Miért végeznek thoracotomiát?

Pontszám: 4,7/5 ( 24 szavazat )

A thoracotomiát egy betegség diagnosztizálására vagy kezelésére végzik, és lehetővé teszi az orvosok számára, hogy szükség esetén vizualizálják, biopsziát készítsenek vagy eltávolítsák a szöveteket.

Mik a thoracotomia jelei?

A traumás sérülés utáni thoracotomiára vonatkozó javallatok jellemzően sokk, leállás a megjelenéskor, specifikus sérülések (például tompa aorta sérülés) diagnosztizálása vagy folyamatos mellkasi vérzés.

A thoracotomia komoly műtét?

A thoracotomia egy nagy sebészeti beavatkozás , amely lehetővé teszi a sebészek számára, hogy hozzáférjenek a mellkasi üreghez a műtét során.

Miért kell sürgős thoracotomiát végezni?

A sürgősségi osztály thoracotomiája lehetővé teszi a feszültséges pneumothoraces dekompresszióját , a perikardiális tamponád felszabadítását, a szívsebek lezárását, az intrathoracalis vérzés szabályozását, valamint a hatékony nyitott szívmasszázst, ami különbséget tesz élet és halál között.

Kinek van szüksége thoracotomiára?

A thoracotomiát gyakran használják ezen szervek vagy struktúrák egyikével kapcsolatos probléma kezelésére vagy diagnosztizálására . A thoracotomia leggyakoribb oka a tüdőrák kezelése, mivel a tüdő rákos része a metszésen keresztül eltávolítható. Egyes szív- és mellkasi betegségek kezelésére is használható.

Thoracotomia szimuláció

23 kapcsolódó kérdés található

Mennyi ideig tart egy thoracotomiás műtét?

A thoracotomia általában 3-4 órát vesz igénybe, és a sebészcsapat gyógyszert ad Önnek, hogy elaludja. Amikor a műtét megkezdődik, a sebésze körülbelül 6 hüvelyk hosszú vágással kezdi a bal vagy a jobb oldalon, közvetlenül a lapocka hegye alatt.

Hogyan alszol thoracotomia után?

Bármilyen kényelmes pozícióban aludhat . Néhány betegnek először függőleges helyzetben kell aludnia. Fájdalmas lehet oldalt aludni, de nem fáj a szíve vagy a bemetszések.

Hány ember él túl egy thoracotomiát?

A túlélési arány összességében 13% (61/463), 2% (193-ból 3) tompa, 22% (269-ből 58) az összes áthatoló, 8% (10/131) lövés esetén, 34% (141-ből 48). ) szúrt sebben szenvedő betegeknél, és 54%-ban (39-ből 21) a OR-ban sürgősségi mellkasi műtéten átesett betegek esetében.

Mennyire hatékony a thoracotomia?

A traumás betegek sürgősségi thoracotomia (EDT) utáni túlélési aránya eltér az előző vizsgálattól: tompa sérülések esetén 1,6% , áthatoló sérülések esetén 11,2% .

Mikor van sürgős thoracotomia?

A szívmegállás a behatoló mellkasi trauma után a sürgősségi thoracotomia indikációja lehet. Sikeres kimenetel lehetséges, ha a páciens szívtamponádot kap, és a végleges beavatkozást a perctérfogat elvesztése után 10 percen belül megtörténik.

Eltörik a bordáit a tüdőműtét miatt?

A sebészeknek nem kell eltörniük a bordáit tüdőműtéthez , bár erre szükség lehet. A tüdőbetegségek súlyossága változó, és a szükséges orvosi eljárások nagymértékben függenek a betegség adott típusától. A rák előrehaladott formái megkövetelhetik a rosszindulatú daganatok eltávolítását a bordaív megtörése után.

Fájdalmas a thoracotomia?

A thoracotomiát a sebészeti beavatkozások közül a legfájdalmasabbnak tekintik, és a hatékony fájdalomcsillapítás biztosítása minden aneszteziológus feladata. A nem hatékony fájdalomcsillapítás gátolja a mély légzést, a köhögést és a remobilizációt, ami atelectasisban és tüdőgyulladásban csúcsosodik ki.

Mennyibe kerül egy thoracotomia?

Az átlagos költségek a kis létszámú sebészek esetében 22 050 dollártól a nagy volumenű sebészek esetében 18 133 dollárig terjedtek . A nyitott lobectomiák esetében a sebészi tapasztalatok szerinti költségkülönbségek nem voltak jelentősek, és mindkét szintet 21 000 dollárra becsülték. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a sebész tapasztalatának növekedésével a gazdasági hatás felerősödik.

Melyek a thoracotomia típusai?

A thoracotomiák jellemzően két kategóriába sorolhatók; anterolaterális thoracotomiák és posterolaterális thoracotomiák . Ezek tovább oszthatók szupra- és emlőmammárisra, és természetesen tovább oszthatók jobb vagy bal mellkasra. Minden bemetszéstípusnak megvan a maga hasznossága bizonyos körülmények között.

Mi az anterior thoracotomia?

Az anterolateralis thoracotomia kiváló hozzáférést biztosít a felső lebenyhez , a jobb középső lebenyhez és az elülső hilahoz. A szegycsonton keresztül a szemközti mellkasba nyújtható (kagylómetszés). Az anterolateralis thoracotomia az általunk preferált módszer az egyoldali tüdőtranszplantációhoz.

Mit jelent a thoracotomia?

Hallgassa meg a kiejtést. (THOR-uh-KAH-toh-mee) A láda felnyitására szolgáló művelet .

Mennyi ideig tartózkodik a kórházban mellkasi műtét után?

A tüdőrák műtétje után 2-7 napig kórházban kell maradnia. A nyitott műtét kórházi tartózkodása hosszabb, mint a VATS esetében. A tüdőrák műtétje nagy műtét. Ha hazajött a kórházból, néhány héttől néhány hónapig tarthat, amíg teljesen felépül.

Tudsz egy tüdővel élni?

A legtöbb ember két helyett csak egy tüdővel boldogul, ha szükséges. Általában az egyik tüdő elegendő oxigént tud biztosítani és elegendő szén-dioxidot eltávolítani, hacsak a másik tüdő nem sérült. A pneumonectomia során a sebész vágást (metszést) végez a test oldalán.

A mentősök végezhetnek thoracotomiát?

A rendszerünkben alkalmazott egyszerű thoracostomiát biztonságos módszerként fejlesztettük ki alaposan képzett mentősök számára a tenziós pneumothorax és a kapcsolódó traumás szívmegállás esetlegesen életveszélyes állapotának megoldására.

Miért vágják fel a mentők a mellkast?

Elvágjuk valakinek a bordáit, és felnyitjuk őket, hogy megpróbáljuk elállítani a vérzést . Ez csak a szúrásoknak köszönhető. Ezek a betegek lényegében meghaltak, ez az utolsó lehetőség, az ellátás vége. Az emberek nem veszik észre, hogy kell egy kis bemetszés a szíven, mert keveset tehetünk.

Ki végez thoracotomiát?

Ki végez thoracotomiát? A következő szakorvosok végeznek mellkasi műtétet: A mellkassebészek a mellkasi betegségek sebészi kezelésére szakosodtak, beleértve az ereket, a szívet, a tüdőt és a nyelőcsövet. A mellkassebészek kardiothoracalis sebészekként is ismertek.

Melyik betegnek lenne a legtöbb haszna a kialakuló thoracotomiából?

A neurológiailag ép túlélők átlagos százaléka a PCI-túlélők 86%-a (164) között magasabb volt, mint a BCI csoport 12%-a (8). Következtetés: Az ET leginkább azok részesülhetnek előnyben, akiknek behatoló mellkasi sérülésük van, életjeleik vannak a helyszínen vagy az ED-be vagy szívburok tamponádba érkezéskor.

Mennyi ideig tart a kórházi tartózkodás tüdőműtét után?

A cső(k) eltávolításra kerülnek, amint a folyadékleeresztés és a levegőszivárgás kellően lelassul. Általában a műtét után 5-7 napot kell kórházban töltenie.

Szükségem lesz oxigénre tüdőműtét után?

A műtét után valószínűleg légszomjat fog érezni. Kezelőorvosa, nővér vagy légúti terapeuta mélylégzési és köhögési gyakorlatokat tanít meg Önnek, hogy a lehető legtöbb oxigénhez jusson. Előfordulhat, hogy eleinte extra oxigént is be kell szereznie egy maszkon vagy az orrlyukaiban lévő műanyag csövön keresztül (orrkanül).

Hol van a metszés a tüdőműtétnél?

A mellkas elülső részén az eltávolítandó lebeny szintjén egy vágást (metszést) kell végezni. A vágás a karja alatt, a háta körül megy. Amikor a bordák láthatóak, egy speciális eszközzel szét kell osztani őket. A tüdőlebenyet eltávolítják.