Működik a proloterápia a szerk.

Pontszám: 4,8/5 ( 45 szavazat )

A proloterápia egyfajta regeneratív gyógyszer, amely injekciókat használ, amelyek segíthetnek a gyenge és degenerálódó szalagok és ízületek helyreállításában és újjáépítésében , valamint enyhíthetik a krónikus fájdalmat a kötőszöveti betegségekben, például az Ehlers-Danlos-szindrómában (EDS). Általában akkor javasolt, ha más kezelések sikertelenek voltak.

A proloterápia működik Ehlers-Danlos számára?

A dextróz proloterápiás injekciók az évek során támogatást nyertek az Ehlers Danlos-szindrómában (EDS), és többféleképpen fejtik ki hatásukat: A hipertóniás dextróz injekciók irritálják a meglazult ínszalagokat , gyulladásos választ okozva, ami a szalagok megvastagodását és erősítését (regenerálódását) eredményezi.

Működik a PRP az Ehlers-Danlos számára?

A regeneratív gyógyászat tapasztalt szolgáltatói most már képesek a vérlemezkében gazdag plazma és a csontvelő aspirátum koncentrátum kombinációival serkenteni a sérült szövetek felgyorsult gyógyulását, valamint megerősíteni az Ehlers-Danlos-szindrómás betegek szalagjait és ízületi kapszulait.

A proloterápia segíthet a hipermobilitáson?

A proloterápia régóta sikeres a szalagsérülések kezelésében, beleértve az ízületi hipermobilitásban szenvedő betegeket is. A proloterápiával kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy megszünteti a krónikus fájdalmat még azoknál a betegeknél is, akiknek orvosa(i) azt mondták, hogy a műtét az egyetlen kezelési lehetőség fájdalmukra.

Remisszióba kerülhet az EDS?

Az EDS számos tünete súlyosbodó, majd remissziós periódusokon mehet keresztül hónapokon és éveken keresztül . Ezek a jól ismert autoimmun állapotok, például a reumás ízületi gyulladás súlyosbodására és remissziójára emlékeztetnek.

Rebecca Ehlers-Danlos szindróma (EDS) és a proloterápiás utazás – Interjú Ross Hauserrel, MD

19 kapcsolódó kérdés található

Az EDS javul az életkorral?

Az EDS leggyakoribb típusai (klasszikus, klasszikus-szerű és hipermobil) nem befolyásolják jelentősen a várható élettartamot . A tünetek azonban súlyosbodhatnak a betegek életkorával, és a többszörösen elmozdult ízületek fájdalmassá válnak. Mindenki csontjai gyengülnek az életkorral.

Lehet hosszú életet élni az EDS-sel?

A vaszkuláris EDS-ben szenvedők átlagos várható élettartama 48 év , és sokuknál 40 éves korukig jelentős esemény következik be. A kyphoscoliosis formájú emberek élettartama szintén lecsökken, nagyrészt az érrendszeri érintettség és a restriktív tüdőbetegség lehetősége miatt.

Van-e kezelés a hipermobilitási szindrómára?

Az ízületi hipermobilitás szindróma kezelése Az ízületi hipermobilitás szindrómára nincs gyógymód . A fő kezelés az izomerő és fittség javítása, így az ízületek jobban védettek. A háziorvos fizioterapeutához, foglalkozási terapeutához vagy lábgyógyászhoz irányíthatja szakorvosi tanácsért.

Mi segít az ízületi hipermobilitás fájdalmában?

Ha ízületi hipermobilitási szindrómája van, a kezelés a fájdalom enyhítésére és az ízület erősítésére összpontosít. Orvosa javasolhatja, hogy vényköteles vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, krémeket vagy spray-ket használjon ízületi fájdalmaira. Bizonyos gyakorlatokat vagy fizikoterápiát is javasolhatnak.

Mennyi a proloterápia átlagos költsége?

Költségek. Egy proloterápiás injekció körülbelül 300-1000 dollárba kerülhet, a kezelt területtől függően. A PRP kezelés egy kicsit drágább, és injekciónként 500 és 2000 dollár között mozoghat. Az árak jelentősen eltérhetnek a kezelőorvos helyétől, felszereltségétől és szakértelmétől függően is.

A kollagénpor segít az EDS-ben?

Lényeg: Egyetlen megalapozott kutatás vagy klinikai tapasztalat sem bizonyította, hogy a kollagénpótlás hasznos az EDS-ben szenvedők számára ! Elméletileg a glicint, prolint, lizint és C-vitamint (vagy kiegészítést) tartalmazó étrend támogatná a kollagén bioszintézisét.

Mi segít az EDS fájdalomban?

A menedzsment összpontosíthat az ok kezelésére (például az ízületek kimozdulása) és a fájdalomérzet csökkentésére. Az EDS fájdalomcsillapítási módszerei közé tartozik a fizioterápia, a gyógyszeres kezelés, a párnák, a kompressziós ruhák és a fogszabályzók , valamint a viselkedési adaptáció.

A PRP ugyanaz, mint a proloterápia?

A különbség az injektált anyagban van. Míg a PRP-terápia során a páciens saját vérét fecskendezik vissza a szervezetbe, addig a proloterápia egy irritáló oldat befecskendezéséből áll, amely jellemzően glükózból és más anyagokból áll.

Segíthet a diéta az EDS-en?

A hipermobilitás és az EDS gyakran azt jelenti, hogy a bélműködést segítő izmok legyengülnek, ami emésztési problémákat okoz. Kimutatták, hogy az étrend alkalmazkodása és figyelemmel kísérése segít ezeken a tüneteken. A megfelelő táplálás és a megfelelő étkezés szintén segít abban, hogy erősebbnek érezd magad és több energiád legyen.

Mit injekcióznak a proloterápiában?

A dextróz- vagy sóoldat-proloterápia magában foglalja a sóoldat vagy dextróz-oldat injekcióit a test egy meghatározott részébe, például egy ízületbe. Elméletileg az oldat irritáló hatású, ami serkentheti az új szövetek növekedését.

Kaphatok proloterápiát az NHS-en?

Az NHS kínál-e proloterápiát? Sajnos az NHS jelenleg nem kínálja a kezelést .

Miért olyan fájdalmas a hipermobilitás szindróma?

Amikor megsérülünk, a testünk az izmok megfeszítésével reagál – ami súlyosbíthatja a hipermobil ízületek fájdalmát. Tehát bár egész nap a kanapén fekve kellemes érzés lehet, ez hosszú távon súlyosbíthatja a fájdalmat, ezért ha rossz fájdalmas napja van, ne felejtsen el sok finom nyújtást és mozgást végezni.

A hipermobilitás okoz ízületi fájdalmat?

Az ízületi hipermobilitás szindrómának gyakran nincsenek hosszú távú következményei. A hipermobil ízületek azonban ízületi fájdalmat okozhatnak . Idővel az ízületi hipermobilitás degeneratív porcszövethez és ízületi gyulladáshoz vezethet. Egyes hipermobil ízületek sérülésveszélynek lehetnek kitéve, ilyenek például a szalagok.

A hipermobilitás okoz krónikus fájdalmat?

Az ízületi hipermobilitás szindróma a krónikus fájdalom és fáradtság gyakori oka, amely a lakosság legalább 3%-ánál fordul elő. A betegek fejfájással, szorongással, ortosztázissal és hasi fájdalommal is jelentkezhetnek.

A hipermobilitás szindróma rosszabbodik az életkorral?

Sok esetben az ízületek merevebbé válnak az életkorral , bár az ízületi hipermobilitás és a kapcsolódó tünetek felnőttkorban is folytatódhatnak.

A hipermobilitás fogyatékosság?

Ha Ön EDS-ben szenved, és az ebből eredő súlyos tünetek miatt nem tud dolgozni, akkor jogosult lehet rokkantsági ellátásra, beleértve a társadalombiztosítási rokkantbiztosítást (SSDI) és a kiegészítő biztonsági jövedelmet (SSI).

Mi a legjobb gyakorlat a hipermobilitáshoz?

Ha Ön hipermobil, a legjobb tennivalók közé tartozik az úszás és/vagy a kerékpározás . Ez a két sport elkerüli az ízületek nagy hatását, erősíti az izmokat, és segít a szív és a tüdő egészségének megőrzésében. Ahogy erősödik és fittebb leszel, kezdj el más sportokat is bemutatni, mint például a hálólabda, a futball, a tánc stb.

Ehlers-Danlos végzetes?

A vaszkuláris Ehlers-Danlos-szindróma gyengítheti szívének legnagyobb artériáját (aortáját), valamint a test más régióihoz vezető artériákat. Ezen nagyobb erek bármelyikének megrepedése végzetes lehet .

Mennyi az EDS halálozási aránya?

A vaszkuláris EDS-ben szenvedő betegek átlagos várható élettartama 48 év . A betegek körülbelül 80%-ánál 40 éves korukig kritikus esemény fordulhat elő. A kyphoscoliosis EDS-ben szenvedő betegek élettartama két okból csökken: Az erek érintettsége.

Az Ehlers-Danlos egy terminál?

A vaszkuláris Ehlers-Danlos-szindróma az EDS ritka, életveszélyes, autoszomális domináns változata, amely a COL3A1 gén mutációiból ered. Az érintett egyének hajlamosak súlyos és potenciálisan végzetes szövődményekre, különösen az érrendszeri, bélrendszeri és méhrepedésekre.