Miért jobb a parafrázis, mint az idézés?

Pontszám: 4,6/5 ( 33 szavazat )

Az átfogalmazás azt jelenti , hogy csak a szöveg szegmenseire kell összpontosítania . A parafrazálás egy módja annak, hogy elkezdje feldolgozni a forrásból származó információkat. Amikor felvesz egy idézetet, és saját szavaival fogalmazza meg, már azon dolgozik, hogy jobban megértse és jobban megmagyarázza az információt.

Miért kellene többet átfogalmazni, mint idézni?

A túl sok idézet szaggatottá és nehezen követhetővé teheti az esszét . Az átfogalmazás segíthet egy fontos gondolat közlésében egy részben vagy forrásban anélkül, hogy megszakítaná az esszé folyamatát. Távolítsa el a kevésbé releváns információkat.

Idézni vagy átfogalmazni a jobb?

A szövegrészek idézése lehetővé teszi egy másik szerző konkrét szavainak és kifejezéseinek megosztását, míg az átfogalmazás és az összefoglalás lehetővé teszi, hogy megmutassa, hogyan érti és értelmezi a szöveget. Akárhogy is, a külső forrásokra való hivatkozás hitelesebbé teszi saját elképzeléseit és a dolgozatát.

Miért a parafrázis a legjobb?

Az átfogalmazás azért fontos, mert azt mutatja, hogy elég jól érted a forrást ahhoz, hogy saját szavaiddal írd le . ... Fontos, mert megmutatja Önnek és olvasójának (azaz az előadójának), hogy eléggé megértette a forrást ahhoz, hogy saját szavaival írja le.

Miért jobb a parafrazálás, mint a mindig közvetlenül a forrásból való idézés?

Egy szöveg átfogalmazása vagy összefoglalása néha hatékonyabb eszköz az író érvelésének alátámasztására, mint a közvetlen idézés. ... A parafrázis ezzel szemben egy rövidebb szövegrészben található ötletet kölcsönöz, de ezt a gondolatot más szavakkal és szórenddel közli.

Idézet kontra parafrázis: A kutatás hatékony felhasználása

31 kapcsolódó kérdés található

Át kell fogalmaznunk az RRL-t?

A plágium megelőzése érdekében nem csak a szakirodalmi áttekintést kell megfelelően megírnia egy megfelelő stílusú kézikönyvvel, mint például az APA vagy a Harvard, hanem megfelelően kell kezelnie a közvetlen idézeteket és a parafrázisokat is. ... Nem fogadható el az átfogalmazás, ha egyszerűen kimásolja és beilleszti az irodalmi áttekintés eredeti szövegét, és kissé módosítja.

Mennyi az ideális mennyiség átfogalmazva?

1. Olvassa el többször az átfogalmazni kívánt mondatot vagy bekezdést, hogy megértse a szöveg jelentését . Ha megérted, írd le a mondatot saját szavaiddal. Ha nem érti teljesen a szöveget, ne próbálja átfogalmazni, mert csak lemásolja.

Mi a 3 jellemzője a jó parafrázisnak?

Eredeti – a parafrázisoknak a saját friss szókincsedet, kifejezésmódodat és mondatszerkezetedet kell használni, nem a forrás mondatszerkezetét, megfogalmazását és szavait. 2. Pontos – a parafrázisoknak pontosan tükrözniük kell a forrás gondolatait, hangnemét és hangsúlyát . 3.

Hogyan fejleszthetem a parafrázis készségeimet?

A hatékony átfogalmazás és összefoglalás lépései:
 1. Olvassa el a szöveget/bekezdést, és győződjön meg arról, hogy megértette.
 2. Írja le ötleteit anélkül, hogy megnézné az eredetit.
 3. Használjon szinonimákat, vagy módosítsa a mondat szórendjét.
 4. Hasonlítsa össze az eredetivel, hogy megtudja, ugyanazt a jelentést közvetíti-e.

Mikor érdemes átfogalmazni?

Parafrázis
 1. Egy szöveg egy rövid szakaszát szeretné tisztázni.
 2. El akarja kerülni az idézetek túlzott használatát.
 3. Olyan pontot szeretne megmagyarázni, amikor a pontos megfogalmazás nem fontos.
 4. El akarja magyarázni egy szakasz főbb pontjait.
 5. Számszerű adatokat vagy statisztikákat szeretne jelenteni (előnyben részesített az APA papírokban)

Hogyan fogalmazz helyesen?

Hogyan kell átfogalmazni öt lépésben
 1. Olvassa el többször a részt, hogy teljesen megértse a jelentését.
 2. Jegyezze fel a legfontosabb fogalmakat.
 3. Írja meg a szöveg saját verzióját anélkül, hogy megnézné az eredetit.
 4. Hasonlítsa össze az átfogalmazott szöveget az eredeti résszel, és végezzen kisebb módosításokat a túlságosan hasonló kifejezéseken.

Hogyan idézz egy parafrázist?

Amikor saját szavait használja az eredeti forrásból származó információk közvetítésére , akkor átfogalmazza. Míg a parafrázisokhoz nem kell idézőjel, idézeteket igen. A plágium elkerülése érdekében mindenképpen változtassa meg az eredeti forrás szavait és szórendjét.

Milyen parafrázis példák?

Néha csak egy mondatból kell átfogalmaznod az információt. Íme néhány példa az egyes mondatok átfogalmazására: Eredeti: Élete hihetetlen változások éveit ölelte fel a nők számára, mivel minden korábbinál több jogot szereztek. Parafrázis: A nők felszabadításának izgalmas korszakát élte át .

Használsz idézeteket a parafrázis során?

A parafrázisok és összefoglalók nem használnak idézőjeleket . Ha azonban a saját szavaival együtt az eredeti szövegből is használ néhány szót, akkor idézőjeleket kell használnia.

Amikor közvetlen idézetet teszel a saját szavaidba?

Például fogalmazzon meg egy pontot saját szavaival, majd támassza alá egy hiteles idézettel.
 • Minden közvetlen idézetnek idézőjelek (" ") között kell megjelennie, és pontosan kell reprodukálnia a szöveget, beleértve az írásjeleket és a nagybetűket is.
 • Egy rövid idézet gyakran jól működik egy mondatba integrálva.

Mi a parafrázis 4 R-je?

Kulcsfontosságú forrás: A 4 R--A parafrazálási stratégia Tekintse át az alábbi ábrát, amely elmagyarázza a 4 R-t: Olvassa el, állítsa újra, ellenőrizze újra és javítsa, és használja a mellékelt grafikus szervezőt, hogy segítsen gyakorolni az átfogalmazást ezzel a stratégiával.

Mi a háromféle parafrázis?

Ahogy emlékszel, a Thinking Collaborative a parafrazálás három szintjét tanítja – az elismerést, a rendszerezést és az absztrahálást .

Mi az átfogalmazás 3 lépése?

Mi az átfogalmazás 3 lépése?
 1. 1. lépés: Válassza szét az információkat. ...
 2. 2. lépés: Jelölje ki a tartalomszavakat.
 3. 3. lépés: Hozzon létre új tartalomszavakat.
 4. 4. lépés: Fejezd be az új mondatot.
 5. 5. lépés: Tekintse át.
 6. 6. lépés: Rögzítse magát.
 7. 1. lépés: Válassza szét az információkat.
 8. 2. lépés: Jelölje ki a tartalomszavakat.

Mi a sikeres parafrázis?

A hatékony parafrázisok jellemzői: ✓ Pontosan továbbítja az eredeti szövegből származó információkat saját szavaival . ✓ Az olvasó rendelkezésére bocsátja az információ forrását. ✓ Az összefoglalókkal ellentétben a parafrázisoknak olyan hosszúaknak kell lenniük, mint az eredeti dokumentum.

Mik a parafrázis készségei?

A parafrazálás azt jelenti, hogy a szöveget vagy a beszédet saját szavaival újrafogalmazza anélkül, hogy megváltoztatná a jelentését. Az összegzés annyit jelent, mint a lényegre csökkenteni... A szöveget átfogalmazva:
 • Olvass és jegyzetelj.
 • Keressen különböző kifejezéseket.
 • Fogalmazd meg a szöveget saját szavaiddal.
 • Ellenőrizze a munkáját.

Mik az elfogadható parafrázis jellemzői?

Egy jó parafrázis a következő elemeket tartalmazza:
 • teljesen eltérő szavak és mondatszerkezet az eredetitől.
 • az eredeti szerző neve és szövege.
 • oldali idézet (kivéve, ha a közvetlen idézetet is bemutatja – ebben az esetben csak magát az idézetet idézheti)

Nem árt sokat átfogalmazni?

Így a pszichológiai írásban a parafrázis rossz írási gyakorlatnak minősül . Hasonló okokból a néhány közvetlen idézetnél több használata is rossz írási gyakorlatnak minősül. A (általános) átfogalmazásra való hajlam elkerülése érdekében próbálja ki az alábbi tippeket: Írjon jegyzeteket az olvasottakról a saját szavaival.

Mekkora lehet egy parafrázis?

Nincs meghatározott hossz , mivel ez attól függ, hogy egy író művére mennyit és milyen részletességgel kíván hivatkozni.

Hogyan lehet átfogalmazni plagizálás nélkül?

Hasznos stratégia az átfogalmazáshoz: Olvassa el néhányszor az elkülönített részt. Tedd félre az eredeti szöveget . Várjon néhány percet; talán még egy rövid tevékenységet is végezhet, hogy kissé elvonja az elmét. Az eredeti szöveg megtekintése nélkül próbálja meg újra megfogalmazni a szerző fő gondolatát saját szavaival.

Miért fontos egy irodalmi áttekintést átfogalmazni?

Annak ellenére, hogy az átfogalmazott változat nem teljesen egyezik a forrásidézettel, az ötlet továbbra is ugyanaz. Ezért fontos az eredeti írók elismerése. Fogalmazd meg egy szerző szavait úgy, hogy saját szavaiddal és saját megfogalmazásoddal fejezed ki gondolatait .