Elmúlik a peritonsillaris tályog?

Pontszám: 4,3/5 ( 68 szavazat )

Ha kezelésben részesült, a peritonsillaris tályog általában elmúlik anélkül, hogy további problémákat okozna . A jövőben azonban újra elkaphatja a fertőzést. Ha nem kezelik gyorsan, szövődményeket tapasztalhat a peritonsillaris tályogból.

Hogyan lehet megszabadulni a peritonsillaris tályogtól?

A peritonsillaris tályog szokásos kezelése abból áll, hogy orvost kell kiüríteni a tályogból . Az orvos ezt úgy teszi meg, hogy tűvel kihúzza a gennyet (ezt aspirációnak hívják), vagy szikével egy kis vágást végez a tályogban, hogy a genny ki tudjon folyni.

Menjek el a sürgősségire peritonsillaris tályog miatt?

Hívja orvosát, ha lázzal járó torokfájása van, vagy bármilyen más olyan probléma van, amelyet a hashártya tályog okozhat. Ritka, hogy egy tályog akadályozza a légzést, de ha mégis, előfordulhat, hogy azonnal el kell mennie a sürgősségi osztályra .

Mi történik, ha a peritonsillaris tályog felrobban?

A duzzadt szövetek elzárhatják a légutakat. Ez életveszélyes orvosi vészhelyzet. A tályog felszakadhat (repedhet) a torokban . A tályog tartalma bejuthat a tüdőbe és tüdőgyulladást okozhat.

Mi történik, ha nem kezeli a peritonsillaris tályogot?

Ha a peritonsillaris tályogot nem kezelik azonnal, a fertőzés átterjedhet a nyakra, a szájtetőre és a tüdőre .

Peritonsillaris tályog (Quinsy) az USMLE 2. lépéséhez

29 kapcsolódó kérdés található

A mandula tályog fertőző?

A mandulák legtöbb akut fertőzését vírusok vagy baktériumok okozzák, és általában közvetlen személyi érintkezés útján fertőzik . A vírusfertőzés által okozott mandulagyulladás általában 7-10 napig fertőző.

Az antibiotikumok gyógyíthatják a peritonsillaris tályogot?

Antibiotikumok, akár orálisan, akár intravénásan, szükségesek a peritonsillaris tályog (PTA) orvosi kezelésére, bár a legtöbb PTA nem ellenálló önmagában az antibiotikum-terápiával szemben. A penicillin, rokon vegyületei (pl. amoxicillin/klavulánsav, cefalosporinok) és a klindamicin megfelelő antibiotikumok.

A mandula tályog súlyos?

A tályog fájdalmat, duzzanatot, és ha súlyos, a torok elzáródását okozhatja . Ha a torok elzáródott, a nyelés, a beszéd és még a légzés is megnehezül. Ha a mandulák fertőzése (más néven mandulagyulladás) terjed, és fertőzést okoz a lágy szövetekben, hashártyatályog keletkezhet.

Elmúlik a toroktályog az antibiotikumok hatására?

Az antibiotikumok a peritonsillaris tályog kezelésének leggyakoribb formája. Orvosa a tályogban lévő gennyet is kiürítheti a gyógyulás felgyorsítása érdekében.

Mi történik, ha egy tályog kiugrik a szájába?

Fogak tályog kezelése Ha a tályog magától felszakad, a meleg vizes öblítés segít megtisztítani a szájat és elősegíti a vízelvezetést . Az orvos dönthet úgy, hogy felvágja a tályogot, és hagyja, hogy a genny kiürüljön. A gyökérkezelés megkezdésekor a fertőzött fogon keresztül is kiüríthető.

Vészhelyzet a toroktályog?

A duzzadt szövetek elzárhatják a légutakat. Ez életveszélyes orvosi vészhelyzet. A tályog felszakadhat (repedhet) a torokban . A tályog tartalma bejuthat a tüdőbe és tüdőgyulladást okozhat.

Miért kapok folyamatosan Peritonsillaris tályogot?

A peritonsillaris tályogokat fertőzés okozza . A legtöbb a mandulagyulladás (a mandulák fertőzése) szövődménye. De okozhatják mononukleózis (más néven mono), vagy fog- és ínyfertőzések is. A dohányzó emberek nagyobb valószínűséggel kapnak peritonsillaris tályogot.

Milyen gyorsan fejlődik ki a peritonsillaris tályog?

A tünetek általában három-öt nappal azelőtt jelentkeznek, hogy a beteg orvosi vizsgálatot kérne, és a tünetek megjelenésétől a tályog kialakulásáig körülbelül két-nyolc nap telik el. A PTA-ban szenvedő betegek betegnek tűnnek és eleinte lázasak lehetnek, de a tályog előrehaladtával láz alakulhat ki.

Minden Peritonsillaris tályogot le kell vezetni?

SZILEDVEZÉS. Bizonyos típusú vízelvezető eljárások megfelelőek a legtöbb beteg számára, akik peritonsillaris tályogban szenvednek. 6,7,13 Ez alól kivételt képeznek a kisméretű (1 cm-nél kisebb) tályogok tompa hang, nyáladzás vagy triszmus nélkül.

A tályog fertőző?

A tályogból származó genny különösen fertőző a bőrön vagy a felületeken . Hogyan kerülhetem el a staph fertőzéseket? Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel vagy kézfertőtlenítővel. Használja saját törölközőit, szappant és egyéb személyes tárgyait; ne oszd meg ezeket.

Hogyan ürítik ki a tályogot a mandulán?

Először is, orvosa elzsibbadja a bőrt a tályog körül. Ezután orvosa vagy tűvel veszi ki a gennyet, vagy egy kis vágást végez a tályogban , hogy a genny kifolyhasson. A mandulák eltávolítására szolgáló műtét is lehetséges. Valószínűleg csak akkor lesz szüksége műtétre, ha korábban már volt mandulafertőzése vagy tályogja.

Lehet enni a tályog drenázs után?

Egyél lágy ételeket az utasításoknak megfelelően . A puha ételek kevesebb fájdalmat okozhatnak. Ilyen például az almaszósz, a joghurt és a főtt tészta. Kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját, hogy meddig kell követni ezt az utasítást.

Hogyan ellenőrizhető a peritonsillaris tályog?

Az orvos megvizsgálja a szájat és a torkot , hogy diagnosztizálja a peritonsillaris tályogot. Általában vizuális ellenőrzéssel azonosítják ezt az állapotot. A vizsgálat elősegítése érdekében az orvos valószínűleg kis lámpát és nyelvnyomót használ. Az egyik mandula duzzanata és vörössége tályogra utalhat.

Mit tehetsz a gennyzsebek ellen a torkodban?

Vannak otthoni gyógymódok, amelyek segíthetnek a torokgyulladás kezelésében és a genny mennyiségének csökkentésében, például:
 1. Gargarizálás langyos vízzel és sóval, vagy citrom vízzel és mézzel;
 2. Mézes teák gyömbérrel, eukaliptusszal, mályvával, salviával vagy altheával;
 3. Grapefruitlé ivása.

Hogyan lehet otthon megszabadulni a mandulámon lévő tályogtól?

Mandulagyulladás házi gyógymódok
 1. igyon sok folyadékot.
 2. pihenj sokat.
 3. gargalizáljon meleg sós vízzel naponta többször.
 4. használjon torokpasztillákat.
 5. enni poppát vagy más fagyasztott ételt.
 6. használjon párásítót otthona levegőjének nedvesítésére.
 7. kerülje a dohányzást.
 8. szedjen acetaminofent vagy ibuprofént a fájdalom és a gyulladás csökkentése érdekében.

Ki tudod pucolni a saját fogtályogodat?

Soha ne próbáljon meg egyedül felpattanni egy tályogot . Vannak azonban olyan módszerek, amelyek segítségével a tályog természetes úton ürülhet ki a fertőzés eltávolításával. Ennek természetes módja a teazacskó használata vagy a paszta készítése szódabikarbónából.

Amikor megszorítom a mandulám, genny jön ki?

A mandula-cellulitis a mandulák körüli szövetek bakteriális fertőzése. A mandula tályog a mandulák mögötti gennygyűjtemény. Néha a torkot megfertőző baktériumok mélyen átterjednek a környező szövetekbe. A tipikus tünetek közé tartozik a torokfájás, nyelési fájdalom, láz, duzzanat és bőrpír.

Mit lehet enni a peritonsillaris tályog drenázs után?

Használjon 1 teáskanál sót 8 uncia meleg vízben elkeverve. Pihenj sokat. Kövesse orvosa utasításait, ha a tályogot tűn vagy kis bemetszésen keresztül engedték ki. Amíg a torka nagyon fáj, használjon folyékony táplálékot, például levest vagy magas fehérjetartalmú italokat .

Mi okozza a parafaringeális tályogot?

Általában a parafaringeális tályogok másodlagosan alakulnak ki oropharyngealis fertőzések következtében, amelyek akár közvetlen folytonossággal, akár nyirokelvezetéssel terjednek: akut és krónikus mandulagyulladás. peritonsillaris tályog felszakadása. fogászati ​​fertőzés általában az alsó utolsó őrlőfogból származik.

Mik a Quinsy tünetei?

A quinsy tünetei a következők lehetnek:
 • súlyos és gyorsan súlyosbodó torokfájás, általában az egyik oldalon.
 • duzzanat a szájban és a torokban.
 • nehezen nyitja ki a száját.
 • fájdalom nyeléskor.
 • nyelési nehézség, ami nyáladzást okozhat.
 • hangváltozások vagy beszédbeli nehézségek.
 • rossz lehelet.
 • fülfájás az érintett oldalon.