Kell-e csípni az epiziotómiás öltéseket?

Pontszám: 4,6/5 ( 6 szavazat )

Az epiziotómia után normális, ha a szülés után 2-3 hétig fájdalmat vagy fájdalmat érez, különösen járás vagy ülés közben. Az öltések irritálhatnak, ahogy a gyógyulás megtörténik, de ez normális. Segíthet, ha vizelés közben testhőmérsékletű vizet öntünk a területre. A vizeletürítés csípést okozhat.

Honnan tudhatom, hogy a perineális öltéseim fertőzöttek?

Hívja orvosát vagy menjen a sürgősségi osztályra, ha fertőzést tapasztal, mint például:
 1. 100 F vagy több láz.
 2. Bűzös és/vagy zöldes váladékozás.
 3. Vörösség és duzzanat az öltések körül.
 4. Súlyos fájdalom a bemetszés helyén.
 5. Látható genny a sebben vagy a sebben.

Normális, hogy a perineális öltések megégnek?

Néhány héten belül meggyógyul, és az öltések maguktól feloldódnak, de gyakori a szúrás vagy égés . Ha orvosának segítenie kell a szülés során – vákuum vagy csipesz használatával, vagy epiziotómiával –, ezek a lépések nagyobb sérülést jelenthetnek a testében.

Mikor szűnik meg az epiziotómia fájdalma?

A legtöbb nő azt mondja, hogy az első hét után kevesebb fájdalmat vagy kényelmetlenséget érez. A legtöbb epiziotómia 3 hét alatt gyógyul. De lehet, hogy tovább tart.

Normális, hogy az epiziotómiás heg fáj?

Körülbelül hat hétbe telik, amíg a heg teljesen begyógyul. Az első hetekben érzékeny, viszkető és zsibbadt lehet, és rózsaszínre vagy vörösre gyógyulhat, és kissé megemelkedett. A gyógyulás után nem lehet túlzottan fájdalmas vagy érzékeny , és nem akadályozhatja meg mindennapi tevékenységeinek elvégzésében.

Epiziotómia és öltések – miért nem mondta nekem senki?

32 kapcsolódó kérdés található

Miért fájnak még mindig az öltéseim?

Normális, ha fájdalmat érez a bemetszés helyén. A fájdalom a seb gyógyulásával csökken . A legtöbb fájdalom és fájdalom a bőr vágásának helyén el kell múlnia, mire eltávolítják az öltéseket vagy a kapcsokat. A mélyebb szövetekből származó fájdalom és fájdalom még egy-két hétig tarthat.

Az epiziotómia okozhat-e problémákat az élet későbbi szakaszában?

A középvonali epiziotómia fő hátránya a végbélizmokba vagy azokon keresztül terjedő szakadások fokozott kockázata . Az ilyen típusú sérülések hosszú távú problémákat okozhatnak, beleértve a széklet inkontinenciát vagy a tál mozgásának szabályozásának képtelenségét.

Az epiziotómiás öltések véreznek a gyógyulás során?

Felépülés epiziotómiából. Az epiziotómiás vágásokat általában a baba születését követő egy órán belül helyreállítják. Előfordulhat, hogy a vágás kezdetben nagyon vérzik, de ezt nyomással és varrással kell megállítani. Az öltéseknek a születést követő 1 hónapon belül meg kell gyógyulniuk .

Az öltések feszesek a gyógyulás során?

A hegszövetben a kollagénfehérjék egyetlen irányban növekednek, nem pedig többirányú mintázatban, ahogyan az egészséges bőrben. Ez a szerkezet kevésbé rugalmassá teszi a hegszövetet, ami feszülést okozhat, vagy korlátozhatja a személy mozgási tartományát. A testben hegszövet is kialakulhat.

Hogyan enyhíthetem az epiziotómia okozta fájdalmat?

A fájdalom vagy kényelmetlenség enyhítésére:
 1. Kérje meg ápolónőjét, hogy közvetlenül a szülés után alkalmazzon jégcsomagokat. A születés utáni első 24 órában jégcsomagolás csökkenti a duzzanatot és segít a fájdalom enyhítésében.
 2. Vegyen meleg fürdőt, de várjon 24 óráig a szülés után. ...
 3. A fájdalom enyhítésére vegyen be gyógyszert, például ibuprofént.

Hogyan állapítható meg, hogy az öltések megfelelően gyógyulnak-e?

A szélek összehúzódnak , és ott némi vastagodást láthat. Az is normális, ha új vörös dudorokat észlel a zsugorodó sebben. Éles, nyilalló fájdalmat érezhet a seb területén. Ez annak a jele lehet, hogy idegeidben újra érezni kezded.

A kakizás elszakítja az öltéseimet?

Ha öltései vagy szakadása volt, a kakizástól nem lesz nagyobb a szakadás , és nem tűnnek el a varratai. Érthető, ha sebezhetőnek érzi magát testének ezen része miatt. A feszült érzés azonban megnehezíti a kakilást.

Mennyi idő alatt gyógyulnak meg a hüvelyi varratok?

Szülés után az orvos vagy a szülésznő általában öltéssel zárja le a gátszakadást. Az öltések 1-2 hét alatt feloldódnak, így nem kell őket eltávolítani. Amikor a mosdóba megy, észreveheti az öltések darabjait az egészségügyi betéten vagy a WC-papíron. Ez normális.

Melyik kenőcs a legjobb epiziotómiás öltésekhez?

Következtetés: A kamilla krém alkalmazható az epiziotómiás fájdalmak csökkentésére elsőszülő nőknél.

Eltörhetnek a perineális öltések?

Ritkán fordul elő, hogy az öltések megszakadjanak. De ha fertőzés van, vagy nyomás nehezedik az öltésekre az alatta lévő vérzés miatt, az a varratok eltörését okozhatja , és nyílt sebet hagyhat maga után. Ezt perineális seb dehiscenciának vagy leépülésének nevezik.

Hogyan ülsz epiziotómia után?

Helyezzen egy törülközőbe vagy ruhába csomagolt jégcsomagot az érintett területre. Vannak, akik azt mondják, hogy a meleg fürdő segít ellazulni és enyhíti a fájdalmat. Használjon speciális fánk alakú felfújható párnát, hogy kényelmesebbé tegye az ülést.

Melyik a legfájdalmasabb nap a műtét után?

Fájdalom és duzzanat: A bemetszéssel járó fájdalom és duzzanat gyakran a műtét utáni 2. és 3. napon a legrosszabb. A fájdalomnak lassan javulnia kell a következő 1-2 hét során. Gyakori az enyhe viszketés, amikor a bemetszés gyógyul. Vörösség: Gyakori az enyhe bőrpír a bemetszés mentén.

A lüktetés gyógyulást jelent?

De vigyázz! Ha a seb nagyon vörös, gennyes, vagy a viszketés lüktető érzéssé válik, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert ezek olyan fertőzés jelei lehetnek, amelyet mielőbb orvosilag kezelni kell.

Miért fehér a sebem a közepén?

A maceráció akkor következik be, ha a bőr túl sokáig van nedvességnek kitéve. A maceráció árulkodó jele az a bőr, amely ázottnak tűnik, puhának tűnik vagy a szokásosnál fehérebbnek tűnik. Túl nedves vagy túl sok vízelvezetésnek kitett sebeknél fehér gyűrű lehet a seb körül.

Honnan tudod, hogy elszakítottad-e az epiziotómiás varrataidat?

Honnan tudhatom, hogy ez megtörtént-e velem? A seb megsértése fokozhatja a fájdalmat, új vérzést vagy gennyszerű váladékozást okozhat . Ön is kezdheti rosszul magát. Néha a nők észreveszik, hogy néhány varrásanyag nem sokkal a baba megszületése után távozik, vagy saját szemükkel láthatják, hogy a seb kinyílt.

Mennyi idővel vérzik epiziotómia után?

Vérzés. Normális, hogy a szülés után legfeljebb 6 hétig vérzik. Soha ne használjon tampont.

Honnan tudhatom, hogy a szülés után gyógyulnak-e az öltéseim?

Az izomrétegben lévő mögöttes öltések hosszabb ideig gyógyulnak. Ezek 12 hétig nem gyógyulnak meg teljesen. A látható öltéseknél ügyeljen a fertőzés jeleire. Ezek a jelek közé tartozik, ha a bemetszés területe vörös, duzzadt vagy síró genny; vagy ha lázas.

Mi az epiziotómia 3 előnye?

Arra a következtetésre jutottak, hogy az epiziotómiák megakadályozzák az elülső perineális töréseket (amelyek minimális morbiditással járnak), de nem érik el a hagyományosan tulajdonított anyai vagy magzati előnyök egyikét sem, beleértve a perineális károsodás és következményei megelőzését, a medencefenék ellazulásának és következményeinek megelőzését, valamint ...

Milyen mellékhatásai vannak az epiziotómiának?

Az epiziotómia néhány lehetséges szövődménye a következők lehetnek:
 • Vérzés.
 • A végbél szöveteibe és az anális sphincter izomzatába szakad, amely szabályozza a székletürítést.
 • Duzzanat.
 • Fertőzés.
 • Vérgyűjtés a perineális szövetekben.
 • Fájdalom szex közben.

Miért rossz az epiziotómia?

Az epiziotómia kockázatai Egyes nőknél az epiziotómia fájdalmat okoz szex közben a szülés utáni hónapokban . A középvonali epiziotómia veszélyezteti a negyedik fokú hüvelyszakadás kockázatát, amely az anális záróizomon keresztül a végbélt bélelő nyálkahártyáig terjed. A széklet inkontinencia lehetséges szövődmény.