Mit jelent a torsades de pointes?

Pontszám: 4,2/5 ( 54 szavazat )

A Torsades de Pointes a polimorf kamrai tachycardia egy fajtája, amelyet az elektrokardiogramon az izoelektromos vonal körüli QRS komplexek amplitúdójának oszcilláló változásai jellemeznek. A Torsades de Pointes a QTc-megnyúlással jár, ami a QT-intervallum pulzushoz igazított meghosszabbítása.

Mit jelent magyarul, hogy torsades de pointes?

A torsades de pointes orvosi meghatározása: kamrai tachycardia , amelyet a QRS komplexek elektrokardiográfiás alapvonal körüli fluktuációja jellemez, jellemzően hosszú QT-intervallum okozza, és életveszélyes kamrafibrillációhoz vezethet.

Mi történik a szívvel a Torsades de Pointes alatt?

A torsades de pointes (TdP) esetében a szív két alsó kamrája, az úgynevezett kamrák, gyorsabban ver, és nem szinkronban a felső kamrák, az úgynevezett pitvarok . A kóros szívritmust aritmiának nevezik. Ha a szív a normálisnál sokkal gyorsabban ver, az állapotot tachycardiának nevezik.

Mi az a torsades pointes?

A Torsades de pointes a polimorf kamrai tachycardia egy specifikus formája hosszú QT-intervallumú betegeknél . Gyors, szabálytalan QRS-komplexek jellemzik, amelyek úgy tűnik, hogy az elektrokardiogram (EKG) alapvonala körül csavarodnak.

Mivé válik a torsades?

A torsades de pointes legtöbb esete kezelés nélkül magától megszűnik. Azonban kamrafibrillációvá alakulhat ki, ami szívmegálláshoz vezethet, és akár végzetes is lehet.

Hosszú QT-szindróma és Torsades de Pointes, Animáció

43 kapcsolódó kérdés található

Milyen gyógyszer okozza a Torsades Depointes-t?

A QT-intervallumot meghosszabbító és torsade-esetekben szerepet játszó egyéb gyógyszerek közé tartoznak a fenotiazinok , triciklusos antidepresszánsok, lítium-karbonát, ziprazidon, ciszaprid, nagyon aktív antiretrovirális szerek, nagy dózisú metadon, antraciklin kemoterápiás szerek (pl. doxorubicin), ...

Miért használják a magnéziumot torsádákhoz?

A magnézium a választott gyógyszer a korai utódepolarizáció (EAD) elnyomására és az aritmia megszüntetésére . A magnézium ezt úgy éri el, hogy csökkenti a kalcium beáramlását, ezáltal csökkenti az EAD-k amplitúdóját. A magnézium kezdetben 30-60 másodperc alatt 1-2 g IV-ben adható be, majd 5-15 perc múlva ismételhető.

Defibrillálsz torsádokat?

Az impulzus nélküli torsádokat defibrillálni kell . Az intravénás magnézium a Torsades de Pointes első vonalbeli farmakológiai terápiája. A magnéziumról kimutatták, hogy stabilizálja a szívmembránt, bár a pontos mechanizmus nem ismert. A magnézium ajánlott kezdő adagja lassú 2 g intravénás nyomás.

Hogyan lehet azonosítani a torsades de pointes-t az EKG-ban?

A diagnózis EKG, amely hullámzó QRS tengelyt mutat, a komplexek polaritása az alapvonal körül eltolódik (lásd ábra Torsades de pointes kamrai tachycardia. Gyors, szabálytalan QRS komplexek jellemzik, amelyek csavarodni látszanak... tovább ).

Mennyire ritka a torsades de pointes?

A torsade de pointes előfordulása nem ismert . A torsade életveszélyes aritmia, és hirtelen szívhalálként jelentkezhet szerkezetileg normális szívű betegeknél. Az Egyesült Államokban évente 300 000 hirtelen szívhalál következik be. A Torsade valószínűleg kevesebb, mint 5%-ot tesz ki.

A polimorf v tach ugyanaz, mint a torsades?

A polimorf VT egy instabil ritmus, amely folyamatosan változó QRS komplex morfológiával rendelkezik bármely rögzített EKG-elvezetésben. A QT-megnyúlás hátterében fellépő polimorf VT-t külön aritmiának tekintik, amelyet torsades de pointes néven ismernek.

Honnan származik a torsades de pointes?

Következtetés: A TdP leggyakoribb származási helye a kiáramlási traktus . További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kamrának ez a viszonylag kis területe miért a különféle kamrai aritmiák elsődleges eredete.

Az amiodaron okozhat torsades-t?

4 Az amiodaronról feltételezhető, hogy a gyógyszer által kiváltott torsades de pointes (TdP) előfordulási gyakorisága alacsony, incidenciája <0,5%.

CPR-t csinálsz torsadákkal?

Ha torsades de pointes van jelen, adjon 1-2 g magnéziumot 10 ml D 5 W IV/IO nyomással hígítva, jellemzően 5-20 perc alatt (IIa osztály a torsades esetében). Folytassa az újraélesztést , majd 1 sokk és további CPR/gyógyszerek 5 ciklusig vagy 2 percig.

Mi az a 3 sokkolható ritmus?

Sokkolható ritmusok: kamrai tachycardia, kamrai fibrilláció , szupraventrikuláris tachycardia.

A pacemaker megakadályozza a torsades-t?

Az ilyen eszközök pacemaker alkatrészének elméletileg segítenie kell a torsades megelőzésében a bradycardia megelőzésével . A legtöbb pacemaker frekvenciája azonban valószínűleg nem nyújt védelmet a torsade ellen.

Hogyan kezeli a torsades-t?

A torsade de pointes kezelése magában foglalja az izoproterenol infúziót, a szívingerlést és az intravénás atropint . Az intravénás magnézium-szulfát, a torsade de pointes egy viszonylag új terápiás módja rendkívül hatékonynak bizonyult, és ma már az aritmia választott kezelésének tekintik.

A torsades szabálytalanul szabálytalan?

A multifokális kiváltott aktivitás és a torsades de pointes szintén szabálytalanok, de polimorfak és hemodinamikai összeomlással járnak.

A hipokalcémia okozhat torsades-t?

A hipokalcémia gyakori biokémiai rendellenesség, amelynek súlyossága az enyhe esetekben tünetmentestől az életveszélyes krízisig terjedhet [1] másokban. A torsades de pointes nagyon ritka oka [2].

A szorongás okozhat-e elhúzódó QT-időt?

Következtetés. A magas szorongás fokozott QT-diszperzióval jár, ami hajlamosíthat szívritmuszavarra.

A magnézium lerövidíti a QT-intervallumot?

Mivel a magnézium nem befolyásolja a QT-intervallumot , nem lehet mérni a választ.

Mi a választott gyógyszer kamrai tachycardia esetén?

Az amiodaron a választott gyógyszer a hemodinamikailag instabil VT kezelésére, amely refrakter más antiarrhythmiás szerekkel szemben. A prehospital vizsgálatok jelenleg azt sugallják, hogy az amiodaron biztonságos és hatékony a kórházon kívüli szívmegállás esetén.