Mit jelent a piroelektromosság a fizikában?

Pontszám: 5/5 ( 32 szavazat )

Piroelektromosság, ellentétes elektromos töltések kialakulása a hőmérsékletváltozásnak kitett kristály különböző részein . ... A piroelektromos hőmérő a töltések szétválása által indukált feszültség mérésével képes meghatározni a változást.

Mit jelent a piroelektromosság?

A piroelektromosságot úgy definiálják, mint a kiválasztott anyagok azon képességét, hogy átmeneti feszültséget vagy áramot állítsanak elő, amikor melegítik vagy hűtik őket [633].

Mi okozza a piroelektromosságot?

A piroelektromosság úgy írható le, mint bizonyos anyagok azon képessége, hogy átmeneti feszültséget hoznak létre, amikor melegítik vagy hűtik őket . A hőmérséklet változása kis mértékben módosítja az atomok helyzetét a kristályszerkezeten belül, így az anyag polarizációja megváltozik.

Mire jó a piroelektromosság?

A piroelektromos érzékelők a leggyakrabban használt érzékelő típusok, a lézerek teljesítményének és energiájának mérésére . Más érzékelőtípusokhoz képest gyors mérési reakcióval rendelkeznek. A piroelektromos érzékelő azonban csak olyan impulzuslézereket képes mérni, amelyek ismétlődő impulzusenergiájúak 25 kHz-ig.

Ezek közül melyik a példa a piroelektromos anyagokra?

Példa piroelektromos anyagokra Más dielektromos anyagokhoz hasonlóan a túlnyomórészt piroelektromos szerkezet a perovszkit. Két példa erre: 0,75Pb(Mg 1 / 3 -Nb 2 / 3 )O 3 -0,25PbTiO 3 , amelynek piroelektromos együtthatója -1300 μC m - 2 K - 1 egykristályként. Gyakrabban PMN-PT-nek nevezik.

Piroelektromosság-elv és magyarázat-fizika filozófia

28 kapcsolódó kérdés található

Melyik a piroelektromos anyag?

A piroelektromosság vagy a piroelektromos anyag a poláris dielektrikum elektromos reakciója a hőmérséklet változásával . ... A piroelektromos feszültség a szivárgó áram miatt nullává válik. Tehát ugyanezen hőmérsékleti határokon belül a fűtés vagy hűtés hatására kialakuló töltések egyenlőek és ellentétesek.

Mi az a paraelektromos anyag?

A "paraelektromos anyag" dielektromos polarizációt hoz létre, amikor elektromos mezőt alkalmaznak az anyagra , és az anyag elveszíti a polarizációt, amikor az elektromos mezőt eltávolítják. Elektronikus polarizáció esetén az elektronok eltolódnak az atommaggal szemben. ...

Hogyan mérik a piroelektromosságot?

Három fő megközelítés létezik a piroelektromos hatás mérésére: (1) a polarizáció és/vagy a dielektromos állandó közvetlen mérése két vagy több rögzített hőmérsékleten; (2) a piroelektromos áram mérése a hőmérséklet folyamatos emelése vagy csökkentése esetén; és (3) a piroelektromos áram mérése...

Mi az a másodlagos piroelektromosság?

A (2) második tagja a termikus deformáció által okozott hozzájárulás . a kristály , és másodlagos piroelektromos hatásként ismert. d, c és a. a kristály piezoelektromos, rugalmas merevsége és hőtágulási együtthatója. (

Milyen példák vannak piezoelektromos anyagokra?

A természetben előforduló piezoelektromos anyagok közé tartozik a berlinit (szerkezetileg megegyezik a kvarccal) , a nádcukor, a kvarc, a Rochelle-só, a topáz, a turmalin és a csont (a száraz csont az apatitkristályok miatt bizonyos piezoelektromos tulajdonságokat mutat, és általában úgy gondolják, hogy a piezoelektromos hatás működik mint biológiai...

Hogyan működik a piroelektromos érzékelő?

A piroelektromos detektorok hőérzékelők: A hőmérséklet-ingadozások töltésváltozást idéznek elő a piroelektromos kristályok felületén , ami megfelelő elektromos jelet állít elő. ... A piroelektromos együttható határozza meg az infravörös sugárzásból származó áram előállításának képességét. Vagyis: minél nagyobb, annál jobb.

Mi a piezoelektromos anyag szerepe?

A piezoelektromos anyagok olyan anyagok , amelyek elektromos áramot termelnek, amikor mechanikai igénybevételnek vannak kitéve . A piezoelektromos folyamat is reverzibilis, tehát ha elektromos áramot vezetünk ezekre az anyagokra, akkor valójában kissé (maximum 4%-kal) megváltoztatják alakjukat.

Mi a spontán polarizáció?

Spontán polarizáció: Egy anyagot akkor mondunk spontán polarizáltnak, ha az E elektromos tér nulla, de a P polarizáció nem nulla. Ezt a jelenséget spontán (saját) polarizációnak nevezik.

Mi az inverz piezoelektromos hatás?

Az inverz piezoelektromos hatás arra utal, hogy amikor a piezoelektromos érzékelőelemek polarizációs irányában elektromos mezőt alkalmaznak , ezek a piezoelektromos érzékelőelemek mechanikai deformációt vagy mechanikai nyomást hoznak létre egy bizonyos irányban.

Mi az a piroelektromos és piezoelektromos?

A piezoelektromos hatás egy felületi töltés létrehozása az anyag külső feszültségének hatására , míg a piroelektromos hatás az anyag spontán polarizációjának változása a hőmérséklet változására válaszul.

A turmalin piroelektromos?

Bevezetés. A turmalin egy piroelektromos anyag [1,2], amelyet számos területen széles körben használnak, például hőenergia gyűjtése a környezetvédelem vagy új energia [[3], [4], [5]], termoelektromos anyag és ékszer készítése során. stb [[6], [7], [8], [9]].

Mi a piezoelektromosság a kémiában?

A piezoelektromosság bizonyos anyagok azon tulajdonsága, amelyek elektromos polarizációt mutatnak, amikor alkalmazott mechanikai igénybevételnek, például egytengelyű összenyomásnak vannak kitéve . Ezzel szemben alakjuk megváltozik, ha külső elektromos térnek vannak kitéve; ez a fordított piezoelektromos hatás.

Mely kristályok piroelektromosak?

Számos piroelektromos anyag létezik, beleértve az ásványi anyagokat, például a turmalint , az egykristályokat, például a triglicin-szulfátot, a kerámiákat, például az ólom-cirkonát-titanátot, a polimereket, például a polivinilidén-fluoridot, és még a biológiai anyagokat is, például a kollagént.

Minden ferroelektromos anyag piezoelektromos?

Piezoelektromosság mind a 20 kristályban előfordul, míg ferroelektromosság csak 10-ben, vagyis azokban, amelyek egy kedvező polaritástengelyt biztosítanak. c) Ezért minden ferroelektromos piezoelektromos , de minden piezoelektromos nem ferroelektromos.

Mi a kétféle dielektrikum?

Az anyagokban jelenlévő molekulák típusa alapján a dielektrikumokat két típusra osztják - poláris és nem poláris dielektrikumokra.
  • Poláris dielektromos anyagok. ...
  • Nem poláris dielektromos anyagok.

Mi a különbség a dielektrikum és a szigetelő között?

A különbség a dielektrikum és a szigetelő között az, hogy az elektromos energiát az elektromos térben tároló vagy megtakarító anyag a dielektromos anyag , míg másrészt az az anyag, amely blokkolja az elektronok áramlását az elektromos térben, a szigetelő.

Mire használható a bolométer?

A bolométer olyan készülék, amely méri a beeső elektromágneses sugárzás erejét egy hőmérséklettől függő elektromos ellenállású anyag melegítésén keresztül . Samuel Pierpont Langley amerikai csillagász találta fel 1878-ban.

Mi az a piezo elem?

A piezoelektromos érzékelő olyan eszköz, amely a piezoelektromos effektus segítségével érzékeli a nyomás, gyorsulás, hőmérséklet, alakváltozás vagy erő változásait azáltal, hogy ezeket elektromos töltéssé alakítja. A piezo elemek, például a mikrofonok és a hangszórók olyan átalakítók, amelyek a vibrációt elektromos energiává alakítják . ...

Mi történik a polarizációban?

Polarizáció akkor következik be, amikor egy elektromos tér a pozitív atommagok körüli negatív elektronfelhőt a mezővel ellentétes irányban torzítja . Ez az enyhe töltéskülönbség az atom egyik oldalát valamelyest pozitívvá, a másik oldalát valamelyest negatívvá teszi.

Reverzibilis a polarizáció?

Ebben a cikkben a reverzibilis és irreverzibilis polarizáció szétválasztását, ahol a reverzibilis polarizációs komponenst kapacitás-feszültség, görbe mérések határozzák meg, a ferroelektromos anyagok jellemzésére használják. ... Fáradás közben is figyelik a reverzibilis polarizációt.