A fitoszterolok csökkentik a koleszterinszintet?

Pontszám: 4,1/5 ( 30 szavazat )

A szív-egészséges táplálkozási terv részeként a fitoszterolok ajánlott mennyiségben történő fogyasztása kimutatták, hogy akár 10%-kal csökkenti az összkoleszterint és akár 14%-kal az LDL-t vagy a „rossz” koleszterint.

Hogyan hatnak a fitoszterolok a koleszterinre?

A növényi alapú vegyületek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet Ha az elfogyasztott élelmiszerekkel együtt fogyasztják, versenyeznek a koleszterinnel a bélben történő felszívódásért. Ez potenciálisan csökkentheti a vér koleszterinszintjét, különösen a "rossz" alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint, amely eltömítheti az artériákat.

Hogyan csökkentik a fitoszterolok a szérum koleszterinszintet?

A fitoszterolok és fitosztanolok csökkentik az LDL-koleszterinszintet azáltal, hogy kiszorítják a koleszterint a vékonybél kevert micelláiból, így a koleszterin felszívódása részben gátolt . A koleszterin felszívódását és szintézisét gondosan értékelték a fitoszterin és fitosztanol pótlása során.

Melyik vitamin a legjobb a koleszterinszint csökkentésére?

A B3-vitaminról vagy a niacinról kimutatták, hogy növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy a jó koleszterin szintjét, és csökkenti a triglicerideket. A niacin-kiegészítést az 1950-es évek óta használják a magas koleszterinszint kezelésére.

A túl sok növényi szterin káros az Ön számára?

A növényi szterinek/sztanolok általában biztonságosak a legtöbb egészséges ember számára . A mellékhatások közé tartozik a hasmenés vagy zsír a székletben. A szitoszterinémiában szenvedő betegeknél a magas növényi szterinszint a korai érelmeszesedés fokozott kockázatával jár együtt.

Hogyan csökkentik a fitoszterolok a koleszterint

35 kapcsolódó kérdés található