Miért fordul elő otosclerosis?

Pontszám: 4,6/5 ( 22 szavazat )

Mi okozza az otosclerosis kialakulását? Az otosclerosis leggyakrabban akkor alakul ki, ha a középfül egyik csontja, a stapes, beragad a helyén . Ha ez a csont nem tud rezegni, a hang nem tud áthaladni a fülön, és a hallás károsodik (lásd az ábrát).

Mi a célja az otosclerosisnak?

Hanghullámokat továbbítanak a fülkagylóba (belső fülbe) , amely azokat jelekké alakítja, amelyeket az agyba küldenek. Az otosclerosisban a stapes ("kengyel" csont) összeolvad a környező csonttal, végül rögzül, így nem tud mozogni. Ez azt jelenti, hogy a hang a továbbiakban nem jut át ​​hatékonyan a belső fülbe.

Mikor jelentkezik az otosclerosis?

Összességében a kaukázusi, középkorú nők vannak a legnagyobb veszélyben. Az otosclerosis jellegzetes tünete, a lassan előrehaladó hallásvesztés, 15 és 45 éves kor között bármikor elkezdődhet, de általában a 20-as évek elején kezdődik.

Megelőzhetjük az otosclerosis kialakulását?

Az otosclerosis megelőzése nem lehetséges, ezért korai felismerése elengedhetetlen a szükséges kezelés biztosításához és a halláskárosodás elkerüléséhez.

Mi okozza az összeolvadt csontokat a fülben?

Az apró csontokkal (csontcsontokkal) kapcsolatos probléma okozza, amelyek a rezgéseket a középfülön keresztül továbbítják, hogy halljuk a hangot . Általában mindkét fül érintett az otosclerosisban, de néha csak az egyik fül érintett. Az otosclerosis 100 emberből körülbelül 1-2 embert érint az Egyesült Királyságban.

Otosclerosis diagnózisa és kezelési lehetőségei | Fülproblémák

34 kapcsolódó kérdés található

Kinél a leggyakoribb az otosclerosis?

Az otosclerosis a középfül halláskárosodásának leggyakoribb oka fiatal felnőtteknél. Általában a felnőttkor korai és középső szakaszaiban kezdődik. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Az állapot érintheti az egyik vagy mindkét fület.

Fájdalmas a stapedectomia?

Általában a stapedectomia nem túl fájdalmas műtét . A műtét után néhány napig gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Hogyan ismerhető fel az otosclerosis?

Az otosclerosis diagnosztizálása a következő tesztekkel történik:
  1. hallásvizsgálatok – az otosclerosisban szenvedő személynek jellemzően olyan halláskárosodása van, amely minden frekvenciát (hangmagasságot) érint. A halláskárosodás lehet vezetőképes vagy vegyes jellegű. ...
  2. CT-vizsgálat – a cochlearis ideg és a labirintus károsodásának ellenőrzésére.

Az otosclerosis befolyásolja az egyensúlyt?

A veszteség nagyon fokozatosan jelentkezhet. Sok otosclerosisban szenvedő ember először azt veszi észre, hogy nem hallja a halk hangokat, vagy már nem hallja a suttogást. A halláskárosodás mellett egyes otosclerosisban szenvedő betegek szédülést , egyensúlyi problémákat vagy fülzúgást tapasztalhatnak.

Az otosclerosis genetikai eredetű?

Genetikai szempontból az otosclerosis egy összetett betegség, amelynek ritka autoszomális domináns formái vannak, amelyeket egyetlen gén okoz . Már 7 monogén lókuszt publikáltak, de egyik érintett gént sem azonosították.

Okoz-e a stressz otosclerosis-t?

Sok amerikai megbirkózik a magas szintű stresszel és szorongással, amelyek számos egészségügyi problémához kapcsolódnak. Hosszú távon a krónikus stressz okozta fizikai változások akár halláskárosodást és egyéb belsőfül-problémákat is kiválthatnak.

Az otosclerosis mindig előrehalad?

Gyakran, de nem mindig , a rendellenesség által okozott kár valamikor a harmincas éveiben éri el a csúcsot. Míg az otosclerosis súlyos halláskárosodáshoz vezethet, ritkán jár teljes süketséggel. Az otosclerosisban szenvedők gyakran nincsenek tudatában annak, hogy betegségük van, amíg halláskárosodást nem tapasztalnak, amely fokozatosan romlik.

Mennyibe kerül az otosclerosis műtéte?

Átlagosan a stapedectomia költsége biztosítás nélkül 7000 és 15000 dollár között mozog. Míg az egyik forrás 18 200 dolláros országos átlagos költségről számolt be.

Mennyire sikeres az otosclerosis műtéte?

A modern stapedectomiát 1956 óta végzik , körülbelül 90 százalékos sikerességgel . Ritka esetekben (a műtétek körülbelül egy százaléka) az eljárás ronthatja a hallást. Az otosclerosis mindkét fülét érinti tízből nyolc betegnél.

Hogyan lehet orvosolni az otosclerosis-t?

Az enyhe otosclerosis kezelhető hangerősítő hallókészülékkel, de gyakran műtétre van szükség. A stapedectomia néven ismert eljárás során a sebész protetikus eszközt helyez a középfülbe, hogy megkerülje a kóros csontot, és lehetővé tegye a hanghullámok eljutását a belső fülbe, és helyreállítsa a hallást.

Az MRI kimutathatja az otosclerosis-t?

Alkalmanként a klinikailag nem diagnosztizált, SNHL-vel vagy fülzúgással járó otosclerosisban szenvedő betegeknél a HRCT helyett elsődleges MRI -t kell végezni. Az otosclerosis MRI-leletei finomak és figyelmen kívül hagyhatók, különösen, ha az MRI-t első vonalbeli vizsgálatként végzik.

Mi okozza az otosclerosis kialakulását a terhesség alatt?

Célkitűzés. A terhesség hatása az otosclerosisra ellentmondásos. Ha a terhesség fiziológiailag növeli a progresszió kockázatát , a gyermekes nőknél korábban várható a sztapedectomia, mint a gyermektelen nőknél és férfiaknál.

Hallasz a Stapedectomia után?

A hallása azonnal javulhat . De gyakran körülbelül 2-4 hét kell ahhoz, hogy észrevegyük a különbséget. A hallás gyakran tovább javul a műtétet követő 2 hónapban. A gyógyulás során fontos, hogy ne kerüljön víz a fülébe.

Kockázatos a fülműtét?

A fülplasztika, mint minden más típusú nagy műtét, kockázatokkal jár, beleértve a vérzés, fertőzés és az érzéstelenítés mellékhatásainak kockázatát . A fülplasztikával kapcsolatos egyéb kockázatok a következők: Hegesedés. Bár a hegek maradandóak, valószínűleg a füle mögött vagy a fülráncokban rejtőznek.

Elaltatják a Stapedectomia miatt?

Gyógyszert fog kapni, hogy elaludjon vagy ellazuljon a műtét alatt . Nem fog fájdalmat érezni. Az orvos mikroszkópot használ, és kis sebészeti eszközöket helyez el a hallójárat nyílásán keresztül a műtét elvégzéséhez.

Lehet-e otosclerosis a gyerekeknek?

Az otosclerosis általában 15-35 éves kor között alakul ki, de ismert, hogy fiatalabb gyermekeknél is előfordul .

Az otosclerosis visszafordítható?

Az otosclerosis progresszív halláskárosodást okozó betegség, amely a középső és a belső fül csontjait érinti. Gyakran műtéti úton visszafordítható .

Mennyire hatékony a stapedectomia?

Ez magában foglalja a rögzített stapes csont eltávolítását és protézissel történő helyettesítését. A készülék lehetővé teszi a középfül csontjainak ismételt mozgását, stimulálva a folyadékot a belső fülben, és javítva vagy helyreállítva a hallást. A műtét általában körülbelül egy órát vesz igénybe. A modern stapedectomiák sikeressége 90 százalék.

Mi a különbség a stapedectomia és a stapedotomia között?

Stapedectomia vagy Stapedotomia? Mi a különbség? A stapedectomiához képest a stapedotomia magában foglalja a lézer használatát, hogy pontos lyukat (fenestrációt) készítsenek a stapes láblemezen . Míg a stapedectomia során általában eltávolítják a teljes láblemezt, és mikroprotézisre cserélik.

Mennyi ideig tart az otosclerosis műtét?

Időnként további szöveteket vesznek ki a külső fülből, hogy segítsenek lezárni a nyílást a belső fülben. Az otosclerosis műtéten átesett betegek általában a műtét napján hazamennek. A műtét körülbelül 1-2 órát vesz igénybe, és a legtöbb beteg körülbelül 1 hét után képes visszatérni a normál tevékenységhez.