Hogyan kell használni a trinitrotoluolt?

Pontszám: 4,9/5 ( 71 szavazat )

❖ A TNT az egyik legszélesebb körben használt katonai robbanóanyag, részben az ütésekre és a súrlódásra való érzéketlensége miatt. A 20. század eleje óta széles körben használják robbanóanyagok gyártásában, és katonai töltényhüvelyekben, bombákban és gránátokban is használják (ATSDR 1995; Cal/EPA 2008).

Hogyan hat a TNT az emberi életre?

A 2,4,6-trinitrotoluolnak kitett embereknél jelentett egészségügyi hatások közé tartozik a vérszegénység, a kóros májműködés, a bőrirritáció és a szürkehályog . Ezt az anyagot a Környezetvédelmi Ügynökség által azonosított 1430 nemzeti prioritási lista közül legalább 20 helyen találták meg.

Mire használják a trinitrotoluolt, és mi ennek a vegyületnek a gyakran használt rövidítése?

A trinitrotoluol ( TNT ) halványsárga, szilárd szerves nitrogénvegyület, amelyet főként robbanóanyagként használnak, és a toluol fokozatos nitrálásával állítják elő. ... Ezen okok miatt ez a legkedveltebb vegyi robbanóanyag, amelyet széles körben használnak lőszerekben és bontási célokra.

A trinitrotoluol dinamit?

A dinamit nem ugyanaz, mint a TNT. Valószínűleg hallottál már embereket, akik azt mondják, hogy „TNT” és „dinamit” egy beszélgetés során, mintha ugyanazok lennének. ... De a TNT (vagy kémiai nevével élve 2,4,6-trinitrotoluol) nem tartozik ezek közé az összetevők közé. Ehelyett a dinamitban lévő aktív robbanóanyag egy nitroglicerin nevű vegyi anyag .

A TNT káros?

Biztonság és toxicitás. A TNT mérgező , és a bőrrel való érintkezés bőrirritációt okozhat, amitől a bőr élénk sárgás-narancssárga színűvé válik. ... Vérre és májra gyakorolt ​​hatásokat, lép megnagyobbodást és egyéb, az immunrendszerre gyakorolt ​​káros hatásokat olyan állatoknál is találtak, amelyek trinitrotoluolt nyeltek vagy lélegeztek be.

Alumínium fólia Thermite?!?!

34 kapcsolódó kérdés található

Mi történik, ha TNT-t eszel?

Ha iszik vagy eszik bármit, amely tartalmaz TNT-t, hívja a Poison Control Center 1-800-222-1222 forródrótját, és menjen orvoshoz . Ha belélegzi a TNT-t, azonnal távolodjon el az expozíció forrásától. Gyorsan kérjen orvosi segítséget. Adjunk mentőlégzést és szájból szájba lélegeztetést.

Felrobbanhat a dinamit, ha nedves?

Annak ellenére, hogy a kovaföld kivonja a nitroglicerin veszélyeinek egy részét, továbbra is vannak problémák, mert a keverék nem stabil nedves környezetben. A víz hatására a nitroglicerin kiszivárog. A nitroglicerin felhalmozódhat, és váratlanul felrobbanhat .

Felrobbanhat a dinamit, ha leejtik?

A dinamit egy nitroglicerin, amelyet diatómafölddel keverve érzéketlenné tesznek. Kialakításánál fogva nem robban fel ütközéskor, de egy robbanósapkából erős robbanó ütést igényel, hogy elindítsa.

Mi történik, ha lefagyasztja a dinamitot?

Fagan elismerte, hogy az apa felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, de azt mondja, veszélyes volt a dinamitot a fagyasztóban tárolni. A fagyás tágulást okoz . És ha a dinamit felrobbant volna, az nagy robbanás lett volna.

Mi a PETN teljes formája?

PETN, a pentaeritrit-tetranitrát rövidítése, egy erősen robbanásveszélyes szerves vegyület, amely ugyanabba a kémiai családba tartozik, mint a nitroglicerin és a nitrocellulóz.

Mi a Pek teljes formája?

A PEK a poliéter ketont jelenti .

Miért káros a TNT a környezetre?

❖ Kémiai tulajdonságainak köszönhetően a TNT hajlamos a legtöbb talajban megmaradni , korlátozva a talajvízbe való migrációs lehetőségét (Price et al. 1997; USACE 1997, USACE CRREL 2006). ❖ A felszíni vizekben lévő TNT napfény hatására gyorsan lebomlik (fotodegradáció). Felszíni talajokban fotodegradáció is előfordulhat.

A TNT káros a környezetre?

Az EPA nem állapított meg környezeti levegőszintet vagy tisztítási szabványt a TNT-re a talajban (MMR 2001). ❖ Mivel a TNT robbanásveszélyes, gyúlékony és mérgező , az EPA veszélyes hulladéknak minősítette, és az EPA ártalmatlanítási előírásait be kell tartani (ATSDR 1995).

Mennyi kárt okozhat egy dinamit rúd?

A különböző fajták ereje 30-40 százalék között változhat, de egy megfelelően elhelyezett szabványos bot ki tudja robbantani a 12 hüvelykes fatönköt a földről. Az Alfred Nobel által 1866-ban feltalált dinamit nitroglicerint tartalmaz néhány porózus anyagban, amely vagy közömbös, vagy maga is felerősítheti a robbanást.

A dinamit erősebb, mint a TNT?

A nitroglicerin felrobbanásához a robbanósapka kis robbanása szükséges. Láthat néhány „TNT” feliratú robbanóanyagot, amelyek úgy néznek ki, mint a dinamit. A TNT a trinitrotoluol rövidítése, amely szintén robbanóanyag, de merőben különbözik a dinamittól. A dinamit valójában sokkal erősebb, mint a TNT.

A dinamit lebomlik?

8.2. A dinamit egy földgáz alapú robbanóanyag. A dinamitot Alfred Nobel találta fel 1867-ben [7]. ... Az NG önmagában nagyon erős robbanóanyag, tiszta formájában rendkívül ütésérzékeny, és idővel még instabilabb formákká bomlik . Ez meglehetősen veszélyessé teszi a tiszta formában történő szállítását vagy használatát.

Mi a legerősebb robbanóanyag?

A HMX a manapság ipari mennyiségben gyártott legerősebb robbanóanyag. Ez egy viszonylag érzéketlen, hőmérséklet-stabil és biztonságosan kezelhető erős robbanóanyag, amely hasznossá teszi számos alkalmazásban, mind a katonai, mind a polgári végtermékekben.

Ehetek dinamitot?

Míg sem a fűrészpor, sem a kovaföld nem veszélyes enni, a nitroglicerint igen. ... A halálos adag nagymértékben változik, de tekintettel a csodálatos és válogatás nélküli étvágyra, amelyről a kecskék híresek, elméletileg az ember annyi dinamitot ehet, hogy sokat megbetegedjen és esetleg meghaljon. De komolyodjunk.

Felrobbanhat egy dinamittal teli kecske?

A friss dinamitnak általában szüksége van valamire, ami elindítja, például világító biztosítékkal vagy elektromos töltéssel felrobbantott sapkákra. ... Tehát ha a kecske által megevett dinamit régi volt, előfordulhat, hogy egy becsapódás felrobbantja a kecskét .

Mennyi energia van 1 kg TNT-ben?

A TNT energiasűrűsége 4,6 millió J/kg. Ez azt jelenti, hogy egy kiló TNT kibocsátása 4,6 millió Joule energiát szabadít fel, ami elég ahhoz, hogy egy liter víz hőmérsékletét körülbelül 1100 Celsius-fokkal megemelje – vagy ezzel egyenértékű módon, hogy ugyanazt a liter vizet körülbelül 470 kilométerre egyenesen a vízbe lőjön. a levegő.

Mi az a Pek robbanóanyag?

... egy műanyag robbanóanyag , és az indiai Kirkee állambeli hadianyaggyárból kapják. A gyártó által szállított PEK tulajdonságait a 2. táblázat tartalmazza. A mintát homokkal vontuk be, és a betongödör fedésére 10 mm vastag lágyacél lemezt használtunk a külső káros hatások csökkentése érdekében. ...