Mire használják a fitoszterolokat?

Pontszám: 5/5 ( 22 szavazat )

A fitoszterolok (úgynevezett növényi szterin- és sztanol-észterek) a növényi sejtmembránokban találhatók. A fitoszterolok szerkezetükben hasonlóak az emberi szervezetben lévő koleszterinhez, és megakadályozzák a koleszterin felszívódását. A szív-egészséges táplálkozási terv részét kell képezniük.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak magas fitoszterint?

A következő gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű fitoszterint:
 • Brokkoli – 49,4 mg 100 g adagonként.
 • Vöröshagyma – 19,2 mg 100 g adagonként.
 • Sárgarépa - 15,3 mg 100 g adagonként.
 • Kukorica – 70 mg 100 g adagonként.
 • Kelbimbó – 37 mg 100 g adagonként.
 • Spenót (fagyasztott) – 10,2 mg 100 g adagonként.

A fitoszterolok biztonságosak?

Míg a fitoszterolok magas bevitele állítólag egészséges a szív számára, a bizonyítékok arra utalnak, hogy nagyobb valószínűséggel okoznak szívbetegséget, mint megelőzik azt. Jóllehet teljes értékű növényi eredetű élelmiszerekből származó fitoszterolokat érdemes fogyasztani, a legjobb elkerülni a fitoszterollal dúsított ételeket és kiegészítőket .

A fitoszterolok szteroidok?

A fitoszterolok (PS-ek) szteroid alkoholok , amelyek egy tetraciklusos ciklopenta-α-fenantrén gyűrűből és a gyűrűszerkezet C-17 atomjához kapcsolódó oldalláncból állnak.

A sztanolok szteroidok?

Háttér: A növényi szterinek és sztanolok olyan növényi szteroidok , amelyek kémiai szerkezete és sejtfunkciója hasonló az emberi koleszterinhez, és a szérumlipidek étrendi módosítóiként javasoltak. A növényi szterinek nagyobb fokú felszívódást mutatnak, mint a növényi sztanolok, ami arra utal, hogy a kettő hatékonysága eltérő.

Kezelje a szív- és érrendszeri kockázatot fitoszterolokkal

19 kapcsolódó kérdés található

A stigmaszterol szteroid?

A stigmaszterol egy fitoszterin, azaz növényi eredetű szteroid . ,Nagyon hidrofób, gyakorlatilag vízben oldhatatlan és viszonylag semleges. A sztigmaszterol az egyik legelterjedtebb növényi szterol, fő funkciója a sejtmembránok szerkezetének és fiziológiájának fenntartása.

A növényi szterinek hatással vannak a májra?

A lipidemulzióban lévő növényi szterolok mennyisége jobban befolyásolja a szérum májenzimek szintjét, mint a lipid mennyisége .

A növényi szterinek árthatnak Önnek?

Mellékhatásokat okozhatnak, például hasmenést vagy zsírosodást a székletben . A szitoszterinémia, egy ritka, örökletes zsírraktározási betegség: A növényi szterinek felhalmozódhatnak az ilyen betegségben szenvedők vérében és szöveteiben. Ez a felhalmozódás hajlamossá teheti ezeket az embereket a korai szívbetegségre.

Mi a fő különbség a koleszterin és a fitoszterin között?

A fitoszterolok abban különböznek a koleszterintől , hogy oldalláncukban eltérő szerkezetűek , míg a fitosztanolok a fitoszterolok 5α-telített származékai. Ezek a szerkezeti változások, bár csekélyek, a koleszterint, a fitoszterolokat és a fitosztanolokat funkcionálisan és metabolikusan különböznek egymástól.

A fitoszterolok növelhetik a vérnyomást?

Összességében kevés bizonyíték támasztja alá a növényi szterin- vagy sztanol-kiegészítés pozitív vagy negatív hatásait a vérnyomásra, és az endothel funkcióra vonatkozó adatok meglehetősen nem meggyőzőek.

Növelhetik-e a növényi szterinek az ösztrogént?

Hasonlóképpen, a növényi sztanolok és sztanol-észterek nem stimulálták az ösztrogénre reagáló növekedést MCF-7 sejtekben [83]. Vannak azonban bizonyítékok a PS ösztrogén hatásaira [84], a humán emlőrák sejtvonalakon végzett riporter géntömb vizsgálatokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a PS gyenge SERM-ként játszik szerepet [80].

Mik a fitoszterolok mellékhatásai?

A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a fitoszterol-kiegészítők viszonylag biztonságosak és jól tolerálhatók. 5 A mellékhatások, ha vannak, általában enyhék, és lehetnek székrekedés, hányinger, gyomorpanaszok, gyomorégés, puffadás és a széklet elszíneződése .

A mogyoróvaj tartalmaz fitoszterolokat?

A földimogyoró és a mogyoróvaj, amelyek a legtöbb amerikai étrend alapelemei, tartalmazzák ezeket a jótékony fitoszterolokat . A Buffalo-i New York-i Állami Egyetemen végzett korábbi kutatások számos földimogyoró-termék fitoszterintartalmát vizsgálták, és kimutatták, hogy a B-szitoszterol (SIT) a legkiemelkedőbb.

Milyen gyümölcsök tartalmaznak növényi szterint?

A legmagasabb koncentrációt a brokkoliban találták. Kelbimbó, karfiol és olajbogyó. A gyümölcsök medián növényi szterintartalma 16 (3-44) mg/100 g ehető adag volt. A legmagasabb koncentrációt a narancsban és a passiógyümölcsben találták.

Az olívaolaj tartalmaz fitoszterolokat?

A szezámolaj és a lenmagolaj fitoszterintartalma 637,60 mg/100 g, illetve 466,73 mg/100 g volt. A szójababolaj, a földimogyoróolaj és az olívaolaj fitoszteroltartalma hasonló volt (körülbelül 300 mg/100 g).

A növényi szterinek segíthetnek a fogyásban?

Elhízottság. A korai kutatások azt mutatják, hogy egy 1,8 gramm növényi szterint tartalmazó snackszelet elfogyasztása körülbelül 10%-kal csökkenti az összkoleszterinszintet, összehasonlítva azzal, hogy elhízott és fogyni próbáló embereknél csak egy snackszelet fogyasztanak.

Hatékonyak a növényi szterinek?

A növényi szterinek olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a szervezet koleszterin felszívódását. Míg a növényi szterinek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, úgy tűnik, hogy nem befolyásolják a HDL-koleszterin vagy trigliceridek szintjét. Egy kanadai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a növényi szterinek a leghatékonyabb természetes gyógymódok a magas koleszterinszint kezelésére .

Hogyan csökkenthetem gyorsan a koleszterinszintet?

Hogyan lehet gyorsan csökkenteni a koleszterint
 1. Koncentráljon a gyümölcsökre, zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonákra és a babra. ...
 2. Ügyeljen a zsírbevitelre. ...
 3. Egyél több növényi fehérjeforrást. ...
 4. Egyél kevesebb finomított gabonát, például fehér lisztet. ...
 5. Mozgás.

Biztonságosak a növényi szterinek a vesére?

A növényi szterinek biztonságosságát kifejezetten vesebetegségben szenvedőknél nem vizsgálták , de a Health Canada által meghatározott biztonságos felső határ legfeljebb napi 3 g növényi szterol felnőtteknél. Napi 2 g fogyasztása 10-13%-kal csökkentheti az LDL-koleszterinszintet (2 g-nál több fogyasztás nem jár előnyökkel).

A növényi szterinek okoznak szűkületet?

A növényi szterolokat a koleszterinszint csökkentésének és a szívbetegségek kockázatának csökkentésének hatékony módjaként hirdetik. Egy kutatás azonban feltárta, hogy ezeknek a vegyületeknek megvannak a maguk kockázatai, mivel felhalmozódhatnak a szívbillentyűkben, és szűkülethez vezethetnek .

Hogyan csökkentik a növényi szterinek a koleszterinszintet?

A növényi szterinek összetételükben nagyon hasonlítanak a koleszterinhez. Részben blokkolják a koleszterin felszívódását , így az étkezési koleszterin hulladékként eltávolítható. Ez csökkenti a vér LDL-koleszterin szintjét anélkül, hogy befolyásolná a HDL-koleszterin vagy a jó koleszterin szintjét.

A stigmaszterol egy terpenoid?

2.1 Szterolok Az állati lipidekben található fő szterin a koleszterin, míg a növényi szterinek vagy fitoszterolok közé tartozik a kamperszterin, a stigmaszterin és a szitoszterin. ... A terpenoidok általában a szterinek prekurzorai, és nincs széles körben elterjedt ipari vagy élelmiszeripari alkalmazásuk.

Mire jó a stigmaszterol?

Kémiailag a fitoszterolok a természetben előforduló koleszterinekhez hasonlítanak. A fitoszterolok fő terápiás előnye a hiperkoleszterinémia kezelése . Egyéb farmakológiai hatások közé tartozik a rákellenes, antioxidáns, gyulladásgátló, immunmoduláló és fertőzésellenes hatás.

Mire használható a stigmaszterol?

A szterolokat gyógyszergyártásban használják. A szójababolajból származó sztigmaszterint a progeszteron és a kortikoidok , míg a β-szitoszterolt ösztrogének, fogamzásgátlók, vízhajtók és férfihormonok előállítására használják (28).