Miért történik a chorionboholy-mintavétel?

Pontszám: 5/5 ( 61 szavazat )

A chorionboholy-mintavétel (CVS) egy születés előtti teszt, amelyet a születési rendellenességek, genetikai betegségek és egyéb terhesség alatti problémák kimutatására használnak . A vizsgálat során egy kis sejtmintát (úgynevezett chorionbolyhokat) vesznek a méhlepényből, ahol az a méh falához tapad.

Miért történik a chorionboholy-mintavétel?

Miért történik ez? A chorionboholy-mintavétel információkat szolgáltathat babája genetikai felépítéséről . Általában a chorionboholy-mintavételt akkor ajánlják, ha a vizsgálati eredmények jelentős hatással lehetnek a terhesség lefolyására vagy a terhesség folytatására vonatkozó vágyra.

Mi a CVS-teszt célja?

A chorionboholy-mintavételes prenatális teszt ellenőrzi a placentából származó sejteket (amelyek azonosak a magzat sejtjeivel), hogy megállapítsák, van-e bennük kromoszóma-rendellenesség (például Down-szindróma) . A CVS-t a 10. és a 13. hét között lehet elvégezni egy nő terhességében. Ez egy diagnosztikai teszt, nem pedig szűrővizsgálat.

Mik a chorionboholy-mintavétel javallatai?

Javallatok
 • A szülés előtti szűréssel azonosított rendellenességek fokozott kockázata (kockázat > 1:150)
 • Egy korábbi gyermek kromoszóma- vagy genetikai rendellenességgel.
 • Genetikai állapot ismert hordozó státusza.
 • Genetikai állapot családi anamnézisében.

Mi az a chorionboholy-mintavételes CVS és előnyei?

A chorionboholy-mintavételt a prenatális diagnosztikában használják, lehetővé téve a magzati genetikai rendellenességek kimutatását . Előnyei közé tartozik az eljárás a terhesség első trimeszterében történő viszonylag gyors elvégzésének lehetősége, a vetélés kockázata a magzatvíz vizeletéhez hasonló.

Chorionic Villus Sampling (CVS)

24 kapcsolódó kérdés található

A chorionboholy-mintavétel meg tudja mondani a nemet?

Mivel az eljárás genetikai anyagot vizsgál, meg tudja mondani a magzat nemét . A CVS-t a terhesség alatt korábban végzik el, mint az amniocentézist.

Mennyire fájdalmas a CVS?

Fájdalmas a CVS? A CVS-t általában kellemetlennek, nem pedig fájdalmasnak nevezik . A legtöbb esetben helyi érzéstelenítő injekciót adnak be a transabdominalis CVS előtt, hogy elzsibbadják azt a területet, ahol a tűt beszúrták, de előfordulhat, hogy utána fáj a hasa.

CVS után mennyi idővel vetélhet el?

A legtöbb CVS után bekövetkező vetélés az eljárást követő 3 napon belül következik be. De bizonyos esetekben a vetélés ennél később is bekövetkezhet (maximum 2 héttel később).

Pontos a chorionboholy-mintavétel?

Az eredmények elérése A CVS becslések szerint 100 esetből 99 esetben pontos . Azonban nem tud minden születési rendellenességet tesztelni, és nem biztos, hogy meggyőző eredményt ad. Körülbelül 100 esetből 1 esetben a CVS eredményei nem teljesen biztosak abban, hogy a magzat kromoszómái normálisak.

Mikor használsz chorionboholy-mintavételt?

A CVS-t általában a terhesség 10. és 12. hete között végzik. Az amniocentézissel (a prenatális teszt egy másik típusa) ellentétben a CVS nem ad információt a neurális csőhibákról, mint például a spina bifida.

Biztonságos a CVS teszt?

A korionboholy-mintavételt vagy a CVS-tesztet a terhesség alatt végzik annak megállapítására, hogy a babának vannak-e bizonyos genetikai problémái. Nem kell elvégeznie a CVS-tesztet. Ha így dönt, akkor körülbelül 10-13 hetes terhes lesz. A teszt biztonságos , minimális kényelmetlenséget okoz és nagyon pontos.

Mi történik a CVS eljárás után?

Az eljárást követő első 24 órában távol kell tartania a lábát . Ezután további 3-4 napig kerülni kell a testmozgást, a szexuális tevékenységet vagy a nehéz emelést (5-10 font felett). Az eredmények körülbelül 14 naptári napot (2 hetet) vesznek igénybe. Amint elérhetők, felhívják.

Milyen betegségekre végez CVS-teszt?

A CVS segíthet azonosítani az olyan kromoszómális problémákat, mint a Down-szindróma vagy más genetikai betegségek, mint például a cisztás fibrózis, a Tay-Sachs-kór és a sarlósejtes vérszegénység. A CVS-t 98%-ban pontosnak tekintik a kromoszóma-rendellenességek diagnosztizálásában.

Biztonságosabb a chorionboholy-mintavétel, mint a magzatvíz vizsgálat?

A szerzők következtetései. A második trimeszterben végzett amniocentézis biztonságosabb, mint a korai amniocentézis vagy a transzcervikális CVS, és ez a választott eljárás a második trimeszterben végzett vizsgálatokhoz. A transzabdominális CVS-t az első számú eljárásnak kell tekinteni, ha a vizsgálatot a 15 hetes terhesség előtt végzik.

A CVS vagy az amniocentézis jobb?

Az amniocentézis egyes nőknél jobb, mint a CVS . Magzatvíz vizsgálatot kell végezni, ha csecsemőjének idegcső-hibája van, például spina bifida, vagy ha Önnek vagy partnerének idegcső-hibája van. A CVS nem teszteli ezeket a problémákat. Az amniocentézis jobb lehet, ha más vizsgálatok eredményei nem voltak normálisak.

A terhesség melyik szakaszában történik a magzatvíz vizsgálat?

Az amniocentézist általában a terhesség 15. és 20. hete között végzik, de szükség esetén később is elvégezhető. Korábban is elvégezhető, de ez növelheti az amniocentézis szövődményeinek kockázatát, és általában elkerülhető.

Mi történik, ha a CVS pozitív?

A pozitív eredmény arra utal, hogy a csecsemőnél genetikai probléma van tesztelve . Néha több vizsgálatra van szükség ennek megerősítésére. Lehetséges, hogy genetikai vizsgálatot kell végezni a szülőktől vett vérmintán, vagy további vizsgálatokra lehet szükség a babán, amihez magzatvíz vizsgálatra is szükség lehet.

Rossz lehet a CVS?

Az álnegatív CVS-eredmények rendkívül ritkák (0,03 százalék), és egyetlen kivétellel csak közvetlen előkészítés után fordultak elő. A 19 álnegatív CVS-diagnózis közül 13 olyan terhességből származott, amelynél különösen magas a magzati kromoszóma-rendellenesség kockázata.

Mi a legpontosabb teszt a Down-szindrómára?

A Down-szindróma prenatális diagnosztizálására rendelkezésre álló diagnosztikai eljárások a chorionboholy- mintavétel (CVS) és az amniocentézis. Ezek az eljárások, amelyek akár 1%-os kockázatot is hordoznak a spontán abortusz (spontán vetélés) előidézésében, közel 100%-ban pontosak a Down-szindróma diagnosztizálásában.

Miért lehet chorionboholy-mintavételt végezni annak ellenére, hogy nagyobb a vetélés kockázata?

A vetélés kockázata azonban magasabb azoknál a nőknél, akiknél CVS-ben szenved, mint azoknál, akik a magzatvíz vizsgálatát választják a prenatális diagnózishoz. A CVS-en átesett terhességekben a vetélés túlzott kockázata a cervicalis CVS -re korlátozódik, amely lényegesen nagyobb a magzati veszteség kockázatával, mint az amniocentézis.

Mennyi késéssel lehet elvégezni a CVS-t?

A CVS-t általában az utolsó menstruációtól számított 10 és 13 hét között végzik el. A CVS választható az amniocentézis helyett, mivel a terhesség korai szakaszában elvégezhető. Ha szeretné elvégeztetni ezt a vizsgálatot, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával a terhesség korai szakaszában, hogy ütemezze be az eljárást.

Elvetélt valaki magzatvíz után?

Ha 15 hetes terhesség után van magzatvíz vizsgálata, a becslések szerint a vetélés esélye 1:100 . A kockázat nagyobb, ha az eljárást 15 hét előtt végzik el. Nem ismert bizonyosan, hogy a magzatvíz vizsgálata miért vezethet vetéléshez.

Mitől fáj jobban a CVS vagy a magzatvíz?

Az amniocentézis kimutathat bizonyos dolgokat, amelyeket a CVS nem tud, ideértve a neurális csőhibákat, például a spina bifida-t, a születési rendellenességeket és az Rh-inkompatibilitást. A lehetséges kockázatok, mint például a vetélés, valamivel magasabbak a CVS esetében, és az eljárás kissé fájdalmasabb.

Ki végez chorionboholyt?

Egyes nők azt mondják, hogy a hüvelyi megközelítés olyan, mint egy Pap-teszt, némi kényelmetlenséggel és nyomásérzéssel. Az eljárást követően kismértékű hüvelyi vérzés léphet fel. A szülész ezt az eljárást körülbelül 5 percen belül elvégezheti az előkészítés után.

Mik a jelei annak, hogy fiúgyermeked lesz?

Ez fiú, ha:
 • Nem tapasztaltál reggeli hányingert a terhesség korai szakaszában.
 • A baba pulzusa kevesebb, mint 140 ütés percenként.
 • Elöl viseled a plusz súlyt.
 • A hasad úgy néz ki, mint egy kosárlabda.
 • A bimbóudvar jelentősen elsötétült.
 • Alacsonyan hordsz.
 • Sós vagy savanyú ételekre vágyik.