Mi az a kémiai sterilizáló?

Pontszám: 4,2/5 ( 5 szavazat )

A sterilizáló egy olyan vegyszer, amelyet élettelen tárgyakon alkalmaznak, hogy elpusztítsák az összes mikroorganizmust, valamint a spórákat . Az etilén-oxid, a glutáraldehid, a hidrogén-peroxid gáz és a perecetsav példák a sterilizálószerekre.

A cidex kémiai sterilizáló?

A glutáraldehidet az 1960-as évek óta használják sterilizáló és magas szintű fertőtlenítőszerként (Cidex, Johnson & Johnson Medical Products vagy Metricide, Metrex Research, Inc. néven). ... Az OPA 0,55% egy magas szintű fertőtlenítőszer, amelyet 1999-ben vezettek be Cidex OPA megoldásként (Advanced Sterilization Products).

Milyen vegyszer az a sterilizáló?

Bár az etilén-oxid a leggyakrabban használt vegyszer az eszközök sterilizálására, más vegyszereket is használnak, és új módszereket fejlesztenek ki.

Mit jelent a kémiai sterilizálás?

A kémiai sterilizálás szakaszos tisztítást, fertőtlenítést és öblítést foglal magában, amelyek célja a lipidek és a sejtek eltávolítása a szövet fertőtlenítése érdekében .

Mire használhatók a sterilizálószerek?

A sterilizáló szereket minden életképes mikroorganizmus elpusztítására használják, míg más fertőtlenítőszerek gyengébbek lehetnek, vagy csak meghatározott kórokozókat céloznak meg. A fertőtlenítőszerek elsősorban hatékonyságukban különböznek a fertőtlenítőktől, és szinte mindent elpusztítanak, amivel érintkeznek, beleértve a spórákat és a mikroorganizmusokat is.

Orvosi segítség: hideg kémiai sterilizálás

36 kapcsolódó kérdés található

Mi a példa a sterilizálóra?

A sterilizáló egy olyan vegyszer, amelyet élettelen tárgyakon alkalmaznak, hogy elpusztítsák az összes mikroorganizmust, valamint a spórákat. Az etilén-oxid, a glutáraldehid, a hidrogén-peroxid gáz és a perecetsav példák a sterilizálószerekre.

Mi a különbség az antiszeptikum és a sterilizáló között?

A fertőtlenítőszereket az élettelen felületeken lévő baktériumok elpusztítására használják. Az antiszeptikumok elpusztítják a mikroorganizmusokat a bőrön .

A kémiai módszer a sterilizálás?

A kémiai sterilizálás a mikroorganizmusok eltávolításának folyamata kémiai baktericid szerek használatával . ... Ilyen körülmények között folyékony vagy gáz halmazállapotú vegyszer használható sterilizálásra.

Mi az előnye a kémiai sterilizálásnak?

A kémiai sterilizálás előnyei: viszonylag fájdalommentes (általában szedációval együtt alkalmazzák) és gyors eljárás . kiküszöböli az érzéstelenítésből és a műtétből származó szövődmények kockázatát . a beavatkozás utáni gondozás és megfigyelés szükségessége minimális . a legtöbb esetben biztonságosnak tekinthető .

Az alkohol kémiai sterilizáló?

Az egészségügyi környezetben az „alkohol” két vízben oldódó kémiai vegyületet – etil-alkoholt és izopropil-alkoholt – jelent, amelyek általában alulértékelt csíraölő tulajdonságokkal rendelkeznek482. Az FDA nem törölt semmilyen folyékony vegyi sterilizálót vagy magas szintű fertőtlenítőszert, amelynek fő hatóanyaga az alkohol.

Milyen folyadékot használnak a sebészeti eszközök sterilizálására?

Az etilén-oxid gázt az 1950-es évek óta használják hő- és nedvességérzékeny orvosi eszközökhöz. Az elmúlt 15 évben számos új, alacsony hőmérsékletű sterilizációs rendszert (pl. hidrogén-peroxid gázplazma, perecetsav-immerzió, ózon) fejlesztettek ki és használnak orvosi eszközök sterilizálására.

Milyen vegyszert használnak az üvegedények sterilizálására?

A legfontosabb lépés, hogy az üvegedényeket használat után 3%-os Lysol (vagy bármilyen más fertőtlenítőszer) oldatban tartsa fertőtlenítés céljából. Tuberkulózis gyanúja esetén használjon 1%-os nátrium-hipokloritot.

Mit jelent a sterilizáló?

: valami sterilizálására használt szer: mint pl. a : olyan anyag vagy készítmény (például etilén-oxid gáz vagy hidrogén-peroxid) , amely minden típusú mikroorganizmust elpusztít vagy inaktivál .

A CaviWipes magas szintű fertőtlenítő hatású?

Tudjon meg többet a CaviCide™-ről és a CaviWipes™-ről A CaviCide egy kényelmes, használatra kész, közepes szintű fertőtlenítőszer , amely hatékony a TB, HBV, HCV, HIV, vírusok (hidrofil és lipofil), baktériumok (beleértve az MRSA és VRE) és gombák.

Mi az az OPA sterilizálás?

Rendeltetésszerű használat: A CIDEX® OPA Solution egy magas szintű fertőtlenítőszer olyan hőérzékeny, újrafelhasználható, félig kritikus orvosi eszközök újrafeldolgozására , amelyeknél a sterilizálás nem kivitelezhető, és a Használati utasításnak megfelelően használják. ... minimum 25 ΥC: Magas szintű fertőtlenítőszer minimum 25 ΥC (77 ΥF).

Mérgező a cidex?

Mennyire mérgező a CIDEX OPA oldat? A CIDEX OPA oldatot alaposan tanulmányozták a toxicitás meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a fertőtlenítő és sterilizáló termékek megoldása biztonságos, ha az utasításoknak megfelelően használják. Szem-, bőr- és légúti irritációt okozhat .

Mi a hátránya a sterilizálásnak?

Hátrányok. Különleges kezelés a gyúlékonyság, toxicitás miatt . Hosszú sterilizálási és fertőtlenítési idő. Lehetséges egészségügyi veszély; a gőzöket figyelni kell.

Mi a háromféle sterilizálás?

Az orvosi sterilizálás három elsődleges módszere magas hőmérsékleten/nyomáson és kémiai folyamatokból áll.
  • Plazma gázsterilizátorok. ...
  • Autoklávok. ...
  • Párologtatott hidrogén-peroxid sterilizátorok.

Mik a hidrogén-peroxid hátrányai?

A hidrogén-peroxid hátrányai a következők:
  • Rendkívül erős oxidálószer, és számos vegyszerrel reagálhat.
  • Szembe kerülve irritációt okoz.
  • A hidrogén-peroxid lassan bomlik vízre és oxigénre.

Mennyi ideig tart a kémiai sterilizálás?

Számos FDA által jóváhagyott folyékony vegyszeres sterilizáló tartalmaz orvosi eszközök sterilizálására vonatkozó javallatokat (4. és 5. táblázat) 69 . A feltüntetett kapcsolattartási idők 3 óra és 12 óra között mozognak.

Melyiket használják sterilizálásra?

Gőz. A hősterilizálás széles körben használt módszere az autokláv , amelyet néha konverternek vagy gőzsterilizálónak is neveznek. Az autoklávok 121–134 °C-ra (250–273 °F) nyomás alatt melegített gőzt használnak.

Mi a kémiai sterilizálás 3 általános csoportja?

Melyek a kémiai sterilizálás különböző típusai?...
  • Szűrés.
  • Sugárzás.
  • Hőmérséklet (száraz és nedves hő)
  • Steam (autokláv)

Az alkohol fertőtlenítő vagy fertőtlenítő?

Az izopropil-alkohol (2-propanol), más néven izopropanol vagy IPA, a legelterjedtebb és legszélesebb körben használt fertőtlenítőszer a gyógyszerészetben, kórházakban, tisztaterekben, valamint az elektronikai és orvosi eszközök gyártásában.

Mi a legjobb antiszeptikum?

Izopropil-alkohol Általában az alkoholos oldatokról azt gondolják, hogy a legtöbb Gram-pozitív baktériumok ellen fejtik ki hatásukat (baktericid hatásúak), de bizonyos vírusok és gombák ellen csekély hatásuk lehet. Míg az egyik gyengébb tisztítószer, minimális maradék aktivitással, de a leggyorsabban hat az antiszeptikumok közül.

Az antiszeptikumok hatnak a vírusokra?

Az antiszeptikumok általában hatékonyak a mikroorganizmusok, például baktériumok, gombák és vírusok elpusztításában vagy növekedésének megakadályozásában .