Hogyan lehet segíteni az éles derékfájáson?

Pontszám: 4,7/5 ( 52 szavazat )

Kezelés
 1. Az első néhány napban hagyja abba a normál fizikai aktivitást. Ez segít enyhíteni a tüneteit és csökkenti a duzzanatot a fájdalom területén.
 2. Vigyen fel hőt vagy jeget a fájdalmas területre. ...
 3. Vegyünk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például ibuprofént (Advil, Motrin) vagy acetaminofent (Tylenol).

Hogyan lehet megszabadulni az éles fájdalomtól a hátam alsó részén?

Addig is kipróbálhat vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszereket , hogy segítsen kezelni a fájdalmat. Az is segíthet, ha naponta néhányszor jégcsomagot vagy melegítőpárnát használ a hát alsó részén. Az izomfeszülés a leggyakoribb oka a derékfájásnak, de számos egyéb körülmény is okozhatja.

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a derékfájástól?

Gyógyszerek az alsó hátfájás enyhítésére
 1. Gyakorlat az izmok lazítására. Bár ellentétesnek tűnhet az edzés, amikor a derékfájás fájdalmat okoz, a megfelelő mozgás segíthet megszüntetni a kellemetlenséget. ...
 2. Használjon hideg/meleg kezeléseket. ...
 3. Stretch More. ...
 4. Szerezzen jobb cipőt. ...
 5. Csökkentse a stresszt. ...
 6. Jobb alvás.

Mi okoz éles hátfájást?

A hát felső és középső fájdalmát a következők okozhatják: Túlterhelés, izomfeszülés vagy a gerincet tartó izmok, szalagok és porckorongok sérülése. Rossz testtartás. Bizonyos problémák, például porckorongsérv okozta nyomás a gerincvelői idegekre.

Honnan tudod, hogy a hátfájás súlyos?

Mikor kell mennie a sürgősségi hátfájás miatt? Hirtelen fellépő fájdalom, kellemetlen érzés, gyengeség vagy zsibbadás . A hólyag működésének elvesztése . Magas láz . Súlyos gyomorfájdalom .

Hogyan lehet véglegesen orvosolni derékfájdalmát

39 kapcsolódó kérdés található

Honnan tudhatom, hogy a hátfájásom izom vagy gerinc?

Hátfájdalom-tünetellenőrző: Általában a gerincből származó fájdalom kicsit másképp néz ki, mint az izomból származó fájdalom. Lehet, hogy égetőbb vagy elektromos jellegű fájdalma van, vagy állandó. Gerincproblémák okozta fájdalmak esetén olyan fájdalmai is lehetnek, amelyek „lelövik” a lábát vagy a fenékbe.

A séta jó a derékfájásra?

A séta egyszerű mozgása az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a krónikus derékfájás ellen. Naponta kétszer tíz-tizenöt perces séta segít enyhíteni a derékfájást . Cserélje le ezt a tevékenységet egy erőteljesebb típusú gyakorlattal, ha úgy tetszik és/vagy képes rá.

Hogyan aludjak a derékfájás enyhítésére?

A legalkalmasabb alvóhelyzet derékfájás esetén az oldalt, a térd részleges hajlításával 7 . A térd hajlítása segít egyensúlyban tartani a testet és csökkenti az ágyéki gerincre nehezedő nyomást. Sokan hasznosnak találják, ha egy kis párnát tesznek a térdük közé, hogy kényelmesebbé tegyék ezt a pozíciót.

Nem tud leülni a derékfájás miatt?

A gerinccsatorna és/vagy ágyéki csigolyák szalagjai vagy a gerincizmok gyengülése is okozhat axiális hátfájást. Ha az alsó hátfájás ülve fokozódik, és általában felállás után javul, az az ágyéki régióban (a gerinc alsó részén) porckorongsérvre utalhat.

Milyen gyakorlatokkal enyhíthetem a derékfájást?

Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan kell 10 gyakorlatot végezni, amelyek erősítik a hát alsó részét, és segíthetnek az embereknek a derékfájás kezelésében:
 1. Hidak. Oszd meg a Pinteresten. ...
 2. Térdtől mellkasig nyúlik. Oszd meg a Pinteresten. ...
 3. A hát alsó részén forgó nyújtás. Oszd meg a Pinteresten. ...
 4. Behúzási manőverek. ...
 5. Kismedencei dőlésszög. ...
 6. Fekvő oldalsó lábemelések. ...
 7. Macska nyúlik. ...
 8. Supermans.

Hogyan ellazítod a hát alsó izmait?

Kreatív elme.
 1. Feküdj a hátadra hajlított térddel. ...
 2. Kapcsolja be a törzsizmokat úgy, hogy a gerincoszlop töve a padlóhoz nyomódjon.
 3. Tartsa 5 másodpercig, majd lazítson.
 4. Ismételje meg 3-szor, fokozatosan növelve a 10 ismétlést.

Hátfájással jobb pihenni vagy mozogni?

A kutatások azt mutatják, hogy: Az egy-két napnál hosszabb fekvés nem segít a hátfájás enyhítésében. Az emberek gyorsabban felépülhetnek ágynyugalom nélkül . Minél hamarabb kezd mozogni, akár egy kicsit is, vagy visszatér az olyan tevékenységekhez, mint a séta, annál gyorsabban fog javulni.

A vízivás segít a hátfájáson?

A sok víz fogyasztása egész nap segíthet enyhíteni a derékfájást azáltal, hogy a következő előnyökkel jár a gerincnek és a környező izmoknak: A víz tele tartja a gerinclemezeket folyadékkal, így azok megfelelően tompíthatják a gerincet mozgás közben .

A guggolás jó a derékfájásra?

A guggolás nagyszerű módja lehet a hátizmok kondicionálásának , hogy segítsen csökkenteni a hátfájást. Hazánkban elterjedt a hátfájás, és rengeteg embernek hasznára válik a napi guggolás.

Meddig tart a hátfeszesség?

Ha a fájdalom és a merevség 3-4 hétnél tovább tart, akkor ezek az állapotok okozhatják. A legjobb, ha megvitatja a hosszú távú vagy legyengítő fájdalmat egy orvossal, aki fizikoterápiát, fájdalomcsillapító terápiákat vagy minimálisan invazív kezeléseket javasolhat.

Nyújtózkodni kell derékfájás esetén?

Bár a derékfájás rendkívül gyakori, nem kell vele mindennap együtt élni. A csípő rugalmasságának és a mag stabilitásának javítása, valamint a hátizmok nyújtással történő meghosszabbítása segíthet csökkenteni a derékfájás tüneteit.

Hogyan állapítható meg, hogy a derékfájás izom vagy porckorong?

Orvosa neurológiai vizsgálatot végezhet, hogy ellenőrizze az izomerőt, a reflexeket, a járási képességet és az érintésérzés képességét. Képalkotó vizsgálatok rendelhetők a fájdalom okának diagnosztizálására. A CT-vizsgálat a gerincoszlop keresztmetszeti képét mutatja, és pontosan meghatározhatja a porckorongsérvet.

Mi segít a hirtelen hátfájáson?

Kezelés
 1. Az első néhány napban hagyja abba a normál fizikai aktivitást. Ez segít enyhíteni a tüneteit és csökkenti a duzzanatot a fájdalom területén.
 2. Vigyen fel hőt vagy jeget a fájdalmas területre. ...
 3. Vegyünk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például ibuprofént (Advil, Motrin) vagy acetaminofent (Tylenol).

Feszült hátat nyújtsak?

A nyújtás nem fájhat ; tanácsos abbahagyni, ha a nyújtás fájdalmat okoz. A nyújtásokat elég hosszú ideig kell tartani ahhoz, hogy érezzük az izmok fellazulását – 20 és 30 másodperc között –, és meg kell ismételni 5–10 alkalommal. A mély légzés enyhíti az izomfeszültséget, és megkönnyíti a nyújtást.

Hány nap pihenés derékfájás esetén?

Az ágynyugalom általában az akut derékfájás hatékony kezelésének számít. Az ágynyugalom optimális időtartamáról azonban még vita folyik. Az ajánlott időszakok 2 nap és 2 hét között változnak.

Meddig tartson a derékfájás?

A deréktáji fájdalom akut epizódjai általában néhány naptól 4 hétig tartanak, a szubakut derékfájás pedig 4-12 hétig tart. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint azonban az akut hátfájdalmakban szenvedők körülbelül 20 százalékánál krónikus hátfájás alakul ki – ez a definíció szerint 12 hétig vagy tovább tartó fájdalom.

Meddig kell pihenni hátsérülés esetén?

Helyreállítás és eredmény A hátizom-húzódások általában idővel gyógyulnak, sok esetben néhány napon belül, a legtöbben pedig 3-4 héten belül . A legtöbb enyhe vagy közepesen súlyos ágyéki húzódásban szenvedő beteg teljesen felépül, és napokon, heteken vagy esetleg hónapokon belül tünetmentesek.

Mi a leggyorsabb módja a hátgörcsök enyhítésének?

Íme néhány dolog, amit érdemes kipróbálni:
 1. Nyújtás. Az izomgörcsöt okozó terület nyújtása általában javíthatja vagy megállíthatja a görcs kialakulását. ...
 2. Masszázs. ...
 3. Jég vagy meleg. ...
 4. Hidratáció. ...
 5. Enyhe gyakorlat. ...
 6. Vény nélkül kapható gyógymódok. ...
 7. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító helyi krémek. ...
 8. Hiperventiláció.