Hol található a perforált anyag?

Pontszám: 4,3/5 ( 21 szavazat )

Az elülső perforált anyag a bazális előagyban található, szürkeállományból álló négyszögletű terület, amely a gyrus rectus és a szaglótrigon mögött, valamint az optikai traktus anterolaterálisán helyezkedik el. Mediálisan az opticus chiasma, oldalról pedig az oldalsó szaglócsíkok határolják.

Mi az a perforált anyag?

Az elülső perforált anyag vagy substantia perforata anterior a bazális előagy olyan területe, amely fontos szerepet játszik az agy mély szürkeállományának vérellátásában.

Hol található a hátsó perforált anyag?

A hátsó perforált anyag vagy substantia perforata posterior egy szürkeállomány területe az agyban, amely az agyi crura közötti interpeduncularis üregben helyezkedik el .

Mi az elülső és hátsó perforált anyag?

Az elülső perforált anyag a szilvi hasadék sphenoidális rekeszének tetejét képezi . ... Az elülső uncal szegmens az elülső perforált anyag felé néz. A hátsó szegmens az agyi kocsány felé néz.

Mi a funkciója a hátsó perforált anyagnak?

A hátsó perforált anyag a crura közötti benyomott terület, amelyet interpeduncularis fossa-nak neveznek, és szürkeállományrétegből áll, amelyet az erek átvitelére szolgáló kis nyílások szúrnak át; alsó része a tegmenta középső részének ventralis részén fekszik, és tartalmazza a ...

Elülső perforált anyag – Tudj meg mindent 🔊✅

29 kapcsolódó kérdés található

Mi van Willis körében?

A Willis kör az agy alsó (alsó) oldalán több artéria egyesülési területe . A Willis körénél a belső nyaki artériák kisebb artériákba ágaznak, amelyek oxigéndús vérrel látják el a nagyagy több mint 80%-át.

Hol van a hátsó agyi artéria?

A hátsó agyi artéria (PCA) egyike azon artériáknak, amelyek oxigéndús vérrel látják el az occipitalis lebenyet , az emberi agy hátsó részének részét. A két artéria a basilaris artéria disztális végéből származik, ahol kettéágazik a bal és a jobb hátsó agyi artériába.

Az elülső perforált anyag kolinerg?

Olyan rostokból áll, amelyek állítólag a parolfactoris területen, a gyrus subcallosusban és az elülső perforált anyagban keletkeznek, és a longitudinális striákban visszafelé haladnak a gyrus fogazatához és a hippocampális régióhoz. Ez az idegrostok kolinerg kötege az elülső perforált anyag mögött.

Mi az a mediális szaglási terület?

Ez a kis mag a homloklebeny alsó felületén visszaküldi az axonokat a mediális szaglócsíkban mindkét szaglóhagymához (beleértve a középvonalat keresztező axonok elülső commissura révén), a szaglásérzékenységet moduláló visszacsatolási áramkörként. ...

Hol van az Interpeduncular Fossa?

Anatómiai részek Az interpeduncularis fossa az agy alapjának kissé pasztilla alakú területe, amelyet elöl az optikai chiasma, mögött a híd elülső-superior felszíne, elülső-laterálisan a konvergáló látópályák és hátulról-laterálisan határol. az elágazó agyi kocsányok által.

Mi az a szagló trigon?

A szaglótrigon orvosi meghatározása: szürkeállomány háromszög alakú területe az agy mindkét oldalán, amely egy szaglótraktus találkozását képezi az agyféltekével az optikai chiasma közelében .

Melyik ideg szabályozza a szaglást?

A szaglóideg az első agyideg (CN I). Ez egy szenzoros ideg, amely a szaglásért működik.

Hol található az elsődleges szaglókéreg?

A kémiai érzékek A mitrális sejtek és a csomós sejtek a folyamatukat az elsődleges szaglókéregbe küldik, amely a halántéklebeny alsó felületén található .

Merre tart a mediális szaglócsík?

A mediális szaglócsík mediálisan az elülső perforált anyag rostralis határa mentén halad, közelítve a Broca átlós sávjának mediális folytatását . Ezek együtt felfelé görbülnek a középső féltekén. Ez a lamina terminalis rögzítése előtt helyezkedik el.

Mi a nucleus basalis a meynert?

A nucleus basalis of Meynert (NBM) a kolinerg beidegzés nagy forrása a széles körben elterjedt kérgi területeken . Ez egy olyan terület, amely degenerálódik az AD-ben és más neurodegeneratív betegségekben (Whitehouse et al., 1982; Schliebs és Arendt, 2011).

Hol található a substantia Innominata?

A substantia innominata az elülső commissura alatt és az elülső perforált anyag belsejében helyezkedik el. A substantia innominata egyik fontos sejtcsoportja a Meynert bazális magja.

Mi az a mediális septum?

A mediális septum nucleus (MS) a septalis nucleusok egyike . Ebben a sejtmagban a neuronok a septummagokból származó efferensek nagy részét eredményezik. ... A théta hullámgeneráció mellett a közelmúltban felfedezték, hogy a mediális septum az érzékszervi vegyértékfeldolgozás fontos csomópontjaként is szolgál.

Mi történik, ha a hátsó agyi artéria elzáródik?

A posterior cerebralis artéria stroke tünetei közé tartozik az ellenoldali homonim hemianopia (occipitalis infarktus miatt), a hemisensoros elvesztése (talamikus infarktus miatt) és a féltest fájdalmai (általában égő jellegűek és thalamikus infarktus miatt) 3 . Ha kétoldali, gyakran csökkent a vizuális-motoros koordináció 3 .

Milyen részek tűnnek ki a középső agyi artériában?

A középső agyi artériák egy nagy területet látnak el az agyban, amely magában foglalja a halántéklebenyet, a parietális lebenyet, a belső tokot és a homloklebeny egy részét . Ha ezeknek az artériáknak a véráramlása károsodik, az agy ezen területei által általában végzett munkák sérülnek.

Mi történik, ha a jobb hátsó kommunikáló artéria elzáródik?

Ez az elzáródás megakadályozza, hogy a vér elérje rendeltetési helyét az agyban , ami funkcióvesztést eredményez az érintett régióban. A stroke akkor fordulhat elő, ha egy vérrög elakad az artériában, elzáródik a betegségtől, vagy ha egy véredény vérzik.

Mi történik, ha Willis köre blokkolva van?

Willis köre egyfajta biztonsági mechanizmusként is szolgál, amikor a véráramlásról van szó. Ha egy elzáródás vagy szűkület lelassítja vagy megakadályozza a véráramlást egy összefüggő artériában, a nyomásváltozás hatására a vér előre vagy hátra áramolhat a Willis-körben, hogy kompenzálja .

A Willis körének melyik része az aneurizma leggyakoribb helye?

A legtöbb agyi aneurizma a Willis-kör körüli, kiszámítható helyeken található; a három leggyakoribb az elülső kommunikáló artéria találkozása az elülső agyi artériával (30-35%), a hátsó kommunikáló artéria a belső nyaki artériával (30-35%), és a ...

A lakosság hány százaléka rendelkezik Willis teljes körével?

A Willis teljes köre (amelyben egyetlen komponens sem hiányzik vagy hipoplasztikus) csak az egyének 20-25%-ánál látható. A hátsó keringési rendellenességek gyakrabban fordulnak elő, mint az elülső keringési változatok, és az anatómiai minták közel 50%-ában láthatók.

Javítható-e a szaglóideg-károsodás?

A sérült szaglóidegsejtek regenerálódhatnak , de nem mindig kapcsolódnak újra megfelelően az agyban. Dr. Costanzo és munkatársai olyan graftokon és transzplantációkon dolgoznak, amelyek egy napon felülmúlhatják a jelenlegi kezelési korlátokat.