Mi okozhat éles hátfájást?

Pontszám: 4,3/5 ( 4 szavazat )

Az akut, éles hátfájás néhány konkrét oka a következők:
 • Izomgörcs. Az izomgörcs a hátizmok elhúzódó összehúzódása vagy merevsége, amelyet trauma vagy ismétlődő megerőltetés válthat ki. ...
 • Porckorongsérv. ...
 • Kompressziós törés. ...
 • Fertőzés.

Miért van éles fájdalom a hátamban?

A hát felső és középső fájdalmát a következők okozhatják: Túlterhelés , izomfeszülés vagy a gerincet tartó izmok, szalagok és porckorongok sérülése. Rossz testtartás. Bizonyos problémák, például porckorongsérv okozta nyomás a gerincvelői idegekre.

Mi okozza az éles hátfájást a nőknél?

A nők hátfájást is tapasztalhatnak azonosíthatatlan ok nélkül. A nők életciklusában bekövetkező tipikus változások, beleértve a terhességet, a szülést, a hormonális egyensúlyhiányt , a súlygyarapodást (különösen a hasban), hátfájáshoz vezető események sorozatát idézhetik elő.

Honnan tudhatom, hogy a hátfájásom komoly?

Mikor kell a sürgősségire menned hátfájás miatt
 1. Hirtelen fellépő fájdalom, kellemetlen érzés, gyengeség vagy zsibbadás.
 2. A hólyag működésének elvesztése.
 3. Magas láz.
 4. Súlyos gyomorfájdalom.
 5. Megmagyarázhatatlan fogyás.
 6. A fájdalom az esésből vagy a hátát ért súlyos ütésből ered.

Mi okozhat hirtelen hátfájást?

Az akut derékfájást leggyakrabban a hátat tartó izmok és szalagok hirtelen sérülése okozza. A fájdalmat izomgörcsök, illetve az izmok és szalagok húzódása vagy szakadása okozhatja. A hirtelen fellépő deréktáji fájdalom okai a következők: csontritkulás következtében fellépő kompressziós gerinctörések .

Derékfájás – A derékfájás leggyakoribb okai

22 kapcsolódó kérdés található

Hogyan állapítható meg, hogy a derékfájás izom vagy porckorong?

A hát alsó része és a nyak a gerinc legrugalmasabb részei, és itt fordul elő a legtöbb porckorongsérv. Míg a hát közepén jelentkező fájdalmat a porckorong okozza, valószínűbb, hogy izomfeszülés vagy egyéb probléma okozza. Tünetei rosszabbodnak, ha hajlított helyzetből meghajol vagy felegyenesedik.

Honnan tudhatom, hogy a hátfájásom a vesével kapcsolatos?

A vese fájdalmát magasabban és mélyebben érzi a testében, mint a hátfájást . Lehet, hogy a hátad felső felében érzi, nem az alsó részén. A hátfájástól eltérően az egyik vagy mindkét oldalon érezhető, általában a bordaív alatt.

Mi a leggyorsabb módja a hátfájás enyhítésének?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a meleg és a hideg hatékony módja a hátfájás enyhítésének. A jégcsomagok akkor a legelőnyösebbek, ha egy személy közvetlenül sérülés, például megerőltetés után használja őket. Ha egy törülközőbe csomagolt jégcsomagot közvetlenül a hátára helyez, csökkentheti a gyulladást.

Honnan tudhatom, hogy a hátfájásom izmos?

Ezek tipikus tünetek, amelyeket tapasztalhat:
 1. a hátad jobban fáj, ha mozogsz, kevésbé, ha mozdulatlan vagy.
 2. hátfájás, amely a fenékbe sugárzik, de általában nem terjed ki a lábára.
 3. izomgörcsök vagy görcsök a hátában.
 4. járási vagy hajlítási nehézségek.
 5. nehéz egyenesen állni.

Mikor kell hátfájással kórházba menni?

Mikor kell menni a sürgősségire hátfájás miatt? Hirtelen érzésvesztés az egyik vagy mindkét lábban, az ágyékban és a nemi szervek területén és/vagy az anális régióban. Képtelenség járni vagy állni. A bélmozgás szabályozásának képtelensége. Vizeletürítési nehézség vagy ellenőrizetlen hólyagmozgások.

Mikor kell aggódnom a hátfájás miatt?

Ha derékfájdalmát egyéb nyugtalanító tünetek kísérik, azonnali orvosi ellátást igényelhet. Azonnal forduljon orvoshoz, ha derékfájdalmát az alábbi tünetek bármelyikével párhuzamosan tapasztalja: Fokozódó gyengeség a lábakban. A hólyag és/vagy a bélkontroll elvesztése.

Mi a hátfájás leggyakoribb oka?

Ficamok és ficamok : A hátizom húzódások és ficamok a hátfájás leggyakoribb okai. Sérülhet az izmok, inak vagy szalagok, ha túl nehéz dolgokat emel, vagy nem emel biztonságosan. Vannak, akik tüsszögéssel, köhögéssel, csavarással vagy hajlítással megerőltetik a hátukat.

Meddig tarthat a hátfájás?

Az akut vagy rövid távú hátfájás néhány naptól néhány hétig tart. A legtöbb deréktáji fájdalom akut. Hajlamos öngondoskodással néhány napon belül magától megoldódni, és nincs maradék funkcióvesztés. Egyes esetekben néhány hónapra van szükség a tünetek eltűnéséhez.

Hogyan lehet megszabadulni az éles hátfájástól?

Használjon jégcsomagot és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, például acetaminofent, aszpirint, ibuprofént vagy naproxent. A gyulladás lecsendesülése után egy melegítőpárna vagy csomag segíthet megnyugtatni az izmokat és a kötőszövetet. Ha krónikus hátfájása van, aludjon közepesen kemény matracon.

Mi segít a hátfájás csillapításában?

Az első napokban naponta néhányszor váltogass 20 perc hideg és 20 perc pihenő között. Ezt követően a melegítőcsomag használata segíthet ellazítani a feszült izmokat és elősegítheti a keringést. A vény nélkül kapható (OTC) fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen (Advil) vagy az acetaminofen (Tylenol) szintén segíthetnek a tünetek szabályozásában.

Hogyan lehet megszabadulni az éles fájdalomtól a hátam alsó részén?

10 módszer a derékfájás otthoni kezelésére
 1. Mozogj. Lehet, hogy nincs kedve hozzá, ha fájdalmai vannak. ...
 2. Nyújtás és erősítés. Az erős izmok, különösen a hasüregben, segítenek megtámasztani a hátat. ...
 3. Tartsa a jó testtartást. ...
 4. Tartsa meg az egészséges testsúlyt. ...
 5. Leszokni a dohányzásról. ...
 6. Próbáld ki az Ice and Heat-et. ...
 7. Ismerje meg OTC-gyógyszereit. ...
 8. Dörzsölje be a gyógyszeres krémeket.

Mi a leggyorsabb módja a derékfájás gyógyulásának?

A gyógyulás felgyorsítása érdekében:
 1. Jégezze be a hátát, hogy csökkentse a fájdalmat és a duzzanatot, amint megsérül. ...
 2. Melegítse fel a hátát – de csak 2-3 nap jegesedés után. ...
 3. Vegyen be fájdalomcsillapítót vagy más gyógyszert, ha orvosa javasolja. ...
 4. Használjon támogatást.

Hogyan lehet megkülönböztetni az izom- és a csontfájdalmat?

A csontfájdalom általában mélyebb, élesebb és intenzívebb, mint az izomfájdalom . Az izomfájdalmat általánosabbnak érzi az egész test, és egy-két napon belül enyhül, míg a csontfájdalom koncentráltabb és tovább tart. A csontfájdalom is ritkább, mint az ízületi vagy izomfájdalom, ezért mindig komolyan kell venni.

Milyen érzés egy meghúzott izom a hátadban?

A meghúzott derékizomtól – vagy bármilyen típusú alsó hátizomtól – várható tünetek jellemzően a következők: Tompa, sajgó derékfájás . A megfeszült izmok általában fájnak, feszülnek vagy fájnak. A forró, bizsergő vagy elektromos érzetű fájdalmat nagyobb valószínűséggel egy irritált ideggyök okozza, nem pedig egy húzott izom.

A séta jó a derékfájásra?

A séta egyszerű mozgása az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a krónikus derékfájás ellen. Naponta kétszer tíz-tizenöt perces séta segít enyhíteni a derékfájást . Cserélje le ezt a tevékenységet egy erőteljesebb típusú gyakorlattal, ha úgy tetszik és/vagy képes rá.

Mi az a nyújtás, amely enyhíti a hátfájást?

A hátizmok két hatékony nyújtása a háthajlítás és a térdtől a mellkasig érő nyújtás. A csípő és gluteus nyújtások esetében ezek a piriformis nyújtás és a csípőhajlító nyújtás. Az egyik legfontosabb nyújtandó izom a combhajlító izom.

Hogyan ellazítsam el a hátizmomat?

Feküdj a hátadra hajlított térddel . Amíg ellazulsz, a gerinced enyhén meggörbül, így a gerinc alapja nem ér hozzá a padlóhoz. Kapcsolja be a törzsizmokat úgy, hogy a gerincoszlop töve a padlóhoz nyomódjon. Tartsa 5 másodpercig, majd lazítson.

Hogyan ellenőrizhetem a veséimet otthon?

Az egyik legjobb módszer a krónikus vesebetegség vizsgálatára és a vesekárosodás felmérésére egy egyszerű vizeletvizsgálat, amely kimutatja az albumin jelenlétét. A Healthy .io okostelefonos alkalmazása lehetővé teszi a laikus felhasználók számára, hogy otthoni vizeletvizsgálatot végezzenek, és biztonságosan megosszák az eredményeket orvosaikkal.

Mik a jelei, hogy valami nincs rendben a veséjében?

A vesebetegség jelei
 • Fáradtabb vagy, kevesebb az energiád, vagy nehezen tudsz koncentrálni. ...
 • Neked van alvászavarod. ...
 • Száraz és viszkető bőröd van. ...
 • Úgy érzi, hogy gyakrabban kell vizelnie. ...
 • Vért lát a vizeletében. ...
 • A vizeleted habos. ...
 • Tartós puffadást tapasztal a szeme körül.

Hol fáj a háta, ha vesefertőzése van?

A vesefertőzés okozta fájdalom érezhető az oldalakon (oldalon) és a háton . Ellentétben a klasszikus, izom- vagy csontérintettség következtében fellépő hátfájással, amely jellemzően a hát alsó részét érinti, a vesefájdalmak magasabban és mélyebben érezhetők.