Gyógyítható a kreténizmus?

Pontszám: 4,6/5 ( 61 szavazat )

Kezelés. A veleszületett jódhiányt a fejlett országokban szinte teljesen megszüntették az élelmiszerek jódpótlásával és a pajzsmirigyműködés vérvizsgálatával végzett újszülöttszűréssel. A kezelés tiroxin (T4) egész életen át tartó adagolásából áll.

Megfordítható a kreténizmus?

Ez az állapot visszafordíthatatlan még a pajzsmirigyhormonokkal vagy jóddal történő kezelés után is röviddel a születés után, de korrigálható, ha a jódkezelést a terhesség előtt vagy korai szakaszában kezdik meg.

Hogyan előzhető meg a kreténizmus?

Világszerte körülbelül egymilliárd ember fenyegeti a jódhiány következményeit, amelyek mindegyike megelőzhető megfelelő anyai és csecsemői jód-táplálkozással . Általában a jódozott só az előnyben részesített profilaktikus vivőanyag, de alkalmanként jódozott növényi olajat, jódozott vizet és jódtablettákat is használnak.

Miért reverzibilis a kreténizmus?

A jódhiány korrekciója az agyi pajzsmirigy-alulműködés állapotának drámai megfordulását idézi elő az agy pajzsmirigyhormon-szintjének helyreállítása miatt. Ez a terhesség alatti agykárosodástól eltérő hatás, amely nem visszafordítható, de teljesen megelőzhető.

Mi a kreténizmus fő oka?

A kreténizmus súlyos hypothyreosisra utal csecsemőnél vagy gyermeknél. Ez klasszikusan az anyai jódhiány eredménye, és szerencsére egyre ritkább.

KRETINIZMUS | HINDI SZÉLETESZLETES HIPOHIROIDIZMUS| OKOK | TÜNETEK | DIAGNÓZIS| Gondozás terhesség alatt

36 kapcsolódó kérdés található

Mi a kreténizmus két fő hatása?

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés, amelyet korábban kretinizmusnak neveztek, az újszülöttek pajzsmirigyhormon-szintjének súlyos hiánya. Károsodott idegrendszeri funkciókat, visszamaradt növekedést és fizikai deformitásokat okoz.

Kit fenyeget a kreténizmus?

A kreténizmus kialakulásának gyakori kockázati tényezői közé tartozik a dátum utáni szülés, a makroszómia, a vérszegénységben vagy golyvában szenvedő anyák és a dohányzó szülők. Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a császármetszés és a születéskor jelentkező sárgaság.

Milyen élelmiszerek gazdagok jódban?

Hal (például tőkehal és tonhal) , tengeri moszat, garnélarák és egyéb tenger gyümölcsei, amelyek általában jódban gazdagok. Tejtermékek (például tej, joghurt és sajt), amelyek az amerikai étrendben a fő jódforrások. Jódozott só, amely könnyen beszerezhető az Egyesült Államokban és sok más országban*

A kreténizmus genetikai eredetű?

A kreténizmus a pajzsmirigyhormonok kezeletlen veleszületett hiánya (veleszületett hypothyreosis) következtében súlyosan visszamaradt fizikai és szellemi növekedési állapot. A veleszületett hypothyreosis endémiás, genetikai vagy szórványos lehet.

Létezik még a kreténizmus?

A kreténizmus még mindig sok ország távoli vidéki területein létezik (8), és a becslések szerint évente 2 millió gyermeket érint világszerte (2).

Mi okozza a myxoedemát?

A myxedemát szöveti termékek, például glükózaminoglikánok felhalmozódása okozza a bőrben. A myxedema szinte mindig hypothyreosis következménye. A pajzsmirigy alulműködésének sajátos okai, amelyek myxedemához vezethetnek, közé tartozik a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, a pajzsmirigy eltávolítása (a pajzsmirigy műtéti eltávolítása) és a Graves-kór.

Születhetnek a babák pajzsmirigyproblémákkal?

A gyerekeknek is lehet hypothyreosisuk . Ha egy baba megszületik vele, akkor veleszületett hypothyreosisnak nevezik. Más gyerekeknél később alakul ki, általában késői gyermekkorban vagy tizenévesen. A legtöbb ilyen esetet a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladás autoimmun betegség okozza.

Mi a különbség a kreténizmus és a törpeség között?

Számos hormonális rendellenesség és örökletes állapot esetén a törpeség szubnormális intelligenciával jár. A nem megfelelő pajzsmirigyhormon-termelés a terhesség alatt és a korai csecsemőkorban kreténizmusként ismert állapotot eredményez, amelyet növekedési retardáció és súlyos szellemi retardáció jellemez.

Hogyan diagnosztizálják a kretinizmust?

A kreténizmus diagnózisa A veleszületett kreténizmus súlyos hypothyreosissal az első élethónapban szűrési vizsgálattal azonosítható. Technécium (Tc-99m pertechnetát) pajzsmirigy vizsgálat. Radioaktív jód (RAIU) teszt (a veleszületett hiány vagy a szervképződési folyamat hibája közötti különbségtétel).

Hány baba születik pajzsmirigy alulműködéssel?

A hypothyreosis a pajzsmirigy alulműködésére utal. Veleszületett pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, ha egy újszülött úgy születik, hogy nem képes normális mennyiségű pajzsmirigyhormon-termelésre. Az állapot 3000-4000 gyermek közül körülbelül 1-nél fordul elő, leggyakrabban tartós, és a kezelés egész életen át tartó.

Miért okoz a hypothyreosis szellemi retardációt?

Következésképpen a jódhiány, ha elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a pajzsmirigyhormonok szintézisét ebben a kritikus időszakban, hypothyreosishoz és agykárosodáshoz vezet. A klinikai következménye mentális retardáció lesz.

A pajzsmirigy-problémák előfordulnak a családban?

A pajzsmirigybetegség előfordulhat a családjában – és lehet, hogy nem tudja. A pajzsmirigybetegség előfordulhat a családjában, és lehet, hogy nem is tudja. Egyes autoimmun betegségek és rákos megbetegedések összefüggésbe hozhatók a pajzsmirigybetegség fokozott kockázatával.

A pajzsmirigy gyógyítható végleg?

Igen, létezik állandó kezelés a pajzsmirigy-túlműködésre . A pajzsmirigy műtéttel történő eltávolítása meggyógyítja a pajzsmirigy túlműködését. A pajzsmirigy eltávolítása után azonban élete végéig pajzsmirigyhormonpótló gyógyszereket kell szednie.

Mik az alacsony jódszint jelei?

Mik a jódhiány tünetei?
 • fáradtság.
 • fokozott hidegérzékenység.
 • székrekedés.
 • száraz bőr.
 • hízás.
 • puffadt arc.
 • izomgyengeség.
 • emelkedett vér koleszterinszint.

Melyik gyümölcs gazdag jódban?

Aszalt szilva . Az aszalt szilva szárított szilva. Az aszalt szilva jó vegetáriánus vagy vegán jódforrás. Öt szárított aszalt szilva 13 mcg jódot ad, ami a napi érték körülbelül 9%-a (6).

Mi történik, ha a szervezet nem kap elég jódot?

Az alacsony jódszint egyik leggyakoribb következménye, hogy a pajzsmirigy nem tud elegendő pajzsmirigyhormont termelni, ezt az állapotot hypothyreosisnak nevezik. Ez begyulladhat a mirigyben és golyvát okozhat, de nem mindig. Ezenkívül elvékonyíthatja a haját, kiszáríthatja a bőrt, és fázni, fáradtságot, székrekedést és depressziót okozhat.

Melyik hormon a kalorigén?

Tiroxin: Ezek a hormonok fontos szerepet játszanak az alap metabolikus ráta (BMR) szabályozásában. A pajzsmirigyhormonok nagymértékben növelik a szervezet anyagcseréjét, és ennek következtében fokozzák a hőtermelést (kalorigén hatás) és fenntartják a BMR-t (alapanyagcsere). Tehát ez a lehetőség helyes.

Mik a Myxoedema tünetei?

Mik a myxedema krízis tünetei?
 • csökkent légzés (légzésdepresszió)
 • a normálnál alacsonyabb vér nátriumszintje.
 • hipotermia (alacsony testhőmérséklet)
 • zavartság vagy mentális lassúság.
 • sokk.
 • alacsony vér oxigénszint.
 • magas vér szén-dioxid szintje.
 • kóma.

Ki fedezte fel a kreténizmust?

Cranefield [29] szerint egy svájci orvos, Felix Platter (1536–1614) adta először részletesebb leírását a kreténizmusról 1602-ben: „szokásos, hogy sok csecsemő veleszületett ostobaságban szenved.