Mi a trinitrotoluol orvosi értelemben?

Pontszám: 5/5 ( 36 szavazat )

trinitrotoluol. [tri-ni″tro-tol´u-ēn] TNT: toluolból származó erős robbanóanyag ; esetenként mérgezést okoz a vele dolgozókban, bőrgyulladással, gyomorhuruttal, hasi fájdalommal, hányással, székrekedéssel és puffadással.

Mire használható a trinitrotoluol?

❖ A TNT az egyik legszélesebb körben használt katonai robbanóanyag , részben az ütésekre és a súrlódásokra való érzéketlensége miatt. A 20. század eleje óta széles körben használják robbanóanyagok gyártásában, és katonai lövedékekben, bombákban és gránátokban használják (US Army 1984; ATSDR 1995; Cal/EPA 2010).

Hogyan állítják elő a trinitrotoluolt?

❖ A TNT egy sárga, szagtalan szilárd anyag, amely természetesen nem fordul elő a környezetben. A toluolt salétromsav és kénsav keverékével állítják elő (ATSDR 1995). ❖ Ez egy erősen robbanásveszélyes, egygyűrűs nitroaromás vegyület, amely szobahőmérsékleten kristályos szilárd anyag (CRREL 2006).

Mi a TNT rövidítése?

A trinitrotoluol (TNT) halványsárga, szilárd szerves nitrogénvegyület, amelyet főként robbanóanyagként használnak, és a toluol fokozatos nitrálásával állítják elő.

Hogyan működik a TNT bomba?

A TNT két okból robbanásveszélyes: a TNT szén, oxigén és nitrogén elemekből áll. Amikor a TNT felrobban, több kovalens gázt képez: CO, CO 2 és N 2 , amelyek nagyon stabilak. Ezeknek a nagyon alacsony energiájú (stabil) kötéseknek az előállítása azt jelenti, hogy nagy mennyiségű energia szabadul fel.

Az orvosok titkos nyelve: ORVOSI KIFEJEZÉSEK lefordítva (Medical Resident Vlog)

25 kapcsolódó kérdés található

Mi az a két vegyi anyag, amely keveredéskor felrobban?

Két háztartási vegyszer keveréke van, amely felrobban. Volt fehérítő és ammónia . Mindennapi konyhájában takarítóeszközök vannak. Alkohol és fehérítő dörzsölése.

Mi okozza a robbanást?

A robbanás a gázok gyors tágulása . Sok robbanás következik be, amikor a gázok hőforrásnak vannak kitéve – például tűznek, szikráknak, akár statikus elektromosságnak – vagy nyomásnövekedésnek. A robbanásokat kémiai reakciók is okozhatják. ... Egyes vegyszerek akár fel is robbanhatnak, ha levegővel vagy vízzel érintkeznek.

Mit jelent a TNT szöveges üzenetekben?

A „Til Next Time ” a TNT leggyakoribb meghatározása a Snapchat, WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram és TikTok oldalakon. TNT. Meghatározás: Legközelebb.

Mi az a TNT angolul?

(ti ɛn ti ) megszámlálhatatlan főnév. A TNT erős robbanóanyag. A TNT a trinitrotoluol rövidítése. '

Lehet kapni trinitrotoluolt?

A 2,4,6-trinitrotoluolt az Egyesült Államokban nem állítják elő kereskedelmi forgalomban; a termelés a katonai arzenálra korlátozódik (HSDB 1994). A 2,4,6-trinitrotoluol gyártási mennyiségére vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. A 2,4,6 -trinitrotoluolt az US Army Armament Material Commandtól vásárolják (Gibbs és Popolato 1980).

Hol található a TNT?

Az Egyesült Államokban a TNT-t elsősorban katonai telephelyeken készítik. Hol található a TNT és hogyan használják? A TNT egy robbanóanyag, amelyet a katonaság tüzérségi lövedékekben, gránátokban és légi bombákban használ. A TNT megtalálható régi tüzérségi lövedékekben, amelyek kimosódnak vagy kikotródnak a strandokon.

Mi az RDX * teljes formája?

Az RDX rövidítés a Research Department Explosive vagy Royal Demolition Explosive rövidítése. Ez egy szagtalan, íztelen fehér szerves vegyület, amely robbanóanyagként működik. Kémiailag a nitramid kategóriájába tartozik.

A TNT káros a környezetre?

Az EPA nem állapított meg környezeti levegőszintet vagy tisztítási szabványt a TNT-re a talajban (MMR 2001). ❖ Mivel a TNT robbanásveszélyes, gyúlékony és mérgező , az EPA veszélyes hulladéknak minősítette, és az EPA ártalmatlanítási előírásait be kell tartani (ATSDR 1995).

Mi a leghosszabb szó?

Főbb szótárak A legnagyobb angol nyelvű szótárak leghosszabb szava a pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis , egy olyan tüdőbetegségre utal, amely nagyon finom szilícium-dioxid részecskék belélegzése következtében alakul ki, különösen egy vulkánból; orvosilag ugyanaz, mint a szilikózis.

Honnan szerezhetsz TNT-t?

A TNT nézéséhez nincs szükség kábelre. A TNT-t élőben és igény szerint nézheti a következő TV streaming szolgáltatások bármelyikével: Sling TV, Hulu Live TV, DIRECTV Stream és YouTube TV. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy olyan TNT-műsorokat nézhessen, mint az Alienist, a Good Behavior és még sok más adás közben vagy akár igény szerint.

Mit jelent filippínó nyelven, hogy TNT?

Emlékszem, a kifejezést már az 1970-es években használták: TNT, ami tago ng tago-t (bújócskázást) jelentett, és azokra a filippínókra vonatkozott, akik általában turistaként mentek a tengerentúlra, majd ott maradtak a megfelelő papírok nélkül. Akkoriban a TNT főként az Egyesült Államokban élő filippínókra vonatkozott.

Mit hangsúlyoznak a TNT betűszóban szereplő betűk?

Sok mindent megtehet napi gyakorlata során, hogy minimalizálja a nyomássérülések kialakulásának kockázatát. ... A TNT minden betűje a nyomássérülések megelőzésével kapcsolatos elemet hangsúlyoz.

Mi történik a testtel egy robbanáskor?

A robbanásveszélyes robbanások koponyatöréseket, csonttöréseket, fejsérüléseket vagy bármilyen traumatikus sérülést (nyílt vagy zárt sérüléseket, mellkasi, hasi, medencei sérüléseket, amputációkat, gerincsérüléseket és bármi mást) okozhatnak. A szerkezeti összeomlás és beszorulás zúzódásos sérüléseket és kompartment szindrómát okozhat.

Hogyan előzhetjük meg a robbanásokat?

robbanásveszélyes légkör képződésének megakadályozása, beleértve a szellőztetést is. gyűjtse össze, tárolja és távolítsa el a kibocsátásokat biztonságos helyre . kerülje a gyújtóforrásokat . kerülje a kedvezőtlen körülményeket (például a nyomás/hőmérséklet határértékeinek túllépését), amelyek veszélyhez vezethetnek.

Milyen háztartási vegyszereket ne keverjen össze?

  • Fehérítő és ammónia = mérgező klóramin gőz. A fehérítő és az ammónia két általános háztartási tisztítószer, amelyeket soha nem szabad összekeverni. ...
  • Fehérítő és dörzsölő alkohol = Mérgező kloroform. ...
  • Fehérítő és ecet = mérgező klórgáz. ...
  • Ecet és peroxid = Paraecetsav. ...
  • Peroxid és Henna Hajfesték = Hajrémálom.

Melyik vegyszert nem szabad keverni?

A fehérítő és az ammónia két általános háztartási tisztítószer, amelyeket soha nem szabad összekeverni. Együtt reagálva mérgező klóramin gőzöket képeznek, és mérgező hidrazin képződéséhez vezethetnek.

Milyen vegyszerek robbanásveszélyesek?

Íme öt ilyen nem nukleáris vegyi anyag, amelyek mindegyike felrobban a gyors gázkibocsátás révén.
  • TNT. Az egyik legismertebb robbanásveszélyes vegyi anyag a trinitrotoluol vagy a TNT, amely széles körben szerepel a videojátékokban és filmekben. ...
  • TATP. ...
  • RDX. ...
  • PETN. ...
  • Aziroazid-azid.

Hogyan hat a TNT az emberi életre?

A 2,4,6-trinitrotoluolnak kitett embereknél jelentett egészségügyi hatások közé tartozik a vérszegénység, a kóros májműködés, a bőrirritáció és a szürkehályog . Ezt az anyagot a Környezetvédelmi Ügynökség által azonosított 1430 nemzeti prioritási lista közül legalább 20 helyen találták meg.