Lehet-e perifériásan beadni a hólyagokat?

Pontszám: 4,5/5 ( 34 szavazat )

Röviden. EXTRAVÁZÁCIÓ – a hólyagos gyógyszer beszivárgása az IV-vonalból a környező szövetekbe – történhet perifériás vagy központi vénás katéterrel.

Hogyan kell beadni a hólyagokat?

A hólyagok beadása előtt mindig vérvételt kell végezni (AIII). A perifériás hólyagokat gravitációs infúzióval vagy iv bolusszal adják be, és nem szabad infúziós pumpával beadni, mivel a pumpa továbbra is szállíthat hólyagot a szövetbe, amíg a pumpa riasztása meg nem jelenik (AIII).

Miért van szükség PICC-vonalra hólyagos gyógyszerek beadásakor?

AMENNYIBEN LEHETSÉGES, a hólyagos gyógyszereket központi vénás eszközön, például perifériásan behelyezett központi katéteren (PICC), tunnelizált vagy nem alagúttal ellátott perkután katéteren vagy beültetett porton keresztül kell beadni.

Mik azok a hólyagos óvintézkedések?

Óvintézkedések a hólyagos gyógyszerekből származó extravazáció megelőzésére Kerülje a katéter behelyezését hajlított területekre , például az antecubitalis üregbe. A katéter behelyezésének mérlegelésekor vegye figyelembe a korábban átszúrt területeket.

Hogyan kezelik a vesicantot?

A hólyagos extravazáció kezelése magában foglalja az infúzió azonnali leállítását, a lehető legtöbb extravazált gyógyszer felszívását a még ép katéteren keresztül, valamint az extravazált szernek a környező szövetből történő leszívását. Ez a törekvés segíthet korlátozni a szövetkárosodás mértékét.

További információ a perifériásan behelyezett központi vénás katéterről (PICC)

33 kapcsolódó kérdés található

Hogyan kezeli a beszivárgást?

Néhány lehetséges kezelés a következő:
 1. A duzzanat csökkentése érdekében emelje fel a helyet, amennyire csak lehetséges.
 2. Alkalmazzon meleg vagy hideg borogatást (a folyadéktól függően) 30 percig 2-3 óránként, hogy csökkentse a duzzanatot és a kellemetlen érzést.
 3. Gyógyszeres kezelés – A legjobb hatás érdekében az extravasatiók kezelésére szolgáló gyógyszert 24 órán belül be kell adni.

Hogyan néz ki az extravazáció?

Az extravasatio jelei és tünetei magukban foglalhatják a beteg jelentése a fájdalomról vagy égő érzésről a helyszínen , lehetséges elfehéredés, bőrpír és ödéma a behelyezés helyén és a környező szövetekben. Az is előfordulhat, hogy a helyszínen hűvösebb a hőmérséklet, és hiányzik a vér visszaáramlása.

Mi a legjobb módszer az extravasatio megelőzésére?

Alkalmazzon jégcsomagolást vagy meleg borogatást az érintett területre, a hólyag típusától függően. A legtöbb extravazáció esetén alkalmazzon jeget 20 percig naponta négy-hat alkalommal, 24-48 órán keresztül. Kezelje azonban a vinca alkaloidok, epipodofillotoxinok és érszűkítő gyógyszerek okozta extravasációkat hővel.

Mire használhatók a hólyagos gyógyszerek?

Hólyagos szerek: olyan gyógyszerek, amelyek szöveti nekrózist vagy hólyagok képződését okozhatják, ha véletlenül a vénát körülvevő szövetbe infundálják [14]. Ezek közé tartozik az Actinomycin D, Dactinomycin, Daunorubicin, Doxorubicin, Epirubicin, Idarubicin, Mitomycin C, Vinblastine, Vindesine, Vincristine és Vinorelbine.

Milyen antibiotikumok a Vesicants?

A következő kemoterápiás szerek hólyagok:
 • aktinomicin-D.
 • daunorubicin.
 • doxorubicin.
 • idarubicin.
 • meklóretamin.
 • mitomicin-C.
 • paklitaxel.
 • streptozocin.

Melyik gyógyszert soha nem szabad intravénás nyomással beadni?

A beadásra kész fecskendőben nem kapható leggyakoribb gyógyszerek a következők: Hányáscsillapítók Rövid stabilitású antibiotikumok Metoprolol Antipszichotikumok Opioidok Furoszemid Benzodiazepinek Pantoprazol Ezek a gyógyszerek előretöltött fecskendőben kaphatók, azonban a kínálat korlátozott.

Mi a különbség a PICC Line és a Central Line között?

A PICC vonal egy hosszabb katéter, amelyet szintén a felkarba helyeznek. A hegye a test legnagyobb erében végződik, ezért tekintik központi vonalnak. A PICC a „periférián behelyezett központi vonalú katéter” rövidítése. A CVC megegyezik a PICC vonallal, kivéve a mellkasban vagy a nyakban.

Miért hívják az Adriamycint Vörös Ördögnek?

A rákkezelés világában az adriamicint gyakran „vörös ördögnek” nevezik, világos, vörös Kool-Aid színe és csúnya mellékhatásai miatt . A gyógyszer szövetkárosodást okozhat, ha nem megfelelően alkalmazzák. Szívkárosodást is okozhat, bár ez kevésbé előforduló mellékhatás.

Milyen IV folyadékok a vesikantok?

1. A vesikantok intravénás oldatok és gyógyszerek, amelyek ischaemiát és nekrózist okoznak... Példák a nem hólyagos oldatokra és gyógyszerekre:
 • D 5 W.
 • Normál sóoldat.
 • Laktát gyűrűzők.
 • Sok antibiotikum.
 • Solumedrol (szteroid)
 • Ondansetron (Zofran) – hányinger elleni gyógyszer.
 • Furoszemid (Lasix) – IV diuretikum.

Mi a különbség a vesicants és az irritáló szerek között?

Hólyagos: olyan gyógyszer, amely súlyos és/vagy visszafordíthatatlan szövetkárosodást és nekrózist okozhat. Irritatív: Olyan gyógyszerek, amelyek helyi gyulladásos reakciókat okozhatnak az infúzió beadásának helyén, amelyek a következők lehetnek: égés, duzzanat, fájdalom, gyulladás, szorító érzés vagy flebitis.

Milyen gyógyszerek okozhatnak extravazációt?

Példák az extravazációt okozó gyógyszerekre: citotoxikus gyógyszerek , például bizonyos kemoterápiában használt gyógyszerek; diopamin; fenitoin (Dilantin); noradrenalin (Levophed) és fenilefrin (Neo-Synephrine).

A Dactinomycin irritáló?

A dactinomycint csak vénába szabad beadni. Azonban beszivároghat a környező szövetekbe, súlyos irritációt vagy károsodást okozva .

Mit jelent az extravazáció?

Hallgassa meg a kiejtést. (ek-STRA-vuh-SAY-shun) Vér, nyirok vagy más folyadék, például rákellenes gyógyszer szivárgása egy véredényből vagy csőből a körülötte lévő szövetbe.

Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük az extravazációt?

Alkalmazzon jégcsomagolást vagy meleg borogatást az érintett területre, a hólyag típusától függően. A legtöbb extravazáció esetén napi négy-hat alkalommal 20 percig kell jeget kenni 24-48 órán keresztül. Kezelje azonban a Vinca-alkaloidok, az epipodofillotoxinok és az érszűkítő gyógyszerek okozta extravasációt hővel.

Hogyan történik az extravazáció?

Extravazáció akkor következik be , amikor egy hólyagos gyógyszer kiszivárog a vénából a környező szövetekbe . Ha ez megtörténik, egy személy valószínűleg súlyos szövetkárosodást szenved, beleértve a fekélyt és a szövetelhalást, ha nem kap időben kezelést.

Mi a teendő extravazáció esetén?

Ha extravazáció lép fel, az injekciót azonnal le kell állítani, és az IV csövet le kell választani . Ne gyakoroljon nyomást a helyre, és ne öblítse át a vezetéket. Hagyja a helyén az eredeti katétert, és próbálja meg a lehető legtöbbet kiszívni a beszivárgott gyógyszerből.

Mit tartalmaz az extravazációs készlet?

A legtöbb extravasációs készlet eldobható fecskendőket és kanülöket, hideg-meleg csomagokat, gézlapokat, ragtapaszt, steril és védőkesztyűket , valamint az extravazáció kezelésére szolgáló gyógyszereket (pl. hialuronidáz, dimetil-szulfoxid [DMSO] 99%, dexrazoxán) tartalmaz.

Az IV beszivárgás visszaélés?

Az infiltrációt a katéter nem megfelelő elhelyezése vagy elmozdulása okozhatja. Egyes esetekben a páciens mozgása a katéter kicsúszását okozhatja a véredény lumenén keresztül. ... Az IV beszivárgás következtében megsérült beteg általában orvosi műhiba keresetet nyújthat be a vétkes féllel szemben .

Az IVIG okozhat extravasatiót?

Ritka bőrelhalásról számolunk be intravénás immunglobulin extravazációja után, amelyet korábban Koreában nem jelentettek. Az intravénás gyógyszerek extravazációs sérüléseket okozhatnak az ér útvonala körül [1].