A kolonoszkópia érzéstelenítéssel jár?

Pontszám: 4,8/5 ( 65 szavazat )

Az Egyesült Államokban szinte minden kolonoszkópiát olyan szedáció vagy érzéstelenítés alatt végeznek, amely megakadályozza, hogy bármit is érezzenek. Gyakran a betegek a teljes eljárás alatt alszanak.

A kolonoszkópia általános érzéstelenítésben történik?

Ha ideges, hogy fájdalmat érez a kolonoszkópia során, fontolja meg ezt: az Egyesült Államokban a kolonoszkópiák körülbelül 99 százalékát szedációban vagy általános érzéstelenítésben végzik . Lehetőség van vastagbéltükrözést kérni szedáció vagy általános érzéstelenítés nélkül.

Milyen szedációt használnak általában a kolonoszkópiához?

Leggyakrabban mérsékelt szedációt vagy mély szedációt alkalmaznak az érzéstelenítő propofollal a kolonoszkópiához. Néha aneszteziológus jelentkezik a mérsékelt szedáció érdekében – ezt néha tudatos szedációnak nevezik a betegek, bár a kifejezés technikailag helytelen.

El lehet végezni a kolonoszkópiát szedáció nélkül?

Évente emberek milliói végeznek kolonoszkópiát, és jól érzik magukat, még szedáció nélkül is . A kolonoszkópia a vastagbélrák szűrésének arany standardja. Az eljárás során az orvos megtekintheti a teljes vastag- és végbelet, és eltávolíthatja a potenciálisan premalignus növekedéseket, amelyeket polipoknak neveznek.

Teljesen nyugtatódva van a kolonoszkópiához?

Ha tudatos szedációja van, azt általában a kolonoszkópiát végző orvos adja be . Ha általános érzéstelenítésen (más néven teljes vagy mély szedáción) esik át, számíthat arra, hogy képesített aneszteziológus és ápoló aneszteziológus ellenőrizni fogja.

Az érzéstelenítési szolgáltatásokkal kapcsolatos kockázatok a kolonoszkópia során

33 kapcsolódó kérdés található

Meddig leszek wc-n a kolonoszkópia előkészítésére?

A legtöbb esetben a kolonoszkópiás eljárás kevesebb mint egy órát vesz igénybe, és orvosa a lehető legnyugodtabb és kényelmesebb lesz. Másrészt egy jó bélöblítés körülbelül 16 órát is igénybe vehet, és orvosa nem lesz ott, hogy segítsen Önnek. Ez az a része a kolonoszkópiás előkészítésnek, amelytől a legtöbben rettegnek.

Tud ébren maradni a kolonoszkópia során?

A beavatkozáshoz fel kell venni az utcai ruhát, és viselni kell kórházi köpenyt. Valószínűleg vénába (IV) fog kapni gyógyszert, hogy segítsen ellazulni. Nem szabad fájdalmat éreznie. Lehet, hogy ébren van a teszt alatt, és még beszélni is tud .

Mennyi ideig alszik a kolonoszkópia?

Az ilyen szövődmények azonban ritkák. A kolonoszkópia 30-60 percig tart . A nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszernek meg kell akadályoznia, hogy sok kellemetlenséget érezzen a vizsgálat során. 1-2 órán keresztül az orvos rendelőjében kell maradnia, amíg a nyugtató hatás el nem múlik.

Miért volt olyan fájdalmas a kolonoszkópiám?

A vékonyabb és rugalmasabb endoszkópok kevésbé nyúlhatnak a bélfodorban , ami a kolonoszkópia során a fájdalom egyik fő forrása. Kimutatták, hogy a gyermek-endoszkópok magasabb vakbél intubációs arányt érnek el a nehéz kolonoszkópiák során, mint a felnőtt kolonoszkópok3 .

Mennyi ideig tart a kolonoszkópia az elejétől a végéig?

A kamera képeket küld egy külső monitorra, hogy az orvos megvizsgálhassa a vastagbél belsejét. Az orvos műszereket is behelyezhet a csatornán keresztül, hogy szövetmintákat (biopsziát) vegyen, vagy eltávolítson polipokat vagy más kóros szöveti területeket. A kolonoszkópia általában körülbelül 30-60 percet vesz igénybe.

Lehet-e viselni melltartót a kolonoszkópia során?

A legtöbb ruhát viselheti a felső endoszkópiához, valamint kényelmes inget és zoknit a kolonoszkópiához. A nők viselhetik melltartójukat az eljáráshoz . Kérjük, ne hordjon testápolót, olajat vagy parfümöt/kölnivizet a központba a felügyeleti eszközök miatt.

Ki ne végezzen kolonoszkópiát?

A vastagbéltükrözés kockázatai idősebb felnőtteknél Mivel a vastagbélrák lassan nő, a kolonoszkópia nem mindig javasolt 75 évnél idősebb, és olyan egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára, akiknél nagyobb a szövődmények kockázata.

Mik a jelei annak, hogy kolonoszkópiát kell végezni?

Mik azok a jelek, amelyek jelzik, hogy kolonoszkópiát kell végezni?
 • Rektális vérzés.
 • A székletürítési szokások megváltozása, beleértve a laza székletet (hasmenés), a székrekedést vagy a normálnál szűkebb székletet.
 • Hasi fájdalom.
 • Úgy érzi, hogy a belei nem ürülnek ki teljesen.
 • Gyomorfájás vagy görcsök, puffadás.
 • Hirtelen fogyás.

Mennyire rossz a kolonoszkópia?

A kolonoszkópia biztonságos eljárás . Időnként azonban erős vérzést, vastagbélszakadást, a vastagbélben lévő tasak gyulladását vagy fertőzését, amelyet divertikulitiszként ismerünk, súlyos hasi fájdalmat, valamint szív- vagy érbetegségben szenvedőknél problémákat okozhat.

Hogyan ébresztenek fel az altatásból?

Amikor a műtét befejeződött, az aneszteziológus megfordítja a gyógyszereket, hogy felébressze . Lassan felébredsz vagy a műtőben, vagy a helyreállítási szobában. Valószínűleg nyűgnek és kissé zavartnak érzi magát, amikor először ébred.

Miért használnak érzéstelenítést a kolonoszkópiához?

Amikor kolonoszkópiára megy, általában valamilyen érzéstelenítést kap, hogy segítsen kezelni a kényelmetlenséget . Manapság egyre többen kapnak mély szedációt propofollal a vastagbéltükrözéshez, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan elaludjanak – és gyorsan felébredjenek.

Mi lehet a baj a kolonoszkópia után?

A kolonoszkópia utáni szövődmények
 • Súlyos fájdalom vagy görcsök a hasában.
 • Kemény has.
 • Problémák a gázelvezetéssel vagy a kakilással.
 • Láz.
 • Szédülés.
 • Hányás.
 • Gyakori vagy erősen véres székletürítés.
 • Rektális vérzés, amely nem áll el, vagy több mint néhány evőkanál.

Miért fáj a bal oldalam kolonoszkópia után?

A lépsérülés okai a következők: 1) a lép és a vastagbél léphajlata közötti összenövések megrándulása ; 2) túlzott tapadás a lépkolikus ínszalagon; 3) a vastagbél kiterjedt mozgása a kolonoszkóp nehéz áthaladása során a léphajlaton keresztül.

Miért nyomják a hasát a kolonoszkópia során?

Betegsérülések megelőzése és kényelem A kolonoszkópia során a hasra gyakorolt ​​nyomás lényege, hogy nyomást kell gyakorolni a szkóp környékére, elősegítve a vastagbél útvonala mentén történő mozgatását, és csökkentve a vastagbél hurkolását.

Tudok aludni a kolonoszkópia előtti éjszaka?

A jó hír az, hogy általában nagyon csekély a kellemetlen érzés. Valószínűleg át tudja majd aludni az éjszakát, miután az esti felkészülés első köre véget ért . Ha korán megtalálja a vastagbélpolipokat, mielőtt rákossá válnának, megmentheti az életét, és megéri az előkészületeket.

Miért fekszel a bal oldalon a kolonoszkópiához?

Egy tanulmány szerint, ha a betegek a bal oldalukon fekszenek, miközben a vastagbél jobb oldalát vizsgálják , több polip kerülhet elő , ami növeli a kolonoszkópia hatékonyságát a vastag- és végbélrák szűrésében.

Borotválkoznom kell kolonoszkópia előtt?

Ne borotválja le a hasát (gyomrát) vagy a szeméremszőrzetét. A műtét előtti borotválkozás nagyobb esélyt ad arra, hogy fertőzést kapjon . Az egészségügyi csapat egyik tagja ollóval fog felkészíteni a műtétre, ha szőrt kell eltávolítani.

Haza tudok vezetni kolonoszkópia után?

Javasoljuk, hogy menjen haza, étkezzen egy kicsit és szundítson néhány órát. Az eljárás után még néhány óráig álmos lehet a szedációtól. Körülbelül négy óra elteltével kimehet, amíg jól érzi magát, és nem vezet .

Ijesztő a kolonoszkópia?

Hadd hagyjam nyugodni ezt a félelmet: a kolonoszkópiában SEMMI sem fájna . SEMMI. Először is, pácienseink többsége az intravénás szedációt választja, ami azt jelenti, hogy Ön nem is lesz ébren, és nem is emlékszik a beavatkozásra.

Hány éves kortól javasolt a kolonoszkópia?

A 45 éves kortól kezdődő rendszeres szűrés a kulcsa a vastagbélrák megelőzésének és korai felismerésének. Az US Preventive Services Task Force (USPSTF) azt javasolja, hogy a 45 és 75 év közötti felnőttek végezzenek vastag- és végbélrák szűrést. A munkacsoport azt javasolja, hogy a 76 és 85 év közötti felnőttek kérdezzék meg orvosukat, hogy szükség van-e szűrésre.