Miért hibás a kimberley-folyamat?

Pontszám: 4,7/5 ( 47 szavazat )

Az eljárásnak két fő hibája van. Először is, a tanúsítás szűk feltételei kizárólag a konfliktusból származó gyémántok bányászatára és forgalmazására összpontosítanak , ami azt jelenti, hogy a munkavállalók kizsákmányolásával kapcsolatos tágabb kérdések – a munkakörülmények egészsége és biztonsága, a gyermekmunka alkalmazása és a méltányos fizetés – nem foglalkoznak.

Milyen problémák vannak a Kimberley-folyamattal?

A kimberleyi tanúsítási folyamat feltételei arra összpontosítanak, hogy meg kell akadályozni a konfliktusban előforduló gyémántok bányászatát és elosztását, és figyelmen kívül hagyják az olyan tágabb kérdéseket, mint a rossz munkakörülmények, a gyermekmunka kizsákmányolása és a kegyetlen munkaügyi politikák .

Mi a Kimberley-folyamat korlátozása?

Korlátai: A konfliktusgyémántok szűk meghatározása: A konfliktusos gyémántokat a Kimberley-folyamat úgy határozza meg, mint „a lázadó mozgalmak által a legitim kormányok elleni háborúk finanszírozására használt nyers gyémántokat”.

Sikeres volt a Kimberley-folyamat?

A Kimberley-folyamat meglehetősen sikeres volt, és csökkent a piacra kerülő konfliktusos gyémántok abszolút száma. A szervezet közel 10 éves fennállása után azonban a vérgyémántok kérdése továbbra is elterjedt, és sok kritika érte.

Mit tesz a Kimberley-folyamat a konfliktusból származó gyémántok eladásának megállítása érdekében?

A Kimberley-folyamat (KP) egy nemzetközi, több érdekelt felet tömörítő kezdeményezés, amelyet a gyémántipar átláthatóságának és felügyeletének növelésére hoztak létre, hogy megszüntessék a konfliktusban szenvedő gyémántok kereskedelmét, illetve a lázadó csoportok vagy szövetségeseik által a legitim kormányok elleni konfliktusok finanszírozására értékesített nyers gyémántok kereskedelmét.

Két perc alatt értse meg a Kimberley-folyamatot

39 kapcsolódó kérdés található

Kimberly gyárt még gyémántot?

A gyémántokat az egész tartományban találják vissza. Sok gyémántot és más drágakövet bányásznak a nyugati Namaqualand száraz vidékén, az Atlanti-óceán partja mentén. A keleti Kimberley jól ismert gyémántbányász múltjáról, és még mindig a gyémántbányászat és -vágás központja .

Miért olyan fontos a Kimberley-folyamat?

A Kimberley-folyamat egy nemzetközi tanúsítási rendszer, amely szabályozza a nyers gyémántok kereskedelmét. Célja, hogy megakadályozza a konfliktusból származó gyémántok áramlását, miközben segít megvédeni a nyers gyémántok jogszerű kereskedelmét.

Tiffany vérgyémánt?

Tehát az ENSZ szerint a Tiffany Diamond technikailag nem biztos , hogy vérgyémánt, de ez egy olyan meghatározás, amelyet érdemes kibővíteni, ahogy a Washington Post vélemény rovatvezetője, Karen Attiah megjegyezte.

Léteznek még vérgyémántok?

2006-ban Leonardo DiCaprio a „vérgyémántok” kifejezést mindennapi kifejezéssé tette. Azóta sokat tettek a vérgyémántok és a konfliktusos gyémántok problémájának megoldása érdekében, de sajnos még mindig van mit tennünk . A gyémántkereskedelem 81 milliárd dolláros iparág, a bányászott gyémántok 65%-a Afrikából származik.

A Blood Diamond igaz történet?

A Kimberley Process egy 2000-es találkozóból nőtt ki a dél-afrikai Kimberleyben, amikor a világ legnagyobb gyémántgyártói és -vevői találkoztak, hogy megvitassák az egyre növekvő aggodalmakat és a fogyasztói bojkott fenyegetését a nyers, csiszolatlan gyémántok eladásával kapcsolatban a brutális civil szervezet finanszírozására. Angola és Sierra Leone háborúja – inspiráció a 2006-os...

Ki indította el a Kimberley-folyamatot?

A kimberleyi folyamat akkor kezdődött, amikor a dél-afrikai gyémánttermelő államok 2000 májusában a dél-afrikai Kimberleyben találkoztak , hogy megvitassák a „konfliktusból származó gyémántok” kereskedelmének megállításának módjait, és biztosítsák, hogy a gyémántvásárlások ne finanszírozzák a lázadó mozgalmak és szövetségeseik erőszakát. aláásni a legitim kormányokat...

Mi a Kimberley-skála?

A Kimberley Mum's Mood Scale-t (KMMS) úgy fejlesztették ki, hogy kulturálisan biztonságosabb megközelítést biztosítson a depresszió és a szorongás szűrésére a perinatális időszakban a bennszülött és a Torres-szoros szigetén élő nők számára.

Mire használják a vérgyémántokat?

Vérgyémánt, más néven konfliktusgyémánt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) meghatározása szerint, minden olyan gyémánt, amelyet egy ország legitim, nemzetközileg elismert kormányával ellentétes erők által ellenőrzött területeken bányásznak, és amelyet az adott kormány elleni katonai akció finanszírozására adnak el. .

Miért nevezik a vérgyémántokat vérgyémántoknak?

Ezek a gyémántok gyakran a lázadók fő finanszírozási forrásai; a fegyverkereskedők, csempészek és tisztességtelen gyémántkereskedők azonban lehetővé teszik akcióikat. Óriási összegek forognak kockán, és a kenőpénz, a fenyegetés, a kínzás és a gyilkosság működési módok. Ezért használják a "vérgyémántok" kifejezést.

Mennyibe kerül egy Kimberley Process tanúsítvány?

A Kimberley-tanúsítvány legalább 350 dollárba kerül az Egyesült Államokban. Ahhoz, hogy egy Kimberley-tanúsítvánnyal rendelkező nyers gyémántot exportálhasson az Egyesült Államokban, a The Raw Stone-nak együtt kell működnie a Kimberley-tanúsítvány kiadására engedéllyel rendelkező három logisztikai vállalat egyikével.

Hol vannak a vérgyémántok?

századi polgárháborúk során Angolában, Elefántcsontparton, Sierra Leonéban, Libériában, Guineában és Bissau-guineában bányászott gyémántok kapták a címkét. A konfliktus-erőforrás kifejezés más természeti erőforrásokat érintő hasonló helyzetekre utal.

Hány ember halt meg a vérgyémánt miatt?

Körülbelül 3,5 millió embert öltek meg a vérgyémántok, és többen megsérültek. Ezeket a haláleseteket a kormány megdöntésére törekvő lázadó csoportok, sok más hataloméhes ember és a visszavágásra törekvő kormányok okozzák.

Miért rosszak a vérgyémántok?

A tragikus eredmény vérontás, emberéletek és sokkoló emberi jogi visszaélések – a nemi erőszaktól a gyermekkatonák bevetéséig. A polgárháborúkat kiváltó gyémántokat gyakran "vér" vagy "konfliktus" gyémántoknak nevezik. Bár sok gyémántüzemű háború véget ért, a konfliktusos gyémántok továbbra is komoly problémát jelentenek.

Ritkaak a vérgyémántok?

A ritka, más néven rózsaszín Blood Diamond többnyire Sierra Leonéban található. ... Az egész afrikai sivatagban és sziklában mindenféle gyémánt van ott, Sierra Leonéban pedig a ritka Vérgyémánt, a gyémánt olyan kicsi, hogy csak kavicsnak lehet nevezni.

A Brilliant Earth valódi gyémánt?

A Brilliant Earth lenyűgöző fehér laboratóriumi gyémántok széles gyűjteményét kínálja, amelyek fizikai, optikai és kémiai tulajdonságai megegyeznek a természetes gyémántjainkkal .

Melyik a legdrágább gyémánt a világon?

A világ legdrágább gyémántjait tartalmazó listánk élén a legendás Koh-I-Noor áll. A világ legdrágább gyémántja, amely 105,6 karátot nyom, ovális alakú. A rejtélyekkel és legendákkal átitatott követ a feltételezések szerint az 1300-as években Indiában bányászták.

Miért hívják Kimberley-folyamatnak?

A Kimberley-folyamat a dél-afrikai Northern Cape tartomány, Kimberley nevéhez fűződik, ahol a dél-afrikai gyémánttermelő országok képviselői 2000-ben találkoztak, hogy kezeljék a világ gyémántiparát fenyegető veszélyeket, amelyeket a bányászott és törvényes csatornákba csempészett drágakövek jelentenek . finanszírozni ...

Hogy hívják a nyers gyémántot?

A nyers gyémántok olyan gyémántokra utalnak, amelyek még mindig természetes állapotukban vannak, miután eltávolították a föld gyomrából . Ez az a szakasz, mielőtt ténylegesen kivágják vagy polírozzák azokat, hogy létrehozzák azokat a csodálatos gyémántokat, amelyek minden egyedi ékszerünkben megtalálhatók. ... A többi nyers gyémánt ipari gyémántként kerül értékesítésre.

Hogyan keletkeznek a gyémántok?

A bányászott, természetes gyémánt egy kristályos szénszerkezet, amely évmilliók (vagy néha milliárdok) alatt, tökéletes hő- és nyomásviszonyok mellett képződik a föld felszíne alatt . A gyémántokat természeti események (például vulkánkitörések) során hozzák a felszínre, majd a földről bányászják.