Miről ismert Ettore Sottsass?

Pontszám: 4,8/5 ( 34 szavazat )

Ettore Sottsass terméktervező és építész volt, aki a 20. század második felében óriási hatással volt az olasz formatervezésre. Sottsass az ausztriai Innsbruckban született, és családjával Olaszországba költözött, hogy építészetet tanulhasson a Torinói Műszaki Egyetemen.

Mi volt a különleges Ettore Sottsassban?

Ettore Sottsass (1917. szeptember 14. – 2007. december 31.) olasz építész és tervező volt a 20. században. Munkái közé tartozott bútorok, ékszerek, üvegek, világítás, otthoni tárgyak és irodagépek tervezése , valamint számos épület és belső terek. ... Ettore Sottsass a formatervezés történetének ikonikus alakja volt.

Miért híres Ettore Sottsass?

Ettore Sottsass a 20. század végi olasz dizájn grande volt. Leginkább az 1980- as évek eleji memphisi kollektíva alapítójaként ismert, aki ikonikus elektronikai termékeket, valamint gyönyörű üvegeket és kerámiákat tervezett Olivetti számára.

Mi az az Ettore Sottsass?

Ettore Sottsass, a neves olasz építész és tervező, aki merész színeket és innovatív, kortárs stílust hozott a mindennapi tárgyakba , ikonikus posztmodern bútorokat alkotva.

Milyen technikákat alkalmazott Ettore Sottsass?

Sottsass kísérletezett az új üvegszálas anyaggal , és felhasználta kortárs bútorok és világítás kifejlesztésére. Üvegszálas bútorok a Poltronovának 1970-ben. Sottsass sokoldalúsága lehetővé tette számára, hogy különféle anyagokból tervezzen és készítsen termékeket.

Ettore Sottsass: Design Radical

22 kapcsolódó kérdés található

Miért lett Ettore Sottsass tervező?

Sottsasst mindig az a vágy motiválta, hogy mélyebbre nyúljon az általa tervezett tárgyak felszíne alá , és elővegye költészetüket. A Met Breuernél végzett munkáinak nagy visszatekintése alkalmával visszatekintünk pályafutására, és elgondolkodunk azon, hogy milyen széles körű hatást gyakorolt ​​a dizájn világára.

Mikor dolgozott Ettore Sottsass?

1958 és 1980 között tervezői tanácsadóként dolgozott az Olivetti ipari formatervezési csoportnál, ahol a popkultúrához kapcsolódó alkotásokat készített, mint például az Elea 9003 számológépet és a Valentine hordozható piros írógépet, valamint számos szeszélyes üveg- és kerámiatárgyat.

Hol dolgozott Ettore Sottsass?

Miután a második világháború nagy részét egy jugoszláviai koncentrációs táborban töltötte, Sottsass visszatért Milánóba, ahol saját építészeti és ipari tervezőstúdiót hozott létre. 1958-ban az Olivetti cég tervezési tanácsadójaként alkalmazták, ezt a pozíciót több mint 20 évig töltötte be.

Mennyibe kerül az Ultrafragola tükör?

A leginkább Instagram-beírható tükör 10 000 dollárba kerül , de ezek a költségvetési leletek ugyanolyan menők. Ha az elmúlt néhány hónapban nagyon odafigyelt az Instagramra, valószínűleg mindenhol kiszúrta Ettore Sottsass Ultrafragola Mirror-ját.

Ki készítette a Memphis dizájnt?

A 80-as évek elején Ettore Sottsass olasz tervező és építész megalapította a Memphist, művészekből és tervezőkből álló csoportot, akik világos és merész bútorterveikről váltak ismertté.

Mi a Memphis tervezési filozófiája?

A Memphis Design fő jellemzői A hagyományos jó ízlés megkérdőjeleződött fogalmai . Megcáfolta a Bauhaus uralkodó tervezési filozófiáját, miszerint a forma követi a funkciót. Úgy tervezték, hogy érzelmi reakciót váltson ki. Hangos, pimasz, lendületes, játékos, gátlástalan. Élénk színek használata unortodox kombinációkban.

Melyik évben bomlott fel a memphisi csoport?

A Memphis Csoport 1987 körül feloszlott. Az abban az évben bekövetkezett recesszió miatt csökkent a művészetre fordított pénz, és így a bevételi lehetőségük is. A Memphis Group mindig is nagy hangsúlyt fektetett a bútortervezésre, de ez soha nem fogott meg igazán.

Melyek Ettore Sottsass leghíresebb tervei?

Sottsass kórházi ágyáról álmodta meg pályafutása legfontosabb projektjeit: a „Ceramiche delle Tenebre” , „Ceramiche di Shiva” és a „Menhir, Ziggurat, Stupas, Hydrants & Gas Pumps” című kiállítást, valamint a „Room East 128” magazin létrehozása.

Melyek a Memphis dizájn főbb jellemzői?

Mik a Memphis Design jellemzői?
  • Merész minták: Az ismétlődő geometriai minták a memphisi stílus másik részét képezik. ...
  • Színütközések: A Memphis dizájn színes, és gyakran a retró, egymásnak ellentmondó színpaletták keverékét tartalmazza, mint a neonok, pasztellszínek és lapos színek.

Melyek a Memphis tervezés funkcionális jellemzői?

Egyszerű geometriai formák; merész, kontrasztos palettákban kombinált lapos színek; stilizált grafikai minták, amelyeket fekete-fehér csíkok és absztrakt csíkok határoznak meg – ezek a memphisi ihletésű dizájn összetevői, amelyeket olyan korábbi irányzatok hatásai táplálnak, mint a pop art és az art deco.

Miért hívják Memphist Memphisnek?

A Memphis egy tervezési mozgalom, amely 1981-ben kezdődött . ... Ettore Sottsass tervező más tervezőkkel és építészekkel együtt megalapította a Memphis csoportot. Nevüket Bob Dylan Stuck Inside of Mobile című daláról kapták a Memphis Blues Againnel, amelyet az első találkozásuk alkalmával ismételten játszottak.

Miről ismert Memphis?

A Memphis név jelentése megalapozott és gyönyörű. Világszerte a "Blues otthonaként és a Rock 'n' Roll szülőhelyeként ismert – a gospelről, jazzről, R&B-ről, rapről és soulról nem is beszélve . A Rock'n-ben a legkorábbi bekerülők 20 százaléka (24 a 97-ből) A Roll Hall of Fame Memphis 100 mérföldes körzetéből érkezett.

Miről ismert a Memphis dizájn?

A Memphis Style az egyik legjobban felismerhető formatervezési stílus! Világos neon-, alap- és pasztellszínek, geometriai formák és merész, ismétlődő minták használatáról ismert. Akár szereted, akár utálod, ma sem tagadhatod, hogy a Memphis Group milyen hatással van a belsőépítészetre.

Miért indult a Memphis?

A MEMPHIS DESIGN TÖRTÉNETE A dizájnmozgalom egy milánói, olaszországi találkozóval kezdődött, ahol Ettore Sottsass tervező megalapította a „Memphis Design” csoportot, amely Bob Dylan daláról nevezték el. A legtöbb művészethez hasonlóan ez a mozgalom is ellenérv volt a modern és a minimalizmus merevsége ellen .

Hol lehet megvásárolni az Ultrafragola tükröt?

  • 1stDibs. Ha hajlandó egy életre elkötelezni magát az Ultrafragola tükör mellett, akkor azt javasoljuk, hogy irány a világelső dizájnpiac, az 1stDibs. ...
  • En Gold. ...
  • Ferm Living. ...
  • Vogue Interiors. ...
  • Gaudion belső terek. ...
  • nyugati szil. ...
  • Etsy.

Miből készült az Ultrafragola tükör?

Az Ultrafragola tükröt 1970-ben Ettore Sottsass olasz építész tervezte, aki 1980-ban megalapította a befolyásos Memphis Groupot. Opálos műanyagból és nikkelezett üvegből készült , a szikrázó kereten belül rózsaszín neonfényekkel.