Formokrezol gyökérkezeléshez?

Pontszám: 4,4/5 ( 47 szavazat )

A formokrezolt először Buckley használta gyökérkezelésre 1904-ben. Széles körben alkalmazzák a fogászatban, mivel antibakteriális tulajdonságai vannak a gyökércsatorna fertőtlenítésében. [12] Formaldehidet, hatékony alkilezőszert és krezolt, fehérje-koaguláló fenolos vegyületet tartalmaz.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a formokrezol?

A formokrezol formalinból, krezolból és glicerinből álló keverék, amelyet a fogászatban használnak. Elsődleges fogak létfontosságú pulpotomiájára és ideiglenes intracanalis gyógyszerként alkalmazzák gyökérkezelés során .

Hogyan kell használni a formokrezol fogászati ​​kezelést?

Formokrezolos pulpotomia az elsődleges fogakban: izolálja a fogat gumidíjjal. Távolítsa el a látható fogszuvasodást . Távolítsa el a koronális pépet egy kotrógéppel vagy fúróval, és hagyja el a radicularis pépet.

Miért használják a formokrezolt pulpotomiában?

A pulpotomiás kezelés azon az indokláson alapul, hogy a fertőzött coronalis pulpa amputációja után a radicularis pulpa szövete egészséges, vagy gyógyulni képes . baktericid hatású formokrezol alkalmazásával, amely „rögzíti” a pulpaszövetet.

Hogyan távolítható el a pép a gyökércsatornában?

A gyökércsatorna tisztítása Először is a fogorvos eltávolít mindent, ami a gyökércsatorna belsejében van. Helyi érzéstelenítés alatt a fogorvos a fog felszínén kis hozzáférési lyukat készít, és nagyon kis reszelőkkel eltávolítja a beteg és elhalt pulpaszövetet.

a fogak formokrezolos pulpotomiája

16 kapcsolódó kérdés található

Miért nem érdemes gyökérkezelést venni?

A fertőzés nem egyszerűen eltűnik, ha nem alkalmazzák a kezelést. A fog gyökerén keresztül eljuthat az állcsontig, és tályogokat hozhat létre. A tályog több fájdalmat és gyulladást okoz az egész testben. Végül szívbetegséghez vagy szélütéshez vezethet.

Mit ne tegyünk gyökérkezelés után?

Kerülendő élelmiszerek gyökérkezelés után
  1. Nagyon meleg és nagyon hideg ételek és italok, amelyek irritálhatják az érzékeny fogakat.
  2. Ragadós ételek, például gumi, karamell és egyéb cukorkák.
  3. Rágós ételek, például steak és ropogós kenyér.
  4. Kemény ételek, mint a dió.
  5. Ropogós ételek, például perec és tortilla chips.

A formokrezol biztonságos?

A formaldehid, a formokrezol elsődleges komponense, veszélyes anyag, és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, a Health Canada, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumának Mérgező Anyagok és Betegségnyilvántartó Ügynöksége, valamint az amerikai környezetvédelmi...

Mit használhatok formokrezol helyett?

Kalcium-foszfát cement a formokrezol alternatívájaként az elsődleges fogak pulpotómiájában.

A pulpectomia gyökérkezelés?

A pulpectomiát általában gyermekeknél végzik el, hogy megmentsék a súlyosan fertőzött tejfogat (elsődleges fogat), és néha „csecsemő gyökércsatornának” is nevezik. Maradandó fogakban a pulpectomia a gyökérkezelés első része .

Mi az a gyökértömítő?

A gyökércsatorna tömítő egy radiopaque ragasztóanyag, amelyet általában szilárd vagy félszilárd maganyaggal kombinálva használnak az üregek kitöltésére és a gyökércsatornák lezárására az elzáródás során.

A formokrezol elavult?

biztonsági megfontolások miatt indokolatlan, következésképpen a formokrezol alkalmazása a gyermekek pulpaterápiájában elavult . Ennek eredményeként számos vizsgálatot végeztek a formokrezol alternatíváira vonatkozóan, amelyek közül néhány a formokrezollal egyenértékű hatékonyságot mutatott.

A formokrezol fehérje koagulációt okoz?

Így a formokrezol bemerítés megerősíthette a dentin szakítószilárdságát a fehérje koagulációval , míg az eugenol immerzió nemcsak a fehérje koagulációjával, hanem a hidroxiapatittal való kelátképzéssel is megerősíthette a dentin szakítószilárdságát.

Mit tesznek a fogába gyökérkezelés után?

A tér megtisztítása és formázása után az endodontológus biokompatibilis anyaggal tölti fel a gyökércsatornákat, általában egy gumiszerű anyaggal, amelyet guttaperchának neveznek . A guttapercha ragasztócementtel van felhelyezve a gyökércsatornák teljes tömítésére. A legtöbb esetben ideiglenes tömést helyeznek el a nyílás lezárására.

Miért használják a kalcium-hidroxidot a gyökércsatornákban?

Jelenleg a kalcium-hidroxid a leggyakrabban használt intrakanális kötszer, a gyökércsatornán belüli antimikrobiális hatása miatt, amelyet disszociációja, valamint a dentintubulusokban kifejtett közvetett és közvetlen hatásai okoznak.

Mi az EDTA fő funkciója az endodontiában?

Úgy gondolták, hogy az etilén-diamin-tetraecetsav (EDTA) folyékony oldata kémiailag lágyítja a gyökércsatorna dentinjét és feloldja a kenetréteget, valamint növeli a dentin permeabilitását .

Ki vezette be a Formocresol pulpotomiát?

A formokrezolt Buckley vezette be 1904-ben a formalin és a trikrezol egyenlő arányú keverésével, a nem létfontosságú pulpaszövet rögzítésére. 1930-ban Sweet úgynevezett kereskedelmi forgalomban kapható „Buckley formulát” használt 19% formaldehiddel és 35% kreozollal a pulpaszövet „mumifikálására” (rögzítésére) hat látogatás alatt.

Mi az MTA a fogászatban?

Absztrakt. Az ásványi trioxid aggregátum (MTA), amely főleg trikalcium-szilikátból, trikalcium-aluminátból és bizmut-oxidból áll, egy különleges endodontikus cement. Hidrofil finom részecskékből áll, amelyek nedvesség vagy vér jelenlétében megkeményednek.

Mit használhatok pulpotomiára?

A leggyakrabban használt szerek az ásványi trioxid aggregátum (MTA), a Biodentine (BD), a formokrezol (FC), a vas-szulfát (FS) és a kalcium-hidroxid (CH).

Mi a pulpotomia vs gyökérkezelés?

A pulpotomia invazívabb, mint a hagyományos tömés , de a gyökércsatorna sokkal invazívabb, mint a pulpotomia. A pulpotomiával csak a legfelső pép távolítható el. Gyökérkezeléssel tömés és lezárás előtt el kell távolítani a fog összes pulpáját, beleértve a gyökereket is.

Fájdalmas a pulpotomia?

Ez az eljárás a fertőzött pulpa eltávolítására szolgál a fogkorona alól. Kevésbé invazív, mint a gyökércsatorna. A pulpotomia során nem érezhet fájdalmat, utána pedig csak enyhe fájdalmat. Ha csak pulpotomiát végeznek maradandó felnőtt fogon, akkor a fogat figyelni és monitorozni kell.

A formokrezol baktériumölő?

A formokrezol formaldehid komponense erősen baktériumölő , és reverzibilisen gátolja a gyulladásos folyamatok számos enzimét. Eredetileg a formokrezol használatának célja az volt, hogy a gyökércsatornában maradék pulpális szövetet és nekrotikus anyagot teljesen mumifikálják (fixálják).

Mik a gyökérkezelés hátrányai?

Noha a gyökérkezelés meglehetősen gyakori, ennek az eljárásnak van néhány hátránya. Az egyik hátrány az, hogy gyengítheti a fogat . A fogorvosoknak át kell fúrniuk a fogat, hogy hozzájussanak a pulpához, és előfordulhat, hogy további szuvasodást kell eltávolítani.

Szükségem van antibiotikumra a gyökérkezelés után?

Gyökérkezelés után nincs szükség antibiotikumra . A gyökérkezelés után egy kis időbe telik a teljes gyógyulás. Gyökérkezelés után ne egyen ropogós vagy kemény dolgokat. A kezelés után a legfontosabb a fogkárosodás elleni védelem.

Mennyi idő alatt szűnik meg a gyökérkezelés?

A sikeres gyökérkezelés néhány napig enyhe fájdalmat okozhat. Ez átmeneti, és magától el kell múlnia mindaddig, amíg jó szájhigiéniát gyakorol. Ha a fájdalom három napnál tovább tart, fel kell keresnie a fogorvosát.