Honnan származik az aktinid?

Pontszám: 4,1/5 ( 73 szavazat )

Az aktinidák a tóriumtól (90-es atomszám) a Lawrenciumig (103-as rendszámú) 14 elemből állnak. Az 5 f alszint feltöltése folyamatban van. Az aktinidák mindegyike radioaktív elem, és csak az első négyet találták meg természetesen a Földön.

Hol találhatók az aktinidák a természetben?

Az egyetlen aktinidák, amelyek jelentős mennyiségben találhatók a földkéregben, a tórium és az urán , bár kis mennyiségű neptuniumot és plutóniumot találtak az uránércekben. Egyes tórium- és uránizotópok bomlástermékeiként az aktinium és a protaktinium megtalálható a természetben.

Hogyan készülnek az aktinidák?

Az urán radioaktív bomlása átmeneti mennyiségű aktínumot és protaktinumot eredményez, és esetenként neptunium és plutónium atomok keletkeznek az uránércekben végbemenő transzmutációs reakciókból. A többi aktinidák tisztán szintetikus elemek.

Mely aktinidák alkotják az embert?

Nevüket a sorozat első eleméről, az aktiniumról kapták. Az aktinidák csoportjába többnyire mesterséges elemek tartoznak, néhány kivétellel, mint például az uránium és a tórium . Az aktinidák leginkább az urán és a plutónium elemeiről ismertek, amelyeket atomreaktorokban és atombombákban használnak.

Megtalálhatók-e az aktinidák a természetben?

Öt aktinidát találtak a természetben: tóriumot, protoaktiniumot, uránt, neptúniumot és plutóniumot . Az urán széles körben elterjedt és szinte minden talajban előfordul. A tórium kis mennyiségben van jelen a kőzetekben és a talajban. Kis mennyiségben megmaradt természetes plutóniumot is azonosítottak a környezetben.

Aktinid kutatás

41 kapcsolódó kérdés található