Miért érgörcs hipertóniában?

Pontszám: 5/5 ( 38 szavazat )

Az agyi vazospasmus kulcsfontosságú jellemzője az autoreguláció elvesztése [8,9], ami az agyi perfúzió passzív függését eredményezi a szisztémás vérnyomástól. Ha az autoreguláció elvesztését az edény kapacitásának csökkenésével párosítják, az agyi perfúzió még jobban függ a szisztémás vérnyomástól.

Miért okoz a magas vérnyomás érgörcsöt?

Érszűkület és vérnyomás Az érszűkület csökkenti az érintett vérerek térfogatát vagy terét. Ha az erek térfogata csökken, a véráramlás is csökken. Ezzel egyidejűleg megnő a véráramlás ellenállása vagy ereje . Ez magasabb vérnyomást okoz.

Miért fordul elő érgörcs?

Vasospasmus akkor fordul elő , amikor az agyi véredény szűkül, ami megakadályozza a véráramlást . Előfordulhat a subarachnoidális vérzést vagy agyi aneurizmát követő két hétben. Nagyobb az agyi érgörcs kockázata, ha nemrégiben szubarachnoidális vérzése vagy agyi aneurizma megrepedése volt.

Miért rossz az érgörcs?

A krónikus agyi érgörcs továbbra is a legfontosabb oka a későbbi megbetegedéseknek azoknál a betegeknél, akik a subarachnoidális vérzést követő első 48-72 órában túlélik. Az elhúzódó artériás szűkület veszélyezteti az agy hemodinamikáját és agyi ischaemiát eredményez.

A magas vérnyomás okozhat szubarachnoidális vérzést?

A prospektív tanulmányok metaanalízise arról számolt be, hogy a magas vérnyomás körülbelül kétszeresére nőtt az SAH előfordulási gyakoriságával .

Hipertónia | Klinikai előadás

19 kapcsolódó kérdés található

Ki lehet gyógyulni a subarachnoidális vérzésből?

A felépülés és a prognózis nagyon változó, és nagymértékben függ a kezdeti SAH súlyosságától. Általánosságban elmondható, hogy az SAH-ban szenvedő betegek egyharmada jó gyógyulás mellett túléli ; egyharmada fogyatékossággal vagy agyvérzéssel fog túlélni; és egyharmada meghal.

Mi a leggyakoribb oka a subarachnoidális vérzésnek?

A subarachnoidális vérzést leggyakrabban az agyban feltörő ér (szakadt agyi aneurizma) okozza. Az agyi aneurizma a véredény falának gyengesége által okozott dudor, általában azon a helyen, ahol az ér elágazik.

Túl lehet élni egy érgörcsöt?

Az agyi érgörcs a vezető halálok és súlyos szövődmények azoknál a betegeknél, akik túlélték a kezdeti szakadást . A vasospasmus többtényezős alapja kevéssé ismert. A vasospasmus jellemzően a koponyaalap fő ereit érinti.

Hogyan lehet megállítani az érgörcsöt?

Mit tehet, ha úgy gondolja, hogy érgörcsben szenved?
 1. Közvetlenül etetés után használjon meleg melegítőcsomagot a mellbimbóin.
 2. Helyezzen egy pár tiszta meleg zoknit a melltartójába.
 3. Vásároljon néhány mellmelegítőt, amely visszaveri a saját testhőjét a mellmelegítőben található fényvisszaverő anyagon keresztül.

Érez érgörcsöt?

A koszorúér érgörcséből adódó fájdalmat néha variáns anginának nevezik. Olyan érzés lehet, mint a klasszikus angina pectoris , vagyis az a mellkasi fájdalom és nyomás, amely egyeseknél edzés közben jelentkezik.

A vasospasmus kezelhető?

A vasospasmus kezelése mind intenzív osztályos beavatkozással, mind intraartériás értágítók endovaszkuláris beadásával és ballon angioplasztikával történhet. A legjobb eredmények gyakran akkor érhetők el, ha ezeket a módszereket együtt alkalmazzák.

A vasospasmus okozhat stroke-ot?

Az agyi érgörcs az intracranialis artériák beszűkülése , ami hypoperfúzióhoz, késleltetett ischaemiás deficithez és stroke-hoz vezethet.

A koffein okoz érgörcsöt?

Például a koffeintartalmú energiaitalok túlzott (és nem megfelelő) fogyasztása koszorúér-érgörcsöt , akut koszorúér-trombózist, hirtelen szívhalált és agyi érgörcsöt okoz.

Milyen gyógyszert használnak a vasospasmus csökkentésére?

Nimodipin . A nimodipin egy dihidropiridin hatóanyag, amely blokkolja a feszültségfüggő kalciumcsatornákat, és tágító hatással van az artériás simaizomra. Ez az egyetlen, az FDA által jóváhagyott vazospasmus elleni szer, felezési ideje körülbelül 9 óra [6].

A pumpálás segít az érgörcsön?

A tej kiszivattyúzása csökkentheti a fájdalmat , vagy szünetet adhat, hogy kordában tartsa a Raynaud-kórt. A szivattyúzás nem feszíti meg annyira a mellbimbót, mint a szoptatás, és így csökkenti a retegési fájdalmat, és nincs éles hőmérséklet-változás etetés után, így kevésbé valószínű a szoptatás utáni érgörcs.

Mennyi idő alatt gyógyul a vasospasmus?

A felépülésük után néhány naptól két hétig az aSAH-ban szenvedő betegek körülbelül egyharmada tapasztalja neurológiai állapotának romlását az agyi érgörcs késése miatt – ez az agyi artériák összehúzódása vagy összehúzódása.

Miért keményednek és fájnak a mellbimbók?

A súrlódás a leggyakoribb oka a mellbimbók fájdalmának. Súrlódás léphet fel, ha a mellbimbók egy inghez vagy rosszul illeszkedő melltartóhoz dörzsölődnek sporttevékenységek, például futás, szörfözés vagy kosárlabda közben. A mellbimbó súrlódása gyakran fájdalmat és szúró fájdalmat okozhat. A bőr is kiszáradhat vagy kirepedhet.

Hogyan kezelik az agyi érgörcsöt?

Az érplasztika mellett értágító szerek, például papaverin vagy verapamil is beadhatók közvetlenül (intraartériásan) a görcs enyhítésére. A magas vérnyomást, a hipervolémiát és a hemodilúciót (hármas H-terápia) gyakran használják az aneurizmális subarachnoidális vérzés (SAH) utáni agyi érgörcs megelőzésére és kezelésére.

Mit tesz a vasospasmus az agyban?

Ez az érgörcs kiéheztetheti az agyat oxigéntől, és ezért agyvérzéshez hasonlóan károsíthatja az agy egyes részeit . Az agyi érgörcs késleltetett esemény az aneurizmális subarachnoidális vérzés után, általában a vérzést követő 7. és 9. nap között jelentkezik. Általában a megrepedt aneurizma közelében lévő nagy artériákat érinti.

Mi az enyhe érgörcs?

A vasospasmus a véráramlás sebességének növekedését okozza, amely transzkraniális dopplerrel (TCD) mérhető. Az MCA normál véráramlási sebessége <120 cm/s, a 120-200 cm/s közötti sebesség enyhe érgörcsöt jelez, a 200 cm/s feletti sebességet pedig súlyos érgörcsnek tekintik.

Hogyan javítható a subarachnoidális vérzés?

A subarachnoidális vérzés kezelésének fő célja a vérzés megállítása . Az orvos gyakran műtétet végezhet, hogy egy kis klipet helyezzen el a véredényen, hogy megakadályozza a vér beszivárgását az agyba. Az aneurizma bizonyos típusai endovaszkuláris spirál segítségével kezelhetők.

Mennyi ideig tart felépülni a subarachnoidális vérzésből?

Felépülés. A szubarachnoidális vérzésből való felépüléshez szükséges idő a súlyosságától és attól függ, hogy komplikációk, például újbóli vérzés lépnek fel. A felépülés általában legalább három hetet vesz igénybe. Sokaknál több hónapig is eltarthat, és egyes tünetek tartósak lehetnek, az intenzív rehabilitációs erőfeszítések ellenére.

Mennyi a subarachnoidális vérzés túlélési aránya?

A betegek körülbelül 25%-a 24 órán belül meghal , akár orvosi segítséggel, akár anélkül. A kórházi betegek átlagos halálozási aránya az első hónapban 40%. Az érintett személyek körülbelül fele az első 6 hónapban meghal. Az újbóli vérzés, a súlyos szövődmény, a halálozási arány 51-80%.

A subarachnoidális vérzés agyvérzés?

A subarachnoidális vérzés (SAH) a stroke egyik fajtája . A fejsérülés a leggyakoribb ok. A fejsérülés nélküli betegeknél az SAH-t leggyakrabban agyi aneurizma okozza. Az agyi aneurizma egy agyi artéria ballonosodása, amely megrepedhet és bevérezhet az agy és a koponya közötti térbe.

Milyen szövődményei vannak a subarachnoidális vérzésnek?

Az SAH szövődményei a következők:
 • Hydrocephalus.
 • Újravérzés.
 • A vasospasmus okozta késleltetett agyi ischaemia.
 • Intracerebrális vérzés.
 • Intraventricularis vérzés.
 • A bal kamra szisztolés diszfunkciója.
 • Subduralis hematoma.
 • Rohamok.