Hogyan kezeljük a filariális férgeket?

Pontszám: 5/5 ( 71 szavazat )

A fertőzött személy kezelésének fő célja a felnőtt féreg elpusztítása. A dietil- karbamazin-citrát (DEC) , amely mikrofilaricid hatású és aktív a felnőtt férgekkel szemben, a választott gyógyszer limfatikus filariasis

limfatikus filariasis
Azok az emberek, akik hosszú ideig élnek trópusi vagy szubtrópusi területeken, ahol a betegség gyakori , vannak kitéve a legnagyobb fertőzésveszélynek. A rövid távú turisták kockázata nagyon alacsony. Több mint 66 országban folynak programok a nyirokcsomó-filariasis megszüntetésére.
https://www.cdc.gov › paraziták › lymphaticfilariasis › epi

Nyirokfilariasis – Epidemiológia és kockázati tényezők – CDC

. A krónikus betegség késői szakaszát a kemoterápia nem befolyásolja.

Mik a filariális férgek tünetei?

A tünetek közé tartozhat bőrviszketés (pruritis) , hasi fájdalom, mellkasi fájdalom, izomfájdalom (myalgia) és/vagy bőr alatti duzzanat. Egyéb tünetek közé tartozik a kórosan megnagyobbodott máj és lép (hepatosplenomegalia), valamint az érintett szervek gyulladása.

Hogyan védekezhet a filariális férgek ellen?

Megelőzés és ellenőrzés
 1. Éjszaka. Aludj egy légkondicionált szobában, ill. Aludj szúnyogháló alatt.
 2. Alkonyat és hajnal között. Viseljen hosszú ujjú nadrágot és. Használjon szúnyogriasztót a kitett bőrfelületen.

Hogyan kezelhetem a filariát otthon?

Ha elefántiasis tünetei vannak, néhány dolgot önállóan is megtehet, hogy enyhítse őket:
 1. Mossa le és szárítsa meg a duzzadt területeket naponta.
 2. Használjon hidratáló krémeket.
 3. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e sebek, és használjon gyógykrémet minden fájó helyre.
 4. Gyakoroljon és sétáljon, ha lehetséges.

Hogyan csökkenthetem a filariás duzzanatot?

A filariasis egy krónikus fertőző betegség, amelyet filariális férgek okoznak. A filariasisban szenvedő betegek lábainak duzzanata lényegesen alacsonyabb életminőséget eredményezhet. A duzzanatot vagy limfödémát tapasztaló betegek számára javasolt kezelés a limfoedema gyakorlatok és a lábemelés.

Nyirokfilariasis megszüntető program: a szenvedés enyhítése, a szégyen megszüntetése

16 kapcsolódó kérdés található

Mi a legjobb kezelés a filariasis számára?

A dietil- karbamazin-citrát (DEC) , amely egyrészt mikrofilaricid hatású, másrészt aktív a kifejlett férgek ellen, a választott gyógyszer a nyirokcsomó-filariasis kezelésére.

Milyen ételeket kerülje el, ha filariája van?

Könnyű étrend, amely régebbi jowart, búzát, lógrammot, zöld grammot, dobbotot, keserűtököt, retket, fokhagymát és idősebb vörös rizst tartalmaz. Kerülni kell a tejet és termékeket, a halat, a zabkását, az édességeket és a szennyezett vizet .

Meggyógyítható a Fileria?

A nyirokfilariasis megszüntethető a fertőzés terjedésének megállításával, megelőző kemoterápiával , évente ismételt, biztonságos gyógyszerkombinációkkal. 2000 óta több mint 7,7 milliárd kezelést végeztek a fertőzés terjedésének megállítására.

Hogyan kezdődik a filariasis?

A betegség szúnyogcsípésekkel emberről emberre terjed. Amikor egy szúnyog megcsíp egy nyirokcsomó-filariasisban szenvedő személyt, a vérben keringő mikroszkopikus férgek behatolnak és megfertőzik a szúnyogot.

A filariasis viszketést okoz?

A bőr nagyon viszketővé válik, és gyakran vörös foltos kiütések jelennek meg. A karcolás gyakran vérzéshez, fekélyekhez és másodlagos fertőzésekhez vezet. Úgy tűnik, hogy a törzs alsó része, a medence, a fenék, a comb és a lábak a leginkább érintettek. Ennek a dermatitisznek a fő oka a mikrofiláriák.

Melyik a filariasis betegség leggyakoribb helye?

Filariasis
 • A filariasis egy parazita betegség, amelyet a Filarioidea típusú orsóférgek okoznak. ...
 • Ezek a paraziták vadon élnek Ázsia déli részén, Afrikában, a Csendes-óceán déli részén és Dél-Amerika egyes részein. ...
 • Nyolc ismert filariális féregnek az ember a végleges gazdája.

Látsz filariális férgeket?

Megjelenhetnek az arcon, a mellen vagy a lábakon . A duzzanat 1-3 napig tarthat, és a környező csalánkiütéssel és viszketéssel járhat. Láz és ingerlékenység is előfordulhat. A vándorféreg a bőr alatt látható.

Mit csinál a filariális féreg?

A filariális férgek genomprojektje A filariális férgek és lárváik parazita fonalszerű, kerek fonálférgek, amelyek a Filariasis (Philariasis) nevű trópusi fertőző betegségek egy csoportját okozzák. A lárvák szúnyogcsípés útján kerülnek az emberre.

Mi a filariasis lappangási ideje?

A filariasis lappangási ideje 9 és 12 hónap között van. Az endémiás területeken élő fertőzött egyedek felénél kialakul a betegség tünetmentes formája, és annak ellenére, hogy egészségesek, vérükben mikrofilária található.

A filariasis fájdalmas?

Ez a szakasz több évig is eltarthat. A fertőzött személyek továbbviszik a betegséget. A hosszú távú fizikai következmények fájdalmasan megduzzadt végtagok (nyiroködéma vagy elefántiasis).

Hogyan előzhető meg a filaria?

Hogyan előzhető meg a filariasis?
 1. Tartózkodjon attól, hogy alkonyatkor vagy hajnalban menjen a szabadba, amikor a filariasis terjesztő szúnyogok nagyon aktívak.
 2. Takarjon be hosszú ujjú inggel és nadrággal.
 3. Kerülje az erős parfüm vagy kölni sportolást, amelyek felkelthetik a szúnyogok figyelmét.

Mik a filariasis szövődményei?

Kezelés nélkül a filariális fertőzés szövődményekhez vezethet, beleértve:
 • A kezelés káros hatásai.
 • Vastagbőrűség.
 • Túlérzékenységi reakció fejlődő lárvákkal szemben.
 • Vesekárosodás.
 • A végtagok duzzanata.
 • A nemi szervek duzzanata.

Hogyan diagnosztizálható a filariasis?

Az aktív fertőzés diagnosztizálásának standard módszere a mikrofiláriák azonosítása vérkenetben mikroszkópos vizsgálattal . A nyirokfilariasist okozó mikrofiláriák éjszaka keringenek a vérben (éjszakai periodicitásnak nevezik).

Okozhat-e halált az elefántiasis?

Az elefántiázist leggyakrabban a filariasis, egy trópusi betegség okozza. A nem filariás elefántiasis krónikus erysipelas fertőzés következménye lehet, amely szepszishez, többszörös szervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet, ha nem kezelik időben .

Milyen hosszúak a filariális férgek?

Dirofilaria fajok A Dirofilaria immitis (a kutya szívféreg) a kutyák világszerte előforduló filariális parazitája; A kifejlett férgek ( legfeljebb 30 cm hosszúak ) általában a kutya szívében találhatók. Súlyos fertőzések esetén, vagy amikor a kifejlett férgek elpusztulnak, a paraziták a tüdőerekbe kerülhetnek, ahol embóliát okozhatnak.

Mi a filaria gyógyszere?

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a felnőtt férgek elpusztítják a doxiciklin -kezelést (200 mg/nap 4-6 héten keresztül). A nyiroködémában és elefántiázisban szenvedőknek valószínűleg nem lesz haszna a DEC-kezelésből, mivel a legtöbb nyiroködémában szenvedő ember nem fertőződik meg aktívan a filariális parazitával.

Mit lehet enni a faleriában?

Kiegyensúlyozott, gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, tejből és tejtermékekből, halból (pörkölt), csirkehúsból (leves/pörkölt), cukorból, mézből álló, kiegyensúlyozott, megfelelő táplálkozást biztosító, valamint a folyadékháztartást fenntartó étrend ajánlott maláriás betegek számára. beteg.

Milyen antibiotikum kezeli a filariasist?

A doxiciklin egy széles spektrumú, szintetikus eredetű, bakteriosztatikus antibiotikum a tetraciklinek osztályába. Filariasisban elsősorban a Wolbachia, az onchocerciasisban és a lymphaticus filariasisban szenvedő endoszimbiotikus baktérium megcélzására használják.

Hol lehet kapni filariális férgeket?

A filariális féregfertőzések a következőképpen terjednek:
 • Egy fertőzött légy (például lólégy vagy szarvaslégy) vagy szúnyog megcsíp egy embert, és a féreg lárváit rakja le a bőrben.
 • A lárvák a bőr alatt vagy a nyirokszövetekben felnőtt férgekké érnek.

Mi a gyakori a selyemhernyó filariális férgében és a galandféregben?

Mindegyikük gerinctelen. Mindegyiküknek hosszú, keskeny teste van, lábak nélkül. Minden féregnek vannak szövetei, szervei és szervrendszerei is. A férgek kétoldalú szimmetriával rendelkeznek.