Miért rosszak a halogénezett szénhidrogének?

Pontszám: 4,9/5 ( 36 szavazat )

A halogénezett szénhidrogének (HHC) teljesen mesterséges vegyületek, és a természetben nem találhatók meg. Nagyon perzisztensek a környezetben és az élő szervezetekben, és affinitásuk van a magas zsírtartalmú szövetekhez, beleértve az idegrendszert is. Ezen ember által előállított vegyszerek némelyike ​​megzavarhatja az állatok normális endokrin fiziológiáját.

Miért veszélyesek a halogénezett vegyületek?

A halogénezett acetilénvegyületek instabilak , ezért robbanóanyagként kell kezelni őket. Az alacsony molekulatömegű halogén-alkánok nagyon gyúlékonyak, és egyes fémekkel reakcióba lépve veszélyes termékeket képezhetnek. Ezenkívül peroxidálhatók, és hevesen polimerizálódhatnak. ... Ezek a vegyületek a laboratóriumi vizsgálatok során rákot okoznak.

Miért mérgezőek a halogénezett szénhidrogének?

A halogénezett szénhidrogének ritmuszavarokat és hepatotoxicitást okozhatnak , míg az aromás szénhidrogének csontvelő-elnyomást és rákot okozhatnak.

Miért károsak a szénhidrogének?

Amikor egy szénhidrogén a gyomorba kerül, általában csak böfögéssel és hasmenéssel halad át a testen. Ha azonban a tüdőbe kerül, tüdőgyulladás-szerű állapotot okozhat; visszafordíthatatlan, maradandó tüdőkárosodás; és még a halált is .

Hogyan kezelik a halogénezett szénhidrogéneket?

A gyógyszergyártásból származó halogénezett szénhidrogén-kibocsátás kezelése. A regeneratív termikus oxidáció (RTO) általános megoldássá vált az illékony szerves vegyületek (VOC) és a veszélyes légszennyező anyagok (HAP) kezelésére számos gyógyszergyártási folyamat során.

A szénhidrogén hatásai a környezetben: Kémiai segítség

19 kapcsolódó kérdés található

Honnan származnak a halogénezett szénhidrogének?

Egyes halogénezett szénhidrogének a természetben is előfordulnak, és az alkotó atomokat (vagyis szén, hidrogén és halogének) tartalmazó biomassza elégetése során fellépő halogénezési reakciók során szintetizálódnak . Például ezek a szintézisek gyakran, de alacsony arányban fordulnak elő erdőtüzek során.

Mire használható a halogénezett szénhidrogén?

A halogénezett szénhidrogéneket széles körben használják kémiai intermedierként, oldószerként és peszticidként . Ennek eredményeként az emberek a környezetükön és a munkahelyükön keresztül is ki lehetnek téve ezeknek a vegyi anyagoknak.

Mérgezőek a szénhidrogének az emberre?

Minden szénhidrogén mérgező lehet , de az aromás (gyűrű alakú) és halogénezett szénhidrogének jellemzően súlyosabb toxicitásúak.

Vannak-e szénhidrogének az emberi szervezetben?

Az aromás szénhidrogének az emberi test nukleinsavaiban , például a DNS-ben és az aminosavakban jelen vannak. A metilbenzol nevű aromás szénhidrogént modellragasztókban oldószerként használják.

Mennyi ideig maradnak a szénhidrogének a rendszerben?

Szénhidrogén szag észlelhető a tüdőben, a bendőtartalomban és a székletben. A szénhidrogének még nagy adagok lenyelése esetén sem lehetnek láthatóak a bendőtartalomban ~4 nap elteltével .

A szénhidrogének károsak a környezetre?

A szénhidrogén üzemanyagok elégetése során szén-dioxid (CO2), valamint egyéb üvegházhatású gázok szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak a légkör szennyezéséhez és a klímaváltozáshoz. Ellentétben a fosszilis tüzelőanyagok szennyeződéseivel, amelyek melléktermék-kibocsátást eredményeznek, a CO2 a szénhidrogének égésének elkerülhetetlen eredménye.

Hogyan szabályozza a szénhidrogéneket?

A szénhidrogének szabályozása a következőkkel lehetséges:
  1. Égés – A szénhidrogének "láng égésnek vagy katalitikus égésnek" vannak kitéve, amikor reagálnak, és szén-dioxidot és ártalmatlan vizet képeznek.
  2. Felszívódás - Folyékony abszorbens használatával.

Mi a fő szénhidrogénforrás?

A szénhidrogének fő forrása a kőolaj . Sok szénhidrogén létezik. Két fő osztályba sorolhatók: alifás és aromás szénhidrogének. Az alifás szénhidrogének katenált szénláncból állnak.

Hogyan hatnak a szénhidrogének a szervezetre?

A szénhidrogének lenyelése vagy belélegzése tüdőirritációt , köhögést, fulladást, légszomjat és neurológiai problémákat okozhat. A füstök szippantása vagy belélegzése szabálytalan szívverést, szapora szívverést vagy hirtelen halált okozhat, különösen megerőltetés vagy stressz után.

A halogénezett anyagok veszélyesek?

A halogénezett oldószereket széles körben használják, mivel alapvetően nem gyúlékonyak , és nem jelentenek tűz- és robbanásveszélyt. Ha azonban az égés halogénezett oldószergőzöket tartalmazó atmoszférában történik, a gőzök lebomlanak, és reakcióba léphetnek a levegővel, így rendkívül mérgező gázok keletkezhetnek.

Mi a halogénezett szerves vegyületek?

Az AOX-ok olyan anyagok, amelyek vízből aktív szénre adszorbeálódnak. Lehetnek illékony anyagok, például triklór-metán (kloroform), klórfenolok és klórbenzolok, vagy összetett szerves molekulák, például dioxinok és furánok.

Mennyire fontosak a szerves vegyületek az életedben?

A szerves vegyületek fontosak , mert minden élő szervezet tartalmaz szenet . Ezek a Földet mozgató számos ciklus alapvető alkotóelemei. Például a szénciklus, amely magában foglalja a növények és állatok közötti széncserét a fotoszintézisben és a sejtlégzésben.

Mi helyettesítheti a szénhidrogéneket?

A megújuló szénhidrogén bioüzemanyagok különféle biomassza forrásokból állíthatók elő. Ide tartoznak a lipidek (például növényi olajok, állati zsírok, zsírok és algák) és cellulóztartalmú anyagok (például növényi maradványok, fás biomassza és speciális energianövények).

Hogyan használjuk a szénhidrogéneket a mindennapi életben?

Naponta szénhidrogéneket használunk, főként üzemanyagként , mint például földgáz, acetilén, propán, bután, valamint a benzin, a gázolaj és a fűtőolaj fő összetevői. A jól ismert polietilén, polipropilén és polisztirol műanyagok szintén szénhidrogének.

A szénhidrogén feldobhat téged?

Belégzéssel való visszaélés: Szénhidrogén alapok A szénhidrogének olyan szerves vegyületek, amelyek hidrogént és szenet (elsősorban) tartalmaznak. Eufóriát és gátlástalanítást okoz NMDA antagonizmus és GABA stimuláció révén.

Mi történik, ha belélegzi a rovarirtót?

Számos rovarölő szer mérgezést okozhat lenyelés, belélegzés vagy a bőrön keresztül történő felszívódás után. A tünetek közé tartozhat a szem könnyezése, köhögés, szívproblémák és légzési nehézségek.

Milyen egészségügyi és környezeti hatásai vannak a szénhidrogéneknek?

Az olaj, a földgáz és a peszticidek fő összetevőiként ezek az anyagok hozzájárulnak az üvegházhatáshoz és az éghajlatváltozáshoz , lebontják az ózonréteget, csökkentik a növények fotoszintetikus képességét, és növelik a rákos megbetegedések és a légzőszervi megbetegedések előfordulását az emberekben.

Példa a halogénezett szénhidrogénre?

A halogénezett szénhidrogének gyakori példái a következők: 1-bróm-propán (C 3 H 7 Br) , metilén-klorid (CH 2 Cl 2 ), kloroform (CHCl 3 ), tetraklóretilén (C 2 Cl 4 ) és szén-tetraklorid (CCl 4 ). ...

Mi az a halogénezett szer?

ÁTTEKINTÉS. A halogénezett inhalációs érzéstelenítőket több mint 50 éve hozták összefüggésbe az idioszinkratikus májkárosodással. Ezek a szerek érzéstelenítést váltanak ki azáltal, hogy blokkolják a központi idegrendszeri neurotranszmissziót , bár a pontos hatásmechanizmus nem ismert. Jelenleg ezek a leggyakrabban használt inhalációs érzéstelenítők a sebészetben.