Az alábbiak közül melyik vesz részt a karboxihemoglobin mcq előállításában?

Pontszám: 5/5 ( 9 szavazat )

Magyarázat: CO + vér ——> karboxi hemoglobin (rózsaszín).

Az alábbiak közül melyik vesz részt a karboxihemoglobin termelődésében?

Leírás. A karboxihemoglobin (COHb) egy stabil szén-monoxid komplex, amely szén-monoxid belélegzése esetén a vörösvértestekben képződik. A metilén-klorid májban történő metabolizmusából vagy a hemoglobin lebontási folyamatának melléktermékeként keletkezik.

Az alábbiak közül melyik légszennyező Mcq?

A légszennyező gáz a szén-monoxid . A szén-monoxid kémiai képlete a CO. Ez szagtalan és íztelen gáz, amelynek nincs színe és mérgező természetű. Mérgező hatása miatt levegőszennyezőnek számít.

Az alábbiak közül melyiket nevezzük Mcq másodlagos légszennyezőnek?

3. Az alábbiak közül melyiket nevezzük másodlagos légszennyezőnek? Szol: (b) Ózon .

Mik azok a másodlagos szennyező anyagok, Mcq?

Másodlagos szennyező anyagok közvetlenül nem kerülnek kibocsátásra. Elsődleges szennyező anyagok és más vegyületek kombinációjából jönnek létre. Másodlagos szennyező anyagok például az ózon, a formaldehid, a PAN (peroxi-acetil-nitrát) és a szmog stb.

Legfontosabb MCQ-k a környezetmérnökséggel kapcsolatban | Vasút, SSC JE, JELET | Légszennyezések

38 kapcsolódó kérdés található

Melyek a példák a másodlagos szennyező anyagokra?

Másodlagos szennyezőanyag például az ózon , amely akkor képződik, amikor a szénhidrogének (HC) és a nitrogén-oxidok (NOx) napfény jelenlétében egyesülnek; NO2, amely úgy képződik, hogy NO egyesül a levegő oxigénjével; és savas eső, amely a kén-dioxid vagy a nitrogén-oxidok vízzel való reakciója során keletkezik.

Melyik a kén-dioxid Mcq fő forrása?

Magyarázat: Bár a kén-dioxid kibocsátása a vulkánkitörések idején a csúcspontja, fő forrása a kőolaj és a szén hő- és energiatermelés céljából történő elégetése során keletkezik.

A Pan másodlagos szennyező?

A peroxiacetil-nitrát (PAN) és az ózon a két fontos másodlagos fotokémiai légszennyező a városi légkörben (1-3). A kettő közül a PAN a szennyezett levegőben zajló fotokémiai reakciók hasznosabb indikátora, mivel az ózontól eltérően úgy tűnik, hogy nincs nagy természetes forrása (2-7).

Melyik a másodlagos szennyezőanyag?

Másodlagos szennyezőanyag
  • Ózon (O 3 )
  • Kénsav és salétromsav (a savas eső összetevője)
  • Részecske.
  • Nitrogén-dioxid (NO 2 )
  • Peroxiacil-nitrátok (PAN)
  • és több.

Melyek a vízszennyezés fő forrásai?

A víz fő pontszerű szennyezőforrása a szennyvíz- és szennyvízkezelés , míg a diffúz szennyezés fő forrásai a mezőgazdaságból és a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművekből (levegőn keresztül) származnak.

Mi a légszennyezés két fő oka Mcq?

  • Erdőirtás és gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátása.
  • Szénégetés és káros vegyi anyagok kibocsátása a gyárak által.
  • Hulladéklerakás és szénégetés.
  • Erdőirtás és hulladéklerakás.

Milyen szennyezés van a levegőben?

Ez a hat szennyező anyag a szén-monoxid, az ólom, a nitrogén-oxidok, a talajközeli ózon , a részecskeszennyezés (gyakran szemcsés anyagnak nevezik) és a kén-oxidok.

Mi a fő oka a hőszennyezésnek?

Magyarázat: Az erőművek a fő okai a növekvő hőszennyezésnek. Mert az erőművek vizet használnak hűtőközegként gépeik hűtéséhez. Ez a használt víz magas hőmérsékletű, és visszakerül a víztestekbe és hőszennyezést okoz.

Mi a karboxihemoglobin színe?

A karboxihemoglobin cseresznyevörös színű .

Mi az oxihemoglobin színe?

Oxigénnel dúsított állapotában oxihemoglobinnak hívják, és élénkvörös színű . Redukált állapotban dezoxihemoglobinnak hívják, és lilás-kék színű. Minden hemoglobin molekula négy hemcsoportból áll, amelyek egy globincsoportot vesznek körül. A hem vasat tartalmaz, és vörös színt ad a molekulának.

Melyik enzim alakítja át a methemoglobint hemoglobinná?

A NADH-függő methemoglobin-reduktáz enzim (a diaforáz egy fajtája) felelős a methemoglobin hemoglobinná történő visszaállításáért.

Mi az elsődleges és másodlagos szennyezőanyag példával?

Elsődleges légszennyező anyagok: meghatározott forrásokból közvetlenül keletkező és kibocsátott szennyező anyagok. Ilyenek például a részecskék, a szén-monoxid, a nitrogén-oxid és a kén-oxid . Másodlagos légszennyező anyagok: Az alsó légkörben kémiai reakciók során keletkező szennyező anyagok.

A no2 másodlagos szennyező?

A nitrogén-dioxid és más nitrogén-oxidok reakcióba lépnek a levegőben lévő más vegyi anyagokkal, és más szennyező anyagokat képeznek, amelyeket másodlagos szennyezőknek neveznek. ... Ezek a másodlagos szennyező anyagok közé tartozik az ózon, a részecskék, a savas esők és más mérgező vegyszerek.

A DDT másodlagos szennyezőanyag?

A szmog, a fotokémiai szmog, az ózon és a PAN mind másodlagos légszennyező anyagok. A DDT elsődleges talajszennyező anyag .

Miért másodlagos szennyező a pan?

Az 1. ábra a PAN példájának felépítését mutatja. A PAN-ok másodlagos szennyező anyagok , mivel az elsődleges szennyezőanyagok kibocsátása után keletkeznek a légkörben . A PAN-ok létrehozásához szükséges szennyező anyagok forrásai közé tartoznak a gépjárművek, a dohányfüst és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.

Pan szennyező?

A PAN-ok másodlagos szennyező anyagok , ami azt jelenti, hogy nem közvetlenül az erőművekből vagy belső égésű motorokból bocsátják ki kipufogógázként, hanem más szennyező anyagokból képződnek a légkörben zajló kémiai reakciók során.

Az alábbiak közül melyik másodlagos szennyező anyag a Pan B aeroszol C CO D co2?

A szmog egy példa a másodlagos szennyező anyagokra.

Mi a legnagyobb szennyező forrás a világon Mcq?

A környezetszennyezés jelenleg a szó legnagyobb kihívása. A lakosság számának növekedése miatt a tavakban és folyókban megnövekedett a tisztítatlan szennyvízkibocsátás. Még a szemét mennyisége is naponta többszörösére nőtt.

A kén-dioxid savas vagy bázikus?

A kén-dioxid savas gáz , és ez könnyen kimutatható, ha vizet és néhány csepp univerzális indikátort adunk a gáztartályhoz. A kapott sav a gyengén kétbázisú kénsav (H 2 SO 3 ).