Okoz-e a torsemid hyponatraemiát?

Pontszám: 4,2/5 ( 10 szavazat )

Használata májkárosodás esetén
Ezeknél a betegeknél a Torsemide-dal végzett diurézist a legjobb a kórházban kezdeni. A diuretikus kezelés hypovolemia, hypokalaemia, metabolikus alkalózis, hyponatraemia vagy azotemia kialakulását okozhatja vagy hozzájárulhat ezek kialakulásához, amelyek új vagy súlyosbodó hepatikus encephalopathiához vezethetnek.

Melyik diuretikum okoz hyponatraemiát?

A tiazid diuretikumok nagyobb valószínűséggel okoznak hyponatraemiát, mint a kacsdiuretikumok. A kacsdiuretikumok gátolják a nátrium (Na + ) transzportját a vese velőben, és megakadályozzák a maximális ozmotikus gradiens kialakulását. Így a kacsdiuretikumok rontják a vizeletkoncentrációs képességet.

Okozhat-e alacsony nátriumot a diuretikum?

A tiazid diuretikumok (néha víztablettáknak nevezik) a hyponatraemia gyakori okai. Ezek a gyógyszerek fokozzák a nátrium-kiválasztást, ami fokozza a vízkiválasztást. A tiazid diuretikumok általában jól tolerálhatók, de hyponatraemiát okozhatnak az alacsony nátriumszintre hajlamos embereknél, különösen az időseknél.

Miért okoz hiponatrémiát a furoszemid?

Számos tanulmány összefüggésbe hozta a kacsdiuretikumok használatát a hyponatraemiával [15, 33]. A kacsdiuretikumok elősegítik a nátriurézist és a vízvesztést azáltal, hogy gátolják a nátrium-klorid reabszorpcióját a Henle-hurok felszálló végében [17].

A furoszemid alacsony nátriumot okoz?

A furoszemid vízhajtó hatása nátrium-, klorid-, testvíz- és egyéb ásványi anyagok kiürülését okozhatja . Ezért a kezelés során gondos orvosi felügyelet szükséges.

Hyponatraemia (Hyponatraemia) - osztályozás, okok, patofiziológia, kezelés

32 kapcsolódó kérdés található

Mikor nem szabad furoszemidet szedni?

Ha lázas (38 C feletti magas hőmérséklet), izzad és remeg, rosszul van (hány) vagy súlyos hasmenése van, forduljon orvosához, mert előfordulhat, hogy 1-2 napra abba kell hagynia a furoszemid szedését, amíg jobban lesz. .

A furoszemid káros a vesére?

A magas vérnyomás és ödéma kezelésére használt víztabletták, mint a hidroklorotiazid és a furoszemid, kiszáradást, valamint a vese duzzadását és gyulladását okozhatják.

Melyik diuretikum a legjobb hyponatraemia esetén?

A demeclocyclin (Declomycin) napi 600-1200 mg dózisban hatékony a refrakter hyponatraemiában szenvedő betegeknél. A hurok-diuretikumok térfogati túlterhelésben szenvedő betegeknél alkalmazhatók.

Hogyan lehet szájon át orvosolni a hyponatraemiát?

A tolvaptán, egy szelektív V2-receptor antagonista , szájon át is bevehető, és az euvolémiás és hipervolémiás hyponatraemia, beleértve a cirrózissal és szívelégtelenséggel kapcsolatos eseteket is, kezelésére engedélyezték.

A furoszemid növeli a nátriumszintet?

Loop diuretikumok – más néven „vízhajtók”, mivel növelik a vér nátriumszintjét azáltal, hogy extra folyadékot ürítenek ki. Az elveszett folyadékot (úgynevezett "szabad víz") általában olyan IV-oldattal pótolják, amely magas nátriumszintet tartalmaz. Az ilyen típusú gyógyszerek gyakori példája a furoszemid (pl. Lasix).

A több só fogyasztása segít a hyponatraemiában?

Fehérjében és nátriumban szegény étrendű idős betegeknél a hyponatraemiát ronthatja az alacsony oldott anyag bevitel. A veséknek az oldott anyagok kiválasztására való igénye segíti a víz kiválasztását. Az étrendi fehérje- és sótartalom növelése javíthatja a vízkiválasztást .

Melyik szervet érinti leginkább a hyponatraemia?

Hiponatrémia akkor fordul elő, ha a vér nátriumszintje 135 mekv/l alá csökken. Ha a vér nátriumszintje túl alacsony, extra víz kerül a sejtjeibe, és megduzzad. Ez a duzzanat különösen az agyban lehet veszélyes, mivel az agy nem tud túlnyúlni a koponyán.

Minden vízhajtó kimeríti a nátriumot?

Ezzel szemben a kacsdiuretikumok nem rontják a vizelet hígítását, és nem járnak együtt a nátriumszint csökkenésével . Valójában a kacsdiuretikumok általában hipotóniás veseveszteséget okoznak, és euvolémiás és hipervolémiás hyponatraemia kezelésére használják.

Mi a hyponatraemia leggyakoribb oka?

A hyponatremia a szérum nátriumkoncentrációjának 136 mEq/l (< 136 mmol/L) csökkenése, amelyet az oldott anyaghoz viszonyított vízfelesleg okoz. A gyakori okok közé tartozik a vizelethajtó használat, a hasmenés, a szívelégtelenség, a májbetegség, a vesebetegség és a nem megfelelő antidiuretikus hormon szekréció szindróma (SIADH).

Milyen gyógyszerek okoznak hyponatraemiát?

Az ismert jogsértők közé tartozik az acetazolamid, amilorid, amfotericin, aripiprazol, atovakvon, tiazid diuretikumok , amiodaron, baziliximab, angiotenzin II receptor blokkolók, angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók, bromokriptin, klofipresszid, ciklofoxil, karbamazepin, karboplatin, carvedox

Mennyi vizet kell innom hyponatraemia esetén?

Egy egészséges felnőtt vízkiválasztási sebessége körülbelül 20 l/nap, és nem haladja meg a 800-1000 ml/óra értéket 9). Így a normál vesefunkciójú személy maximális vízmennyisége 800-1000 ml/óra a hyponatraemia tüneteinek elkerülése érdekében.

A hyponatraemia gyógyítható?

A hyponatremia kezelés célja az alapbetegség feloldása . A hyponatraemia okától függően előfordulhat, hogy egyszerűen csökkentenie kell az ivás mennyiségét. A hyponatraemia egyéb esetekben intravénás elektrolit oldatokra és gyógyszerekre lehet szüksége.

Mit jelent az alacsony nátriumszint a vérvizsgálatban?

Ha az eredmények a normálnál alacsonyabb nátriumszintet mutatnak, az a következőket jelezheti: hasmenés . Hányás . vesebetegség . Addison-kór , egy olyan állapot, amelyben a mellékvesék bizonyos típusú hormonokból nem termelnek elegendő mennyiséget.

Miért korlátozza a vizet hiponatrémiával?

Ha a vízbevitel korlátozott, a szervezet a már jelen lévő szabad vizet mozgósítja, hogy ezt a terhelést kiürítse . Így, ha a vizeletkibocsátás (plusz az érzéketlen veszteségek) meghaladja a vízfelvételt, nettó vízveszteség következik be, és a szérum Na + szintje visszatér a normális szintre.

Mit nevezünk enyhe hyponatraemiának?

Az enyhe krónikus hyponatraemia, amelyet a 125 és 135 mEq/l közötti tartós (>72 óra) plazma nátriumkoncentráció határozza meg, nyilvánvaló tünetek nélkül, gyakori ambuláns betegeknél, és általában következménytelennek tekintik.

Mik a hyponatraemia szövődményei?

A hyponatraemiával kapcsolatos szövődmények közé tartozik a rhabdomyolysis, görcsrohamok , a folyamatos rohamokhoz vagy agyödémához kapcsolódó állandó neurológiai következmények, légzésleállás és halál.

Milyen gyógyszereket kell kerülni vesebetegség esetén?

Milyen gyógyszereket kell kerülni vesebetegség esetén
 • Fájdalomcsillapítók, más néven nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID)...
 • Protonpumpa-gátlók (PPI)...
 • Koleszterin gyógyszerek (sztatinok)...
 • Antibiotikus gyógyszerek. ...
 • Cukorbetegség elleni gyógyszerek. ...
 • Antacidok. ...
 • Gyógynövény-kiegészítők és vitaminok. ...
 • Kontrasztos festék.

Milyen mellékhatásai vannak a 40 mg furosemidnek?

A Lasix mellékhatásai a következők:
 • fokozott vizeletürítés,
 • szomjúság,
 • izomgörcsök,
 • viszketés vagy kiütés,
 • gyengeség,
 • szédülés,
 • forgó érzés,
 • hasmenés,

Milyen gyógyszerek lépnek kölcsönhatásba a furoszemiddel?

A furoszemid gyógyszerkölcsönhatásai közé tartoznak az aminoglikozid antibiotikumok, etakrinsav , aszpirin, lítium, szukralfát, egyéb vérnyomáscsökkentő szerek, nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), ciszplatin, ciklosporin, metotrexát, fenitoin, antibiotikumok, szívgyógyszerek és szteroidok.