A levendula lágyszárú évelő növény?

Pontszám: 4,1/5 ( 35 szavazat )

A levendula lágyszárú évelő növénynek számít, bár nem teljesen követi a lágyszárú szabályokat, mivel örökzöld cserjeként nő, és kissé fás szárakat fejleszthet, amelyek több évig megmaradnak. Az illóolajokhoz és kulináris célokra való felhasználása során azonban összetéveszthetetlenül gyógynövénynek számít.

Milyen évelő a levendula?

Bár a levendula (Lavandula spp.) gyakran évelő növényként szerepel, ez csak részben igaz. A levendulát valójában egy cserjésnek tekintik. Azt gondolhatja, hogy ez csak terminológia kérdése, de nagy különbséget jelent a levendulanövények gondozásában.

Minden évben visszatérnek a levendula növények?

A levendula egy kevés karbantartást igénylő évelő, és ez a szépség minden évben visszatér a kertjébe , körülbelül 3-5 évig, tehát nagyszerű befektetés. Mielőtt azonban bármilyen növényt vásárolna, szeretném emlékeztetni Önt, hogy mindig olyan növényeket válasszon, amelyek a növényállósági zónájában fejlődnek.

A levendula egynyári vagy évelő virág?

KLÍMA SZEMPONTOK A levendula évelő növény , amely megfelelő körülmények között több évig is eláll. Mediterrán eredete miatt a levendula szereti a tűző napsütést és a száraz talajt. Ha a levendula nem virágzik, annak valószínűleg a túlöntözés, a túl sok árnyék és a magas páratartalom az oka.

A levendula standard évelő?

A strapabíró, nem invazív évelők , a levendulák mind az informális, mind a hivatalos kertekbe illeszkednek. Az érett levendulák sűrű lombhalmokat alkotnak, amelyek szürkétől zöldig terjednek, és 30-60 centiméter magasak – még akkor is gyönyörűek, ha nem virágoznak.

4 fajta levendula növény

23 kapcsolódó kérdés található

Mi történik, ha nem metszem le a levendulát?

Az éves metszés fontos lépés a tartós levendula (Lavandula spp. és hibridek) növényeknél. Enélkül nagy, lankás, fás alapot növesztenek, amely széthasadhat – rosszul néz ki, és lerövidíti a növény élettartamát.

Tudsz levendulafát ültetni a földbe?

Ültesse le levendulafáját olyan talajba, amely jól vízelvezetődik . ... Ha van kéznél perlit vagy építőhomok, keverjen abból egy maréknyit a talajba, hogy élesítse a vízelvezetést. Érdemes néhány hüvelyk mészkő kavicsot hozzáadni az edények aljához, de csak akkor, ha a hely engedi.

Mérgező a levendula a kutyákra?

A levendula egy kis mennyiségű linalool nevű vegyületet tartalmaz, amely mérgező mind a kutyák, mind a macskák számára . A linalool azonban olyan kis koncentrációban található, hogy ez ritkán jelent problémát. Problémák csak akkor merülnek fel, ha egy kutya nagyon nagy mennyiségű levendulát nyel le.

A levendula nap vagy árnyék?

Mikor és hová ültessük a levendulafényt: A levendulának teljes napsütésre és jó vízelvezetésű talajra van szüksége a legjobb növekedéshez. Forró nyári éghajlaton a délutáni árnyék elősegítheti a boldogulásukat. Talaj: A levendula a legjobban alacsony vagy közepesen termékeny talajokon fejlődik, ezért ültetés előtt ne módosítsa a talajt szerves anyagokkal.

Hogyan ápolod a levendula növényeket télen?

Hogyan gondozzuk a levendula növényeket télen
 1. Javítsa meg a kerti ágyásokat, ha a levendula rosszul vízelvezető talajban nő. ...
 2. Adjon hozzá talajtakarót, hogy segítse a levendulát az áztatáson vagy a hideg télen. ...
 3. A hidegebb hónapok közeledtével lassítsa le az öntözési rutinját. ...
 4. Ossza fel az idősebb levendula növényeket a tavaszi növekedésre való felkészülés érdekében.

Levendulázzam?

A levendula 6,5-8 közötti pH-értéket igényel. ... Helyezze el a levendula növényeket úgy, hogy elegendő hely legyen közöttük, hogy elősegítse a száradó levegő keringését. A teljes virágzási időszakban rendszeresen távolítsa el a kimerült virágokat. Ez meghosszabbítja a teljes virágzási időt és elősegíti a bokrosabb növekedést.

Mennyi ideig él egy levendula növény?

A levendula évelő növény, amelyről ismert, hogy akár 15 évig is életben marad a házi kertekben . A hosszú élettartamot a levendula termesztésének számos módszerével lehet növelni. A talaj-előkészítés, a talajjavítás, a vízelvezetés, a metszés, a téli védelem és a megfelelő betakarítás élethosszig tartó levendulasövényt eredményezhet.

Évente hányszor virágzik a levendula?

Az angol levendula (Lavandula angustifolia) a legelterjedtebb és az 5. zónában ellenálló. Több száz fajta áll rendelkezésre sok színben és méretben. Gyakran kétszer virágzik egy szezonban .

Mi a legszebb levendula?

A legjobb levendula konténerkertekhez és virágcserepekhez
 • "Goodwin Creek Grey" francia levendula.
 • "Anouk" spanyol levendula.
 • 'Silver Anouk' spanyol levendula.
 • "SuperBlue" angol levendula.
 • "Thumbelina Leigh" angol levendula.

Melyik levendula illata van a legjobban?

A legillatosabb levendula növények a Lavandin (Lavandula x intermedia) . Az angol levendula (Lavandula angustifolia) számos fajtáját is nagyra értékelik elragadó illatuk miatt. A Lavandula x intermedia, más néven Lavandin, a Lavandula angustifolia és a Lavandula latifolia hibrid keresztezése.

A levendula növények vonzzák a méheket?

Ha valaha is azon töprengett, hogy a levendula vonzza-e a méheket, akkor örömmel fogja tudni, hogy nagyszerű kiegészítő . A levendula az egyik legsokoldalúbb növény a listánkon, ideális kertekbe, cserepekbe, virágágyásokba és bárhová, ahol el szeretné helyezni.

Melyik hónapban virágzik a levendula?

A levendula virágzási útmutatói A virágzás jellemzően már májusban megtörténik (enyhe nyárral és téllel rendelkező területeken), júniusban újabb virágzás, majd nyár végén vagy ősszel újabb virágzás következik be.

Terjednek a levendula növények?

A levendula egy kis cserje, amely általában 20-24 hüvelyk magas és széles. A magasság magában foglalja a virágszárakat is, így ha nem virágzik, a lombozat csak egy láb magas lehet. A növény nem terjed úgy, mint a kakukkfű, az oregánó és más fűszernövények.

Milyen mélyre kell ültetni a levendulát?

Ügyeljen arra, hogy ismerje a levendula érett átmérőjét, és válassza ki a megfelelő edényt. Ne feledje, hogy a levendula sekély gyökerű, így a cserépnek nem kell magasnak lennie. A gyökérrendszer átlagos mélysége és terjedése 8-10 hüvelyk . A kiváló vízelvezetés a siker kulcsa a levendula esetében, legyen szó akár földben, akár cserépben.

A kutyák szeretik a levendula illatát?

Bár a legtöbb kutya közömbösnek tűnik a levendula aromás illata iránt , néhány kutya valójában nagyon szereti, bár meglehetősen ritka. ... Valószínűleg kutyája nyugtatónak találja a szagot, és ez kevésbé szorongatja.

Használhatok levendula Epsom sót a kutyámon?

A kutyáknak szánt Epsom sók hasznosak lehetnek az allergiában szenvedő kutyák számára, nyílt sebek kezelésére, a bőr kellemetlen érzéseinek enyhítésére és az izomfájdalmak enyhítésére. Az egyetlen dolog, amire figyelnie kell, az az, hogy kutyája ne igyon vizet Epsom-sóval, mert az megzavarhatja az emésztőrendszerét.

Mérgező lehet a levendula?

A levendulaolaj általában nem mérgező felnőtteknél , ha az aromaterápia során belélegzik, vagy kisebb mennyiségben lenyelik. Kis mennyiséget lenyelő gyermekeknél reakciót válthat ki. A fő hatások a bőr allergiás reakcióiból erednek.

A levendula túléli a telet?

Az angol levendula fajok szívósak, így egész télen túlélik a szabadban, és elviselik a fagyot . Míg a spanyol, francia és olasz levendula nem fagytűrő, ezért cserepekbe kell helyezni, és télen beltérbe kell vinni, ha olyan éghajlaton vannak, ahol rendszeres fagyok vannak.

Lehet benne termeszteni levendulát?

Megfelelő megvilágítással és gondozással lehetőség van a levendula beltéri termesztésére . ... A legtöbb esetben a levendulát szabadban kell termeszteni. Még azokon a leghidegebb területeken is, ahol a levendula nem szívós, a legjobb, ha a levendulát beltérben neveljük visszaesésként, amit télen teszünk, amikor a növények nem lehetnek a szabadban.

Milyen fák nőnek jól a levendulával?

Néhány jó növény, amelyet levendulával termeszthetünk, és amelyek hasonló igényekkel rendelkeznek:
 • Echinacea.
 • Őszirózsa.
 • Sedum.
 • Vad indigó.
 • Kisbaba légzése.
 • Szárazságtűrő rózsák.