Miért használjunk Bouin fixálót?

Pontszám: 4,6/5 ( 12 szavazat )

A Bouin-féle folyadék fő felhasználási területe a nyirokcsomók, a prosztata és a vese biopsziák rögzítése . Nagyon jó fixáló, amikor a puha és finom szöveti struktúrákat meg kell őrizni, másrészt nem célszerű a szövetek elektronmikroszkópos rögzítésére használni.

Mi a Bouin-fixáló fő felhasználási területe?

A Bouin fixálója pikrinsavból, formaldehidből és ecetsavból áll. A Bouin-fixáló elsődleges felhasználási területe nyirokcsomók, prosztata biopsziák és vese biopsziák , de hangyasav hozzáadásával csontok vízkőtelenítésére is használható.

Hogyan működik a Bouin-féle fixáló?

A fixálószerben lévő ecetsav lizálja a vörösvérsejteket, és feloldja a szövetekben lévő kis vas- és kalciumlerakódásokat. Egy olyan változat, amelyben az ecetsavat hangyasavval helyettesítik, mind szövetrögzítésre, mind vízkőtelenítésre használható. A Bouin oldatban található három vegyi anyag hatása kiegyensúlyozza egymást.

Hogyan használod a Bouin-féle megoldást?

Bouin-féle folyadékrögzítés
 1. Készítsünk 75 ml telített vizes pikrinsavoldatot.
 2. Adjunk hozzá 25 ml formalint (40%-os vizes formaldehid oldat), hogy 100 ml össztérfogatot kapjunk.
 3. Adjunk hozzá 5 ml jégecetet.
 4. Rögzítse a szövetet Bouin-féle folyadékba 6 órán át merítve.
 5. Helyezze át a rögzített szövetet 70%-os alkoholba.

Mi van Bouin megoldásában?

A Bouin-oldat 5%-os ecetsavat, 9%-os formaldehidet és 1,5%-os pikrinsavat tartalmaz vizes oldatban. A Bouin-oldatban található pikrinsav mutagén és robbanásveszélyes potenciálja miatt kihívást jelent a biztonságos kezelés és ártalmatlanítás terén.

Mi az a BOUIN SOLUTION? Mit jelent a BOUIN SOLUTION? BOUIN SOLUTION jelentése és magyarázata

15 kapcsolódó kérdés található

Milyen típusú fixálók vannak?

Népszerű fixáló megoldások
 • Foszfáttal pufferolt formalin.
 • Formális kalcium.
 • Formális sóoldat.
 • Cink formalin (pufferolatlan)
 • Zenker fixáló.
 • Helly fixálója.
 • B-5 fixáló.
 • Bouin megoldása.

Melyik vegyszert használják Helly fixálóként?

Ha a jégecetet 5 ml formalinnal (37-40% formaldehid) helyettesítjük, a kapott oldat Helly-féle fixálószer, amelyet „formol-Zenkernek” is neveznek.

Melyik folyadékot nevezik egyszerű fixálónak?

Egyszerű fixálószerek Formalin  A leggyakrabban használt fixálószer a formalin .  40 % formaldehid gáz 100 w/v desztillált vízben való elkeverésével készül.  A kapott keverék 100% formalin.  Rutinszerűen 10 %-os formalint használnak, amelyet 10 ml 100 %-os formalin 90 ml desztillált vízben való elkeverésével állítanak elő.

Hogyan készíted a Bouin-féle fixálót?

1 liter Bouin-fixáló elkészítéséhez oldjunk fel 2 g pikrinsavat 500 ml vízben. Szűrjük át Whatman No. 1 -en vagy azzal egyenértékű készüléken. Adjunk hozzá 20 g paraformaldehidet, és melegítsük 60 °C-ra egy elszívóernyőben.

Bouins robbanékony?

A pikrinsav szárazon robbanásveszélyes . A lobbanáspont feletti hőmérsékleten robbanásveszélyes keveréket képező gőzöket bocsáthat ki. A gőzök nehezebbek lehetnek a levegőnél.

Mire használható a fixáló?

A fixálószer stabilizáló vagy konzerválószer: A festékrögzítők vagy marószerek olyan vegyi anyagok, amelyeket a szövetek feldolgozásához használnak, hogy olyan körülményeket teremtsenek a mikroszubsztrátumokban, amelyek hatására a festékmolekulák tapadnak és így is maradnak .

Mi a Carnoy fixálója?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. A Carnoy-oldat 60% etanolból, 30% kloroformból és 10% jégecetből, valamint 1 gramm vas-kloridból álló fixálószer. A Carnoy-féle megoldás egy másik, etanolból és jégecetből (3:1) álló fixáció neve is.

Mi az a fixáló megoldás?

Rögzítőszer: Olyan közeg, mint például oldat vagy permet, amely szövet- vagy sejtmintákat őriz . A legtöbb biopsziát és a műtét során eltávolított mintát egy oldatban, például formalinban (híg formaldehid) rögzítik a további feldolgozás előtt. ... A "rögzítő" a latin "figere" szóból származik (rögzít, rögzít, stabillá tesz).

A hangyasav fixálószer?

A gyenge savak, például a hangyasav népszerűek, és széles körben használják vízkőtelenítésre. A hangyasavat használhatjuk egyszerű 10%-os vizes oldatként vagy formalinnal vagy pufferrel kombinálva. ... A pikrinsav, mint egyes fixálószerek összetevője, gyenge vízkőtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Mi az a formalin fixáló?

A formalin a leggyakrabban használt fixálószer az újonnan vett mintákhoz, valamint az archivált paraffintömbökhöz . Gondolkozott már azon, hogyan működik? A formalin rögzítésének mechanizmusa. A formalin (formaldehid vizes oldata) lépésről lépésre megőrzi a fehérjéket és a sejtszerveket.

A pikrinsav fixálószer?

Az eredetileg elektronmikroszkópiára javasolt pufferolt pikrinsav paraformaldehid fixálót , amelyet azóta alkalmanként fénymikroszkópos immuncitokémiára használnak, glutáraldehiddel egészítették ki, és elsődleges fixálóként használták patkányagy perfúziójához.

Melyik vegyszert használják leggyakrabban patológiás minták rögzítésére?

A szövetminták tartósításában a formaldehid a legszélesebb körben használt fixálószer, amely megőrzi a szöveti morfológiát.

Az alábbiak közül melyik használható fixálóként?

Rögzítőszer az ecetsav .

Mi az a keresztkötő fixáló?

A térhálósító fixálók kémiai kötéseket képeznek a szövet molekulái között . Az alkoholos fixálók koagulánsok, mint például a Bouin és a Carnoy, míg a formaldehid és a glutáraldehid a térhálósító fixálók. Néha a kétféle fixálószer keverékét használják.

Mi az a fixáló példa?

Példák: Formaldehid/Formalin (leggyakoribb fixálószer), Paraformaldehid, Glutáraldehid, Bouin-oldat, Zamboni-oldat.

Mi az az egyszerű fixáló?

Egyszerű fixálószerek – Ezek a fixálószerek egyszerű kémiai vegyületekből állnak, és több időt vesz igénybe a szövetek rögzítése . Például formalin, pikrinsav, higany-oxid, ozminsav, ozmium-tetroxid stb. ... Például Susa-folyadék, Carnoy-folyadék, Bouin-folyadék, Formális sóoldat, pufferolt formalin stb.

Mi a leggyakrabban használt fixálószer?

A szövettanban leggyakrabban használt fixálószer a formaldehid . Általában 10%-os semleges pufferolt formalinként (NBF) használják, azaz kb. 3,7-4,0% formaldehid foszfátpufferben, pH 7.

Mi a formalin használatának fő hátránya?

A formaldehid hátrányai a nukleinsavakra gyakorolt ​​negatív hatások . A formaldehid oldatok módosítják a dezoxiribonukleinsav (DNS) elsődleges szerkezetét, fragmentálják a DNS-t és fehérje-DNS kovalens kötéseket hoznak létre, amelyek akadályozzák a DNS izolálási eljárásokat.

Mi a kétféle rögzítés?

A kémiai rögzítés két fő mechanizmusa a keresztkötés és a koaguláció . A keresztkötések kovalens kötések kialakulásával járnak mind a fehérjéken belül, mind a fehérjék között, ami a szövetek megmerevedését okozza, és ezért ellenáll a degradációnak.

Milyen fixálót használnak a citopatológiához?

Az etil-alkohol (95%) a leggyakrabban használt fixálószer a citológiában. A citológiai mintákat általában direkt kenettel, centrifugálással, citocentrifugálással, folyadék alapú preparálással, Millipore technikával és sejtblokkolással dolgozzák fel.