Az epiziotómiás öltéseknek vérezniük kell?

Pontszám: 4,6/5 ( 17 szavazat )

Az epiziotómiát általában a szülés után egy órán belül helyreállítják. A bemetszés kezdetben eléggé vérzik , de abba kell hagynia, ha az orvosa varrattal lezárja a sebet. Mivel a varratok maguktól oldódnak, nem kell visszatérnie a kórházba, hogy eltávolítsák őket.

Normális, hogy az epiziotómiás öltések véreznek?

Az epiziotómiás vágásokat általában a baba születését követő egy órán belül helyreállítják. Előfordulhat, hogy a vágás kezdetben nagyon vérzik , de ezt nyomással és öltéssel kell megállítani. Az öltéseknek a születést követő 1 hónapon belül meg kell gyógyulniuk. Beszélje meg szülésznőjével vagy szülészorvosával, hogy mely tevékenységeket kerülje el a gyógyulási időszak alatt.

A perineális öltéseknek vérezni kell?

Bármilyen perineális seb esetén néha előfordulhat „túlgyógyulás”. Ez megemelkedett vörös szövetfoltokhoz vezet, amelyeket „granulációs szövetnek” neveznek. Ez kellemetlen lehet, vagy továbbra is vérzést okozhat . Néha összetéveszthető egy új fertőzéssel, de az antibiotikumok nem oldják meg.

Mennyi ideig fognak vérezni az epiziotómiás öltéseim?

Normális, hogy a szülés után legfeljebb 6 hétig vérzik. Soha ne használjon tampont.

Mi történik, ha kinyílnak az epiziotómiás varratok?

Ritkán fordul elő, hogy az öltések megszakadjanak. De ha fertőzés van, vagy nyomás nehezedik az öltésekre az alatta lévő vérzés miatt, az a varratok eltörését okozhatja , és nyílt sebet hagyhat maga után. Ezt perineális seb dehiscenciának vagy leépülésének nevezik. A seb leépülése fájdalmat, új vérzést vagy gennyszerű váladékozást okozhat.

A gát gondozása a baba születése után

23 kapcsolódó kérdés található

Hogyan állapítható meg, hogy az öltések megfelelően gyógyulnak-e?

A szélek összehúzódnak , és ott némi vastagodást láthat. Az is normális, ha új vörös dudorokat észlel a zsugorodó sebben. Éles, nyilalló fájdalmat érezhet a seb területén. Ez annak a jele lehet, hogy idegeidben újra érezni kezded.

Melyik kenőcs a legjobb epiziotómiás öltésekhez?

Következtetés: A kamilla krém alkalmazható az epiziotómiás fájdalmak csökkentésére elsőszülő nőknél.

A kakizás elszakítja az öltéseimet?

Ha öltései vagy szakadása volt, a kakizástól nem lesz nagyobb a szakadás , és nem tűnnek el a varratai. Érthető, ha sebezhetőnek érzi magát testének ezen része miatt. A feszült érzés azonban megnehezíti a kakilást.

Az öltések feszesek a gyógyulás során?

A hegszövetben a kollagénfehérjék egyetlen irányban növekednek, nem pedig többirányú mintázatban, ahogyan az egészséges bőrben. Ez a szerkezet kevésbé rugalmassá teszi a hegszövetet, ami feszülést okozhat, vagy korlátozhatja a személy mozgási tartományát. A testben hegszövet is kialakulhat.

Hogyan aludjak epiziotómia után?

Vedd le a fehérneműt, és feküdj le egy törölközőre az ágyon körülbelül 10 percre naponta néhányszor. Aludjon, amikor a baba ezt teszi , hogy segítsen testének pihenni és felépülni. Beszélje meg szülésznőjével, védőnőjével vagy háziorvosával, hogy mely tevékenységeket érdemes kerülnie a gyógyulás során.

Normálisak a vérző öltések?

A műtét után gyakori, hogy az orvos által végzett vágásból (metszésből) kisebb vérzés lép fel. De előfordulhatnak olyan problémák, amelyek túlzott vérzést okozhatnak. A véredény sérülése műtét után vérzést okozhat. Egyéb okok közé tartoznak az olyan gyógyszerek, mint az aszpirin vagy az antikoagulánsok (vérhígítók).

Mennyi idő alatt gyógyulnak meg a hüvelyi varratok?

Szülés után az orvos vagy a szülésznő általában öltéssel zárja le a gátszakadást. Az öltések 1-2 hét alatt feloldódnak, így nem kell őket eltávolítani. Amikor a mosdóba megy, észreveheti az öltések darabjait az egészségügyi betéten vagy a WC-papíron. Ez normális.

Évekkel később újra megnyílik az epiziotómia?

Ez akár évekkel később is műtéti úton javítható . Annak ellenére, amit egyesek mondanak, még a legjobb orvosok és szülésznők is találkozhatnak 3. és 4. fokú könnyekkel, mivel a szülés traumatikus esemény a hüvely és a gát szövetei számára. Az epiziotómia javítása általában egyszerű.

Mi történik, ha az epiziotómia nem gyógyul?

Amint lehet, keresse fel háziorvosát, szülésznőjét vagy védőnőjét. Időnként a seb nem gyógyul jól , és szétválhat. Előfordulhat, hogy ennek kijavításához műveletre lesz szüksége. A legtöbb nő, akinek epiziotómiája van, fájdalmasnak találja a szexet az első néhány hónapban, de ez idővel javul.

Melyek az epiziotómia lehetséges szövődményei?

Az epiziotómia néhány lehetséges szövődménye a következők lehetnek:
 • Vérzés.
 • A végbél szöveteibe és az anális sphincter izomzatába szakad, amely szabályozza a székletürítést.
 • Duzzanat.
 • Fertőzés.
 • Vérgyűjtés a perineális szövetekben.
 • Fájdalom szex közben.

Hogyan lehet helyrehozni a rossz epiziotómiát?

Az epiziotómiás seb helyreállításának négy fontos lépése van. 1. lépés: Helyezzen egy varratot (öltést) a bemetszés csúcsára a hüvelyhámban . Ezután szúrjon be még egy vagy két folyamatos varrat a hüvelyhámba... Három réteget kell javítani:
 1. A hüvelyi hám.
 2. Az izmok.
 3. A perineális bőr.

Melyik a legfájdalmasabb nap a műtét után?

Fájdalom és duzzanat: A bemetszéssel járó fájdalom és duzzanat gyakran a műtét utáni 2. és 3. napon a legrosszabb. A fájdalomnak lassan javulnia kell a következő 1-2 hét során. Gyakori az enyhe viszketés, amikor a bemetszés gyógyul. Vörösség: Gyakori az enyhe bőrpír a bemetszés mentén.

Égetnek az öltések a gyógyulás során?

A szakadástól függően orvosa felvarrhatja Önt a szülőszobán. Néhány héten belül meggyógyul , és az öltések maguktól feloldódnak, de gyakori a szúrás vagy égés.

A lüktetés gyógyulást jelent?

9. mítosz: A sebek viszketnek gyógyuláskor, de vigyázz! Ha a seb nagyon vörös, gennyes, vagy a viszketés lüktető érzéssé válik, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert ezek olyan fertőzés jelei lehetnek, amelyet mielőbb orvosilag kezelni kell.

Nyomhatok kakilni szülés után?

Amikor készen állsz az első szülés utáni kakilásra, vagy a fürdőszobában vagy, mert kész vagy nem, akkor próbáld meg hagyni, hogy a gravitáció segítsen. A kis, finom lökések rendben vannak, de hagyja, hogy a kaki magától, erőlködés nélkül jöjjön.

Hogyan tisztítsd meg a kakit epiziotómia után?

Ezek a tippek segíthetnek:
 1. Óvatosan törölje le elölről hátrafelé vizelés vagy székletürítés után.
 2. Törlés után permetezzen meleg vizet az öltésekre. Szárítsa meg. ...
 3. Ne használjon szappant vagy más oldatot, kivéve a vizet, hacsak az egészségügyi szolgáltató nem utasítja.
 4. Cserélje ki az egészségügyi betéteket legalább 2-4 óránként.

Normál szülés után mennyi idő alatt gyógyulnak meg a varratok?

A bőrön lévő varratoknak 5-10 napon belül meg kell gyógyulniuk. Az izomrétegben lévő mögöttes öltések hosszabb ideig gyógyulnak. Ezek 12 hétig nem gyógyulnak meg teljesen. A látható öltéseknél ügyeljen a fertőzés jeleire.

Miért fáj még mindig az epiziotómiám?

„Az epiziotómia valójában növelte a jelentősebb könnyek, különösen a harmadik és negyedik fokú könnyek kockázatát . Ez a végbél izomzatának és a végbélen keresztül történő szakadása” – mondta Fisch. Ez elhúzódó fájdalmat okoz, mint Metti tapasztalt, és végbélinkontinenciát is okozhat.

Kenhetek Neosporint az öltéseimre?

A sebet és az azt összetartó varratokat 24 óra elteltével enyhe szappannal és vízzel óvatosan meg lehet tisztítani. A napi kétszeri mosás csökkentheti a fertőzés kockázatát. Néha kezelőorvosa antibiotikumos kenőcs , például bacitracin vagy neosporin használatát javasolhatja a fertőzés minimalizálása érdekében.

Miért vagyok olyan feszült a szülés után?

A medencefenék izmai a terhesség alatt megnyúlnak, és születéskor megnyúlnak. Ennek eredményeként „ az izmok általában válaszul megfeszülnek ” – mondja Mortifoglio születése után. A hosszan tartó lökdösődés, szakítás, öltések és/vagy epiziotómia csak növeli a feszültséget, további gyulladást és nyomást okozva a területen.