Miért a nasogastricus szondás táplálás?

Pontszám: 4,6/5 ( 63 szavazat )

Milyen előnyei vannak a nasogastricus szondán keresztül történő táplálásnak? Az NG táplálás biztosítja a szervezetének szükséges folyadékot és tápanyagot, miközben nem tud megfelelő mennyiséget enni vagy inni . Ennek oka lehet, többek között, nyelési problémái vagy rossz étvágya.

Mi a célja a nasogastric NG szondának?

A nasogasztrikus szonda (NG-szonda) egy speciális cső, amely az orron keresztül táplálékot és gyógyszert szállít a gyomorba . Használható minden etetéshez, vagy plusz kalóriák pótlására. Megtanulja, hogyan kell gondosan ápolni a csöveket és az orrlyukak körüli bőrt, hogy a bőr ne irritálódjon.

Mi a javallata a nasogastricus szondás táplálásnak?

Az NG intubáció diagnosztikai indikációi a következők: Felső gasztrointesztinális (GI) vérzés értékelése (azaz jelenléte, térfogata) A gyomornedv-tartalom aspirációja . A nyelőcső és a gyomor azonosítása a mellkas röntgenfelvételén .

Mikor használható orrgyomorszonda az etetéshez?

Ha nem tud enni vagy lenyelni , előfordulhat, hogy orr-gyomorszondát kell behelyezni. Ezt a folyamatot nasogasztrikus (NG) intubációnak nevezik. Az NG intubáció során orvosa vagy nővér egy vékony műanyag csövet helyez az orrlyukon keresztül a nyelőcsőbe és a gyomrába.

Miért van szüksége a betegnek szondaetetésre?

A szervezetnek tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy erős maradjon, és segítsen egészséges életet élni . Ha nem tud enni, vagy ha olyan betegsége van, amely megnehezíti az étel lenyelését, szükség lehet etetőcsőre. A csövet sebészileg a gyomorba helyezik, és ételt, folyadékot és gyógyszereket adnak belőle.

Minden a nasogasztrikus szondás táplálásról (kínai feliratok)

34 kapcsolódó kérdés található

Milyen veszélyekkel jár az etetőcső?

Az etetőcsővel kapcsolatos szövődmények
 • Székrekedés.
 • Kiszáradás.
 • Hasmenés.
 • Bőrproblémák (a tubus helye körül)
 • Nem szándékos könnyek a belekben (perforáció)
 • Fertőzés a hasban (peritonitis)
 • Problémák az etetőcsővel, például dugulások (elzáródás) és akaratlan mozgás (elmozdulás)

Mi a 3 fajta etetőcső?

Az etetőcsövek típusai
 • Nazogasztrikus etetőszonda (NG)
 • Nasojejunális etetőcső (NJ)
 • Gasztrosztómiás csövek, pl. perkután endoszkópos gasztrosztómia (PEG), radiológiailag behelyezett gastrostomia (RIG)
 • Jejunostomiás csövek, pl. sebészeti jejunostomia (JEJ), perkután endoszkópos gastrostomia (PEG-J) jejunális kiterjesztése.

Milyen messzire menjen be egy NG cső?

A medián távolságot 21 cm-nek találták. Javasoljuk, hogy a nazogasztrikus szondákat 56 cm -re jelöljék meg, és ezt a pontot az orrüreggel egy szintben rögzítsék.

Mennyi ideig marad bent egy NG cső?

A nasogastricus szonda használata legfeljebb hat hétig alkalmas enterális táplálásra. A poliuretán vagy szilikon tápcsövekre nincs hatással a gyomorsav, ezért hosszabb ideig maradhatnak a gyomorban, mint a legfeljebb két hétig használható PVC csövek.

Lehet orrgyomorszondával enni?

Lehetséges, hogy enni és inni tud az NG-cső használata közben is, amíg nincsenek nyelési nehézségei. Mennyi ideig van csatolva a takarmány? Lehet etetni nappal és éjszaka, vagy csak éjszaka .

Milyen színű a gyomorszívás?

A gyomorszívás leggyakrabban zavaros és zöld, barna vagy törtfehér, vagy véres vagy barna volt. A bélnedvek elsősorban átlátszóak és sárgától epe színűek voltak.

Miért fontos a nasogastricus szondák öblítése etetés előtt és után?

Az öblítés célja a szonda átjárhatóságának ellenőrzése és az enterális csövek eltömődésének megelőzése . Az újszülött osztályon az öblítés nem rutin, és a levegővel történő öblítés az előnyben részesített módszer. Az enterális tápcsöveket rendszeresen át kell öblíteni vízzel (vagy steril vízzel, ha szükséges):

Mikor kell leállítani az NG csövet?

Ha az NG-cső kimenete 24 óra alatt kevesebb, mint 500 ml , és legalább két másik jele van a bélműködés visszatérésének, az NG-csövet eltávolítják.

Fájdalmasak a nasogasztrikus csövek?

A nasogasztrikus szonda (NGT) behelyezése gyakran fájdalmas minden korosztály számára . Felnőtt betegeken végzett randomizált klinikai vizsgálatok alátámasztják a helyi lidokain valamilyen formájának alkalmazását az NGT behelyezésével kapcsolatos fájdalom csökkentésére.

Hogyan szünteti meg az NG cső a bélelzáródást?

A cső eltávolítja a folyadékokat és a gázokat, és segít enyhíteni a fájdalmat és a nyomást. Nem kapsz enni vagy inni. A legtöbb bélelzáródás részleges elzáródás, amelyek maguktól javulnak. Az NG cső elősegítheti a bél elzáródásának feloldását a folyadékok és a gázok eltávolításakor .

Lehet nyugtatni az NG csőre?

Az NG csövet egy egészségügyi szakember, például orvos vagy nővér helyezi el, és ezt általában a kórházban végzik. Megtehető, amikor a beteg alszik (altatásban van) , de gyakran akkor teszik meg, amikor a beteg ébren van. Alkalmazható az orrlyukak helyi nyugtatása lidokainnal vagy érzéstelenítő spray-vel.

Mi a szondás táplálás intoleranciájának öt jele?

Az egyik korai és nehezebb probléma, amellyel a szülők szembesülnek a szondatáplálással, a takarmány-intolerancia. A takarmány-intolerancia hányás, hasmenés, székrekedés, csalánkiütés vagy kiütések, viszketés, gyakori böfögés, gázpuffadás vagy hasi fájdalom formájában jelentkezhet.

Milyen gyakran kell az NG csövet cserélni?

A cső típusától függően 3 naponta és 4 hetente kell cserélni. Ha hosszabb távú szondatáplálásra van szükség, ideje megbeszélni egy G-szondát (gastrostomiás szonda), amelyet közvetlenül a gyomorba helyeznek.

Honnan tudhatja, hogy van-e orr-gyomorszonda a tüdejében?

A szonda hegyének megkeresése a membrán középvonalban való áthaladása után és a gyomorban lévő szonda hosszának ellenőrzése a szonda helyes elhelyezésének ellenőrzése. Bármilyen eltérés a carina szintjén a jobb vagy bal hörgőn keresztül a tüdőbe való véletlen behelyezés jele lehet.

Hogyan ellenőrizhető az NG cső helyzete?

Az NG-cső biztonságos elhelyezésének ellenőrzéséhez a következő kritériumok mindegyikének teljesülnie kell:
 1. A mellkas röntgen látómezőjének tartalmaznia kell a felső nyelőcsövet, és a rekeszizom alá kell nyúlnia.
 2. Az NG csőnek a középvonalban kell maradnia egészen a membrán szintjéig.
 3. Az NG csőnek kettészelnie kell a karinát.

Etetőcsővel éhesnek érzi magát?

Ha azonban a szondás tápszert folyamatosan, kis mennyiségben adják be egy egész nap során, előfordulhat, hogy kevésbé érzi a teltségérzetet. Ha a bevitele kevesebb, mint az ajánlott mennyiség , vagy ha több időt tölt el az étkezések között, éhesnek érezheti magát.

Milyen körülmények között van szükség etetőcsőre?

Feltételek, amelyekre etetőcsövet használunk
 • Crohn-betegség (súlyos esetekben)
 • Emésztőrendszeri rák.
 • Trauma okozta gyomor-bélrendszeri szövődmények.
 • Bélelégtelenség.
 • Bélelzáródás.
 • Mikroszkópos vastagbélgyulladás.
 • A nyelőcső vagy az emésztőrendszer szűkülete (szűkület)
 • Rövid bél szindróma.

Milyen ételek kerülhetnek az etetőcsőbe?

A turmixolásra népszerű élelmiszerek közé tartozik az édesburgonya, banán, quinoa, avokádó, zab, dió- és magvaj , csirke, joghurt, kefir, különféle gabonafélék és tej (tehén, szója, mandula, kókusz stb.). Egyéb folyadékok közé tartozik a víz, a húslevesek és a gyümölcslevek.

Mi a leggyakoribb probléma a szondatáplálás során?

Hasmenés . A szondás táplálás leggyakoribb szövődménye a hasmenés, amelyet 24 óránként 200 ml-nél nagyobb széklettömegként határoztak meg.