A rézpiritek olvasztási folyamata során?

Pontszám: 4,1/5 ( 70 szavazat )

Pörkölés után az ércet szilícium-dioxiddal és koksszal keverik, majd nagyolvasztóba olvasztják . A kohóból nyert matt szilícium-dioxiddal bevont konverterbe töltik.

Az alábbi folyamatok közül melyik játszódik le a réz rézpiritekből történő kinyerése során?

A réz szulfidércéből történő kinyerésekor a fém Cu2O redukciójával keletkezik.

Milyen összetételű a rézpirit olvasztása során nyert matt?

[MEGOLDVA] A rézpiritek extrakciója során nyert salak főként FeSiO3 -ból áll.

Miért vonják ki a rezet a piritekből?

A Cu 2 S Gibbs-szabad képződési energiája (Δ f G) kisebb, mint a H 2 S-é és a CS 2 -é. Ezért a H 2 és a C nem tudja Cu 2 S-t Cu-vá redukálni. ... Ezért a rezet piritércéből nehéz kinyerni, mint az oxidércből redukcióval .

Mi a réz kinyerésének folyamata?

A rézbányászatot általában külszíni bányászattal végzik, amelynek során lépcsőzetes padok sorozatát ásják egyre mélyebbre a földbe az idő múlásával. Az érc eltávolításához fúrógéppel lyukakat fúrnak a kemény kőzetbe, és robbanóanyagokat helyeznek a lyukakba a kőzet robbantására és megtörésére.

Kémiai könyvek | Réz kinyerése rézpiritekből | Froth Floatation | Bessemerizáció

35 kapcsolódó kérdés található

Melyik fémet használják a kilúgozott rézérc csökkentésére?

baktériumok (a kilúgozás olyan folyamat, amelyben az ércet megfelelő reagenssel kezelik, amely feloldja az ércet, de a szennyeződéseket nem). A réztartalmú oldat redukálószerekkel, például ócskavas vagy H2O segítségével redukálható, így rézfémet kapunk.

Mi a szilícium-dioxid szerepe a rézkivonásban?

A szilícium-dioxid szerepe a réz kohászatában az, hogy eltávolítsa a tiszta réz rézpiritből történő extrakciója során nyert vas-oxidot , a SiO2 savas fluxusként működik, amely FeO vas-oxiddal egyesülve vas-szilikát FeSiO3 keletkezik.

Miért nehéz a réz kinyerése?

A réz-szulfát képződésének Gibbs-szabad energiája kisebb, mint a szén-diszulfidé és a hidrogén-szulfidé. Ezért a réz-szulfát redukálása elemi rézsé nehézkes.

Melyek a fontos rézércek Hogyan nyerik ki a rezet a rézpiritekből?

Pörkölés után az ércet szilícium-dioxiddal és koksszal keverik, majd nagyolvasztóba olvasztják . A kohóból nyert matt szilícium-dioxiddal bevont konverterbe töltik.

Mi a rézmatt összetétele?

Válasz: A rézmatt réz-szulfid (Cu 2 S) és némi vas-szulfid (FeS) keveréke .

Mi a rézmatt képlete?

A rézmatt kémiai képlete Cu2S+FeS . Ez a réz-szulfid és a vas-szulfid kombinációja. Ez egy olyan fázis, amelyben a kivont fém nyersfémmé alakul, amely végtermék. A rézmatt 80-70%-át 80-95%-ban használják fel.

Melyik anyag nyerhető lábként a rézkivonás során?

A rézpiritek kitermelése során nyert salak főleg FeSiO3 -ból áll.

Miben használják a rezet?

A legtöbb rezet elektromos berendezésekben, például vezetékekben és motorokban használják . Ugyanis nagyon jól vezeti mind a hőt, mind az elektromosságot, és vezetékekbe is behúzható. Felhasználható az építőiparban (például tetőfedés és vízvezeték-szerelés), valamint az ipari gépekben (például hőcserélőkben).

Hol található a réz?

A legnagyobb rézbánya Utah -ban (Bingham-kanyon) található. További jelentős bányák találhatók Arizonában, Michiganben, Új-Mexikóban és Montanában. Dél-Amerikában Chile, a világ legnagyobb termelője, és Peru egyaránt jelentős réztermelő.

Hogyan nyerik ki és tisztítják a rezet?

A rezet elektrolízissel tisztítják. Az elektromosságot rézvegyületeket, például réz(II)-szulfátot tartalmazó oldatokon vezetik át. Az anód (pozitív elektróda) ​​szennyezett rézből, a katód (negatív elektróda) ​​pedig tiszta rézből készül.

Miért lehet a rezet hidrometallurgiával kivonni, de a cinket nem?

A rezet hidrometallurgiával ki lehet vonni, de a cinket nem , mert a cink redukciós potenciálja kisebb, mint a rézé . Tehát a réz az oldatából cinkkel redukálható. gáz. Ennek eredményeként ezek a fémek nem használhatók a cinkion kiszorítására az oldatból.

Miért tesznek rézmattet a szilícium-dioxiddal bevont konverterbe?

A rézmattet szilícium-dioxiddal bélelt konverterbe helyezik, hogy eltávolítsák a maradék FeO-t és FeS-t, amely salak formájában van jelen a mattban (FeSiO 3 ) . ... Ennek eredményeként a maradék FeS és FeO vas-szilikáttá (FeSiO 3 ), a Cu 2 S pedig fémes rézré alakul.

Melyik fém van jelen az anódiszapban a réz elektrolitikus finomítása során?

A réz elektrolitikus finomítása során az anódiszapban előforduló általános elemek a szelén, a tellúr, az ezüst, az arany, a platina és az antimon . Ezek az elemek nagyon kevésbé reakcióképesek, és a tisztítási folyamat nem befolyásolja őket. Ennélfogva anódiszapként letelepednek az anód alatt.

Mit jelent a 12. pirometallurgia osztály?

Ez a fémek hőkezeléssel történő extrakciós és tisztítási folyamata . A pörkölést, égetést, olvasztást és finomítást magában foglaló műveletek. Az eljárással kivont elemek a vas, a réz, a cink, az ón, a króm és a mangán. ...

Mi a kriolit szerepe az alumíniumkohászatban?

Mi a kriolit szerepe az alumíniumkohászatban? Válasz: Az alumínium kohászatában a fémet az alumínium-oxidból (Al2O3) elektrolitikus redukcióval kell elkülöníteni . ... Ezért kriolittal (Na3AIF6) keverik, ami 1173 K-re csökkenti az olvadáspontját.

Mit jelent a rézmatt?

Válasz: A rézmatt réz-szulfid (Cu 2 S) és némi vas-szulfid (FeS) keveréke . A matt egy olyan eljárás, amelyben a rezet a végső redukció előtt vonják ki. amikor egy szilícium-dioxiddal bélelt konverterbe helyezett olvadt matten forró levegőfúvást fújnak át, a matt FeS-je FeO-dá oxidálódik.

Hogyan használhatunk vashulladékot réz beszerzésére?

A fémvegyületek feldolgozása Mivel a vas olcsóbb, mint a réz, a vashulladék felhasználása költséghatékony módja a csurgalékvízből történő réz előállításának. Alternatív megoldásként a rézvegyületeket feloldhatjuk, és az oldatot elektrolizálhatjuk rézfém előállítására .

Melyik fémet használják a kilúgozott rézérc redukálására úgy, hogy az eljárásnak számos előnye és tanácsa van?

a cink alkalmasabb a kilúgozott rézérc redukálására, mivel a cink reakcióképessége nagyobb, mint a vasé és a rézé. Ezért könnyen helyettesítette a rezet. A cink azonban drágább fém, mint a vas, ezért a vaskaparók használata tanácsos és előnyös lesz.

Hogyan történik a kilúgozás?

Az alacsony minőségű rézércek esetében a kilúgozást savval vagy baktériumokkal végezzük levegő jelenlétében . A folyamat során a réz Cu 2 + -ionként kerül az oldatba. Az oldatot ezután vashulladékkal vagy H 2 -vel reagáltatják fémrezet nyerve.