Hogyan lehet törölni a katalógus nélküli vsam adatkészletet?

Pontszám: 4,4/5 ( 59 szavazat )

A VVR FILE (ddname) bejegyzésnév TÖRLÉSE használatával törölheti a nem katalógusos VSAM adatkészletet. A VVR FILE bejegyzésnév TÖRLÉSE (ddname) eltávolítja a VSAM kötetrekordot (VVR) a VSAM kötetadatkészletből (VVDS), és az adatkészlet vezérlőblokkját a kötet tartalomjegyzékéből (VTOC).

Hogyan lehet törölni egy VSAM adatkészletet?

A VSAM-fájl törléséhez a VSAM-fürtöt törölni kell az IDCAMS segédprogrammal . A DELETE parancs eltávolítja a VSAM-fürt bejegyzését a katalógusból, és opcionálisan eltávolítja a fájlt, ezáltal felszabadítja az objektum által elfoglalt területet. Ha a VSAM adatkészlet nem járt le, akkor nem törlődik.

Hogyan törölheti az alternatív indexet a VSAM-ban?

Az alap és az alternatív index fürtök törléséhez törölje az alapot a DSIVSMX IDCAMS használatával a DELETE CLUSTER paraméterekkel. Ha törli a bázist, az alternatív index és az elérési út is törlődik.

Hogyan készíthetek újra egy VSAM-fájlt?

Így a REPRO parancs:
 1. Szekvenciális adatkészlet betöltése egy VSAM adatkészletbe.
 2. Töltsön be egy VSAM-adatkészletet egy VSAM-adatkészletbe, opcionálisan lecserélve azokat a rekordokat, amelyek ugyanazokkal az elsődleges kulcsértékekkel rendelkeznek, mint a bemeneti rekordok.
 3. Másoljon egy VSAM-adatkészletet egy szekvenciális adatkészletbe.
 4. Szekvenciális adatkészlet másolása szekvenciális adatkészletbe.

Mi az a VSAM lineáris adatkészlet?

A lineáris adatkészlet egy VSAM adatkészlet , amelynek vezérlési intervallumának mérete 4096 bájt és 32 768 bájt között van, 4096 bájtos lépésekben . A lineáris adatkészlet nem tartalmaz beágyazott vezérlőinformációkat. Minden lineáris adatkészlet bájt adatbájt. A lineáris adatkészlet beviteli sorrendű adatkészletként kerül feldolgozásra, bizonyos korlátozásokkal.

A fürt VSAM-fájl törlése – Nagyszámítógépes VSAM-oktatóanyag – 6. rész

27 kapcsolódó kérdés található

Mik azok a VSAM fájlok?

A VSAM vagy a Virtual Storage Access Method egy fájltároló hozzáférési módszer, amelyet MVS, ZOS és OS/390 operációs rendszerekben használnak . Az IBM az 1970-es években vezette be. Ez egy nagy teljesítményű hozzáférési módszer az adatok fájlként való rendezésére a nagyszámítógépekben. A VSAM-ot a programozási nyelvek nagyszámítógépekben használják adatok tárolására és lekérésére.

Hogyan ellenőrizhetem a VSAM tulajdonságait?

A VSAM LISTCAT parancsa a VSAM-fájl tulajdonságainak, például a kötet részleteinek, a terület részleteinek, az elérési út részleteinek és a katalógus részleteinek megtekintéséhez használható. A LISTCAT számos tulajdonságot tud felsorolni, mint például a fürt, az adatok, az index, a tartalék részletek, az előzmények, a kötet és még sok más.

Hogyan szerkeszthetek VSAM-fájlt?

Kovesd ezeket a lepeseket:
 1. Írja be az I-et az Adatkészlet szerkesztése képernyő parancssorába. Megjelenik egy felugró ablak, amely kéri a beszúrt rekord hosszát.
 2. Adja meg az új rekord hosszát.
 3. Nyomd meg az Entert. ...
 4. Frissítse a kulcs értékét. ...
 5. Szükség esetén módosítsa a rekord hosszát a V sor paranccsal.

Mi az a disp JCL?

DISP. A DISP paraméter az adatkészlet állapotának leírására szolgál, a munkalépés végén elhelyezett elhelyezést normál és rendellenes befejezéskor . A DISP nem szükséges a DD utasításban csak akkor, ha az adatkészletet ugyanabban a munkalépésben hozza létre és törli (mint az ideiglenes adatkészletek).

Lehet az ESDS-nek alternatív indexe?

Az alternatív indexek azok a további indexek, amelyek a KSDS/ESDS adatkészletekhez az elsődleges indexükön kívül jönnek létre. Egy alternatív index hozzáférést biztosít a rekordokhoz egynél több kulcs használatával.

Az ESDS elérhető alternatív indexen keresztül?

Az 1. táblázat egy nem egyedi kulcsú alternatív indexútvonal létrehozását mutatja be egy ESDS-hez. Az alternatív index lehetővé teszi az adatok kiválasztását a gyermekek neme szerint . Ez lehetővé teszi, hogy a lányok vagy a fiúk külön-külön elérhetők legyenek, és az egyes csoportok minden tagja elérje a kulcsot.

Mire használható az alternatív index a VSAM-ban?

Az alternatív index egy különálló, kiegészítő indexstruktúra, amely lehetővé teszi a KSDS VSAM adatforrás rekordjainak elérését az adatforrás elsődleges kulcsától eltérő kulcs alapján .

Hogyan törölhetem a Ksds fájlokat?

A KSDS-fürt törlése A KSDS-fürt törlése az IDCAMS segédprogrammal történik . A DELETE parancs eltávolítja a VSAM-fürt bejegyzését a katalógusból, és opcionálisan eltávolítja a fájlt, ezáltal felszabadítja az objektum által elfoglalt területet.

Hány elsődleges kulcsunk lehet egy Ksds fájlhoz?

Míg az alap KSDS-nek csak egy kulcsa (az elsődleges kulcs) van, alternatív indexek definiálhatók, amelyek lehetővé teszik további mezők másodlagos kulcsként való használatát.

Melyik segédprogramot használják a fájlok biztonsági mentési idejének csökkentésére?

A rendszeres biztonsági mentési segédprogram használatával mentheti fájljait, és nagymértékben lerövidítheti az újraindításhoz szükséges időt egy katasztrofális rendszeresemény után. A rosszindulatú programok és a hardver meghibásodása tönkreteheti adatait, de a Windows 7 beépített rendszermentési segédprogramja minimálisra csökkentheti a károkat, ha megfelelően van konfigurálva.

Hogyan szerkeszthetek Ksds fájlt?

Nyissa meg a KSDS fájlt szerkesztési módban a File-Aid alkalmazásban. - Használja az R ismétlési parancsot a kulcs vagy az RR előtt a szerkeszteni kívánt rekordblokkon. - Az újonnan létrehozott ismétlődő rekord(ok)on tetszés szerint szerkesztheti a kulcsterületet. - Az új ismétlődő rekord(ok) szerkesztése után törölje az eredeti rekord(oka)t.

Mi a Ksds fájl kulcsa?

Kulcssorrendű adatkészlet (KSDS) (Minden rekord kulcsa egy mező a rekordon belül egy előre meghatározott pozícióban. ) Minden kulcsnak egyedinek kell lennie az adatkészletben. Amikor az adatkészletet először betöltik adatokkal, vagy amikor új rekordokat adnak hozzá, a rekordok logikai sorrendje a kulcsmező rendezési sorrendjétől függ.

Hogyan tölthetek be adatokat a VSAM-ba?

A REPRO paranccsal adatok tölthetők be a VSAM adatkészletbe. Arra is használják, hogy adatokat másoljanak egyik VSAM adatkészletből a másikba. Ezzel a paranccsal adatokat másolhatunk szekvenciális fájlból VSAM fájlba. Az IDCAMS segédprogram a REPRO parancsot használja az adatkészletek betöltéséhez.

Hogyan tekinthetem meg a VSAM fájlokat?

VSE/VSAM fájlinformációk online megjelenítése
 1. Válassza a Fájl- és katalóguskezelés panelt.
 2. Ebből válassza ki a Fájl megjelenítése vagy feldolgozása párbeszédpanelt. A megjelenített katalógusnév alatt tárolt fájlok FULIST megjelenítése jelenik meg. ...
 3. A kapott FULIST képernyő a fájlokat fájlazonosító és fájlnév alapján azonosítja. Írja be az 1-et (Megjelenítés)

Hogyan ellenőrizhetem, hogy a VSAM üres-e a JCL-ben?

Az IDCAMS repro használatával üres ellenőrzés is elvégezhető. Ha a visszatérési kód 4 (RC=4), akkor a fájl üres. 3. Ha a visszatérési kód nulla (RC=0), akkor a fájl nem üres, különben üres, és a visszatérési kód 12 lenne, ha üres.

Mi az a kontroll intervallum?

A vezérlési intervallum az az információegység, amelyet a VSAM továbbít a tárolóeszköz és a processzor között . Egy CI készülhet a DASD egy vagy több fizikai blokkjából. ... Információkat tartalmaz a CI-ben lévő adatok hosszáról, valamint a szabad terület mennyiségéről és helyéről.

Mi az a nem VSAM?

A nem VSAM adatkészletek rögzített hosszúságú vagy változó hosszúságú rekordok gyűjteményei, blokkokba csoportosítva . A nem VSAM-adatkészletek eléréséhez használja a BSAM-ot, a QSAM-ot vagy a BPAM-ot. A nem VSAM adatkészleteknek többféle típusa létezik: Sorozatos adatkészlet (PS) Fizikai sorrendben tárolt rekordokat tartalmaz.

Mi a különbség a normál lapos fájl és a VSAM fájl között?

A VSAM fájlokban a rekordok vezérlési intervallumokban tárolódnak, míg a FLAT fájlokhoz hasonlóan a rekordokat blokkokban tárolják. A FLAT fájlok szekvenciálisan olvashatók . A VSAM fájlok szekvenciálisan és véletlenszerűen is olvashatók. A VSAM-ban az acess gyors a rekordok szervezése miatt.

Miért használunk VSAM fájlokat?

Ez egy nagy teljesítményű hozzáférési módszer, amelyet az adatok fájlok formájában történő rendszerezésére használnak nagyszámítógépeken . A VSAM-ot a COBOL és a CICS használja nagyszámítógépekben az adatok tárolására és lekérésére. A VSAM megkönnyíti az alkalmazási programok számára a bemeneti-kimeneti műveletek végrehajtását.