A fitoszterolok fitokemikáliák?

Pontszám: 4,5/5 ( 40 szavazat )

A fitoszterolok specifikus fitokemikáliák , amelyek szerkezetükben hasonlítanak a koleszterinre, de kizárólag a növényekben találhatók meg. A fitoszterolok kis, de jelentős mennyiségben szívódnak fel az étrendből.

A növényi szterinek fitokemikáliák?

A növényi szterinek a fitokemikáliák másik osztálya, amelyek oldalláncaik miatt különböznek az étrendi koleszterintől. A növényi szterinek vagy fitoszterolok, beleértve a szitoszterint, a stigmaszterint és a kampeszterint, szérumkoleszterin-csökkentő hatásúak [105]. Minden növényi élelmiszer tartalmaz némi növényi szterint [106].

A fitoszterolok bioaktív anyagok?

A növények nem tápláló bioaktív összetevői: fitoszterolok.

Mik azok a fitoszterolok?

A fitoszterolok természetesen kis mennyiségben jelen vannak a növényi olajokban, diófélékben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben és zöldségekben . Ezeknek az anyagoknak az átlagos bevitele azonban kevesebb, mint 500 milligramm (mg) naponta, ami elmarad a koleszterinszint csökkentéséhez szükséges mennyiségtől.

Melyik két élelmiszerben magas a fitoszterol?

A következő gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű fitoszterint:
  • Brokkoli – 49,4 mg 100 g adagonként.
  • Vöröshagyma – 19,2 mg 100 g adagonként.
  • Sárgarépa - 15,3 mg 100 g adagonként.
  • Kukorica – 70 mg 100 g adagonként.
  • Kelbimbó – 37 mg 100 g adagonként.
  • Spenót (fagyasztott) – 10,2 mg 100 g adagonként.

Mi az a fitokémia? - Marc Daviddel

43 kapcsolódó kérdés található

A növényi szterinek hatással vannak a májra?

A lipidemulzióban lévő növényi szterolok mennyisége jobban befolyásolja a szérum májenzimek szintjét, mint a lipid mennyisége .

Biztonságos a fitoszterolok szedése?

Míg a fitoszterolok magas bevitele állítólag egészséges a szív számára, a bizonyítékok arra utalnak, hogy nagyobb valószínűséggel okoznak szívbetegséget, mint megelőzik azt. Jóllehet teljes értékű növényi eredetű élelmiszerekből származó fitoszterolokat érdemes fogyasztani, a legjobb elkerülni a fitoszterollal dúsított ételeket és kiegészítőket .

Mi történik, ha túl sok növényi szterint vesz be?

Mellékhatásokat okozhatnak, például hasmenést vagy zsírosodást a székletben . A szitoszterinémia, egy ritka, örökletes zsírraktározási betegség: A növényi szterinek felhalmozódhatnak az ilyen betegségben szenvedők vérében és szöveteiben. Ez a felhalmozódás hajlamossá teheti ezeket az embereket a korai szívbetegségre.

Növelhetik-e a növényi szterinek az ösztrogént?

Hasonlóképpen, a növényi sztanolok és sztanol-észterek nem stimulálták az ösztrogénre reagáló növekedést MCF-7 sejtekben [83]. Vannak azonban bizonyítékok a PS ösztrogén hatásaira [84], a humán emlőrák sejtvonalakon végzett riporter géntömb vizsgálatokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a PS gyenge SERM-ként játszik szerepet [80].

A fitoszterolok antioxidánsok?

A növényi olajokban található fitoszterolról ismert, hogy hipokoleszterinémiás funkciót fejt ki. ... Összességében a jelen tanulmány azt mutatja, hogy a fitoszterol kémiailag antioxidánsként , szerény gyökfogóként, fizikailag pedig stabilizátorként működik a membránokban.

A stigmaszterol szteroid?

A stigmaszterol egy fitoszterin, azaz növényi eredetű szteroid . ,Nagyon hidrofób, gyakorlatilag vízben oldhatatlan és viszonylag semleges. A sztigmaszterol az egyik legelterjedtebb növényi szterol, fő funkciója a sejtmembránok szerkezetének és fiziológiájának fenntartása.

Mit értesz koleszterin alatt?

A koleszterin egy viaszszerű zsír vagy lipid , amely a vérben mozog az egész testben. A lipidek olyan anyagok, amelyek nem oldódnak vízben, így nem válnak szét a vérben. A szervezet koleszterint termel, de élelmiszerekből is beszerezheti. A koleszterin csak állati eredetű élelmiszerekben található.

Mi a legjobb növényi szterinforrás?

A növényi szterolok természetes állapotukban megtalálhatók a zöldségekben és gyümölcsökben. A hüvelyesek, a növényi olajok, a diófélék, a gabonafélék és a magvak szintén a növényi szterolok forrásai.

A fitoszterolok ugyanazok, mint a növényi szterinek?

A fitoszterolok, más néven növényi szterolok vagy sztanol-észterek, a növényekben előforduló, természetben előforduló vegyületek, amelyek szerkezetükben hasonlóak az emberben található koleszterinhez . Ha az elfogyasztott élelmiszerekkel együtt fogyasztják, versenyeznek a koleszterinnel a bélben történő felszívódásért.

Milyen előnyei vannak a növényi szterinek?

A növényi szterinek szájon át történő bevétele csökkenti a koleszterinszintet, és segít megelőzni a szívbetegségeket és a szívrohamokat . A növényi szterolokat bizonyos rákos megbetegedések, például gyomorrák, vastagbélrák és végbélrák kezelésére is használják. A növényi szterolokat súlycsökkentésre is használják.

Melyik vitamin jó a koleszterinszint csökkentésére?

Niacin . A niacin egy B-vitamin. Az orvosok néha javasolják magas koleszterinszintű vagy szívproblémákkal küzdő betegek számára. Növeli a jó koleszterin szintjét és csökkenti a triglicerideket, egy másik zsírt, amely eltömítheti az artériákat.

Vannak mellékhatásai a növényi szterinek?

A növényi szterinek/sztanolok általában biztonságosak a legtöbb egészséges ember számára. A mellékhatások közé tartozik a hasmenés vagy zsír a székletben . A szitoszterinémiában szenvedő betegeknél a magas növényi szterinszint a korai érelmeszesedés fokozott kockázatával jár együtt.

A B12 segít a koleszterin csökkentésében?

Azt találták, hogy a B12-vitamin alacsony szintje magasabb összkoleszterin- , LDL- (rossz) koleszterin- és trigliceridszinttel jár – még azután is, hogy kiigazították a testtömegindex, a hasi zsír és a teljes testzsírszázalék testre gyakorolt ​​hatásait.

A szterolok szteroidok?

A szterolok a szteroidok egy alcsoportja, amelyhez a koleszterin is tartozik . A szterolok nemcsak az emberek, hanem a növények számára is fontosak. Például a növényekben is van koleszterin. A növényekben lévő koleszterinből a sejtmembránt alakítják ki.

A kortizol szterin?

A szteroidmolekulák felépítése Sok szteroidnak van –OH funkciós csoportja is, és ezeket a szteroidokat az alkoholok közé sorolják, amelyeket szteroloknak neveznek. Szteroid szerkezetek A szteroidok, mint például a koleszterin és a kortizol, négy összeolvadt szénhidrogéngyűrűből állnak.

A fitoszterolok szteroidok?

A fitoszterolok (PS-ek) szteroid alkoholok , amelyek egy tetraciklusos ciklopenta-α-fenantrén gyűrűből és a gyűrűszerkezet C-17 atomjához kapcsolódó oldalláncból állnak.

Érdemes növényi szterint szedni?

A magas vérkoleszterinszint növeli a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a szterinek és sztanolok fogyasztása egészséges életmóddal kombinálva jelentősen csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Azonban nem feltétlenül szükséges növényi sztanolokat vagy szterineket szedni a koleszterinszint kezeléséhez.

Biztonságosak a növényi szterinek a vesére?

A növényi szterinek biztonságosságát kifejezetten vesebetegségben szenvedőknél nem vizsgálták , de a Health Canada által meghatározott biztonságos felső határ legfeljebb napi 3 g növényi szterol felnőtteknél. Napi 2 g fogyasztása 10-13%-kal csökkentheti az LDL-koleszterinszintet (2 g-nál több fogyasztás nem jár előnyökkel).

A növényi szterinek csökkenthetik a vérnyomást?

Összességében kevés bizonyíték támasztja alá a növényi szterin- vagy sztanol-kiegészítés pozitív vagy negatív hatásait a vérnyomásra, és az endothel funkcióra vonatkozó adatok meglehetősen nem meggyőzőek.