Ki volt Sir Creek?

Pontszám: 4,1/5 ( 62 szavazat )

A Sir Creek, eredeti nevén Ban Ganga, egy 96 km-es árapály-torkolat az Indus folyó deltájának lakatlan mocsaraiban, India és Pakisztán határán. A patak az Arab-tengerbe ömlik, és elválasztja az indiai Gujarat államot a pakisztáni Szindh tartománytól.

Miért hívják Sir Creek-nek?

Etimológia. Sir Creeket eredetileg Ban Ganga néven ismerték. Sir Creek nevet kapta a brit Raj képviselője után.

Ki irányítja Sir Creeket?

Az indiai oldalról a Sir Creek - egy 96 km hosszú torkolat - a patak területének északi részén található, a többi patak a Kori, Padala, Pabevari és Pir Sanai, amelyek felett India vitathatatlanul rendelkezik.

Mi az a Sir Creek Upsc?

A Sir Creek egy 96 km-es vízsáv a Rann of Kutch mocsaraiban Gujaratban . Ez egy vitatott régió India és Pakisztán között. A patak nagyjából elválasztja az indiai Kutch régiót és Pakisztán Szindh tartományát. Sir Creek az Arab-tengerbe nyílik.

Mi a Creek probléma?

India és Pakisztán között a Sir Creek feletti kérdés a Sindh és Kutch közötti határ értelmezése . A régió a brit uralom idején Bombay elnökségének fennhatósága alá tartozott. A függetlenség után Kutch India, Szindh pedig Pakisztán alá került.

Sir Creek विवाद क्या है? Megoldható? Aktuális ügyek 2020 #UPSC

18 kapcsolódó kérdés található

Ki rendezte a Rann of Kutch vitáját?

1965 júniusában Harold Wilson brit miniszterelnök sikeresen rávette mindkét országot, hogy fejezzék be az ellenségeskedést, és állítsanak fel egy törvényszéket a vita megoldására. 1968. február 19-én a törvényszék megerősítette India igényét a Rann 90 százalékára, miközben a fennmaradó 10 százalékot átengedte Pakisztánnak.

Miért támadta meg Pakisztán 1965-ben Kutch Rannt?

1965. április 9-én a pakisztáni hadsereg 51-es dandárcsoportja megtámadta a Sardar és Tak állásokat a gudzsaráti Rann of Kutchnál. A támadást körülbelül 3500 ember követte el, és teljes értékű támadás volt indiai földön . ... Pakisztán azzal indokolta ezt a támadást, hogy az volt a célja, hogy „felszabadítsa” Kasmírt.

Mi az a Radcliffe Line Upsc?

A Radcliffe-vonal mögött az volt az ötlet , hogy olyan határt hozzanak létre, amely megosztja Indiát a vallási demográfiai adatok szerint, és amely alatt a muszlim többségű tartományok Pakisztán új nemzetének részeivé válnának, a hindu és szikh többségű tartományok pedig Indiában maradnának.

Hol van Kutch Rann?

A Rann of Kachchh egy sós mocsaras terület a Thar-sivatagban, a Kachchh kerületben, Gujarat nyugati részén . Az indiai Gujarat és a pakisztáni Szindh tartomány között fekszik.

Hol található Sir Creek Mi a vita körülötte?

A Sir Creek egy 96 km hosszú vízsáv, amely India és Pakisztán között vitatott, a Rann of Kutch mocsarak területén . Az eredeti nevén Ban Ganga, Sir Creek egy brit képviselőről kapta a nevét. A patak az Arab-tengerben nyílik, és nagyjából elválasztja a gudzsaráti Kutch régiót Pakisztán Szindh tartományától.

Hogy hívják az Indo Pak határt?

Az India–Pakisztán határ, helyi nevén Nemzetközi Határ (IB) , Pakisztán és India között húzódó nemzetközi határ.

Mi az a Rann Kutch-díj?

A törvényszék a Rann of Kutch területének 90 százalékát Indiának , 10 százalékát (mintegy 800 négyzetkilométer) Pakisztánnak ítélte, utóbbi az egész évben szinte az összes víz feletti területet lefedi. ... A döntést mindkét fél elfogadta, így a területi kérdés véglegesen rendeződött.

Mikor jött létre a tűzszünet?

Az 1948. augusztus 13-i határozat I. részének rendelkezései értelmében, valamint a Dzsammu és Kasmír államban 1949. január 1-jén végrehajtott ellenségeskedés felfüggesztésének kiegészítéseként tűzszünetet hoznak létre.

Miért fontos Sir Creek?

Mi a jelentősége Sir Creek-nek? A stratégiai fekvésen kívül Sir Creek alapvető jelentősége a halászati ​​erőforrások . A Sir Creek-et Ázsia egyik legnagyobb horgászterületeként tartják számon.

Hol található Kori Creek?

A Kori-patak egy árapály-patak az indiai Gujarat állam Kutch régiójában . Az indiai Great Rann of Kutch területétől nyugatra fekszik. Ez az Indiához tartozó régió az Indus-folyó deltájának része, amely Indiában Gujarat államban és Pakisztánban Szindh államban fekszik.

Mi a Thalweg-doktrína?

A thalweg elv (más néven thalweg doktrína vagy a thalweg szabálya) az a jogi elv, amely szerint ha két politikai entitás határát vízi útnak nevezik, további leírás nélkül (pl. középvonal, jobb part, keleti part) , apályvonal stb.), a határ követi a ...

Érdemes meglátogatni Rann of Kutchot?

Ha nagyobb kényelmet szeretne a szállásválasztás során, akkor a Rann Utsav határozottan a legjobb alkalom a Rann of Kutch meglátogatására! Városnézés: A Rann Utsav csomagok sok tartalmazott és választható városnéző túrát tartalmaznak más érdekes közeli helyekre, mint például Bhuj, Dhordo, Mandavi Beach és Dholavira stb.

Miért sós a Rann of Kutch?

A monszun hónapokban Rann of Kutch elmerül a tengervízben . Amint a víz októbertől apad, az agariyák beköltöznek, és négyzet alakú mezőket hoznak létre a só termesztésére. Kútakat ásnak, hogy kiszivattyúzzák a sós talajvizet, és kitöltsék a mezőket, ahol a természetes párolgási folyamat fehér kristályokat hagy maga után.

Mit neveznek Radcliffe vonalnak?

A Radcliffe-vonal volt a határvonal a Brit-India pandzsábi és bengáli tartományának indiai és pakisztáni részei között .

Ki okozta India felosztását?

Ez a felosztás része volt az indiai szubkontinens feletti brit uralomnak, amelyet British Rajnak hívtak. A felosztást részben a Syed Ahmed Khan által bemutatott két nemzet elmélete okozta, a bemutatott vallási problémák miatt. Pakisztán muszlim ország lett, India pedig többségi hindu, de szekuláris ország.