Hogyan kell beadni a hólyagokat?

Pontszám: 4,4/5 ( 64 szavazat )

A perifériás hólyagokat gravitációs infúzióval vagy iv bolusszal adják be, és nem szabad infúziós pumpával beadni, mivel a pumpa továbbra is szállíthat hólyagot a szövetbe, amíg a pumpa riasztása meg nem jelenik (AIII).

Hogyan kezeli a hólyagokat?

A hólyagos extravazáció kezelése magában foglalja az infúzió azonnali leállítását , a lehető legtöbb extravazált gyógyszer felszívását a még sértetlen katéteren keresztül, valamint az extravazált ágensnek a környező szövetből történő leszívását. Ez a törekvés segíthet korlátozni a szövetkárosodás mértékét.

A hólyagok beadhatók perifériásan?

Bár a rövid és középvonali perifériás katéterek használata nem javasolt hólyagok folyamatos infúziójához, megfelelőek lehetnek lassú injekcióval beadott gyógyszeradagokhoz.

Hólyagos gyógyszer beadásakor Mit kell tenni?

(EONS 2007). Ha kétségei vannak a véna átjárhatóságával kapcsolatban, azonnal HAGYJA LE az infúziót, és indítsa el az extravazációs eljárást . Azonnal intézkedni kell, ha a hólyag kijutott. Az azonnali kezelés létfontosságú az okozott szövetkárosodás mértékének csökkentése érdekében.

Mit csinálsz az extravazációval?

Ha extravazáció lép fel, az injekciót azonnal le kell állítani, és az IV csövet le kell választani. Ne gyakoroljon nyomást a helyre, és ne öblítse át a vezetéket. Hagyja a helyén az eredeti katétert, és próbálja meg a lehető legtöbbet kiszívni a beszivárgott gyógyszerből.

A hólyagos gyógyszerkivonatok csökkentése

44 kapcsolódó kérdés található

Mik az extravazáció jelei?

Mik a beszivárgás/extravasáció jelei?
 • Vörösség a hely körül.
 • Duzzanat, duzzadt vagy kemény bőr a hely körül.
 • Blansírozás (világosabb bőr az IV hely körül)
 • Fájdalom vagy érzékenység a hely körül.
 • IV nem működik.
 • Hideg bőrhőmérséklet az IV hely körül vagy a fejbőrön, kézen, karon, lábon vagy lábon a hely közelében.

Miért kell először a Vesicantot adni?

Ha több gyógyszert kell beadni, először a hólyagokat kell beadni, mert a vénákat nem irritálják más szerek , és mivel a hólyagos kipirulás megőrzi a vénás integritást (BIII).

Mi a különbség a vesicants és az irritáló szerek között?

Hólyagos: olyan gyógyszer, amely súlyos és/vagy visszafordíthatatlan szövetkárosodást és nekrózist okozhat. Irritatív: Olyan gyógyszerek, amelyek helyi gyulladásos reakciókat okozhatnak az infúzió beadásának helyén, amelyek a következők lehetnek: égés, duzzanat, fájdalom, gyulladás, szorító érzés vagy flebitis.

Milyen gyógyszerek azok a Vesicants?

Hólyagos szerek: olyan gyógyszerek, amelyek szöveti nekrózist vagy hólyagok képződését okozhatják, ha véletlenül a vénát körülvevő szövetbe infundálják[14]. Ezek közé tartozik az Actinomycin D, Dactinomycin, Daunorubicin, Doxorubicin, Epirubicin, Idarubicin, Mitomycin C, Vinblastine, Vindesine, Vincristine és Vinorelbine .

Hogyan néz ki az extravazáció?

Az extravasatio jelei és tünetei magukban foglalhatják a beteg jelentése a fájdalomról vagy égő érzésről a helyszínen , lehetséges elfehéredés, bőrpír és ödéma a behelyezés helyén és a környező szövetekben. Az is előfordulhat, hogy a helyszínen hűvösebb a hőmérséklet, és hiányzik a vér visszaáramlása.

Mi a legjobb módszer az extravasatio megelőzésére?

Alkalmazzon jégcsomagolást vagy meleg borogatást az érintett területre, a hólyag típusától függően. A legtöbb extravazáció esetén alkalmazzon jeget 20 percig naponta négy-hat alkalommal, 24-48 órán keresztül. Kezelje azonban a vinca alkaloidok, epipodofillotoxinok és érszűkítő gyógyszerek okozta extravasációkat hővel.

Miért hívják az Adriamycint Vörös Ördögnek?

A rákkezelés világában az adriamicint gyakran „vörös ördögnek” nevezik, világos, vörös Kool-Aid színe és csúnya mellékhatásai miatt . A gyógyszer szövetkárosodást okozhat, ha nem megfelelően alkalmazzák. Szívkárosodást is okozhat, bár ez kevésbé előforduló mellékhatás.

Milyen IV folyadékok a vesikantok?

1. A vesikantok intravénás oldatok és gyógyszerek, amelyek ischaemiát és nekrózist okoznak... Példák a nem hólyagos oldatokra és gyógyszerekre:
 • D 5 W.
 • Normál sóoldat.
 • Laktát gyűrűzők.
 • Sok antibiotikum.
 • Solumedrol (szteroid)
 • Ondansetron (Zofran) – hányinger elleni gyógyszer.
 • Furoszemid (Lasix) – IV diuretikum.

Hogy hívják azt, amikor egy IV visszaáll?

Toxikológia . Az extravazáció az intravénásan (IV) beadott és potenciálisan káros gyógyszerek szivárgása az infúzió helye körüli extravascularis szövetbe.

Mi utalhat extravasációs sérülésre?

Az extravazációra utaló leletek közé tartozik a hirtelen duzzanat a vonal helyén , a beteg fokozott kényelmetlensége az infúzió alatt és a vér visszaáramlásának hirtelen elvesztése.

Mely antibiotikumok a Vesicants?

A következő kemoterápiás szerek hólyagok:
 • aktinomicin-D.
 • daunorubicin.
 • doxorubicin.
 • idarubicin.
 • meklóretamin.
 • mitomicin-C.
 • paklitaxel.
 • streptozocin.

Mi a dopamin ellenszere?

Fentolamin . A fentolamin egy ellenszer, amely ellensúlyozza az olyan vazoaktív szerek hatását, mint a dopamin, epinefrin, noradrenalin és fenilefrin. Ezek a gyógyszerek az alfa-receptorok stimulálásával érszűkületet okoznak.

Mit jelent az extravazáció?

Hallgassa meg a kiejtést. (ek-STRA-vuh-SAY-shun) Vér, nyirok vagy más folyadék, például rákellenes gyógyszer szivárgása egy véredényből vagy csőből a körülötte lévő szövetbe.

Melyik vegyszer a Vesicant?

A következő vegyi anyagokat úgy választottuk ki, hogy a hólyagok teljes osztályát képviseljék. A vezikánsok közé tartozik a desztillált mustár (HD) , a mustárgáz (H), a mustár/lewisite, a mustár/T, a nitrogén mustár, a sesqui mustár és a kénes mustár.

Mit csinálnak a Vesicants?

A vesikantok nagyon reaktív vegyszerek, amelyek fehérjékkel, DNS-sel és más sejtkomponensekkel kombinálódnak, és közvetlenül az expozíció után sejtelváltozásokat eredményeznek .

A Dactinomycin irritáló?

A dactinomycint csak vénába szabad beadni. Azonban beszivároghat a környező szövetekbe, súlyos irritációt vagy károsodást okozva .

Melyek az extravazáció kockázati tényezői?

Az extravasatio kockázati tényezői közé tartozik a nagy mennyiség/nap (≥1000 ml) infúzió beadása, a műtéten átesett, nagy ozmolaritású infúziós szerek és a rossz vénák állapota . Az extravasatio súlyossága a nagy mennyiségű gyógyszerrel vagy speciális gyógyszerekkel volt összefüggésben (magas ozmolaritás, magas kockázatú, alacsony pH stb.).

Mi a fellángolási reakció?

Az egyik helyi allergiás reakció , amelyet fellángolási reakciónak is neveznek, és irritáló gyógyszerek okozzák. A másik típusú reakció súlyosabb, és az extravasatio okozza, amely az injekció beadásának helyén lévő véredényből kis mennyiségű kemoterápia kiszivárgása.

Hogyan kezeli a fellángolási reakciót?

Súlyos szövetkárosodás vagy késedelmes kezelés esetén plasztikai műtétre lehet szükség. Meleg vagy hideg csomagok használhatók. A kezelés attól függ, hogy melyik gyógyszer okozta a reakciót. Az érzékenységi vagy fellángolási reakciókat jéggel vagy hővel kezelik, a reakciót kiváltó gyógyszertől függően.