Milyen sérvek vannak?

Pontszám: 4,5/5 ( 20 szavazat )

A herniák típusai a következők:
 • Lágyéksérv.
 • Combsérv.
 • Köldöksérv.
 • Bevágásos sérv.
 • Epigasztrikus sérv.
 • Hiatus hernia.

Mi a sérv 3 típusa?

A sérv leggyakoribb típusai a lágyéki (belső lágyék), a bemetszéses (metszésből eredő), a femorális (külső lágyék), a köldöksérv (köldök) és a hiatális (gyomor felső része) . Lágyéksérv esetén a bél vagy a hólyag kinyúlik a hasfalon vagy az ágyékban a lágyékcsatornába.

Mi a legfájdalmasabb sérv?

A legtöbb ember számára a sérvvel kapcsolatos legnagyobb probléma az, hogy fájni kezd. A lágyéksérvhez társuló fájdalom általában tompa fájdalom az alsó hasban vagy az ágyékban, gyakran fokozódik, ha lehajol, felemel valami nehéz dolgot vagy köhög.

Honnan tudhatom, hogy sérv?

A sérv leggyakoribb tünete az érintett területen kialakuló dudor vagy csomó . Például lágyéksérv esetén csomót észlelhet a szeméremcsont mindkét oldalán, ahol az ágyék és a comb találkozik. Előfordulhat, hogy a csomó „eltűnik”, amikor fekszel.

Minden sérv komoly?

"A sérv nem gyógyul magától – ha nem kezelik, általában nagyobbak és fájdalmasabbak lesznek, és bizonyos esetekben súlyos egészségügyi kockázatokat is okozhatnak ." Ha a fal, amelyen keresztül a bél kinyúlik, bezárul, az fojtott sérvet okozhat, ami megszakítja a bél véráramlását.

Mi az a sérv, és hogyan lehet javítani?

15 kapcsolódó kérdés található

Mit lehet összetéveszteni a sérvvel?

(SLS). Az SLS szerint a sérveket tévesen diagnosztizálhatják a nők, és ehelyett petefészekcisztáknak, miómáknak, endometriózisnak vagy más hasi problémáknak tekinthetők. A női sérv kicsi és belső lehet. Az SLS szerint nem biztos, hogy olyan dudorok, amelyek a vizsgálat során érezhetők, vagy a testen kívül láthatóak.

Lehet évekig élni sérvvel?

A sérvek nem múlnak el maguktól . Csak műtéttel lehet helyreállítani a sérvet. Sokan hónapokkal vagy akár évekkel is elhalaszthatják a műtétet. És néhány embernek soha nem lesz szüksége műtétre egy kis sérv miatt.

Mennyi ideig lehet kezeletlenül hagyni a sérvet?

Ha ezt az állapotot 6 óránál hosszabb ideig nem kezelik, a bebörtönzött sérv megszakíthatja a véráramlást a bél egy részében, és fojtott sérvhez vezethet.

Hol található a sérv egy nőn?

A sérv akkor fordul elő, amikor egy belső szerv vagy más testrész átnyúlik az izom vagy szövet falán, amely általában tartalmazza azt. A legtöbb sérv a hasüregben, a mellkas és a csípő között fordul elő.

Mik a sérv jelei egy nőben?

Tünetek nőknél
 • Fájdalmas vagy éles fájdalom.
 • Égő érzés.
 • Kidudorodás a sérv helyén, de lehet, hogy lágyéksérv esetén ez nincs jelen.
 • Az aktivitással fokozódó kényelmetlenség.

Hogyan lehet megelőzni a sérv súlyosbodását?

Ha sérve van, próbálja meg megakadályozni, hogy súlyosbodjon:
 1. Kerülje a nehéz emelést, amikor csak lehet. Az emelés megterheli az ágyékot.
 2. Amikor emelned kell, ne hajolj le. Emelje fel tárgyakat a lábakkal, ne a hátával.
 3. Egyél magas rosttartalmú ételeket és igyál sok vizet. ...
 4. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt.

Hogyan lehet megjavítani a sérvet műtét nélkül?

A sérv általában nem múlik el műtét nélkül. A nem sebészeti beavatkozások, mint például a fűző, kötőanyag vagy rácsos viselet, enyhe nyomást gyakorolhatnak a sérvre, és a helyén tarthatják. Ezek a módszerek enyhíthetik a fájdalmat vagy a kényelmetlenséget, és akkor alkalmazhatók, ha Ön nem alkalmas a műtétre, vagy műtétre vár.

Hol található a sérv fájdalom?

Kidudorodás a szeméremcsontja mindkét oldalán , ami szembetűnőbbé válik, ha függőlegesen áll, különösen akkor, ha köhög vagy megfeszül. Égő vagy fájó érzés a dudorban. Fájdalom vagy kellemetlen érzés az ágyékban, különösen hajlításkor, köhögéskor vagy emeléskor. Nehéz vagy húzó érzés az ágyékában.

Miért jönnek a sérvek?

Általában a sérv a szervre vagy a belekre gyakorolt ​​nyomással kezdődik . Sérv akkor alakul ki, ha ez a nyomás ugyanazon a területen történik, mint egy legyengült izom vagy szövet. Vannak, akik gyenge izmokkal vagy szövetekkel születnek, amelyek még nem fejlődtek ki teljesen. A legtöbb ember azonban sérveket kap, ahogy testük öregszik, és izmaik gyengülnek.

Hogyan javítják a sérveket?

A sebésze vágást végez a sérv közelében. A sérv található, és elválik a körülötte lévő szövetektől. A sérvzsákot eltávolítják, vagy a sérvet óvatosan visszanyomják a hasába. A sebész ezután varrással lezárja a legyengült hasizmokat.

Honnan tudhatja, ha a sérve rosszabbodik?

1. Hirtelen fellépő vagy súlyosbodó fájdalom. Néhány sérv fájdalmat vagy érzést, például fájdalmat, nehézséget vagy gyengeséget okoz. Ha hirtelen fájdalmat vagy fájdalmat észlel, amely jelentősen súlyosbodott, az egy súlyos sérv szövődmény, az úgynevezett fulladás jele lehet.

Milyen típusú sérv a leggyakoribb a nőknél?

Az indirekt inguinalis hernia a leggyakoribb sérv a nőknél. Veleszületett, és a processus vaginalis elzáródása miatt következik be. A szövet kinyúlik a belső gyűrűn, és a kerek ínszalaggal változó távolságra halad le a lágyékcsatornán.

Milyen tapintású a sérv?

Sérv tünetei Nagyobb valószínűséggel érzi a sérvét érintés közben, amikor feláll, lehajol vagy köhög . A csomó körüli területen kellemetlen érzés vagy fájdalom is jelen lehet.

Milyen tünetei vannak a felső hasi sérvnek?

Tünetek
 • Gyomorégés.
 • Étel vagy folyadék visszaáramlása a szájba.
 • A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (savas reflux)
 • Nyelési nehézség.
 • Mellkasi vagy hasi fájdalom.
 • Nem sokkal evés után jóllakott érzés.
 • Légszomj.
 • Vérhányás vagy fekete széklet, ami gyomor-bélrendszeri vérzésre utalhat.

A sérv megváltoztathatja a bélmozgást?

Székrekedés és bélelzáródás A sérv egyik veszélyes aspektusa, hogy negatívan befolyásolhatják a székletürítést (és talán még a vizelést is).

Mi történik, ha nem javítja meg a sérvet?

A herniák bebörtönözhetnek. A sérv meg nem oldásának egyik potenciálisan komoly kockázata az, hogy a hasfalon kívülre szorul – vagy bebörtönöződik. Ez megszakíthatja a sérv vérellátását, és elzárhatja a beleket, ami fojtott sérvhez vezethet. Ez sürgős sebészeti beavatkozást igényel.

A sérv idővel rosszabbodik?

A sérve rosszabbodhat , de lehet, hogy nem. Idővel a sérvek egyre nagyobbak lesznek, ahogy a has izomfala gyengül, és több szövet domborodik át rajta. Egyes esetekben a kicsi, fájdalommentes sérveket soha nem kell javítani.

Jó a séta a sérv ellen?

Ha fájdalmat érez a sérvvel kapcsolatban, észreveheti, hogy minél intenzívebb az edzés, annál rosszabb lesz a tünete. Éppen ezért, ha ezt tapasztalja, a legjobb, ha marad a kevésbé intenzív edzéseknél , mint például a gyaloglás és a kocogás (túlfutás).

Hogyan gyógyíthatom meg a sérvet természetes úton?

Otthoni gyógymódok a sérv enyhítésére
 1. Aloe vera. Az aloe vera gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. ...
 2. Rövid és könnyű ételek fogyasztása. Az étrend megváltoztatása jó a hiatus hernia enyhítésére. ...
 3. Ricinusmag olaj. ...
 4. Jégtorlasz. ...
 5. Zöldséglé. ...
 6. Kerékpáros gyakorlat. ...
 7. Medence gyakorlatok a fényellenállásért. ...
 8. Sétáljon 30 percig.

Vissza tudod tolni a sérvet?

A legtöbb lágyéksérv gyengéd masszázzsal és nyomással visszatolható a hasba . A lágyéksérv nem gyógyul magától. Ha tünetei vannak, vagy a sérv növekszik, műtétre lehet szükség.