mint Önnek.